S ročnou do Egypta
zaujiamju ma vase nazory,postrehy, rady, dakujem 😎
@stefan222 ja osobne v tom problém nevidím... aj tam sa rodia deti a vyrastajú, plienky aj všetko potrebné tam dostaneš, v prípade potreby aj lekárska starostlivosť je dostupná... domáci deti milujú, takže vám ochotne vyjdú v ústrety so všetkým...
ale väčšina komentárov bude v duchu "preboha do egypta, čo si sa zbláznil, a ešte k tomu s malým dieťaťom... "
takže ak chceš ísť, choď, ak nechceš, nechoď... všade sa môže stať niečo zlé, a rovnako tak dobrá dovolenka môže byť aj na domaši...
@stefan222 s takto maličkými deťmi by sa vôbec k moru a do exotic. krajín chodiť nemalo. Maličké deti nemajú ešte tak vybudovaný imunitný systém, aby sa vedeli brániť rovnako ako staršie deti. Navyše, 1-ročné dieťa z toho aj tak nič nemá ( pamäť začína fungovať od 4 rokov ), a v tomto veku potrebuje ešte svoje zázemie a určitý stereotyp - v jedení, v odpočinku, v spánku, v kúpaní atď. Pre takto malé deti sú takéto dovolenky jeden veľký stres, a potom sa divíme, že je zrazu toľko dislektikov, disgrafikov, diskalkulikov a čo ja viem, čo ešte. Rozhodli ste sa mať dieťa, tak sa trošku pre neho obetujte, nejde mať všetko.
@libawet ja s tebou nesuhlasim. Mas velmi konzervativny pristup k zivotu ale neberem ti ho. My s malym dietatom cestujeme od 3 mesiacov a vsade a boli sme cele leto v primorskej krajine, dokonca v 3 destinaciach. Pre dieta to stres nie je pokial to nie je stres pre rodicov. My ako rodicia si to uzivame a babatko je spokojne. Imunitu si dieta nevybuduje tym ze bude do 5 rokov zatvorene iba doma. a s tym ci si to male dieta uzije alebo nie, Nepamata si to to je pravda ale uzije si to a najma ide o to ze si tu dovolenku uziju rodicia. Dokedy podla teba nemaju rodicia dovolenkovat aby si to dieta pamatalo? Do 5 rokov dietata? Urcite nesuhlasim. Ale je to tvoj pohlad na vychovu a nechcem ti ho brat, len s nim nesuhlasim...
@stefan222 ani omylom
@stefan222 Ziadny strach. Segra tak bola v minulosti s 1,5 rocnou dcerou a vsetko bez problemov. Otazne je ze kedy chcete ist podla toho sa odvyja aj pocasie. Kazdopadne ako som pisala segra bola cez hlavnu dovolenkovu sezonu na 2 tyzdne a nic sa nestalo. Len treba pit vela vody a s malou vynechali prechadzky s tavami... tam bolo hadam +45 stupnov 😀
Vy si poznáte vaše dieťatko najlepšie a určite máte skúsenosti, ako reaguje na zmenu režimu, cudzích ľudí, zmenu prostredia, cestovanie. Určite je to pre dieťatko náročnejšie, ale v lete sú pláže plné takých malých drobcov, takže zvládnuť sa to dá. Veľkou záťažou pre dieťa je aj pobyt v lietadle, ale opäť rozdiely od dieťaťa k dieťaťu. Mám skúsenosť z rovnako starými dvojičkami - let do Ameriky a zvládli to úplne v pohode.
zvazovali sme oktober, cca tyzden, mala je zatim ok ale ked nie egypt, zvazujeme vyletnu lod-stredomorie, len sa mi nechce ist 13hod autom do talianska do pristavu.
Ziadny problem, vyuzite cas kedy dieta moze cestovat do 2r. v podstate zadarmo. My sme pochodili 3 kontinenty a ziadny problem. Normalne opatrenia typu lekarnicka, atd. stacia
@stefan222 neboj sa cesty autom ani lodou ani lietadlom 🙂 my sme isli s 5 mesacnou na juh Talianska samozrejme s prestavkami (spravili sme si road trip 2 tyzdne). Urobte si daku prestavku 1-2 noci niekde na pol ceste aby ste malu moc nevycerpali na zaciatku. Ak mate moznost mat viac dni volna tak cestu autom predlzte na 2-3 dni s prestavkami ak nie tak rocne dieta si myslim ze prezije dlhsiu cestu autom v noci (podla toho kam do IT idete ale prespokladam ze Genova).
@stefan222 Ako cestovať
Auto: cestovať na dovolenku s malými deťmi je zrejme najvýhodnejšie autom. Prestávky môžete robiť podľa potrieb dieťaťa, zájazdový autobus oproti tomu zastavuje len na pevne určených zastávkach počas celej trasy, čo nie vždy deťom vyhovuje. Dieťa, ktoré necháte prebehnúť sa na odpočívadle, bude cestu znášať lepšie. Cestu si okrem iného môžete naplánovať vo vhodnom čase, najlepšie v noci, keď nie sú horúčavy.
Autobus: s deťmi do troch rokov sa cestovať na dovolenku autobusom neodporúča. Maximálna dĺžka cesty v prípade, ak ste nútení použiť autobus, by nemala byť viac ako dve, nanajvýš tri hodiny. Malé deti nedokážu dlho sedieť na sedadle, málokedy zaspia a správaním môžu obťažovať cestujúcich.
Vlak: deti do štyroch rokov by nemali absolvovať cestu dlhšiu ako tri-štyri hodiny, počas ktorých dokážete dieťa zabaviť. Pri kúpe cestovného lístka však nezabudnite na miestenky.
Loď: cestu loďou lekári malým deťom príliš neodporúčajú. Kolísanie lode spôsobuje žalúdočnú nevoľnosť, v kabelke majte preto pribalený zodpovedajúci liek.
Lietadlo: najrýchlejší a najpohodlnejší dopravný prostriedok. Názory pediatrov na cestovanie najmenších detí týmto dopravným prostriedkom sa rozchádzajú. Niektorí zastávajú názor, že letieť je pre ne nevhodné. Tlak v kabíne (zodpovedá nadmorskej výške 1 500 metrov nad morom) a cirkulácia vzduchu v lietadle (možný prenos infekcie) môžu podľa nich spôsobiť zdravotné problémy. Časť lekárov zasa zastáva názor, že letieť môže aj niekoľkotýždňové bábätko. Let by nemal byť dlhší ako tri hodiny a nezabudnite dieťaťu pribaliť deku a čiapku pre klimatizáciu. Myslite na časté podávanie tekutín, aby ste sa vyhli dehydratácii organizmu. Dieťaťu okrem toho podávajte pri vzlietaní a pristávaní nápoj, pregĺganím tekutiny zabránite zaľahnutiu v ušiach.
my cestujeme veľa, s mladším sme prvýkrát absolvovali Tatry ako s 3-mesačným, potom Liptov, veľa sme cestovali aj autom, ak sa dalo, zvykali dieťa na dlhšie sedenie aj v aute a s ročným boli v Chorvátsku v mimosezone, aby neboli také horúčavy ... boli aj tak, tak sme si moc nepomohli, ale mali sme aj vnútorné bazény, tak sme striedali. Vybrali sme ostrov Krk, kam to nie je tak ďaleko, mali sme veľké auto, aby sme všetko pohodlne naskladali, Baby-friendly bezbariérový hotel kúsoček od mora, aby sa dalo s kočíkom z izby až na pláž. Mne sa zdalo najlepšie riešenie ísť vlastnou dopravou, ak by nám tam napr. dieťa ochorelo, alebo nechcel byť, je to podobné ako doma, prinajhoršom sa môžeme zbaliť a vrátiť domov aj predčasne.
V Egypte som bola cez vianoce, v lete by som tam určite nešla kvôli horúčavám a ročnému, pokial je kojené, tak vzala na jedenie všetko so sebou, nedávala mu am veľmi tu ich stravu. Mne tam bolo dosť zle, nemala som žalúdočné problémy, len mi to jedlo nechutilo, tie koreniny, iné vône, nezvyk... Pokial by nebolo kojené, tak treba určite variť len z balenej vody.
Na dovolenku jachtou, alebo plavbu sa chystáme raz s manželom, ale sami, určite nie s deťmi ... to je dosť náročné, stiesnený priestor v kajute, obmedzné možnosti prechádzok, načasované poznávačky v prístavoch a tak ... to by nebola dovolenka, ale utrpenie, myslím si v našom prípade... hoci decká cestujú radi, každý rok sme pri mori, ale program zatiaľ podriaďujeme hlavne im ... ked su deti spokojné, máme klud aj my 🙂
tak lod sme zavrhli a zvazujeme egypt alebo autom chorvatsko teraz, manzelka je za egypt, ja obe ale asi HR. nekojime, ale nutrilon ma len rano a vecer, cez den jogurt a vari manzelka.
@stefan222 chcte e ísť ešte teraz? Lebo v HR už je zima na kúpanie, aj ked je tam čo robiť aj mimosezonne. Dcéra sa kúpala ešte pred necelým mesiacom v Poreči, ale už to bolo na doraz. Teplo je ešte aj v Turecku teraz.
Ja vidím v HR tu výhodu, že klíma je podobná, všetko sa dá normálne kúpiť v obchode, nemusíš sa báť niečo zjesť aj na ulici, alebo sa napiť vody, umyť ovocie ... chodili sme tam celé roky, kym boli deti menšie, až tento rok sme boli letecky inde.
@stefan222 Odhliadnúc od toho, že by som teraz do egypta nešla vôbec.. resp. vôbec by som nešla do Afriky, tak by som tam nešla s takým malím dieťaťom. Nechcem byť zlá, ale oni sa riadia pravidlom, že čo je mokré, to je čisté.. také dieťa dáva všetko do pusinky... Síce teda nebude jesť tú stravu tam, s ktorou majú často problém aj dospelí, ale ten nutrilon jej budete musieť s niečom zarobiť a s vodou to tiež býva niekedy zábava. Napr. ovocie môže byť tiež problém...
Lietadlo by ako také problém byť nemuselo, ale tá destinácia podľa mňa áno.
ja by som tam s malým dieťatkom nešla... my sme dospelí a chytili sme tam faraóna, dodržiavali sme všetky opatrenia (pili len balenú vodu atď) a napriek tomu sme to dostali, nakoľko nám potom povedali, že tá choroba sa šíri vzduchom.. Úprimne by som sa bála tam ísť s malým dieťaťom, nakoľko nemá ešte dostatočne vybudovaný imunitný systém...
moj otec žil v Egypte rok (pracoval tam) a ked tam boli na dovolenke s dcérou, paradoxne dostal faraonovu pomstu práve on ... zvyšok rodiny v pohode
ja mam na dovolenku v Egypte aj pekné spomienky - bli sme džípmi v púšti a jazdiť na ťave, šnorchlovať, na lodnom výlete ... aj ked mne osobne vadila ich mentalita a už by som tam nešla. A teraz aj bezpečnostná situácia je na zváženie. Išla by som na poznávačku, alebo sa potápať, ak by sa situácia ukľudnila. Ležať k moru môžem ísť predsa aj inde, keď s ročným dieťaťom je dovolenka hlavne o pieskových babovičkách a čľapkaní sa vo vode po členky.
Nie vsetko co vyhovuje rodicom musi byt prospesne pre deticky. Vzdy pozeram najprv na deti a tak na nase potreby. Moja zasada. Poradit sa s pediatrom.
Mna by momentalne do Egypta nedostali ani v pripade, ze by to cestovka zaplatila mne. Ale ja som nebola fanusik Egypta ani pred tym (kym bol bezproblemovy). S dietatom duplom nie (moje dieta ma nalietane a nadovolenkovane fakt viac nez dost, takze nie som nazoru drzat dieta mame pri sukni a ukazat maximalne Tatry) Ak by som chcela ist v oktobri na dovolenku, tak beriem Dubaj, Oman alebo Maroko. Alebo Kanare, ak nechcem exotiku. Egypt nie.

@stefan222 tak to radsej na Kanarske