Lacná dovolenka na vlastnú päsť - máte skúsenosti?

kriurb
9. jún 2019

Ahojte kočky, len má zaujímalo či ste už niekedy išli na dovolenku len tak, na vlastnú päsť.
Napríklad mňa napadlo, si kúpiť s manželom letenky tie lacné výpredajové a niekam odletieť k moru a hľadať ubytko.
Už ste to niektorá tak skúšala, alebo aké máte skúsenosti s takým tripom na vlastnú päsť? 🏖️🏝️

queen_mary
9. jún 2019

@kriurb 😅 ano, cestuje tak polovica republiky

kriurb
autor
9. jún 2019

@queen_mary hej len ja nemám v okolí nikoho kto by to tak skúšal po pravde 🤣 a dosť sa bojím neviem čo čakať od toho. Napríklad taký presun z letiska do hotela alebo niečo podobné. Alebo či si zháňať ubytko predom alebo až tam. Či si radšej pribaliť stan a spacák pre istotu alebo tak 🤣

laurita285
9. jún 2019

Kúp letenku spiatočnu na malorku za cca 50 eur z viedne.
Môžeš ísť potom taxikom napr do Palmanovej alebo El arenalu za cca 20€ a už len na bookingu najdeš ubytko podla predstáv

Alebo môžeš použiť stránku rome2rio a tam dáš odkiaľ a kam chceš ísť a najde ti presne akým vlakom/busom sa tam dostaneš.. to bol len čistý príklad lacnej dovče. AK by si chcela konkrétne rady kedykoľvek napíš. Podľa mňa je lepšie ubytko riešiť vopred, najmä ked chceš ísť v sezóne.

queen_mary
9. jún 2019

@kriurb no skus letenky skyscanner, pelikan, kiwi,... Ubytko booking, airbnb (kvalitu si over ns tripadvisore alebo priamo na bookingu, tiez priamo lokalitu) a presun z letiska do cielovej destinacie skus klucovymi slovami v googli (priklad) : transport from el prat to la rambla, train from girona to Barcelona, bus from malaga to marbella a podobne. Pripadne maju vsade uber... Pozri este na fb ze tour de svet, alebo dovolenky bez cestovky

alexandra2468
9. jún 2019

@kriurb my tak s muzom cestujeme vzdy 🙂 bez ohladu na to, ci to bolo len cesko alebo indonezia a ine destinacie. Je to pre nas velke dobrodruzstvo a mame z toho ovela viac spomienok ako by sme mali, keby je vsetko dopredu zariadene a zapaltene 🙂

ingelika78
9. jún 2019

@kriurb prakticky vsetky dovolenky. A presun z letiska? Taxiky su na kazdom letisku pripadne si prenajat auto ak je to uz fakt daleko (hodinu a viac).

sofiia87
9. jún 2019

My inak ani nechodime, nie som ochotna zapltit cestovnej kancelarii 3 x tolko za dovolenku ako si ju viem realne sama zmanazovat

malinka158
9. jún 2019

Pripojim sa

sapetka
9. jún 2019

@kriurb ano my sme tak boli kym smw nemali dieta. Kupili sme si letenky, cez net sme si zarezervovalj dom s bazenom, auto na 12dni a cestovali sme si po Malorce😀je to super. Stoji to urcite menej ako cez cestovku. Teraz sme na dovolenke ale uz s cestovkou(prislo dieta prisla zmena😊)

jana_eyre_2
9. jún 2019

kym sme boli bezdetni, na vlastnu past sme chodili stale, ci uz k moru, alebo aspon balaton so stanom a tak.. milovala som ten pocit slobody na nic nebyt viazani.. len raz sme si skusili taku klasiku v hoteli all inkl. a uprimne, nudili sme sa, nie je to pre nas..

teraz mame tri deti a chodime vlastne rovnako, len s tym, ze ubytko si najdeme cez booking.. decka miluju spolu snami nase dovolenky a vylety, snad to este tak vydrzi par rokov..

tento rok ideme v juli do hr - zadar na 5dni a potom do zagrebu na 4dni - velmi sa mi paci to mesto a chcem ho spoznat.. buduci rok planujeme spoznat na karavane taliansko, neskor zajdeme aj do inych krajin, moj sen je barcelona ale aj severske krajiny.. vsetko bude zalezat od nasej fin situacie ..

gabriellka
9. jún 2019

Minuly rok sme takto boli v bulharsku. Tento rok ideme do grecka a uz pozeram co to bude buduci rok. Ubytko som zajednala cez jednu slovenku co ma v grecku apartmany a kupila letenky. Vychadza to podstatne lacnejsie ako cez cestovku

jana_eyre_2
9. jún 2019

inak na bookingu sme si raz hladali aj tak, ze uz sme boli na mieste (mali sme vtedy 2deti) a nasli sme si nieco na noc.. nebola to dovolenka, bol to len celodenny vylet ale uz bolo na cestu domov neskoro.. bol to super zazitok, ktory sme si zopakovali aj ked sme mali 3deti (nosievame zakladne potreby vzdy so sebou)

tak ja len, ze aj takto sa to da - prides niekam, vyklikas si co hladas a mozes sa ubytovat.. ak sa ti nebude pacit, na druhy den skusis nieco ine.. pre mna je to super dobrodruzne a osviezujuce, ale neda sa ocakavat nejaky luxus.. nastastie mame prisposobive deti, keby neboli take ake su, asi by sme to tak nepraktizovali..

malinka158
9. jún 2019

@gabriellka ahoj mohla by som poprosit kontakt na tu slovenku? Dakujem

ave_eva
9. jún 2019

to je ta naj dovolenka :D boli sme takto v izraeli a na madeire, tento rok sa chystma tiez, na Bari (Ita). Ja som akčná, tak z letiska som si pozrela MHD co nás odviezlo skoro k ubytovaniu,no nie je o com :D a ubytko obvykle cez booking 🙂
prajem peknu dovolenku, urcite to neolutujete

galioska
9. jún 2019

Hlavne je dobre ovládať anglický, aby ste sa dohovorili a potom to je malina

lizardd
9. jún 2019

Roky cestujeme na vlastnú päsť aj s dieťaťom. Zrovna sme sa vrátili z Cypru. Zajednáme si letenky, ubytko riešime cez booking. Auto máme rezervované na letisku. Preferujeme akčné dovolenky, aby sme z krajiny videli maximum.

alexandraalexandrova
9. jún 2019

ja by som nesla bze vopred rezervovaneho ubytovania. Ved takisto ako lacku letenku, mozes si kupit aj lacne ubytko, staci hladat cez booking.com a mozes sa potom rovno opytat ubytovatelov akym sposobom sa k nim z letiska dostanes, urcite ti radi poradia. My cestujeme iba po Sk ale ubytko si vzdy rezervujem vopred cez booking a zatial mam len dobre skusenosti a ozaj sa daju najst super ceny a zlavy. alebo ak si trufate, mozete skusit aj airbnb, tam to mate asi zadara ale tym ze aj vy potom musiet na oplatku ponuknut vas byvanie inym co cestuju do nasej krajiny...kazdopadne vsetko sa da, ale ja ako opatrny clovek by som vopred vsetko pozistovala, kde ake su za co poplatky aby vas nezaskocilo nieco...

laurita285
9. jún 2019

airbnb nie je zadara! :/ normalne platíš prenajímatelovi za byt/dom čo ti prenajme...

queen_mary
9. jún 2019

@laurita285
@alexandraalexandrova asi myslela couchsurfing

alexandraalexandrova
9. jún 2019

@laurita285 aha, tak si to s niecim asi mylim, ospravedlnujem sa 🙂 ved som aj napisala ze asi zadara...

emka530
9. jún 2019

@kriurb veľa záleží koľkí idete. A aké máte požiadavky. My sme boli 6-ti na 5 dní mimo sezóny na mallorke, letenky za dvacku, nechceli sme ubytko blízko letiska, hľadali sme krásne miesto.Ale transfer od nás do viedne, a späť, transfer z letiska tam na ubytko a späť.. plus strava plus ubytko, suveníry.. Všetko sa navysuje. Preto je dobré popracovať s rozpočtom, sledovať letenky, a ubytko zajednavat hodne popredu. Takto nás mallorka vyšla trochu viac, hoc boli letenky skoro zadarmo. Ale napr keď idú viacerí autom, sa to môže rozpocitat. Hľadať ubytko formou Last minute. A dá sa spraviť super cena. Cestovky sú podľa mňa pre náročnejších, pohodlných a tiež pre takých co nepoznajú reč. Takí si radšej priplatia. Nas vyšla napr Liguria (1350 km) 750 eur na rodinu vseho vsudy. A to sme si aj dopriali 😉

vikusjk
9. jún 2019

@kriurb na letnú dovolenku sme takto ešte neboli, ale boli sme na taký párdňový výlet, presne týmto spôsobom, a to v Barcelone a v Anglicku (Manchester, Blackpool a Londyn). Vzdy som kupila letenky, pricom vyhoda je, ze mozes kombinovat odlet a prilet aj do inych miest, ako ti vyhovuju casy odletov. Vsetko si dopredu pozistuj, nastuduj, asi z kazedeho letiska na svete chodia aj autobusy, nie len taxiky, alebo vlaky... chce to par vecerov googlenia a mas super dovcu ;)

malinka158
9. jún 2019

@gabriellka vdaka 😉

megyi1711
9. jún 2019

@kriurb my sme tak zvykli ale len do chorvatska ale moja kolegyna tak cestuje nonstop kade tade,minuly rok bola na Bali 🙈to by som sa zas bala..ale vravela ze v pohode..kupili letenky,cez booking zajednali ubytko a tam si pozicali a letisku auto a tak sa pohybovali,tam je vsetko velmi lacne...len letenky boli drahe no ale ubytko mali 5 dni pre dvoch s ranajkami 50€😁

kriurb
autor
10. jún 2019

My sme dvaja zatiaľ takže deti ani tak neriešime ani ešte čo sa týka dovolenky, takže to je u nás veľké plus momentálne 😁 angličtina je môj druhý jazyk ani s tým nemáme problémy. Mne sa jednalo o to, že som ešte bez cestovky tiež k moru necestovala- všetko zariadi človek príde a užíva, ale po čase to je naozaj o držky také nudné vylihovanie na pláži. Prestalo má to baviť, chcela som nejaké dobrodružstvo hlavne preto, že môj ešte pri mori ani nebol a do hotela ho to neťahá. Tá Malorka má neskutočne zaujala už som vyhľadávala aj voľné termíny len musím počkať kedy dajú mužovi dovolenku nakoľko je OSSR a je to zložité. Jedna moja kamarátka tak cestuje s rodinou do Chorvátska autom, bez cestovky - sadnú do auta prídu niekam a tam hľadajú ubytovanie, ale to vážne nie je pre mňa. Ubytovanie budem jednoznačne riešiť pred odchodom človek nikdy nevie. Rozmýšľala som aj nad takou variantou napríklad len víkendový pobyt pri mori?? Chceli by sme ísť na dlhšie na nejakú normálnu dovolenku ale neviem koľko voľna bude k dispozícii a preto ak toho chceme vidieť najviac musíme zvažovať všetky varianty. Skúšali ste to niektorá? Len tak na jednu noc napríklad niekam blízko?

elementissa
11. jún 2019

@kriurb tak zasa nie tak, že nasadnes na prvé lietadlo a ideš.....chce to aj trochu prípravy.
1.vyberte si termín, kedy chcete letieť a na koľko
2. Podľa počasia alebo preferencie si vyberte krajinu (nepôjdem do Talianska v novembri ani do Tunisu v júni, aby som tam umrela)
3. Nájdite lacné letenky. Možno sa budete musieť s termínom trochu hrať, pár dní tam, par dni späť... Tak aby ste našli najlepšiu ponuku.
4. Podľa leteniek vieš, kam priletite. Pozri si to na mape a zisti si, kde sú v okolí veci na ktoré by ste sa chceli ísť pozrieť.
5. Ja toto vždy riešim cez booking - zadám si mesto (môžeš si myslím vyfiltrovat aj okruh niekoľko km) a podla recenzií, ceny, obsadenosti a tvojich požiadaviek hľadáš. Mnohé hotely ponúkajú za samostatný príplatok transfer z letiska do hotela a späť.
6.zabookujes si to, čo ti najviac vyhovuje
7.ak nechceš transfer z a do hotela a ste v oblasti, kde by sa zišlo auto - vygoogli si požičovne áut v okolí letiska pripadne v prvom najbližšom meste pri letisku (tam budu auta lacnejšie ako priamo v požičovni na letisku) - do mesta choďte taxíkom alebo MHDckou.
8.zistite si, či váš hotel ponúka nejaké fakultatívne výlety, ak nie, pozri zaujímavosti v okolí, kam by ste sa mohli ísť pozrieť. Ak si ten typ, že celý deň sa grilujes na plazi, je to úplne jedno.
9. Pred odjazdom si vybavte cestovné poistenie na takú dobu, ako budete odcestovaní, pripadne, ak cestujete pravidelne, tak si dajte celoročné, v ECP to vychádzalo 19€/rok
10. informuj sa o povinných očkovaniach/vizach atď, keď sa jedná o exotiku
11.uzi si dovolenku

V prípade, že neovládas dokonale jazyk krajiny kam ideš, neodporúčam ísť štýlom, ze niekde sadnem na lietadlo, niekde vysadnem a niekde sa ubytujem. Bez prípravy sa cudzincovi ťažko hýbe v neznámom priestore. A po anglicky nevedia všetci.dokonca ani v niektorých hoteloch. My sme boli v 3* v Taliansku a personál nevedel ani po anglicky ani po španielsky. Našťastie, po španielsky aspoň trochu rozumeli a teda odpovedali po taliansky a aspon tak sa s nimi dalo dohovoriť. Rovnako aj domáci.

A ešte tip - nájdite si číslo na slovenskú ambasádu v danej krajine a aj to, kde sa nachádza. Môže sa hocičo stat a je dobre mat na niekoho kontakt.
Príjemnú dovolenku 🙂

kriurb
autor
11. jún 2019

V taliansku som pracovala na Sardínii cez sezónu takže som sa naučila ako na nich. Oni po väčšine všetci vedia po anglicky aj človeku rozumejú len ich ješitnosť im nedovolí sa zhovárať inak ako v materinskom jazyku. Ale musím povedať, že aj keď sme si navzájom nerozumeli tak sme sa pochytili a to aj v pracovnej sfére aj vo voľnočasovej. Všetko sa dá. Precestovaného mám toho dosť, boli sme dokonca aj v Rumunsku so sestrou a jej snúbencom a tam po anglicky tiež ani ruka ani noha a dalo sa to. Musím povedať, že dorozumievanie sa vždy nejak dá vykombinovať 😀😀 . Poistenie a takého veci sú mi úplne jasné to o tom žiadna, to by som sa neodvážila riskovať- človek nikdy nevie. Ja len niečo ma na takej variante láka, ale nakoľko som to neskúsila tak to bola pre mňa španielska dedina a nebola som si istá, myslím to cestovanie na blint. Ja len napríklad som vôbec netušila, že existujú stránky, ktoré informujú ohľadom transportov z miest do miest alebo z letísk. Alebo také typy ako napríklad, že ak riešiť požičko auta tak niekde ďalej od letiska. Ani tie stránky rôzne na letenky som nepoznala- poväčšine som fungovala len na Pelikáne. Takže som vám nesmierne vďačná ženy a ďakujem veľmi krásne 🙏🙏🙏🙏

silienka
11. mar 2022

@sofiia87 môžem sa s vami nejako skontaktovať?

silienka
11. mar 2022

@emka530 dobrý deň ...viem sa s vami nejako spojiť?