Máte skúsenosti s cestovkou Letnezajazdy.sk (Vtours)?
Dobrý deň chcela by som sa spýtať či ste niekto už cestovali cez cestovku Letnézajazdy.sk (Vtours) … objednala som zájazd do Turecka za 300€ na osobu na 12 dni last minute… no je to dosť lacné aj tal sa mi to nejako nezdá vedeli by ste mi niekto povedať nejakú skúsenosť ak ste cez nich už cestovali ?
@ivanka1805 no ja som včera tiež podala trestné oznámenie a policajt mi povedal že sa mám spojiť z tými vo tiež mali tento problém a že čo ďalej ale tie peniaze už asi nikdy neuvidíme 🙂
@ivanka1805 a ako to dopadlo ? Z trestným ?
Je tu niekto taký ktorý podával trestne a prišlo mu ze začnú trestne ? Ak áno prihláste sa prosím vás potrebujem to 🙂
Ahojte v mojom prípade sa pokračuje v trestnom konaní tak kto bol poškodený tak ako ja môže sa pridať k môjmu prípadu 🙂
@fialka727 mne akurát prišlo zrušenie trestného konania -že neni dvôvodov na pokračovanie -
@ivanka1805 tak skus spraviť to iste čo som napísala hore a pridať sa k môjmu prípadu 🙂 a riadne napísať tomu policajtovi čo som poslala email a že či vás môže vypočuť tam u vás
@fialka727 no trestne konanie bolo ukončené a tým že som sa neodvolala do 5 dni tak asi zaniklo -synček ochorel mal vysoké teploty 5dni 🤦♀️,nevadí čo už . Ja akože na to kašlem ale ty policajti ako to napísali že prečo to ma najviacej na tom nahnevalo -že mali sme si poriadne preveriť cestovku a nie len tak posielať peniaze 🤦♀️
@ivanka1805 No, vsak maju pravdu - to nie je podvod takeho druhu ze vypisuju - som americky lekar v afrike, posli mi peniaze. Ludia tam posielali peniaze dobrovolne a neoverili si komu ich posielaju. To ze nejaka stranka ma koncovku .sk a pise po slovensky nie je ziadny dovod aby bola doveryhodna.
Takych stranok je po internete milion, kazdy den vznikaju a zanikaju, ludia ich nejakym sposobom najdu a poslu tam peniaze skorej ako by s tym hociaky organ mohol nieco spravit...
@ivanka1805 no to msli
Tteba chodit cez overene cestovky ktore su na trhu uz roky. A porovnat si cenu .ani last minutky nestoja tolko z vecera do rana ako ste dali vy.
@maranco No, vsak to aj riesia. Ale kedze nevedia vypatrat ziadneho pachatela (nemaju na to techniku ci schopnosti) tak to ukoncuju a daju tam poznamku ze si mali overit komu posielaju - aspon takuto radu nech ti ludia nepridu dalsi krat ze zase niekde poslali...
No a tych dedinskych "podnikatelov" uz zopar pochytali. Tam maju aspon nejaku stopu po ktorej mozu ist...
Nasa policia nevie dostat z mimo EU krajin ani unesene deti s nasim obcianstvom - takze ist po stope XY prevodov po svete a uspesne naist konkretneho Nigerijcana ci koho ze on to zorganizoval a ziskat od neho peniaze naspat je podla mna uplne sci-fi... Tipujem ze po preskumani par prevodov kade to islo a ked vidia ze to ide do stratena tak to rovno uzavru a venuju sa niecomu co ma vacsiu sancu na uspech.
@hiro pred časom som pozeral rozhovor s bývalým vyšetrovateľom, ktorý bol preradený na priestupkové konania
tam opisoval aj ako riešia bazárových podvodníkov
oni nemajú právo na výpis z účtu, takže požiadajú o spoluprácu políciu, policajt dostane výpis tam si nájde ich platbu ktorú riešia a pošle im údaje, keďže platba je do 700€ tak to riešia ako priestupok a policajt má vybavenú vec
ak sa policajtovi chce, že je z tých lepších, tak vidí vo výpise aj ostatné platby a kontaktuje tých čo platili a rieši to spolu s kolegami z ostatných častí Slovenska a už je to na trestný čin
Pri letnezajazdy.sk je veľká časť platieb nad 700€ takže je to trestný čin už len samotná jedna platba.
Nebol by problém ak sa polícii chce, žeby sama kontaktovala podvedených a riešila to spolu ako jeden veľký prípad.
Ale nikde som nepočul v médiách ako dopadli rovnaké prípady usetrinadovolenke.sk a oddychuj.sk tak asi aj v tomto prípade podvodníci vyjdú bez trestu, alebo s podmienkou, alebo ich "nevypátrajú".
@hiro ľudia posielali peniaze na slovenské bankové účty
takže ak boli najaté biele kone, tak rovnako páchali podvod či už úmyselne alebo "z nevedomosti"
mohla aj SOI po prvých upozorneniach reagovať ráznejšie
štát má možnosti zablokovať domény, zablokovať bankové účty
keď to majú na háku tak sa ľudia nedovolajú spravodlivosti
@maranco Myslim ze tie ucty a telefonne cisla si podvodnici kupuju od inych skupin ktore sa venuju zakladaniu / kradnutiu uctov na falosne / ukradnute identity - takze tito z "cestovnej kancelarie" si kupia kompletnu sadu uctov s plnym pristupom, telefonov a biely kon ani nemusi existovat.
Napriklad Revolut je znama tym ze umoznuje podvodnikom lahko zakladat ucty a nejako ju to ani netankuje ze tieto podvody podporuje. A N26 som si zakladal tak ze som vo videohovore ukazal doklad - oni nemaju odkial vediet ze ci nebol falosny takze takychto uctov sa da vytvorit milion od hocikade a nenajdu nikoho. Tak ci tak je jedno ked peniaze hned odlietaju cez XY dalsich uctov v krajinach kadetade po svete a keby sa aj na nejaky koniec dostali - niekde v africkej dedine to povyberaju cez hotovostne sluzby, lokalna policia aj tak nebude ochotna pomoct kedze v tychto krajinach taketo podvody mozu mat vysoky podiel na HDP a hadam nebudu skodit vlastnej krajine...
Ja neviem, jednoducho myslim energia vynalozena na toto hladanie je zbytocna, ludi treba skolit ako sa podvodom vyhnut - nie potom riesit nasledky ktore aj tak neprinesu uspech. Daju sa nahanat podvodnici ktori behaju po nasom uzemi ale snazit sa naist tychto a nahanat ich niekde v prerii je utopia.
@hiro jeden z účtov bol UniCredit Bank Slovakia SK4711110000001502072009 aj ostatné čo spomínali tiež boli slovenské účty. Slovenská banka si vie lepšie overiť slovenský doklad či existuje.
Predsa len posielať "slovenskej" cestovke peniaze do Litvy by mohlo odradiť zákazníkov.
v každom prípade mohli byť škody menšie, keby štátne inštitúcie reagovali rýchlejšie už pri prvých náznakoch a blokovali doménu prípadne aj bankové účty
aj finančnej správe mohlo záležať neoprávnené podnikanie a únik daní
nie je to prvý prípad falošnej cestovky, usetrinadovolenke.sk, oddychuj.sk, kamideme.sk
tak sa nedá povedať že s tým nik nepočítal a neboli skúsenosti s takým druhom podvodu tak nemohli reagovať
Napríklad v Česku blokujú CZ domény tam kde nie je overený majiteľ domény.
https://www.nic.cz/page/4310/aktualne-administr...
Blokovat domeny by mohli. Ale aj tak na domenu ktora bude poskytovat zajazdy na leto a vznikne v marci tak kym ludia pridu ze to je podvod tak 3 mesiace bude vyberat peniaze.
Alebo v com je rozdiel ked ukradnu peniaze od 1000 ludi cez jednu domenu za mesiac alebo ci si zalozia kazde 3 dni novu domenu - 10 domen za mesiac. Podvedenych bude rovnaky pocet - a mozno aj vyssi kedze o tej 3 dennej este nenajdu varovania ze to je podvodna...
To je dopredu prehraty boj. Jedine co pomoze nedoverovat a overovat si vsetky detaily...
@hiro 19. jún 2024 sme obaja písali že je to podvod
https://www.modrykonik.sk/forum/dovolenka-v-zahranici/kto-ma-skusenosti-s-letnezajazdy-sk/
SOI až 20.9.2024 zverejnila že nekupovať tam https://www.soi.sk/sk/zoznam-cestovnych-kancela...
koľko ľudí nakúpilo dovolenky v júli a auguste? iste ich bolo viac ako v máji a júni
Tiež si platia platenú reklamu na sociálnych sietiach, tiež sa dá stopovať pôvod peňazí a podvodník aj keď založí doménu skôr, kampaň zapne len na pár týždňov, vyzbiera peniaze a nereaguje
časť z toho je ľudská hlúposť že sa ulakomia na podozrivo lacnú dovolenku, a nepreverujú, ale časť toho je že štát to podvodníkom nesťažuje a majú u nás vhodné prostredie na svoju činnosť
@hiro možno som naivný ale riešiť sa to dalo jednoducho, keď sa zodpovedný úradník finančnej správy alebo policajt, alebo SOI dozvie o možnom podvode alebo pochybnej firme, pozrú si majiteľa účtu SK4711110000001502072009, zistia že je to súkromná osoba nepodnikateľ a už majú dôvod a môžu to riešiť, neoprávnené podnikanie a vypočuť majiteľa účtu.
SOI sa môže ísť pozrieť na adresu prevádzky a zistí že tam neexistuje firma. Ak sa chce dá sa to riešiť v začiatkoch.
Pekne sa tu máme, biely kôň pri škode do 20 000€ nebude trestne stíhaný.
Muž z Bratislavy čelil obvineniu, že cez svoj účet nechal pretiecť 18-tisíc eur od českých podvodníkov, aby sa zakryl pôvod peňazí. Muž si založil účet v mBank, nainštaloval aplikáciu a prístupové údaje odovzdal osobe pod menom „Krčmárik“.
Pôvodne mu za to hrozili dva roky vo väzení, ale vďaka vládnej novele trestných kódexov si už nemusí robiť starosti. Skutok, ktorého sa podľa vyšetrovateľa dopustil, totiž po novom nie je trestným činom, a tak prokurátor musel jeho stíhanie zastaviť.
Budúce "cestovky" už majú návod ako na to, rozdeliť platby od podvedených zákazníkov na viacero účtov do 20 000€ a všetci sú v pohode.
https://www.aktuality.sk/clanok/p5TUIzD/trestna...
@oliverceky tam dole máš obrázok https://zive.aktuality.sk/clanok/Ub0YbBQ/banky-...
@ivanka1805 aj tak by som sa na tvojom mieste ozvala a pridala sa k môjmu prípadu ja som bola v piatok na polícii a zistila som že vo Zvolene je 7 prípadov čo pokračujú v trestnom a že sa pridá aj ten môj k ním a budú pokračovať v trestnom stíhaní
Ja som si dala vypýtať v banke komu patria účty a boli to 2 ženské zo Slovenska
@fialka727 pri škode do 20 000€ ak to tie ženy robili vedome/nevedome sú z toho vonku nebudú trestne stíhané podľa nového trestného zákona
Muž z Bratislavy čelil obvineniu, že cez svoj účet nechal pretiecť 18-tisíc eur od českých podvodníkov, aby sa zakryl pôvod peňazí. Napokon skončili na kryptomenovej burze. Pôvodne mu za to hrozili dva roky vo väzení, ale vďaka vládnej novele trestných kódexov si už nemusí robiť starosti. Skutok, ktorého sa podľa vyšetrovateľa dopustil, totiž po novom nie je trestným činom, a tak prokurátor musel jeho stíhanie zastaviť.
https://www.aktuality.sk/clanok/p5TUIzD/trestna...

@fialka727 no podali a čakáme -ale v takýchto prípadoch je nenavratnost asi na 100% -takže len sa to vyšetruje 🤦♀️