Rady pre vašu prvú cestu do Ázie
Ahojte, už dlhšiu dobu ma veľmi láka Ázia - Thajsko, Japonsko, Bali, Indonézia….. nikdy predtým som nebola v tých krajinách.
Vedeli by ste mi poradiť, kde sa vybrať poprve? Ktorú lokalitu pozerať ako ázijský prvocestovatelia, kde sa nám bude aj najlepsie orientovať?
Ďakujem
Za mňa,ja by som to Japonsko, snáď raz... 😏
Thajsko….treba pozrieť aj trosku do vnútrozemia, nielen pláže a ostrovy
Odporúčam očkovanie, hygienické štandardy sú trochu inde ako v strednej Európe
Ak si na instagrame pozri 2travellers. Skús im napísať. A dávali aj nejaké rady ohľadom pobytu
Zaklad je vediet, ze vyrok "same same" rozhodne neznamena, ze sa jedna o to iste. Ale je to ich klasicka odpoved, ked sa pytas, ci je v niecom rozdiel. Sama som precestovala Thajsko, Laos, Vietnam a Kambodzu. Je to iny svet, urcite zaujimavy. Cestovala som este v casoch tlacitkovych mobilov. Takze zaklad bol lonely planet a isla som. Ak ides sama, tak sa lahko k niekomu pridas. Stalo sa mi, ze na par dni sme sa zladili rovnaka partia a chvilu cestovali spolu. Potom sa nam uz cesty rozisli a opat som niekoho nahodne stretla neskor. Stretnes kopec zaujimavych ludi s roznymi pribehmi. Vela stastia na cesty prajem.
@letter ak mas alergie a problematicky zaludok, nezabudni si na to sebou vziat medikamenty... zasadne sa odporuca pit iba balenu vodu, aj vyplachovat si zuby po cisteni nou a radsej si odpustit lad v malinovkach 🙂 Potom je dobre mat so sebou aj kreditku, nielen debetku, lebo nase klasicke debetky tam neberu vsade. Naucit sa peniaze a doklady rozdistribuovat po viacero vackov ...
No a co sa tyka oblasti, vsetky maju svoje pekne miesta, zalezi co ta najviac zaujima. Ak chces nieco viac technicke a moderne, tak Japonsko, ak historicke, tak Thaisko, ak rozne ukazy a naturalny zivot tak Indonezia.
JV Ázia je vlastne pomerne jednoduchá na cestovanie hlavne v časoch smartfonov všetko je už online. Všade kúpiš lokálnu sim alebo super vec je esim ešte na letisku si vieš pekne zapnúť internet a neriešiť simky. Thajsko a Bali sú podľa mňa ideálne na začiatok sú to krajiny, ktoré sú už prispôsobené pre turistov hlavne v turistických oblastiach. Pred prvou cestou sme si dali očkovanie proti žltačku A,B a brušný týfus. Inak napríklad my sme si čistili normálne zuby ich vodou aj drinky pili s ľadom a jedli rôzne streetfood a nemali sme problémy. Jednoducho sa netreba báť a vyraziť dokonca aj moji rodičia sa nebáli a šli na vlastnú päsť Filipíny, Thajsko, Malajzia a to ani nie sú extra jazykovo zdatní.
@letter Ja by som ako prve vybrala Thajsko alebo Bali. A spokojne ako obycajny "turista", a nie ako dobrodruh. (Teda s cestovkou, a do hotela)
A to preto aby si videla ten iny svet, otukala si kulturu, ale mala zazemie hotela/cestovky, keby ti davo nesadlo, alebo ked sa bojis ze nezvladnes riesenie situacii, pripadne ked nemas poriadnu anglictinu. Do oboch krajin cestuju aj zeny co su same, a su relativne bezpecne.
No a potom, ked si to takto osahas na prvykrat (a ziskas sebavedomie v cestovani), tak potom sa mozes vydat aj na vlastnu past (booknut si sama letenky, sama ubytko, presuny...).
boli sme vo februari . KualaLumpur, ostrov Lankawi (Azia), potom Thajsko Koh Lipe - ostrov. Vsetko na vlastnu past, vyslo to 900 € na osobu so vsetkym na 14 dni. Ockovani sme neboli nijako specialne a druhy tyzden sme jedli street food a pili drinky s ladom...vsetko v pohode

@letter my sme boli zatial len raz a to na Filipinach, lebo tam zil kamarat. Tie neodporucam na prvykrat, sami by sme sa tam nevedeli orientovat.