Môžem ako 17-ročný šoférovať v zahraničí?
Zdravim, cez prazdniny mam ist na dovolenku a chcem si to odsoferovat zo Slovenska do Rumunska, len teda neviem, ci mozem alebo nie? samozrejme, ze by som bol s osobou co ma viac ako 10 rokov vodicaj a mam ho zapisaneho. Nepytal ,by som sa ale v clankoch 10 rokov dozadu pisu, ze nemozem ale v clanku z roku 2023 pisu, ze sa moze “ boli sme na policajnej stanici v Rumunsku a povedali ze nas syn moze soderovat” to pani napisala. Dakujem tomu, kto mi to objasni ako to teda je?
tak pokial vam to povedali priamo policajti a je to aj v ich zakonoch tak nevidim v tom problem. treba si to este ale radsej prestudovat. no viem ze niekde to tak je ze mozu od 17tich soferovat.
@uskrnica mne osobne to nepovedali ale pani to pisal a v clanku tak som sa radsej spytal tu. Mozno s tym uz ma niekto skusenosti ako je to teraz.
chat gpt:
Ak máš 17 rokov a platný slovenský vodičský preukaz (skupina B), je dôležité vedieť, že:
Na Slovensku je minimálny vek na získanie vodičského preukazu B 17 rokov, ale s obmedzením – môžeš viesť motorové vozidlo len v sprievode osoby zapísanej v tvojom vodičskom preukaze.
Tento sprievod (mentor) musí spĺňať podmienku 10-ročnej praxe a nesmie byť pod vplyvom alkoholu, drog, a pod.
Avšak v zahraničí sa vodičské oprávnenie pod 18 rokov väčšinou neuznáva. Rumunsko (rovnako ako väčšina krajín EÚ) uznáva vodičské preukazy len pre vodičov vo veku 18 a viac rokov, aj keď doma v SR môžeš jazdiť už v 17.
✅ Zhrnutie:
– V Rumunsku nemôžeš ako 17-ročný legálne šoférovať ani so sprievodom, lebo ich zákony uznávajú len plnohodnotných vodičov starších ako 18 rokov.
– Odporúčam, aby auto v Rumunsku šoféroval len vodič starší ako 18 rokov.
Nuž na článok jedna pani povedala by som sa nespoliehala, over si to u príslušných orgánov, pretože potom sa ťažko vysvetľuje v článku písali že ste povedali
Tu nájdeš odpoveď
https://www.porada.sk/archive/index.php/t-27188...
Do Rumunska pôjdeš cez Maďarsko. V Maďarsku aj Rumunsku je možné viesť motorové vozidlo až od 18 rokov. Takéto informácie zisťuj na oficiálnych stránkach ako si ministerstvá, nie v článkoch od nejakej tety.
Inak - pripnem sa tu, budem mat onedlho podobny (ale este trosku komplikovanejsi problem). Dcera si bude robit vodicak na Slovensku, ale jazdit bude primarne v nemecku + ja ako spolujazdec mam iba nemecky vodicsky 🙂 No som zvedavy co mi na to policajti povedia. V nemecku je to uplne rovnake pre 17 rocnych - mozu jazdit so spolujazdcom.
@jozo5554 Nie, nemôžeš. Tá výnimka na vedenie vozidla pre 17 ročných platí len na SK. Ani v Rakúsku nemôžeš viesť auto, aj keby si mala u nás vystavené vodičské oprávnenie a nemáš 18, hoci aj u nich je možné viesť auto od 17. rokov. To, čo platí u nás, platí len u nás, nie v zahraničí.
Počkaj si, budúci rok si to môžeš odšoférovať aj do Turecka.
nemôžeš, zisťovali sme nedávno
Inak - pripnem sa tu, budem mat onedlho podobny (ale este trosku komplikovanejsi problem). Dcera si bude robit vodicak na Slovensku, ale jazdit bude primarne v nemecku + ja ako spolujazdec mam iba nemecky vodicsky 🙂 No som zvedavy co mi na to policajti povedia. V nemecku je to uplne rovnake pre 17 rocnych - mozu jazdit so spolujazdcom.
@wade Ale nie s VP vydaným na SK. Ak ťa zastavia, dajú pokutu aj tebe, a asi aj spolujazdcovi, že ti to dovolil.
@jozo5554 Nie, nemôžeš. Tá výnimka na vedenie vozidla pre 17 ročných platí len na SK. Ani v Rakúsku nemôžeš viesť auto, aj keby si mala u nás vystavené vodičské oprávnenie a nemáš 18, hoci aj u nich je možné viesť auto od 17. rokov. To, čo platí u nás, platí len u nás, nie v zahraničí.
Počkaj si, budúci rok si to môžeš odšoférovať aj do Turecka.
@chrobak7 Dobre, ďakujem, presne toto som potreboval vedieť

tak pokial vam to povedali priamo policajti a je to aj v ich zakonoch tak nevidim v tom problem. treba si to este ale radsej prestudovat. no viem ze niekde to tak je ze mozu od 17tich soferovat.