Letisko Tunis Carthage

ivanovatajanka
6. okt 2023

Ahojte, vedel by mi dať niekto informácie o tomto letisku? Konkrétne ma zaujíma odlet z Tuniska, či sa dá dobre orientovať na letisku a ako prebieha samotný proces od príchodu na letisko až po nástup do lietadla. Robí sa online check-in (link), či niekde pri pultíku? Kde si vytlačím palubné lístky? Ako odovzdám batožinu? Pri pulte, či sú tam na to automaty? A keď mám jeden prestup, batožinu mi preložia do druhého lietadla automaticky, či sa o ňu musím sama postarať? Potrebovala by som fakt podrobný popis. Možno mám blbé otázky, no ešte som neletela.

katarinaba
6. okt 2023

Ahoj. Tuniske letisko je normalne letisko, nie vsak super moderne ako napr. vo Viedni. Online check in treba riesit podla pokynov leteckej spolocnosti. Ale podla mojich skusenosti, aj ked si ho urobim, vzdy idem na normalny check in na letisku, kedze mam batozinu do podpalubia. Nevidela som ziadne samoobsluzne pulty, kde by si si vytlacila ci uz lepky na batozinu alebo palubne listky.
Prides na letisko dole (horna cast je zatvorena - aspon v juli este bola). Pri vstupe je rychla kontrola batoziny - das na pas a ty prejdes cez detektor. Nasledne treba vyjst bud schodami alebo vytahom na poschodie. Tam su check in pulty - podla letu si musis najst ten svoj. Orientacia je celkom dobra. Postavis sa do rady na tvoj pult. Klasika predlozis pas, podas batozinu, dostanes palubny listok (pripadne lisky ak mas prestup). Potom ides na pasovu kontrolu - vychod je pri schodoch. Tam zbezne pozeraju pas a palubny listok. Postavis sa do radu na pasovu kontrolu. Za nou je znova ta bezpecnostna kontrola. Mozno ta tam niekto oslovi, ci mas vyssiu hotovost a nieco na preclenie. Raz sa mi to stalo. A potom ides na svoj gate. Vsetko prebieha ako na ostatnych letiskach.
Ak mas prestup, tak batozinu prekladaju automaticky. V prestupovej destinacii len vystupis z lietadla a ides na gate, ktory si najdes na info tabuly. Medzi tym je bezpecnostna a aj pasova kontrola. Nastupis do lietadla a v cielovej destinacii potom cakas na batozinu.

ivanovatajanka
autor
6. okt 2023

@katarinaba Ďakujeeem, si strašne zlatá 🙂

katarinaba
6. okt 2023

@ivanovatajanka nemas za co. Ak mas este otazky, kludne napis. A kde budes prestupovat?

ivanovatajanka
autor
6. okt 2023

@katarinaba Píšu, že vo Frankfurte.

katarinaba
6. okt 2023

@ivanovatajanka Frankfurt je velke letisko, ale velmi dobre sa tam orientuje. Ked vystupis z lietadla z Tunisu, najdi si info tabulu a pozri si gate. Ak tam nebude, bude tam info, kedy ho zverejnia. Ja osobne ostavam v blizkosti tabule a cakam, kym to tam nenapisu. Potom len sleduj tabule tranzit a nasledne svoj gate.

katarinaba
6. okt 2023

Este som zabudla, pri vystupeni z lietadla z Tunisu tam mozu stat policajti a pozerat pasy. Ludi s EU pasmi hned pustaju, ostatnych spovedaju kam idu, preco. Tak sa nezlakni 🙂

evickuska
7. okt 2023

@ivanovatajanka uz nikdy by som do Tuniska nesla ani za peniaze.

ivanovatajanka
autor
8. okt 2023

@evickuska preco?

ivanovatajanka
autor
7. nov 2023

@katarinaba ahoj 🙂 rada by som ešte pár dotazov .... našla som let bez prestupu s Tunisair. Letela si už s nimi? Nie je problém, keď som žena cestujúca sama?
Máš nejaké informácie o tom, či môžem priviezť do Tuniska tie 4 pivá v podpalubnej batožine?
😇

katarinaba
7. nov 2023

@ivanovatajanka Ja do Tuniska lietam dva krat rocne sama. V tom problem nie je. Ale Tunisair - to je hotova katastrofa - ako samotny let problem nebol, i ked zakazdym bolo meskanie, ale v podstate sa dostat k letenkam - minuly rok (tusim) som si chcela kupit priamo cez nich priamy let. Ale ked som uz chcela zaplatit, tak to zamrzlo. Skusala som mobil, tablet, moj pracovny PC, doma notebook, synov PC - vobec to neslo. Nakoniec, kedze cena bola super, som si kupila tie iste letenky za tu istu cenu cez Pelikan.sk
Tento rok som opat chcela cez nich kupit, videla som, ze pomenili aplikaciu, reku super, uz asi nebude problem - a hadaj, opat mi neslo zaplatit. A cez Pelikan.sk, kiwi.sk a letuska.sk - vobec ich letenky v septembri neponukali. Co som bola riadne prekvapena. Neviem ako dnes, to som uz neskusala. Nakoniec som kupila s prestupom cez Lufthansa.com. Ten jeden prestup sa da, medzi letmi mam dve hodiny, co je super. Ale mala som uz aj 5 hodin, tak do prirucky dobra kniha a da sa to.
Ohladom piv - toto netusim, priznavam, nikdy som sa o take nepokusala. Ale tento rok by som chcela dve flase vina zobrat, ja myslim, ze to by nemal byt problem. Planujem pozriet MVSR, tam byvaju tieto informacie.
Ak sa mozem opytat - ostavas potom priamo v Tunise, ci este niekam inam pokracujes?

katarinaba
7. nov 2023

@ivanovatajanka narychlo som nasla toto:
Do Tuniska možno bezcolne doviezť:
tunisko-Nenechajte-si-otravit-pobyt-v-Tunisku-zbytocnymi-neprijemnostami.jpg

2 litre alkoholických nápojov s obsahom alkoholu do 25 % na osobu
1 liter alkoholických nápojov s obsahom alkoholu nad 25 % na osobu
400 kusov cigariet na osobu
100 kusov cigár alebo 250 gramov tabaku na osobu
Štvrť litra parfumu a 1 liter toaletnej vody na osobu

Na prechodný čas je možné do Tuniska doviezť:

Dopravný prostriedok ako osobné vozidlo, karavan, súkromné lietadlo, motocykel či motorový čln
2 fotoaparáty a 20 filmov na súkromné účely
1 kameru a 20 filmov
Športové potreby, kempingové vybavenie a hudobné nástroje
2 detské kočíky a 1 bicykel
1 osobný počítač, 1 rádiomagnetofón a CD prehrávač
1 ďalekohľad a 1 prenosný písací stroj

Pre dovoz zvierat je vhodný pas EÚ, vydaný v Slovenskej republike na základe vykonaného čipovania.

Do Tuniska je zakázané dovážať:

Tuniské dináre
Zbrane a výbušniny
Omamné a psychotropné látky
Pornografické materiály
Výrobky ohrozujúce bezpečnosť, zdravie, náboženské cítenie a morálku verejnosti

Z Tuniska je zakázané vyvážať:

Tuniské dináre
Miestnu faunu, flóru a antické predmety s výnimkou príslušného povolenia

(Aktualizované podrobnosti nájdete na webových stránkach MZV o Tunisku.)

ivanovatajanka
autor
7. nov 2023

@katarinaba Tak to je na figu s tými letenkami ... spoliehala som sa na to, som teraz zmätená :D Tie letenky som našla aj cez esky, dúfam, že sa budú dať nejako kúpiť. Diky za všetky info. Ja idem odtiaľ do Hammametu, v decembri sa chystám.

katarinaba
7. nov 2023

@ivanovatajanka Ja Port El Kantaoui - to budeme blizko. Ja prelom dec/jan.

katarinaba
7. nov 2023

@ivanovatajanka este sa opytam - transfer z letiska mas ako porieseny? Cez hotel? Cez niekoho "domaceho" alebo nejaka sluzba?

ivanovatajanka
autor
7. nov 2023

@katarinaba Cez domáceho, bude mi robiť sprievodcu :D

katarinaba
7. nov 2023

@ivanovatajanka Super, tak peknu dovolenku 🙂

ivanovatajanka
autor
7. nov 2023

@katarinaba Diky, aj tebe. Škoda, že nejdeš vtedy ako ja :D by som bola ušetrená tých stresov :D

katarinaba
7. nov 2023

@ivanovatajanka nemas sa vobec coho bat. Vieden je velka, ale je tam dobra orientacia. Najdes si najskor terminal - ten najneskor pri onlinecheckine budes vediet. Sipky ta pekne privedu kam treba. Tam si najdes stoliky, kde ti odbavia batozinu - najdes na info tabuli. Potom normalne k odletom, cez kontrolu a smer na gate, tiez nainfo tabuli. Tam si uz pekne sadnes a cakas, kym zacnu "nakladat" ludi do lietadla.
V Tunise vystupis, ides cez kontrolu. Jednim smerom, staci nasledovat ostatnych ludi, len jeden vychod je. Po kontrole prides do haly s pasmi na batozinu - na obrazovkach najdes let odkial si priletela bude tam uvedene cislo pasu. Tam si vyzdvihnes podpalubnu batozinu. A opat len jeden vychod do letiskovej haly a jedny dvere von z letiska. Naozaj sa nemas kde stratit. A tam uz ta budu cakat "tvoji" - uz len uzivas 🙂

Akurat pozeram tie letenky, to su teraz uz ine palky. Ked pojdes nabuduce, kupuj co najskor. I ked aj tak to nie je za stovku.

ivanovatajanka
autor
17. nov 2023

@katarinaba Tak letenky sa mi podarilo kupit bez problemov cez appku Tunisair. Staci mi, ked budem mat tie letenky a palubne vstupenky elektronicky v mobile, ci to musim tlacit na papier? A este sa opytam, kolko asi trva vymotat sa z letiska Vieden po prilete na SK? Planujem cestu nazad, hladam nejake spoje...

katarinaba
17. nov 2023

@ivanovatajanka super, tak gratulujem. Ak sa smiem opytat, kolko si platila a aky termin? Nemala si problem zaplatit? Kartou, ci prevodom?
Treba si urobit 24 hodin pred odletom check in. Tlacit nic netreba, ked prides na obe letiska, predkladas len pas. Palubne listky dostanes pri pultiku na letisku.
Vymotat sa vo Viedni nie je problem. Ale neodporucam ti kupovat listky vopred. Ako som spominala, Tunis air mi vzdy meskalo. Raz sme vo Viedni dlho cakali na batozinu. Tiez treba ratat, ze pojdes cez pasovu kontrolu. Raz som o listky na bus prisla, raz som stihla storno a kupit nova, kde som pouzila kupon zo stornovanych leteniek. Najdi si spoje, krore su najblizsie tvojmu priletu, urcite si nechaj aj 40 minut rezervu a pred odletom z Tunisu, ked budes vidiet ci odlietate na cas, alebo ake mate meskanie, podla toho bookni. Ja chodim cez Slovak lines, pouzi ich appku, maju lustky za 7-8 EUR. Vies si tam listky kupit, stornovat, vybrat miesto v buse. Ale urcite si listky kup dopredu, lebo ak je bus plny (vypredane miesta) tak na letisku nenastupis, musis cakat na druhy a dufat, ze bude miesto.

ivanovatajanka
autor
18. nov 2023

@katarinaba Dakujem moc za info, moc mo to pomohlo. Platila som cca 340€ kartou, odlet 30.11., nebol vobec ziaden problem.

ivanovatajanka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinaba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivanovatajanka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz