icon

Dovolenka s deťmi - na cene nezáleží

boks45
9. máj 2022

Ahojte, prosim odporucte mi z vlastnej skusenosti super hotely urcene pre deti. Najlepsie Mallorca,ale nebranime sa ani inym destinaciam ( len nie Bulharsko,Turecko,Tunis,Egypt) ... Na cene nam nezalezi,len aby to bol kvalitny hotel s dobrou stravou a peknym prostredim .

Strana
z2
janne318
10. máj 2022

@zuzanka.zuzu skôr ochorie. Hneď v úvode z klimatizácie v lietadle (obojstranný zápal dutín, zápal trojklanného nervu a podobné "chuťovky"). Tak malé dieťa môže ľahko chytiť alergiu na iný druh stravy, či alergiu na slnko. Je podstatne náchylnejšie na exotické vírusy, na pištípanie hmyzom, atď. Áno.., stretla som sa s vážnymi prípadmi - napríklad keď leteckí záchranári prevážali 2r. dievčatko v ohrození života, ktoré stúpilo na morského ježka. Samozrejme stať sa to môže aj v Európe. Lenže tých morských živočíchov je milión druhov - čím exotickejšie, tým horšie zvládnuteľné pre náš organizmus. Nehovoriac pre organizmus 3r. dieťaťa. A tiež treba rozlišovať úroveň zdravotnej starostlivosti či spôsob financovania zdravotnej starostlivosti v tej-ktorej krajine. A to sú len niektoré riziká z veľkého množstva.

sisulia
10. máj 2022

@janne318 tak myslim si, ze kazda matka pozna svoje dieta a vie, co si moze s nim dovolit. A zas ak cena nehra nejaku vaznu ulohu, tak si myslim, ze dieta vezmu do velmi kvalitneho prostredia

janne318
10. máj 2022

@sisulia Ano, jasné. Ja som na to len upozornila na margo vlastných postrehov, pretože sú veci, ktoré si rodičia "neznalí pomerov" nemusia vopred uvedomiť. Nie preto, že by boli nezodpovední - to nieee! Ale preto, lebo nemajú s takýmito udalosťami skúsenosti.

boks45
autor
10. máj 2022

Dakujem baby, zvazime urcite vsetky vase postrehy 🙂

zuzanka.zuzu
10. máj 2022

@janne318 no ale stále som nepochopila v čom je iné 3r ktoré 1x cestuje v porovnaní s 3r ktoré cestuje od narodenia 😂 v čom je iné moje "cestujúce" 3r dieťa od "necestujúceho" 3r dieťaťa susedky? tie príklady sú úplne odveci 🙄 ježko by ich bolel obidvoch, "úroveň zdravotnej starostlivosti" by dostali obidvaja rovnakú a "spôsob financovania zdravotnej starostlivosti v tej-ktorej krajine" má aký vplyv na rozdiel medzi bežne cestujúcim a necestujúcim dieťaťom? 🙈😂

janne318
10. máj 2022

@zuzanka.zuzu asi sme si nerozumeli. Ono je to asi tak - prečo je moje 3r. dieťa po nástupe do škôlky každý druhý týždeň choré, keď susedkine rovnako 3r. dieťa prichádzajúce do škôlky z jaslí je v pohode? Volá sa to imunita. A tá je prítomná (alebo aj absentujúca) všade, nielen v kolektíve detí. Čiže aj na dovolenke.
A že aký je rozdiel medzi morskými ježkami? Asi ako medzi hadmi. Je ich niekoľko tisíc druhov. Aký je rozdiel, keď Tvoje dieťa kusne užovka (v zásade neškodná) a kobra?

janne318
10. máj 2022

@zuzanka.zuzu k tej zdravotnej starostlivosti sa podrobne vyjadrovať nebudem. Neskončila by som ani do večera. Úroveň zdravotnej starostlivosti si treba zistiť. V európskych krajinách je zväčša v pohode. V krajinách mimo EÚ je dosť miest, najmä ostrovov, kde až tak v pohode nie je. Egypt je kapitola sama o sebe. A spôsob financovania? Je rozdiel, či zdravotnú starostlivosť preplatí zdravotná poisťovňa priamo poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, alebo či si ju zacvakáš sama a poisťovňa Ti ju preplatí (alebo možno aj nepreplatí). Tu to nie je o veku dieťaťa, ale o danej destinácií a medzinárodných zmluvách, ktoré SR má alebo nemá uzavreté s danou krajinou. Akurát čím je dieťa menšie, tým je vyššie riziko, že tú zdravotnú starostlivosť potrebovať bude.

zuzanka.zuzu
10. máj 2022

@janne318 to je už lepší príklad s tou imunitou v škôlke...

zuzanka.zuzu
10. máj 2022

@janne318 ale aj tak si nemyslím, že je rozdiel medzi tým dieťaťom čo cestuje pravidelne a také čo necestuje vôbec a ide prvý krát. proste buď znesie klímu v lietadle alebo neznesie, množstvo letov na to asi vplyv nemá. napr. my klímujeme auto od drobcovhho narodenia, moja sesternica ho nezapína ani pre 10r dieťa, že je ešte malý 🙈

janne318
10. máj 2022

@zuzanka.zuzu veď už nech si každý rodič zariadi dovolenku, ako uzná za vhodné. Upozornila som len na okolnosti, které sa zvyknú podceňovat. Je lepšie sa problémom vyhýbať, než ich riešiť. 🤷‍♀️

yanni
10. máj 2022

@zuzanka.zuzu tak ten priklas so skolkou je taky noooo slovensky. Moje najmladsie v jasliach nebolo, do školky islo v 2,8 roku vlani v septembri. Chora este nebola. OD septembra je v skolke bez vymeskania (okrem prazdnin atd.). Teoreticky by nemala mat vybudovanu zaidnu imunitu, kedze mala prave rok, ked koli corone vsetko zavreli. V prvom Lockdowne sme leteli zo Saudskej Arabii spät do Nemecka a potom sedeli doma. Ziadna skolka, ziadne jasle, ziadne detske kutiky, ziadne plavarne atd. Vsetko bolo zavrete.

yanni
10. máj 2022

@janne318 ake mas ty skusenosti? Vlastne myslim? Lebo tie tovje argumentacie su take trosku pritiahnute za hlavu. Keby sa mali rodiny s viacerymi detmi, deti tak po 2-3 rokoch, riadit tvojimi radami, tak sa desatrocie nedostanu z domu a "varia si svoju polievocku na pieskovisku pred panelakom". Hroza.

ajajaj00
10. máj 2022

my ideme na Cyprus - hotel Limak

janne318
Autor odpoveď zmazal
janne318
10. máj 2022

@yanni čo je hrôza? Byť obozretný je hrôza? Upozorniť rodičov na prípadné riziká je hrôza?
Ver, že mám tých skúseností (alebo skôr postrehov) určite viac, ako ty. Fajn, že ste 6 rokov "žili v kufroch" a prešli pol sveta. Ak to má byť závideniahodné - no tak "wau"! Tlieskam! Gratulujem a závidím. 👍✌️
Ja "žijem" 16-ty rok v kokpite dopravného lietadla. Nechcela som na to poukazovať, pretože to nie je pointou tejto diskusie. A tiež preto, lebo nemám potrebu sa tým chváliť. Ale čo do scestovanosti a skúseností - príď ku mne na inštruktáž. A potom sa tvár na hrdinku, ktorá je bohovsky nad vecou, ktorá je neohroziteľná a ktorej deti sú nesmrteľné. 👍

yanni
10. máj 2022

@janne318 vidim, ze mas potreu poucovat a odhovarat ludi, aby s detmi necestovali. ALe vidim aj, ze asi nemas skusenosti s cestovanim s VLASTNYMI MALYMI detmi. To ze ty sedis v lietadle a obsluhujes pasazierov este neznamena, ze vies ako je to lietat s vlastnymi detmi minimalne 1-2 krat do mesiaca. Je ine organizovat cesty s dietatom a je ine si sama pre seba szalet kufor a niekde ho vybalit.Neboj, aj bez 16 rokov kokpite, kazd< rodic viez zvazit, co je pre jeho rodinu dobre a co nie. Ty cesty do inych krajin oppisujes ako nieco zivotu nebezpecne, dokonca smrtelne. keby kazdy s dietatom mal takto rozmyslat, tak sa fakt minimalne do 15 rokov dietata nedostane z domu. A ver mi, cestovanie so starsimi detmi, dokonca s pubertiakmi, je nebezpecnejsie a narocnejsie ako s dietatom do troch rokov. A ja nemusim pozorovat, mam s tym dlhodobe skusenosti. Lietam od 90rokov prakticky nepretrzite a poslednych 15 rokov s detmi. Niekolkymi detmi.

janne318
10. máj 2022

@yanni čítaj s porozumením. Ja tu rodičov od cestovania neodhováram. Konštatujem, že s 3r. dieťaťom by som nešla do trópov, ani do krajín mimo EÚ, až na výnimky. Poučuješ tu ty - a zrejme máš pocit, že všetky deti sú rovnaké, ako tie tvoje. Zvyknuté cestovať, nemať s ničím problém, nikdy a nikde neochorieť, necítiť sa zle, atď. Nech si každý rodič zváži, čo jeho dieťa zvládne - a keď má doma malých supermanov, nech si ide na dovolenku bárs aj na Antarktídu alebo na Mars. Ale netvrď tu prosím ťa rodičom, ktorých deti počas svojho života nevystrčili nos zo sídliska, že na dovolenke v exotike budú určite ok a nič im nehrozí.

janne318
10. máj 2022

@yanni a mimochodom - ja neobsluhujem cestujúcich. Obsluhujem to lietadlo, v ktorom sedíte a v ktorom podľa teba asi ešte žiadne dieťa neochorelo (lebo všetky bábätká bežne lietajú od narodenia).

sisaka
10. máj 2022

@janne318 čo ma pilotovanie lietadla spoločné so skúsenosťami s cestovaním s malými detmi? Keby si napísala, som detská lekárka a po dovolenkách mi rodičia chodia do ambulancie s tým, tamtym hentym beriem, ale ako pilot? Máš aspoň osobné skusenosti so svojimi detmi, s ktorými si lietala, keď boli malé?
Ja osobne nemám ani zďaleka nacestované toľko čo
@yanni ale nejaké skúsenosti mám a tak ako ona som sa nikdy nepozerala na cestovanie s detmi keď boli malé, ako na katastrofu, ktorá nás postretne, ak nebudeme doma sedieť na zadku. Deti prežili úplne v pohode aj lety, aj exotickú stravu, aj kadečo do ust popchali, aj sa bazénovej vody napili, aj tej morske a žiadne katastrofické scenáre sa nenaplnili, lebo som si ani žiadne v hlave nevytvárala, dodnes na všetky dovolenky radi spomíname.
Ľudia s tvojim prístupom určite nebudú deti nikde na dovolenku ťahať, tí budú do 15 rokov sedávať v lete na záhrade v bezpečí a v 16. sa im deti na celu dovolenku s rodičmi s prepáčením vy… ale toto asi nie je prípad zakladateľky, keď sa chystá ísť s malým dieťaťom.
Ja som veľmi rada, že sme cestovali, kým sa dalo, aj keď boli deti malé a nečakali kým vyrastú, teraz sme zavretí vo vazeni, z ktorého nás pustia, len keď budeme poslušní a budeme tancovať ako vláda píska, o to viac som rada, že sme deťom dopriali, kým sme sa mohli slobodne pohybovať. Nevieme dňa, ani hodiny vyčkávať kým toto, kým hento… môže sa stať, že už nikdy nedostaneme príležitosť vytvoriť si s rodinou spoločné zážitky. Čo je to za život žiť neustále v strachu?! Život treba žiť a nie sa strachovať a maľovať čerta na stenu

janne318
11. máj 2022

@sisaka prepáč, ale ty tiež čítaš selektívne? Dobre dievčatá. Ja sa s vami hádať nebudem. Autorka ak uzná za vhodné, zváži aj eventuálne riziká a komplikácie. Ak nie - tak proste nie. Ešte raz zopakujem - nech si každý ide na dovolenku, kam chce. 🤷‍♀️ Všetkým vám tu prajem príjemný let, skvelý oddych a bezproblémový pobyt plný len tých pozitívnych zážitkov a krásnych spomienok. 👍 Skutočne vám prajem, aby ste si moje slová NIKDY nemuseli pripomenúť.

mirage
11. máj 2022

@janne318 po stupeni na jezka ho museli odvazat zachranari?

janne318
11. máj 2022

@mirage tak mi bolo povedané. 🤷‍♀️ Neviem, nakoľko silný jed má ježko v tých pichliačoch. Nie som ani morský biológ ani lekár, ale viem, že tých ježov je niekoľko tisíc druhov. Ale tak sú ľudia, ktorých záchranári odvážajú aj po pichnutí včelou alebo osou, takže sa tomu vôbec nedivím.

mirage
11. máj 2022

@janne318 pytam sa, lebo syn stupil na jezka. Bolo to neprijemne, ale nic dramaticke.

tenerifka
11. máj 2022

@mirage pri alergii je nebezpecna aj ta osa, ako pise
@janne318, tych je v strednej Europe vratane Slovenska mrte, preto nerada chodim v lete do Europy, strasne mi prekazaju

tenerifka
11. máj 2022

@sisaka
@yanni
Dievcata, maximalne s vami suhlasim, u nas napodobne, som rada, ze deti videli svet a v nasej pritomnosti, tie spomienky nam nikto nevezme.

janne318
11. máj 2022

@mirage vieš... To je práve to. "Lebo moje dieťa". Nie všetky deti sú rovnaké. Ja tiež moju dcéru vláčim počas letných prázdnin kade-tade od jej 6. rokov. A chvalabohu sa jej tiež ešte nikdy nič nestalo, hoc bola najmä v staršom veku častokrát odkázaná takpovediac "sama na seba". Keď sme mali v práci napríklad medzi tripmi pauzu 3 hoďky - nebude ona so mnou sedieť na predletovom brífingu a kukať do mapy. Zaujímalo ju prostredie, obchody, mesto v ktorom je. S ohľadom na vek som ju postupne púšťala omrknúť si okolie, s tým, že musela mať mobil pri sebe a vrátiť sa vždy presne načas späť na letisko. Ja tu v tejto diskusii len vravím, že nie sú všetky deti rovnaké a že som bola svedkom aj veľmi nepríjemných situácii, v ktorých sa deťúrence ocitli. Nevidím nič zlé na tom, keď na ne rodičov upozorním a rozhodne to nie je dôvod na to, aby tu na mňa @yanni alebo @sisaka útočili. Žiadne hororové scenáre - len realita. Žiadne odhováranie a sedenie doma na zadku - len predvídavosť a zodpovednosť.

janozbudy69
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2