icon

Prísne pravidlá na dovolenke

petush21
9. máj 2025

Ahojte, čoraz viac dovolenkových miest zavádza prísne pravidlá, dvíha sumy pri pokutách, obmedzuje ubytovanie a celkovo domáci nie sú nadšení z turistov. Pomaly všade si už treba vopred rezervovať aj vstupenky, pomaly aj na pláž. Ovplyvňuje to ako si vyberáte dovolenku? Idete do tých destinácií aj tak alebo radšej idete inde, kde je to menej prísne?

elysiacik
9. máj 2025

@petush21 Kamoška robí v cestovke a hovorí že fakt je najlepšie si dovolenku zajednávať už v decembri, lebo tie last minute zostávajú už len fakt také "penzióny".

marley3
9. máj 2025

Čítala som články o tom a teda si myslím, že zavádzanie pravidiel má svoje opodstatnenie. Zväčša sa jedná o historické centrá miest a to že niekto ide na dovolenku na 2 tyždne neznamená, že si môže robiť čo chce len preto lebo to je jeho dovolenka. V tých mestách či na pevnine/ostrovoch žijú tiež ľudia, ktorý chcú mať svoj kľud. Napríklad taký zákaz kolieskových kufrov v centrách alebo ich obmedzenie a teraz neviem kde presne to je, myslím Chorvátsko alebo Španielsko 🤔 mi príde celkom logický z pohľadu domácich. Tiež by ste nechceli aby vám nonstop pod oknom drnčali kufre a zákaz prechadzania v plavkách po meste tiež úplne schvalujem. A ak chceme aby nám nejaké pamiatky zostali tiež obmedzenia vstupu alebo regulácie majú svoj zmysel. Ak niekam cestujem zistím si čo v danej krajine robiť,čo nerobiť,ak chcem ísť navštíviť nejakú pamiatky tiež si zistím prípadne podmienky vstupu aj najvhodnejší čas na návštevu a tomu sa prispôsobím. Nevidím problém v tom sa prispôsobiť a nikdy mi to dovolenku nepokazilo

cacianka
9. máj 2025

tak domorodci majú právo nielen na zisk z turizmu, ale aj na zachovanie nejakej štábnej kultúry. Je to ich krajina, žujú v nej stáročia, predkovia aj vnučatá, tak preo by si mali dať devastovať svoju rodnú hrudu od chrapúňov. rešpekt a pravidlá.
Ani nám sa nepáčilo, ked sem chodili ožraté bandy pripečených angličanov na rozlúčku so slobodou a devastovali naše kultúrne dedičstvo, revali po uliciach grcali okolo, obťažovali dievčatá, srali a šťali kade tade.

hiro
9. máj 2025
@cacianka

tak domorodci majú právo nielen na zisk z turizmu, ale aj na zachovanie nejakej štábnej kultúry. Je to ich krajina, žujú v nej stáročia, predkovia aj vnučatá, tak preo by si mali dať devastovať svoju rodnú hrudu od chrapúňov. rešpekt a pravidlá.
Ani nám sa nepáčilo, ked sem chodili ožraté bandy pripečených angličanov na rozlúčku so slobodou a devastovali naše kultúrne dedičstvo, revali po uliciach grcali okolo, obťažovali dievčatá, srali a šťali kade tade.

@cacianka "Je to ich krajina, žujú v nej stáročia" - noo, to by chcelo testy dna, nemyslíš? Hádam má väčší nárok ten koho predkovia tam žijú 1000 rokov ako ten koho len 100, nemyslíš? Či?

cacianka
9. máj 2025
@hiro

@cacianka "Je to ich krajina, žujú v nej stáročia" - noo, to by chcelo testy dna, nemyslíš? Hádam má väčší nárok ten koho predkovia tam žijú 1000 rokov ako ten koho len 100, nemyslíš? Či?

@hiro ok preklep, malo byť žijú. Netuším o čom blabolíš, stáročia sú ako tisícročia, nie sto rokov.
A ja jasné píšem, že nárok majú ľudia čo tam ich predkovia žijú stáročia - nie sto rokov.
Čítaj s porozumením

romino
10. máj 2025
@elysiacik

@petush21 Kamoška robí v cestovke a hovorí že fakt je najlepšie si dovolenku zajednávať už v decembri, lebo tie last minute zostávajú už len fakt také "penzióny".

@elysiacik a potom su tu diskusie, kde ma presviedcaju ludia , ako nam klesa ziv. uroven, priam sme chudobni .. 🙂

simca06022011
10. máj 2025

Nijak ma to neovplyvnilo, keď idem niekam správam sa tak ako sa patrí. Rezervovať si vstupné a zistiť veci dopredu ma aj svoje výhody = aj pre turistu, menej radov a čakania. Ja napr bývam medzi rekreačným chatami, veľa sa z nich prenajíma a to je otras, čo si niektorí myslia ze môžu robiť, lebomprispi na dovolenku. A tie kufre, plavky = ono môže to byť nezmysel pre takého turistu, ale keby to niekto zazival doma denno denne, tiež by ju to vadilo 😊 si predstavim ze by sa tu nikto promenadoval po námestí v BB v bikinách 😂 no usmiala by som sa nad tým, ale potom si zbehne sadnúť na kávu/ na kolac, nebodaj obed... 😊 no uznajte 😂 a také Benátky a pod? tam nezávidím domácim vôbec 😂 turisti to je aj špina, bordel, smrad, hluk... to nie je len zábava a zárobok.
Inak odjakživa neznášam prepchate miesta, čiže celkovo sa vyhýbam určitým destináciam počas napr letných prázdnin, najmä takým známym "pamatihodnostiam" kde každý musí ísť keď už je tam na dovolenke 😂

elisa518
10. máj 2025

@petush21 Nie, nechodím do takých destinácií, väzňom môžem byť aj na SK...

cacianka
11. máj 2025
@simca06022011

Nijak ma to neovplyvnilo, keď idem niekam správam sa tak ako sa patrí. Rezervovať si vstupné a zistiť veci dopredu ma aj svoje výhody = aj pre turistu, menej radov a čakania. Ja napr bývam medzi rekreačným chatami, veľa sa z nich prenajíma a to je otras, čo si niektorí myslia ze môžu robiť, lebomprispi na dovolenku. A tie kufre, plavky = ono môže to byť nezmysel pre takého turistu, ale keby to niekto zazival doma denno denne, tiež by ju to vadilo 😊 si predstavim ze by sa tu nikto promenadoval po námestí v BB v bikinách 😂 no usmiala by som sa nad tým, ale potom si zbehne sadnúť na kávu/ na kolac, nebodaj obed... 😊 no uznajte 😂 a také Benátky a pod? tam nezávidím domácim vôbec 😂 turisti to je aj špina, bordel, smrad, hluk... to nie je len zábava a zárobok.
Inak odjakživa neznášam prepchate miesta, čiže celkovo sa vyhýbam určitým destináciam počas napr letných prázdnin, najmä takým známym "pamatihodnostiam" kde každý musí ísť keď už je tam na dovolenke 😂

@simca06022011 veď sa turisti aj okúpať vo fontáne môžu, deka na dlažbu, uterák a šup. Aj psov môžu. Jaaaaj som turista - hrdo sa biť do hrude.
A pustiť kako do záhonu pod kvety, no a čo. Bolo mi treba....

johanka21
11. máj 2025

@petush21 Radšej pôjdem tam, kde je to menej prísne. Na dovolenke sa chcem cítiť slobodne a uvoľnene, oddýchnuť si od stresu a iných povinností, nie aby som aj tam zažívala stresy z toho, čo som povinná dodržiavať a čo nie...

sense
11. máj 2025

Nakoľko nemám problém dodržiavať pravidlá a správam sa ako slušný človek nemám s tym problem.
A ani sa nečudujem niektoré mestá a miesta sú neskutočne prepchate....
Nevraviac o Tom že niektorí si myslia, že keď sú na dovolenke môžu robiť všetko ako si zmyslia

bosorkabb
11. máj 2025

Radšej chodím tam kde mám pokoj, nemusím riešiť extra pravidlá. Akože správam sa slušne ale nechce sa mi zisťovať čo všetko môžem či nemôžem, kde čo mám platiť.
Proste chcem vypnúť.

simca06022011
11. máj 2025
@cacianka

@simca06022011 veď sa turisti aj okúpať vo fontáne môžu, deka na dlažbu, uterák a šup. Aj psov môžu. Jaaaaj som turista - hrdo sa biť do hrude.
A pustiť kako do záhonu pod kvety, no a čo. Bolo mi treba....

@cacianka staci sa prejst mestom po nejakej akcii... odpad ,bordel, spina, smrad.. a mat toto kazdy den.. dakujem pekne

tilly
11. máj 2025

Neriešim. Nechodím cez prázdniny k moru, keď je tam masovka a mimo sezóny ja všade pohoda... a tiež sa správam slušne, tým pádom mi pokuty nehrozia.
A ubytovanie sa obmedzuje. Už asi 10 rokov dozadu som počúvala správy v salzburskom rádiu a už vtedy hovorili, že budú obmedzovať výstavbu hotelov a nových ubytovaní. Už vtedy mali presne kvóty, koľko toho povolia.
V Španielsku už zastavili vydávanie turistických licencií vo veľkých mestách a v mnohých mestách už nepredlžujú. Niektoré urbanizacie zvyšujú poplatky pre airbnb byty...
Turizmus zažíva boom a nie vždy je to dobré pre životné prostredie domácich. Zažila som rôzne krajiny mimo sezóny a vždy pohoda, v júli a auguste je masaker aj domáci sa inak správajú