icon

Je potrebné potvrdenie pre vycestovanie detí so starými rodičmi do Čiech?

17. júl 2025

Prosim je treba pptvrdenie z matriky ze povolujem detom ist do ceskej republiky so starymi rodicmi/tetou? Ci netreba? Prave som citala ze ano ..aj to nejako riesia policajti ked zastavia? Dakujem

petamich
17. júl 2025

Ano treba a ano riesia, ak cestuju maloleti bez zakonneho zastupcu, treba mat splnomocnenie

patka06
17. júl 2025

Do Čiech nie je povinné, ale určite by dom dala - pre istotu
Pre upresnenie, podpis musí byť overený u notára, nie na matrike.
Policajti to môžu riešiť pri bežnej kontrole, ak by sa stala nehoda a pod.

viestta
17. júl 2025

nas maly bol X-krat v Cesku s babkou a nikdy nikto od nich ziadne potvrdenie nepytal a to nemaju ani rovkńake priezviska a prespavali v hoteloch, ale ak chces, tak to vybav

mondolina
17. júl 2025

niektoré cestujú aj bez cestovného dokladu pre deti a sú tu 🙈
pre prípad " debil" vybav.

denkabemommy
17. júl 2025
@patka06

@patka06 môže byt overený aj na matrike, rovnakú platnosť to má ako od notára, len to vyjde aj o polovicu lacnejšie 🙂

patka06
17. júl 2025
@denkabemommy

@patka06 môže byt overený aj na matrike, rovnakú platnosť to má ako od notára, len to vyjde aj o polovicu lacnejšie 🙂

@denkabemommy Matrika ani klientské centrum nemá právomoc overiť podpis na dokumente, ktorý má byť použitý v zahraničí.

slavomira236
17. júl 2025

@anonym_autor ano potrebuju od matky aj otca samozrejma

lilope
17. júl 2025
@patka06

@denkabemommy Matrika ani klientské centrum nemá právomoc overiť podpis na dokumente, ktorý má byť použitý v zahraničí.

@patka06 je to preto, lebo dokument je v cudzom jazyku a to môže potvrdiť len notár. Riešila som tak overenie diplomu zo slovenskej vysokej školy, kde je len pár slov v anglickom jazyku a nesúvisí to nijak s obsahom celého diplomu, ten je v slovenskom jazyku a kvôli týmto niekoľkým slovám mi to pani nemohla overiť. Len notár.

Overovali sme teraz potvrdenie na vycestovanie do zahraničia letecky do Španielska a nikto to nežiadal, ale aspoň sme prispeli notárovi 10€. 🙄

hugigugin
17. júl 2025

@anonym_autor Toto je podstatne https://www.mzv.sk/web/sk/cesko

elzena2
17. júl 2025
@patka06

@patka06 a čo presne sa stane, ak to splnomocnenie nebudu mat? Naozaj by ich otocili nazad na Slovensko? Ja vypisujem vždy tu A4, ale podpis nedavam overovat. Vravim si, že to by bolo maximálne tak na pokutu, ak by to teda nahodou kontrolovali.

patka06
18. júl 2025
@lilope

@patka06 je to preto, lebo dokument je v cudzom jazyku a to môže potvrdiť len notár. Riešila som tak overenie diplomu zo slovenskej vysokej školy, kde je len pár slov v anglickom jazyku a nesúvisí to nijak s obsahom celého diplomu, ten je v slovenskom jazyku a kvôli týmto niekoľkým slovám mi to pani nemohla overiť. Len notár.

Overovali sme teraz potvrdenie na vycestovanie do zahraničia letecky do Španielska a nikto to nežiadal, ale aspoň sme prispeli notárovi 10€. 🙄

@elzena2 Kamarátka sedela 4 hodiny na polícii, kým overovali totožnosť dieťaťa, či ho neuniesli.

@lilope 10 Eur za 1 podpis? Nemali by mať notári jednotný cenník?
Platila som necelé 3 Eurá

elzena2
18. júl 2025
@patka06

@elzena2 Kamarátka sedela 4 hodiny na polícii, kým overovali totožnosť dieťaťa, či ho neuniesli.

@patka06 Totoznost? Ona bola matka dieťaťa, otec s nimi nebol a ona nemala ani detsky pas, ani ten doklad? Lebo s rodnym listom necestujeme teda ani my.

patka06
18. júl 2025
@elzena2

@patka06 Totoznost? Ona bola matka dieťaťa, otec s nimi nebol a ona nemala ani detsky pas, ani ten doklad? Lebo s rodnym listom necestujeme teda ani my.

@elzena2 áno, matka dieťaťa, ktoré malo priezvisko po otcovi + jej priateľ, ktorý tiež iné priezvisko. Všetci mali platné doklady /OP samozrejme s fotkou, práveže, keby mala so sebou aj rodný list, ušetrí si kopu času

slavomira236
18. júl 2025
@patka06

@patka06 tiez som platla 10 eur za 1 podpis u nas humenne

slavomira236
18. júl 2025
@denkabemommy

@denkabemommy nam mayrika do zahranicia potvrdit nechcela ze len na sk. A na sk to nepotrebujem

lilope
18. júl 2025
@patka06

@patka06 netuším ako je to s cenníkom, ale tých 10€ ma veru dostalo.

elzena2
18. júl 2025
@patka06

@elzena2 áno, matka dieťaťa, ktoré malo priezvisko po otcovi + jej priateľ, ktorý tiež iné priezvisko. Všetci mali platné doklady /OP samozrejme s fotkou, práveže, keby mala so sebou aj rodný list, ušetrí si kopu času

@patka06 dakujem, uz sa bojim menej (mame rovnake priezviska, tak RL nebudem nosiť so sebou)