icon

Nieje toto už trošku moc? Vysoké hory s malými deťmi.

nazdarzjazdar
22. feb 2019

V tomto článku rodičia zobrali svoje maličké deti do takmer 4000 mnm a zažili krúpy. Na fotkách vidno, že boli v ďalekých a veľkých horách.
https://purenuts.sk/o-mame-ktora-na-vrchole-sop...
Radi by sme s malou dcérkou (1,5 roka) cestovali do hôr za dobrodružstvom, zažili aktívnu dovolenku. Myslíte, že takýto výlet zvládneme, alebo to radšej odložíme na neskôr, keď podrastie?

Mamičky, čo si o tom myslíte?

lucyluv
22. feb 2019

Obdivujem takých rodičov, ja mám niekedy problém ísť len do obchodu s malou :D nemám nič proti, pokiaľ sú rodičia skúsení v takomto cestovaní. Ja myslím, že dnešná vyspelá doba je trošku precitlivela na deti a ich pomyselné ochraňovanie. Netreba robiť zo všetkého strašiaka, treba si život užívat a naučiť to aj naše deti.

nazdarzjazdar
autor
22. feb 2019

Asi máte pravdu. Veď keď je človek obozretný, všetko sa dá zvládnuť. A deti si tak ľahšie vybudujú vzťah ku prírode. Veď v dnešnej dobe je to tak žiadúce 🙏

korunka1
22. feb 2019

@nazdarzjazdar čo si o tom myslím?
Už si najaký vylet s malou bola? Alebo aj sama? Si zdatná turistka,nemám na mysli nákupnú turistiku.
Sama si odpovedz, nepozname teba ani tvoje dieťa.
Osobne by som s tak malým deckom nešla ani do slovenskeho raja, či na popradske pleso.

lucyluv
22. feb 2019

@nazdarzjazdar verím, že títo rodičia nepodcenovali prípravu, to sa proste nedá ísť len tak na takúto túru. Určite mali všetko naplánované, plus kvalitné oblečenie, určite neboli žiadni amatéri. A závisí aj od povahy dieťaťa, to asi robí veľa 🙂

lula313
22. feb 2019

Keď sa dcéra narodila, nemala rada kocik, takze sme dlhé mesiace chodili do lesa a bola v nosici, čiže bola na zdravom vzduchu. Osobne by som si však na nejakú komplikovanejšiu turistiku s nou netrúfla, hocico sa môže stať, vyvrtnes si členok a potom čo s dietatom, keď máš iné starosti..

nazdarzjazdar
autor
22. feb 2019

@korunka1 áno s malou sme už boli, no skôr také prechádzky a vždy sa jej to veľmi páčilo, no žiadne prespanie v spacákoch, najmä tých nocí sa obávam

nazdarzjazdar
autor
22. feb 2019

@lucyluv je pravda, že v horách sa môže prihodiť zranenie, no keby sme sa toho mali báť, tak radšej by sme ani z domu vychádzať nemali.🙂 Niekedy je aj ísť s kočíkom cez mesto celkom adrenalín, najmä keď je všade plno áut. Keď sa trošku oteplí, Vyskúšame prespať na záhrade u rodičov, spravíme testovačku než vyrazíme niekam ďalej, to by mohlo fungovať

lucyluv
22. feb 2019

@nazdarzjazdar moja dcérka má tiež 1,5 ako Vasa 🙂 ja zas túžim po dovolenke karavanom, ale ona ani v autosedačke nevydrží :D a presne to si vravím aj ja, nebezpečnejšie to môže byť kľudne aj v Bratislave. Samozrejme netreba nič podceniť, ak Vás to láka, skúšajte a uvidíte, aký budeme mať z toho pocit.

korunka1
22. feb 2019

@nazdarzjazdar stanovačka u deda na záhrade a niekde v ri@i na luke sú dve rôzne veci. Odhliadnúc od toho,že by som si dala sakra bacha,kde ten stan rozložím. Akože vždy treba nejako začať, ale preco takým extremom. Veď sa spolu najprv vyberte na nejakú turu,prip.prespite v utulni a uvidíš či to dáte. Aby si nebola prekvapená.

sisaka
22. feb 2019

@nazdarzjazdar áno je to “trošku” moc. Ja som mala tu česť ocitnúť sa na Maunakea na Hawaii, nadmorská výška 4 200 m n m (ak sa meria jej výška z morského dna je táto sopka vyššia ako Mount Everest - to len pre zaujímavosť) Vo výške 2 800 m je stanica, nad tuto hranicu už nie je odporúčané ísť deťom mladsim ako 13 rokov! tehotným atď. .My sme to riskli, vybrali sme sa až na vrchol na aute, aby syn, ktorý mal v tom čase 8 rokov, mal zážitok a aby sme sa dokázali rýchlo vrátiť, da sa vystúpiť aj peši, ale to sme koli nemu nechceli riskovať. Takze vyšli sme hore na aute, pobudli nejakých 10 min a šli hneď dole. Takáto nadmorská výška je absolútne nevhodná pre malé deti a to dupľom takych drobcov o akých tu je reč. V takej nadmorskej výške je 40% menej kyslíka ako v 0 m nm, každému je jasne, že nedostatočne okysličenie mozgu znamená odumieranie mozgových buniek, keď ľuďom nevadí, že tomuto vystavujú svoje deti ...
My sme od mala chodili s detmi kade tade, nesedeli sme doma, zdravie dieťaťa je ale dôležitejšie ako ukazovať okoliu akí sme strašne cool, takze pre mna sú takéto “výlety” už fakt extrém

sissy27
22. feb 2019

@nazdarzjazdar v prvom rade je dôležité, aby ste vy ako dospelí boli skúsení turisti, s adekvátnou výbavou a potom rozmýšľali nad tým zobrať aj deti. Ak ste len začiatočníci, tak určite nie je dobré testovať svoje limity s deťmi.

diewcatqoo
22. feb 2019

Mna raz zastihlo brutalne krupobitie na Krivani... myslela som si, ze tam vsetci umrieme 🙂 teraz je z toho celkom vtipna historka, ale priznam sa, ze vtedy som si naozaj myslela, ze nadisla moja posledna hodina 🙂
Clanok z odkazu som necitala cely, ale podla fotiek to nevyzerá na narocny teren, ktory by nezvladlo male dieta. Predpokladam ale, ze rodicia deti ten teren uz asi mali schodeny, vedeli do coho idu a ako sa pripravit na vsetky situacie, ktore eventualne mozu nastat.
Pokial nie ste skuseni turisti a pokial si s dcerkou este nebola na nejakom takom dlhsom vylete a nevies zatial odhadnut, ako sa asi bude spravat, toto nepovazujem za najstastnejsiu volbu.

lujza123
22. feb 2019

@nazdarzjazdar ja som v stane spala už z ročnou aj po krátkych turach sme chodili, som ju šupla do nosiča a šli sme. Ale tak ako píšu v článku by som nešla nikdy, nie koli deckam, tie to zvládnu ale koli sebe, neskutočná otrava to musí byť s dvoma krpcami sa terigat na 4000 covku aj so stanom. Všetky plienky, mlieka, jedlo, servítky, tony detskych handier lebo všetko uspinia, obleju, precuraju a toto vsetko vliect na chrbte vrátane potomka, každú chvíľu riešiť vresk jedného alebo druheho, no slahlo by ma. Tak malé deti z toho nič nemajú, to fakt radšej dat na par dni deti starým rodičom a vyraziť osamote.
My celkom neľútostne mávame dovolenky na polovicu...... aj bez dieťaťa aj s dieťaťom. Akčné, behom, turistikou po útulnach ideme vo dvojici a s malou nenarocnejsie vychádzky, k vode a tak.

lujza123
22. feb 2019

@nazdarzjazdar keď chceš dobrodružstvo s malou kúp turistický nosič a skúste veľkú alebo malú fatru. Všade sú horské chaty kde sa nájete,prespite, môžte dať aj hrebenovku.... Ale pochod divocinou dieťa stan je blbosť. Tak isto späť v stane na záhrade, pre malé dieťa to nieje nič špeciálne späť v spacaku a stane ze by to nezvladlo a bolo by to treba trenovat

rora
22. feb 2019

my sme boli predminuly rok na mensej turistike (6r a 1apol) vo velkej fatre a taka neskutocna rychla a diva burka nas zastihla ze som sa vazne bala o zivot... navyse nikde nikoho, keby sa nam rodicom nieco nedajboze stalo neviem ako by decka dopadli.... nastastie sme nasli nejaku staru budu kde sme sa schovali pred tym najvacsim besnenim.... ale totalne mokri, decka hladné.... bola som rada ked sme sa dostali k lanovke po hodine cakania kym to najhorsie prejde (este stale za dazda, ale uz blesky odzneli)... musim povedat ze by som sa neodvazila ist niekam odkial sa neviem dostat do 2hodin do bezpecia medzi ludi a pripadnu pomoc.... alebo opacne, oni ku mne... ono je fajn si najprv nieco take vyskusat pobliz, v mensich kopcoch...

martinka13
22. feb 2019

Odlozit na neskôr. JEDNOZNACNE

miriam11
Odpoveď bola odstránená
matildasj
22. feb 2019

Ja by som s dieťaťom tiež nešla. Ako píše jedna mamina, keď tak určite tak aby si vedela v prípade potreby rýchlo zliezt do civilizácie. Držím palce a keď tak daj vedieť ako to dopadlo 😉

terezka1947
23. feb 2019

Mamicky...zase si nenahovarajme,ze do cca 2r.sa nasicm detom pacia hory,extremy,zurky,dokonca prehliadky zamkov..td,atd....im da v tom veku paci vsade,kde je mama. Priznajme si,ze ide o nas....my chceme niekde ist. Vacsie deti to uz ano...bude dost casu vytvarat podibne zazitky skolkarom+

matildasj
23. feb 2019

@terezka1947 napísala si to úplne presne.

terezka1947
23. feb 2019

@matildasj tak...vlastne skusenost,darmo si clove kadeco nahovara.....mam dve deti a uprimne?do cca 2-3r.sme niekde chodili kvoli mojmu-nasmu ventilu...ved take male dieta nevnima este vela veci,jemu stacia usmievavi rodicia.
ono je to taka zvlastna doba-s mesacnymi behame a zhaname im zazitky a 5r.,aby nam dali pokoj supneme do ruky PC,hry,atd...atd.
asi by to malo byt naopak,uz starsie deti potrebuju tie vylety,zazitky,odpovede na otazky=aj ked sa nam dospelakom nie vzdy chce a aj trpezlivost niekedy zlyhava...

lauriinkaa
23. feb 2019

Ahoj, my chodíme s našou 1,5 odmalička, zbožňuje hory už teraz, dáme do nosiča a ide sa, vždy v lese beha a hladká stromčeky, zbiera lístky drevo, a to nie sme nadšenci že by se stromy obijmali ☺️ vždy len jednodňové túry, v stane ešte nespala, ale nie je vylúčené že toto leto už bude a hlavne teraz je to už ľahšie keď papa všetko, keďže som nekojila a všade sme brali UM, malý liehovy varič na vodu a keď sa prevarila ochladili sme v potoku ☺️☺️

medovka14
23. feb 2019

@nazdarzjazdar pozri si stránku Saša jede 🙂 je to o ČR rodine co cestuje s dieťaťom od úplného malička 🙂

silvusias
26. feb 2019

Pokiaľ nebudete dovolenku hrotiť do nejakých extrémov, tak si myslím, že sa nemáte čoho báť. som zástancom toho, že je dobré takto cestovať aj s malými deťmi, pokiaľ je to v norme

kvetinka75
26. feb 2019

nečítala som celú diskusiu ale záleží aj na tom, aké majú rodičia skúsenosti a čo už deti absolvovali. Ja by som začala menej náročným a postupne , keď to bez problémov všetci zvládnete, pridávala by som náročnejšie túry, destinácie. Asi by som sa prvýkrát nevrhla strmhlav na niečo náročné , nevedieť, čo má čaká. Ja som s dcérou od malička cestovala kade-tade. Síce iba po SK ale zvládli sme všetko a mala som ju ,,otestovanú,, že môžeme ísť v podstate všade. Vlakom, autobusom, pešo kde sa dalo. Tak nevidím dôvod, pokiaľ to nie je nebezpečné, skúšať aj takýto typ ,,výletov,,.
Mne suseda stále vyplakáva, keď má auto v servise ako bude cestovať cez celé mesto (30 min. z jednej strany na druhú) so 7 ročným. No, ale každý sme na iné zvyknutý.

kvetinka75
26. feb 2019

@terezka1947 ale niekedy majú aj rodičia potrebu niečo také absolvovať a tak berú aj deti. Nemusí to byť v prvom rade o deťoch ale deti berú so sebou. My sme s dcérou od malička chodievali na turistiku a keď mala cca 9 tak povedala že ju to nebaví, nevidí v tom zmysel a to som si myslela že keď je tak vychovávaná nebude s tým mať problém. Tak sa roky venovala niečomu čo ju bavilo a neskôr tak okolo 17-ky začala mať pocit, že chce chodiť na túry a pod.

kvetinka75
26. feb 2019

@miriam11 ale nie vždy je to iba o deťoch. Nevidím dôvod, roky sedieť doma, lebo deti si to nebudú pamätať a nič z toho nemajú. Možno majú viac ako si myslíme. to , že si to nepamätá neznamená, že to na ňom nezanechalo nejaké stopy.

kvetinka75
26. feb 2019

@nazdarzjazdar tak skúste ísť niekde len na 1 noc, k niekomu na záhradu a uvidíte ako bude reagovať.

terezka1947
26. feb 2019

@kvetinka75 ved suhlasim....plne,ale niektore mamicky riesia ako sa 6mesacnemu babatku pacili Tatry...no tak,zase no....
a len kvoli nemu isli,lebo aby malo zazitok....
my sme chodili s detmi...a preve preto pisem,ze my sme to potrebovali....sice do extremov nie,ale reset potrebny bol a je,ale nebudem to zvalovat na deti.

miriam11
Odpoveď bola odstránená