icon

Môžem ako 17-ročný šoférovať v zahraničí?

jozo5554
26. jún 2025

Zdravim, cez prazdniny mam ist na dovolenku a chcem si to odsoferovat zo Slovenska do Rumunska, len teda neviem, ci mozem alebo nie? samozrejme, ze by som bol s osobou co ma viac ako 10 rokov vodicaj a mam ho zapisaneho. Nepytal ,by som sa ale v clankoch 10 rokov dozadu pisu, ze nemozem ale v clanku z roku 2023 pisu, ze sa moze “ boli sme na policajnej stanici v Rumunsku a povedali ze nas syn moze soderovat” to pani napisala. Dakujem tomu, kto mi to objasni ako to teda je?

uskrnica
26. jún 2025

tak pokial vam to povedali priamo policajti a je to aj v ich zakonoch tak nevidim v tom problem. treba si to este ale radsej prestudovat. no viem ze niekde to tak je ze mozu od 17tich soferovat.

jozo5554
autor
26. jún 2025
@uskrnica

tak pokial vam to povedali priamo policajti a je to aj v ich zakonoch tak nevidim v tom problem. treba si to este ale radsej prestudovat. no viem ze niekde to tak je ze mozu od 17tich soferovat.

@uskrnica mne osobne to nepovedali ale pani to pisal a v clanku tak som sa radsej spytal tu. Mozno s tym uz ma niekto skusenosti ako je to teraz.

ha_ha
Autor odpoveď zmazal
kikulienka94
26. jún 2025

chat gpt:
Ak máš 17 rokov a platný slovenský vodičský preukaz (skupina B), je dôležité vedieť, že:

Na Slovensku je minimálny vek na získanie vodičského preukazu B 17 rokov, ale s obmedzením – môžeš viesť motorové vozidlo len v sprievode osoby zapísanej v tvojom vodičskom preukaze.

Tento sprievod (mentor) musí spĺňať podmienku 10-ročnej praxe a nesmie byť pod vplyvom alkoholu, drog, a pod.

Avšak v zahraničí sa vodičské oprávnenie pod 18 rokov väčšinou neuznáva. Rumunsko (rovnako ako väčšina krajín EÚ) uznáva vodičské preukazy len pre vodičov vo veku 18 a viac rokov, aj keď doma v SR môžeš jazdiť už v 17.

✅ Zhrnutie:
– V Rumunsku nemôžeš ako 17-ročný legálne šoférovať ani so sprievodom, lebo ich zákony uznávajú len plnohodnotných vodičov starších ako 18 rokov.
– Odporúčam, aby auto v Rumunsku šoféroval len vodič starší ako 18 rokov.

sense
26. jún 2025

Nuž na článok jedna pani povedala by som sa nespoliehala, over si to u príslušných orgánov, pretože potom sa ťažko vysvetľuje v článku písali že ste povedali

melanta
26. jún 2025

Do Rumunska pôjdeš cez Maďarsko. V Maďarsku aj Rumunsku je možné viesť motorové vozidlo až od 18 rokov. Takéto informácie zisťuj na oficiálnych stránkach ako si ministerstvá, nie v článkoch od nejakej tety.

wade
26. jún 2025

Inak - pripnem sa tu, budem mat onedlho podobny (ale este trosku komplikovanejsi problem). Dcera si bude robit vodicak na Slovensku, ale jazdit bude primarne v nemecku + ja ako spolujazdec mam iba nemecky vodicsky 🙂 No som zvedavy co mi na to policajti povedia. V nemecku je to uplne rovnake pre 17 rocnych - mozu jazdit so spolujazdcom.

chrobak7
26. jún 2025

@jozo5554 Nie, nemôžeš. Tá výnimka na vedenie vozidla pre 17 ročných platí len na SK. Ani v Rakúsku nemôžeš viesť auto, aj keby si mala u nás vystavené vodičské oprávnenie a nemáš 18, hoci aj u nich je možné viesť auto od 17. rokov. To, čo platí u nás, platí len u nás, nie v zahraničí.

Počkaj si, budúci rok si to môžeš odšoférovať aj do Turecka.

lucka_ke
26. jún 2025

nemôžeš, zisťovali sme nedávno

chrobak7
26. jún 2025
@wade

Inak - pripnem sa tu, budem mat onedlho podobny (ale este trosku komplikovanejsi problem). Dcera si bude robit vodicak na Slovensku, ale jazdit bude primarne v nemecku + ja ako spolujazdec mam iba nemecky vodicsky 🙂 No som zvedavy co mi na to policajti povedia. V nemecku je to uplne rovnake pre 17 rocnych - mozu jazdit so spolujazdcom.

@wade Ale nie s VP vydaným na SK. Ak ťa zastavia, dajú pokutu aj tebe, a asi aj spolujazdcovi, že ti to dovolil.

jozo5554
autor
26. jún 2025
@chrobak7

@jozo5554 Nie, nemôžeš. Tá výnimka na vedenie vozidla pre 17 ročných platí len na SK. Ani v Rakúsku nemôžeš viesť auto, aj keby si mala u nás vystavené vodičské oprávnenie a nemáš 18, hoci aj u nich je možné viesť auto od 17. rokov. To, čo platí u nás, platí len u nás, nie v zahraničí.

Počkaj si, budúci rok si to môžeš odšoférovať aj do Turecka.

@chrobak7 Dobre, ďakujem, presne toto som potreboval vedieť