icon

Stačí dieťaťu občiansky preukaz na dovolenku do Chorvátska?

9. jún 2025

Ahojte akurát idem riešiť vybavovanie pásu pre 11ročného syna.Práve som čítala ,že je tu možnosť vybaviť namiesto pasu OP a spĺňa to takú istú funkciu ako pas a je tam aj menší poplatok máte skúsenosti?

melanta
9. jún 2025

Ty môžeš ísť do Chorvátska s OP? Môžeš. Takže môže aj dieťa (bavíme sa o OP s fotkou). Dieťa musí spĺňať rovnaké podmienky ako dospelí. Kde stačí OP tebe, stačí aj dieťaťu. Kde potrebuješ pas ty, potrebuje aj dieťa.

amelia89
9. jún 2025

Ak je to obciansky s fotkou tak je to normalny cestovatelsky doklad v ramci EU.

autor
9. jún 2025
@amelia89

Ak je to obciansky s fotkou tak je to normalny cestovatelsky doklad v ramci EU.

@amelia89 áno myslela som OP s fotkou.Ešte som o tejto možnosti nepočula

amelia89
9. jún 2025

Tak to je zvlastne ze si o tom nepocula lebo sa na obciansky cestuju uz pomerne dlhu dobu. Ale tak je to v poriadku - uz vies nieco nove.

tanyan
9. jún 2025

Pre dcéru používame OP s fotkou už asi 5 rokov pri cestách do Rakúska, Poľska... rovnako ako my, rodičia. Pasy berieme len mimo Schengenu.

melanta
9. jún 2025

Ešte si o tejto možnosti nepočula? Ty si ešte nepočula o tom, že môžeš v rámci EÚ cestovať bez pasu, iba s občianskym preukazom? Zvláštne.

janai1
9. jún 2025

Zistiť túto informáciu po 6 rokoch... zaujímavé

autor
9. jún 2025

Pre vysvetlenie ...Nie nepočula som o tom, keďže ideme prvýkrát k moru

aliziana
9. jún 2025

OP neplatí iba k moru, ale na celý Schengen, tak si mala dať napr. že "ideme prvýkrát do zahraničia"

maranco
9. jún 2025
@aliziana

OP neplatí iba k moru, ale na celý Schengen, tak si mala dať napr. že "ideme prvýkrát do zahraničia"

@aliziana aj na viac krajín ako je Schengen

Slovenskí občania môžu s občianskym preukazom vydaným formou ID karty cestovať na územie členských štátov Európskej únie, ďalej na Island, do Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska a Gibraltár.
https://www.mzv.sk/sluzby/ak-cestujete-do-zahra...

janai1
9. jún 2025

Si nikdy nebola s deťmi v CZ, PL alebo iných okolitých krajinách? Či si chodila na "panebože prosím nech sa nič nestane"? 😂

melanta
9. jún 2025

Autorka, toto sa netýka iba mora. Dieťa potrebuje OP aj keby si išla na nákupy do Rakúska/Maďarska/Poľska/Čiech a aj keby to bolo iba 5 km za hranicami. Ale aj ak ste nikdy neboli mimo Slovenska, ani v týchto spomenutých okolitých krajinách, tak predsa základná gramotnosť ti musí hovoriť, že aby si mohla vstúpiť do inej krajiny, potrebuješ doklad. A dieťa je tiež človek, takže ho potrebuje tiež.

kavasmliekom
9. jún 2025

Treba ti aj víza 🙈