icon

Dovolenka v Poľsku

lusiena
19. feb 2016

V lete plánujeme stráviť niekoľko dní v Poľsku, keďže je to veľká krajina, nestihneme si toho pozrieť toľko, koľko by sme chceli, máme plán cesty trasu Lublin - Warszawa - Gdaňsk - Lodž a späť domov a v každom meste plánujeme ostať dve noci. Na nete som našla veľa informácií o pamiatkach, ktoré sa oplatí vidieť, takže už máme nejakú predstavu, čo by sme si chceli pozrieť, ale privítam vaše tipy, či už na pamiatky, ubytko /najlepšie nejaké hostely, či penzióniky/ a tiež niečo zaujímavé pre 12 ročnú slečnu... 🙂
Dúfam, že sa nájde niekto, kto už tieto mestá navštívil a nebudem za divnú, že plánujem s rodinkou cestu na sever... 🙂 🙂 🙂

lucka1987
19. feb 2016

@lusiena nie si divna. aj muz zvazoval ist pozriet sever polska, jeho znamy tam bol a ze taka zmena 🙂 ja odporucam ked pojdeme okolo tak pre malu je super ( ale ja pre nas hravych dospelych ) http://www.rabkoland.pl/sk/ boli sme tam v lete a toto leto tiez pojdeme . za 5 € celodenny vstup vsetky aktrakcie . je to nedaleko sk hranic ( ak by ste sli cez oravu )

lusiena
autor
19. feb 2016

@lucka1987 🙂 vieme, že Rabkoland je obľúbený, no my s manželom nie sme kolotočoví nadšenci a pre puberťáčku je to momentálne trápne... 🙂 okrem toho pôjdeme smerom na Starú Ľubovňu, nie cez Oravu, tadiaľ sa budeme vracať, ale keďže prejdeme dokopy 1.600km tak zrejme mimo plánované mestá stáť nebudeme...

guiseppinka
22. feb 2016

@lusiena na kolko dni planujete tuto dovolenku? lebo tie mesta, su od seba dost daleko, tak aby ste sa viac neucestovali ako pochodili a poobzerali.
bola som v lubline a varsave a moje tipy a odporucania: Lublin - stare mesto, nie je velke a na mna posobilo tak dost protikladne, kedze sa tam nachadzaju pomaly rozpadnute budovy a hned pri nich su pekne zrekonstruovane, dalej je tam lubelsky zamok (alebo hrad), ak si dobre pamatam, tak by tam malo byt muzeum a je tam aj rotunda a v tej su vraj krasne malby, neviem ci fresky alebo co. zrovna v tej som nebola. dalej odporucam Majdanek - koncentracny tabor, ten je za mestom za sidliskom, dostanete sa tam normalne spojom a este odporucam Muzeum wsi lubelskiej - to je ako u nas skanzeny. velmi pekne. Myslim, ze toto by sa za nejake 3 dni dalo stihnut.
warszawa - tak tu nehrozia len 3 dni 😀 warszawa je tak na minimalne tyzden 😀 z nej odporucam starowka (stare mesto), Zamek krolewski, blizko zamku je vyhliadkova veza, z ktorej je krasny pohlad na centrum a spod zamku sa da plavit lodou po visle a je to pekna panorama varsavy. dalej, Lazienki - na tie treba tak 3/4 dna ratat. mam pocit, ze v nedele sa tam konaju v parku koncerty. su obrovitanske a stoji za to si pozriet Palac na wyspie. dalej wilanow, ten hlavne kvoli zahradam. zaujimave je tiez muzeum powstania warszawskiego, vytrepat sa do palacu kultury i nauki, je odtial nadherny vyhlad. ak mate radi umenie, tak zaujimave je aj muzeum fryderika chopina. dalej tam je zidovska cast, malo by tam byt aj getto, ale tam som ja nebola. a v ostatnych mestach, ktore si uviedla som nebola, takze s nimi ti nepomozem. ja som tam bola vzdy na kurzoch...
pozeram, ze si z popradu ako aj ja 🙂 ak ste neboli v krakove, tak sa stavte aj tam 🙂 ak by si chcela este nejake info, tak kludne napis 🙂

lusiena
autor
22. feb 2016

@guiseppinka ďakujem z informácie... na Lublin máme v pláne jeden deň a na Waršavu tri dni, v podstate vieme, čo chceme vidieť, vypustili sme galérie a také tie klasické múzeá, takže dúfam, že stihneme čo máme v pláne a vidím, že v sme sa dosť zhodli v tom, čo sa oplatí vidieť... 🙂 viem, že Gdaňsk je poriadne ďaleko, ale dokopy máme naplánovaných 9 dní, tak to hádam v pohode zvládneme...
Ešte ak by si mi vedela poradiť, oplatí sa jazdiť po meste autom, alebo radšej MHD? a ako je to s parkovaním?

guiseppinka
22. feb 2016

@lusiena lublin riesit nemusite, kedze na neho mate naplanovany len 1 den... a po varsave? no, do stareho mesta chodte radsej autobusom a ostatne asi skor podla toho ako ich budete mat daleko od ubytovania a ci bude treba prestupovat alebo nie... ale rataj skor s vacsim problemom pri parkovani a kvantom aut... a na kruhacoch maju semafory 😀

kacusik69
22. feb 2016

my sme boli vo Wladyslawowe a na polostrove Hel, ten odporucam, je tam muzeum rybarstva, celkom zaujimave 🙂 a pekny majak...

lusiena
autor
22. feb 2016

@guiseppinka bývať budeme v centre, ale máme v pláne aj návštevy ďalej od centra, takže tie zrejme busom... tie semafory na kruháčoch, to som teda zvedavá... :D :D :D

lusiena
autor
22. feb 2016

@kacusik69 myslíš ten maják v Gdaňsku?

guiseppinka
22. feb 2016

@lusiena nasla som tuto fotku 🙂 strasne ma to pobavilo 😀

lusiena
autor
22. feb 2016

@guiseppinka fíha, dobre, že si ma upozornila, to by si človek asi normálne nevšimol, ani by ma to nenapadlo sledovať... aj dosť vysoko to je... 🙂

guiseppinka
22. feb 2016

@lusiena ver tomu, ze toto by si si vsimla 😀 tam to musis sledovat, lebo ako vravim, kruhace su so semaformi 😀

ivetkab.
22. feb 2016

@lusiena veľmi si ma výletom do Poľska inšpirovala. To plánujete v lete alebo ešte teraz niekedy?

lusiena
autor
22. feb 2016

@ivetkab. v lete... 🙂 aj keď plánujeme už teraz, ale máme už 2 mesiace zaplatenú aj dovolenku v Bulharsku... 🙂 my sme nedočkaví, ale radi sa tešíme na leto... 🙂 už mám pekne spísané v ktorom meste čo chceme vidieť, otváracie hodiny, vstupné, adresu, zarezervované ubytko, porátané ceny... 🙂

ivetkab.
22. feb 2016

@lusiena tak to si šikovnejšia ako sme my. My si len vymyslíme a potom narýchlo spíšeme prípadne len tak si v hlave zoradíme čo a ako. U nás zase také cestovanie v lete veľmi nepripadá do programu, lebo nemáme radi motať sa niekde keď je teplo. Budem drzá ak Ťa potom poprosím o Tvoj program ktorý budeš mať vypracovaný prípadne aj so vstupným? Vieš, ak by sme to navštívili, tak potom Ti viem dať odozvu aj s fotodokumentáciou ... 😀

lusiena
autor
22. feb 2016

@ivetkab. ja sa spolieham na to, že keďže ideme smerom na sever, tak moc teplo nebude, teda tak neznesiteľne teplo... 🙂 program ti pošlem do IP, sú tam aj ceny vstupného, ale je tam to, čo chcem vidieť my, taká Waršawa a Gdaňsk majú množstvo múzeí a galérií a ďalších atrakcií, ktoré vynecháme...

kacusik69
22. feb 2016

@lusiena nie, na Hele...

lusiena
autor
22. feb 2016

@kacusik69 musím kuknúť na mape, kde sa to nachádza... 🙂

kacusik69
22. feb 2016

@lusiena ak najdem foto, nejake ti pridam...

kacusik69
22. feb 2016

+ su tam vojenske bunkre ak by sa muzske pokolenie zaujimalo o nieco take 🙂

lusiena
autor
22. feb 2016

@kacusik69 je to presne oproti Gdaňsku, taký výbežok, ak budeme mať dosť času, tak by sme tam mohli ísť loďou... 🙂 ďakujem za info... 🙂

kacusik69
22. feb 2016

@lusiena hej hej, presne... 🙂 poprezeram disk a ak chces pridam ti teda nejake foto... vo Wladyslawowe je Dom Rybaka, vnutri je muzeum motylov... no a potom na Hele je majak, muzeum rybarstva a tie bunkre (2. sv. vojna), my sme boli koncom augusta (aj sme sa v mori okupali, ale teda Mallorca to neni 😀) a bol tam zrovna aj nejaky program taky vojensky... bola snaha aj o autentickost... 🙂

lusiena
autor
22. feb 2016

@kacusik69 fotky by potešili... my ideme v polke júla... ak aj bude zima, tak minimálne na momentík do mora určite skočím... :D