icon

Máme ísť na poslednú dovolenku?

1. máj 2022

Ahojte, chcem sa len spýtať na názor niekoho,kto má nepozná.
Aktuálne sa všetko zdražuje, a dosť. Ideme sa brať,chceli sme veľkú svadbu, nakoniec z toho bude len posedenie.
Chceli sme si kúpiť pozemok a postaviť dom, prípadne kúpiť už nejaký postavený, nakoniec budeme buď stavať u rodičov na záhrade,alebo si prerobíme poschodie. Nestačím sa čudovať, ako to za 5rokov tak neskutočne vystrelilo hore.
Nakoľko všade v správach dávajú, že ešte viac pôjde všetko hore, aspoň sme si poslednú dovolenku chceli pred tým zdražovanim dopriať,lebo sa obávam, že potom to už pôjde len z výplaty do výplaty. Je to podľa Vás dobrý nápad, alebo máme tie peniaze ušetriť na energie, stravu, prerábku a podobne?
S budúcim manželom máme aktuálne spolu príjem cca 2000€ (záleží aj sviatky, víkendy atď, ale skoro nikdy to nie je pod 2000€). Dovolenka by nám mala vyjsť okolo 1200€?? Zhruba,nejdeme cez cestovku, iba Grécko cez booking.
Čo vy na to? Ísť, či neísť?

tncka
1. máj 2022

Som si myslela podla nazvu ze umieras🤣🙊 Ze posledna dovolenka. Tych este bude...

ysseba
1. máj 2022

@tncka Inač priznávam - aj ja som si to myslela keď som si prečítala nadpis 🙈

00kvetinka00
1. máj 2022

Tak 1200e nieje tak hrozne draha dovolenka .... pri plate ktori mate ..... kedze deti xy rokov neplanujete .... nejdete ani stavat .... kludne aj dalsi rok si mozete dovolit ist na tyzden oddichnut ...... ako hovotime s chlapom prestaneme jest v restikach a hned je penazi viacej 🤣 aj kavicky uz nas presli ...... tam 20 za jedlo tam 14 za kavicku a kolacik ..... a je usetrene

kathrin17
1. máj 2022

urcite by som sla....

sissy27
1. máj 2022

@tncka
@ysseba ja tiež 😂

Autorka: zamýšľaš sa a analyzuješ úplne bezvýznamné veci v živote (z dlhodobého hľadiska) a tie najpodstatnejšie si predstavuješ “jak Hurvínek válku”. Úplne naopak 🙄 No ale tak budiž - na dovolenku choďte.

marca12
1. máj 2022

@sasa1310 nie kazdy,kto staval u rodicov,svokrovcov v zahrade je na noze s rodinou. Su aj vdacni a pokorni ludia,nie vsetci su ako tu vzorka s MK. Jednoducho,ked nemas inu moznost,tak sa uskromnis aj s takouto variantou.

lukina20
1. máj 2022

Ahoj autorka, necitala som cele vlakno prispevkov, ale ja ti poviem mozno pohlad z ineho uhla. Po dlhsom case som sa stretla s kamoskou z detstva, dali sme si kavu a bola tam aj jej mama, ktoru velmi dobre poznam. Kecali sme a samozrejme, dostali sme sa aj k momentalnej situacii a jednou z tem bolo zdrazovanie. Ona ako zena davno po 50tke, teda uz co to prezite, deti odchovane, nejaka kariera tam je, prekonala aj vazne ochorenie, nam na to vsetko povedala, ze netreba sa tym lamat hlavu, pokial neumrieme od hladu, je to stale ok. Ona vtedy so snubencom teraz s manzelom este pred narodenim deti zariadovali dom, ked nebolo dokopy dostat nic, spominala na to ake drahe boli parkety, tiez si nemyslela, ze v zivote nepojde dalej ako do Ceska a ono sa to nejak ustalilo a precestovali celkom slusne. Dom zariadili, medzi casom aj opat prerobili 🙂
Urcite chodte radsej do svojho, u rodicov to nebude robit dobrotu, aj kebyze mate ist len o ulicu dalej.

lindusss2016
1. máj 2022

Ja mimo dovolenky, ale tu orerabku poschodia u rodicov si vekmi dobre premyslite, aby ste nezacali mat hned po svadbe problemy 🤷

elizabet173
1. máj 2022

zobrala by som hypo na menší byt, nemusíte mať hneď dom, v žiadnom prípade by som nestavala u rodičov v záhrade a prerábať poschodie je úplne šialený nápad, je úplne jedno, či bude mať samostatný vchod. Na dovolenku by som našetrila po brigádach, suma 1200 eur zase nie je taká vysoká.

jana005
1. máj 2022

Na dovolenku určite choďte.
A som tu asi jediná,ale ja by som na záhrade stavala.
Nie všetci musia ísť bývať minimálne tristo kilometrov od rodiny,aby bolo dobre.

lopka1313
1. máj 2022

Na dovolenku chodte. Ale u rodicov urcite nenadstavujte/neprerabajte, to uz radsej v ich zahrade. Ale idealne, len ak mate aj vlastnu cestu. Moji rodicia byvaju na 1 dvore s dedom a su tam problemy. A to maju vlastnu cestu (uplne ina ulica, rovnobezna s dedovou), a dvor by sa uplne kludne dal rozdelit. A mozno by to bolo lepsie, ale uz je dost neskoro na to, dedo uz na tom nie je najlepsie a nebudeme robit zlobu na jeho posledne roky... Ale. Doteraz tam "nic nie je ich" - podla deda. Aj ked papierovo je ich vsetko/takmer vsetko. Ovela viac sa to zhorsilo po babkinej smrti, ked si dedo doviedol novu zenu. Dovtedy bolo vsetko spolocne a delilo sa na 3 casti (dedo, nasi a teta byvajuca v inom meste). Potom to bolo zle a nasi museli trvat na rozdeleni zahrad aj vonkajsich pivnic, aj ked stale sa da prechadzat cez pozemky volne a zahrady su pristupne. Len uz neni cibula len na 1 mieste, ale nasi maju svoju a dedo svoju. O inom som vsak chcela... Pouzivaju nasi kosacku, co kupil otec? Je dedova. Lebo je uskladnena v jeho garazi. Sadia si svoje? Dedova zena pride a vytrha kludne aj nezrele... Oberat ribezle, ktore posadil moj otec na dedovej casti (lebo lepsia poda a podmienky) a cely zivot sa o ne staral? Jedine ak dedova zena povoli, aj to najprv otrha ona, potom ocova sestra z daleka, potom ponukne polke dediny a az tak blahosklonne ponukne mojim rodicom, nech si pridu ten posledny kricok otrhat... Mame sliepky? Nevadi, ze ked su nasi v praci, bezne znesu 1-2 vajicka (6-7 sliepok) a ked su doma a behaju kazdu chvilku, tak kludne 5. Tie sliepky proste "vycitia", ze su nasi doma, vsak? (Ironia, vieme, kde su vajcia a kto ma denne na ranajky prazenicu/leco, aj ked vajcia nekupuje). Potrebuje dedo nakup? Uz sa rozkrikuju, aby sli nasi a idealne hned, lebo o 2 dni je neskoro, aj ked nasi maju naplanovanu cestu do mesta az o 2 dni... A podobne veci...
Ale stale je to lepsie ako sa handrkovat o minani vody, dupotani nad hlavou, kazdej jednej navsteve, odchode z domu a podobnych somarinach, kebyze byvate v nadstavbe.
A ma to aj vyhody. Moji rodicia nikdy neriesili prazdniny a nase choroby. Babka (v dochodku bola uz po 50tke) sa o nas postarala a dokonca ked bola mama v nemocnici/kupeloch, tak nam aj nosila navarene a oprala.
Mame jedno stastie. Naozaj ta cesta robi vela. So sestrou sme obe daleko, a aj ked ja stale dufam, ze sa tam raz vratim, tak ak by sa to nestalo, kludne vieme oba pozemky/domy rozdelit plotom bez brany a jeden dom predat. A nenarusi to byvanie mojich rodicov.

moonlight1210
2. máj 2022

Na dovolenku chodte a normalne si ju uzite.

Ale skuste porozmyslat o tom byvani.
Peniaze nemate, budete najskor brat uvery, hypoteky.

Teraz si predstav, ze to vsetko investujete do prerabky poschodia, vztahy sa zhorsia a nic tam nebude vase, lebo na LV su majitelia rodicia (jeho/tvoji, podla toho, kde budete byvat). Ani predat to nemozes, ani peniaze nemas, mas dlh a byvas niekde, kde sa nemozete ani citit.

Ani samostatny vchod nezabrani, aby ste si vzajomne do zivota nezasahovali. Raz zijete v jednom dome, tak si budete zasahovat. Na ulici, ked som bola dieta, sme mali tri takto rozdelene domy, kde ostali hore/dole surodenci, kazdy so svojou rodinou. Aj zahradu si rozdelili, aby mali “samostatnu”, nielen vchod. Nepomohlo.
Teraz su uz tie domy po rokoch predane, uz ich ma iba jedna rodina. Tento styl hore/dole vzdy jedna rodina tu uz nikto nepraktizuje. Je to par vyhod, ale hlavne nevyhoda na nevyhode.

Lepsi je uz pozemok, ak teda bude rozparcelovany a napisany na vas. Ak sa vztahy vazne zhorsia, predate dom i s pozemkom a odstahujete sa. Ale asi vam to rodicia v zivote neodpustia, ze pozemok dali vam, ako detom, a zrazu v “zahrade” maju cudzich.

ivankalaco
2. máj 2022

Hlavne nestavajte na záhrade a neprerábajte žiadne poschodie 😒 ak vám dajú záhradu, tak ju predajte a kúpte si pozemok niekde inde, takéto susedské vzťahy s rodinou nerobia dobrotu.

mimka161
2. máj 2022

Ahoj . Bez ohľadu na zdražovanie ideme na dovolenku . Ideme do Chorvátska a veľmi sa tešíme . Obaja chodíme do práce a treba si aj oddýchnuť .

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
loulou72
2. máj 2022

@sissy27 presne. Pred svadbou som si so svokrou dobre rozumela, teraz po 6r manzelstva je to hroza. A to ani nebyvame spolu. Len prisli 2 deti a do vsetkeho sa montuje, vsetko vie najlepsie a vzdy si najde nieco, aby lala navrch atd. Kebyze byvame spolu, do roka sme rozvedeni..

nikaika
2. máj 2022

Ahoj autorka ,) určite choďte na svadobnú cestu... Len vy dvaja a oddych po svadbe je na nezaplatenie 👍👍👍👍co bude ďalej riešte potom, žijeme len raz...

zemiakovysalat
2. máj 2022

K rodičom by som ne sťahovala a tiež by som nestavala v záhrade.
Kúpila by som byt, menší, v okresnom meste. A po 5 rokoch by som prehodnotila ci ideme stavať alebo nie.
Ja som sama z podstate z menej € kúpila dom, takže celý život je predvami...
😅 A do Grécka tiež idem, kým netreba brať pôžičku na dovolenku tak chodiť budeme... Zas na home Credit neidem ako susedka 😅😅😅😅

silviaeli
2. máj 2022

To asi ty vieš najlepsie, ci ísť alebo neísť🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

tilly
2. máj 2022

Áno, išla by som. Ale mimo sezóny. Teraz sú letenky lacné, ubytovanie tiež a celkovo ceny. Nepotrebuješ batožinu, stačí ti ruksak. A v pohode sa dá kúpať už teraz v Španielsku. Boli sme minulý týždeň a malý sa kupal v pohode. Apartmány majú väčšinou bazény. Zober apartmán s kuchyňou, na trhu kúpiš zeleninu, ovocie, ryby za pár susnov a luxusný obed máš uvarený za 15 minút. Tam majú tie potraviny úplne inú chuta kvalitu, varenie nie je otrocina a má veľký efekt. Steak z tuniaka predsa nie je veda...

zemiakovysalat
2. máj 2022

@tilly koľko vás vyšlo Španielsko?

natalka13
2. máj 2022

1200, cez booking, to je dost draha dovolenka.
Pokial nemusit surodencov vyplacat,kludne nadstavte svoje byvanie.

nezabudka3391
2. máj 2022

Píšeš jakeby si už v živote nikam nemala ísť 😂
1.v ,,živote,, by som nešla bývať k svokre a ani k vlastnej mame, niet nič viac ako vlastné bývanie a vlastne ani na jednom pozemku určite nie určite aspoň niekoľko kilometrov od seba
2. dom je síce pekná predstava ale oveľa viac starosti okolo neho ako s bytom
3. premyslela by som si s tým domom
4.na dovolenku by som šla aj keby ,, tanky padali,, zatiaľ nemáte deti tak prečo váhas?
5. Aj ja som mala v pláne prerobiť kuchyňu tento rok a vieš čo? Idem radšej na dovolenku ( dokonca na 2 a to mám ešte 2 deti ) a snáď o rok bude aj kuchyňa idem si radšej a rodinou užiť

S deťmi to bude ešte horšie pri príjme 2000eur takže treba si užiť kým sa dá bez nich samozrejme záleží aj od toho aké sú vaše priority, ja som vždy za dovolenku 😂😂😂

evka258
2. máj 2022

Urcite chodte, vychutnajte si to.

tilly
2. máj 2022

@zemiakovysalat okolo 1300, ale my sme mali drahé letenky a požičané auto s plným krytím a striedali sme miesta a nestíhali variť, čiže len reštaurácie a je v tom aj vstup do Valencie a boli sme traja. V januári sme boli v malage dvaja, ale mali sme drahé letenky, lebo sme brali bike a batožinu + auto 9 dní a vyšlo to niečo cez 1200 tuším. Kebyže idem bez dieťaťa a auta a batožiny a varim, určite do tisícky vleziem. A varim len ryby a zeleninu, žiadne zložité veci. Steaky z tuniaka boli tuším 14 eur/kilo. Jahody 3 eurá, jablká 50 centov... lokálne potraviny výborné a lacné

luccija
2. máj 2022

Chod na dovolenku.Vobec by som nad ničím nerozmýšľala, keď plánuješ stavať o 5 rokov.Dom by som postavila u rodičov, neprerabala by som...alebo nech predaju pozemky čo píšeš a niečo Vám prispejú a kúpiť inde pozemok.Ale veľa ľudí býva aj spokojné pri rodičoch pomôžete si navzájom.Ale prečo sa už chces vydávať, keď deti a bývanie chces mať za tak dlhú dobu?

alantroj
2. máj 2022

Jasne ze chod. Zazitok je ovela viac ako vec. A 1200eur je pri byvani ako kvapka v mori.

tianna
2. máj 2022

Jasné, na dovolenku choďte a určite bývanie riešite výborne 🙂 ja by som tak rada bola keby sa naši ,,zlomiť" dali a poriešili sme niečo spoločné.. a to teda bolo obdobie za mlada keď som sa s maminou rok ani nebavila.. 😬 máme úplne iné povahy a na veľa veci aj názory, ale ako starnem a rodičia tiež veľmi ma hnevá že sme každý na inom konci mesta 😔 budú raz potrebovať isto pomoc a bude to veľmi zložité.. takisto ako je pre nich už dosť ťažké chodiť k nám.. keby oni chceli hneď by sme byt predali a šli s nimi do spoločného domčeka.. naozaj vôbec nerozumiem ako môže niekto nechciet byť pri rodičoch.. jedine ak je ešte nevyzrety alebo veľmi mladý.. držím palce 🙂

lindusss2016
2. máj 2022

@tianna ja mam zas opacny pocit, ze zeny, ktore ostanu pri matkach/svokrach, budu navzdy nevyzrete, lebo ved mama urobi, alebo ich naopak svokry budu povazovat za nrvyzrete, riadit im zivot, diktovat, ako maju vychovavat deti, atd. Takmer vzdy su v takychto spoluzitiach hadky a nevesty na nervy. Ja som vdacna za moju svokru, mam ju rada, vzdy sa na nu tesim, ale ak by mi mal niekto vkuse zasahovat do sukromia, adi by som usla na Aljasku

miriam11
Odpoveď bola odstránená