Problémy s jazykovou bariérou na dovolenke
Ahojte. Sme tu viac alebo žiarim. Každý rok sa teším na dovolenku , no zároveň mi je zle z toho že im budem zase prd rozumieť. Napr minulý rok v chorvátsku bol taky pan ktorý zrejme nerozumel ani sebe. V chorvátsku sme boli uz veľa krát no nikdy som nemala problém rozumieť. No toto bol des. Deti vedia anglicky ale pri ňom stali a pozerali o čom si chlapík ide. Tento rok som rezervovala chorvátsko a už teraz mi je zle ako to bude. Nevien proste anglicky nikdy som sa to v škole naučila. Deti su vo veku ze sa hanbia rozprávať aj keď vedia. Potom sa nejdeme ani nikam najesť lebo nema kto rozprávať. Nejdeme pozerať žiadne pamiatky necestujeme napr MHD lebo sa bojíme kto bude kecať a celá dovolenka je v štádiu more a apartman. Mrzí ma to a rozmýšľam kúpiť translator ci by nam to nepomohlo.
ved tolko ti prelozi aj google
@anonym_autor
no neviem. Nasi s nami chodili do Talianska, Spanoelska aj chorvatska a nevedeli ani ord anglicky. Nikdy problem nebol. Na v(etty sme chodili s cestovkou. A v Chorvatsku sa ako tak dorozumies. Ale aj telefon ti orelozi co treba, smeki do toho 🙂
Tak chodte tam,kde vedie hesky cesky.Boli sme 2krat Tunis a nikdy nebol problem sa dorozumiet,po anglicky najstarsi syn,rusky muz a boli aj taki,co rozumeli a vedeli.Aj po vyletoch sme boli lebo alibaba vedel a rozumel nam.Ale ze by ste sa v chorvatsku nedorozumeli je zvlastne,lebo tam najviac slovakov chodi.
@anonym_739591 veď práve. Tento pan kde sme bývali no hrozne. Nič. Áno on mne ano ja jemu. Jeden rok sme boli na krku a s pani domácou sme posedeli celý vecer na terase a rozprávali sa úplne normálne. Toto bola hrozna skúsenosť a odobrala mi chuť niekam ísť. Prosím stale som bola v tom ze chorvátsko ľavou zadnou nieje problém.
ved tolko ti prelozi aj google
@gelifil ano používala som len mi je to blbé 😀
Hovorím anglicky, nemecky, rozumiem samozrejme ako väčšina z nás poľsky, ukrajinsky, rusky, česky, s chorvátmi som vždy iba slovensko - chorvátsky rozprávala. Dorozumiem sa pasívne po španielsky, teda asi by som sa úplne nestratila. Aký si ročník? Lebo ja som dieťa 80tych rokov.
Ja som nedavno riesila v Nemecku problem s prackou. Akoze, mala som NJ na strednej 4 roky, pred storocim. Cosi rozumiem, ale nic svetoborne. Anglicky bez problemov. Prisiel jeden pan, ze mi to spravi. Mal asi 80 rokov a rozpraval nejakym dialektom. Nic sme si nerozumeli, ani ja jemu, ani on mne. Ale rukami nohami sme sa nejako pochopili. Neviem, ale aj ked neviem ceknut, tak nemam problem sa nejako dohovorit, pokial ta druha strana nie je blba. Bud pouzijem google alebo posunkami sa dorozumiem. Stalo sa mi uz ale, ze druha strana zo mna naschval robila debila, nechcela mi rozumiet a nechcela, aby som ja jej rozumela. To zavisi od cloveka. Ak je debil, nie je to tvoja chyba. To bol mozno vas pripad.
@anonym_autor tak s tým by som si hlavu nelámala, španielsky, grécky ani taliansky neviem ani ceknúť, nikdy som nemala problém sa dohovoriť, aj keď tam nebol nikto, kto by vedel anglicky. Ruky, nohy, mobil, žiadny problém
Úprimne, slovenčina nie je môj materinský jazyk a predsa ho používam , používala som, denne po prvom aj druhom pôrode. Som dieťa 70tich rokov , anglicky sme sa v škole nikdy neučili.no predsa sa nejako dorozumiem. Aj po pamiatkach chodíme, aj na výlety loďou aj do reštaurácií
Ved si zapni nejaku AI apku ako ChatGPT, ktorej len nadiktujes tvoj text a povies, ze to potrebujes prelozit do takej a takej reci - prelozi do reci ako potrebujes - ukazes druhej strane, co je tam napisane a je to. Alebo ak chces, aj audio formou to vie... Mala by si si pozriet par youtube travelblogov ludi co cestuju niekede, kde sa anglicky nehovori a oni uz tuto "hanbu" v sebe maju odblokovanu, komunikuju presne tak ako som ti napisala...
Akoze zakladne frazy po anglicky do autobusu a restauracie sa naucis aj sama a do leta v pohode stihas 😉
Ja viem napriklad anglicky, moj muz anglictina a nemcina a ked sme boli na sicilii (asi v neturistickej casti) tam nikto nerozpraval inak ako taliansky. Napriek tomu sme do restauracie aj po pamiatkach pobehali. Ved jedalny listok ti prelozi aj google a ukazat prstom snad vies 😉
@anonym_autor este mas cas do leta tu anglictinu potrenovat. Zabehni do jazykovky, daj sa na hodiny, medzitym pocuvaj/pozeraj veci v anglictine. Doma si s detmi opakujte slovicka, frazy, jednoduche konverzacie, formou hry.
Prve je nehanbit sa pred sebou v rodine, ak to prekonate, tak s cudzimi to tiez bude jednoduchsie.
Chorvat na mna-
-curica, izlet na Bol... Ja
- uz sme boli na Bole😅🌞on
(robi si zo mna zenska prdel, poyebal som jej mater)
@anonym_autor este mas cas do leta tu anglictinu potrenovat. Zabehni do jazykovky, daj sa na hodiny, medzitym pocuvaj/pozeraj veci v anglictine. Doma si s detmi opakujte slovicka, frazy, jednoduche konverzacie, formou hry.
Prve je nehanbit sa pred sebou v rodine, ak to prekonate, tak s cudzimi to tiez bude jednoduchsie.
@veselo_neveselo najlepšie je že moje deti /17 a 13 / si idu plynule angličtinu. Ale s tym Chorvátov kde sme boli. Nerozumeli mu ani prd. To bol taký idiot. Ze ked nas vykrucal pred apartmánom keď sme dorazili ma to už prestalo baviť a opýtala som sa ho či je problém lebo stal na dvore a kecal. Až potom povedal ze nie a zaviedol nas dnu. Ako chuj ako naschvál. Následne som s nim komunikovala cez gpt. Lebo som mala nervy ako sviňa a dúfala som že ho nestretneme ani na chodbe celý pobyt 😀 odišli sme o deň skôr len aby sme sa nemuseli lučiť😀
Hovorím anglicky, nemecky, rozumiem samozrejme ako väčšina z nás poľsky, ukrajinsky, rusky, česky, s chorvátmi som vždy iba slovensko - chorvátsky rozprávala. Dorozumiem sa pasívne po španielsky, teda asi by som sa úplne nestratila. Aký si ročník? Lebo ja som dieťa 80tych rokov.
@anonym_550e04 ročník 86 . Jazyky sa nelepia no. A manžel pracuje v Nemecku no tiez mu je blbé rozprávať. Zvláštna rodina sme 🤣🤣🤣
@anonym_550e04 ročník 86 . Jazyky sa nelepia no. A manžel pracuje v Nemecku no tiez mu je blbé rozprávať. Zvláštna rodina sme 🤣🤣🤣
@anonym_autor ja som ročník 81. Oni sa na teba nenalepia sami. Musíš na tom pracovať.
@anonym_autor jeden huhlavý Chorvát ti zoberie chuť na dovolenku? Veď predtým si sa dohovorila, tak nabudúce môžeš natrafiť tiež na niekoho, komu budeš rozumieť. A keď nie, tak sa nič nedeje, nejdeš tam na to, aby si v kuse konverzovala s miestnymi. Keď si v úzkych, ruky, nohy, kresliť piktogramy, použiť Google translator...je toľko možností, najhoršia z nich je zaliezť do kúta a ľutovať sa a tým sa pripraviť o dovolenku
@anonym_autor mňa zaočkovali pri pôrode ale mojom 😉 Anglicky som sa učila od 3tieho ročníka na základnej až po maturitu a bieda, hoci bifľoška a slová sa na mňa lepili a rýchlo som si ich pamätala. Ale myslím že slabí učitelia a plus že ono aj v tých dovolenkových destináciách prevládajú bud nemci alebo rusi alebo španieli a teda aj na recepcii hotela vedia hlavne tieto jazyky... A anglicky vedia biedne a ak sa stretnú dvaja čo vedia anglicky biedne ťažko sa dorozumieť. Napríklad ak si pustím nejaký dokument kde rozpráva človek čo je angličtina jeho primárnym jazykom rozumiem ešte, ale takto na recepcii alebo v obchode bieda, lebo proste tiež to nie je riadna angličtina ale ich hatlanina...

Tak chodte tam,kde vedie hesky cesky.Boli sme 2krat Tunis a nikdy nebol problem sa dorozumiet,po anglicky najstarsi syn,rusky muz a boli aj taki,co rozumeli a vedeli.Aj po vyletoch sme boli lebo alibaba vedel a rozumel nam.Ale ze by ste sa v chorvatsku nedorozumeli je zvlastne,lebo tam najviac slovakov chodi.