Stačí dieťaťu občiansky preukaz na dovolenku do Chorvátska?
Ahojte akurát idem riešiť vybavovanie pásu pre 11ročného syna.Práve som čítala ,že je tu možnosť vybaviť namiesto pasu OP a spĺňa to takú istú funkciu ako pas a je tam aj menší poplatok máte skúsenosti?
Ak je to obciansky s fotkou tak je to normalny cestovatelsky doklad v ramci EU.
Ak je to obciansky s fotkou tak je to normalny cestovatelsky doklad v ramci EU.
@amelia89 áno myslela som OP s fotkou.Ešte som o tejto možnosti nepočula
Tak to je zvlastne ze si o tom nepocula lebo sa na obciansky cestuju uz pomerne dlhu dobu. Ale tak je to v poriadku - uz vies nieco nove.
Pre dcéru používame OP s fotkou už asi 5 rokov pri cestách do Rakúska, Poľska... rovnako ako my, rodičia. Pasy berieme len mimo Schengenu.
Ešte si o tejto možnosti nepočula? Ty si ešte nepočula o tom, že môžeš v rámci EÚ cestovať bez pasu, iba s občianskym preukazom? Zvláštne.
Zistiť túto informáciu po 6 rokoch... zaujímavé
Pre vysvetlenie ...Nie nepočula som o tom, keďže ideme prvýkrát k moru
OP neplatí iba k moru, ale na celý Schengen, tak si mala dať napr. že "ideme prvýkrát do zahraničia"
OP neplatí iba k moru, ale na celý Schengen, tak si mala dať napr. že "ideme prvýkrát do zahraničia"
@aliziana aj na viac krajín ako je Schengen
Slovenskí občania môžu s občianskym preukazom vydaným formou ID karty cestovať na územie členských štátov Európskej únie, ďalej na Island, do Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska a Gibraltár.
https://www.mzv.sk/sluzby/ak-cestujete-do-zahra...
Si nikdy nebola s deťmi v CZ, PL alebo iných okolitých krajinách? Či si chodila na "panebože prosím nech sa nič nestane"? 😂
Autorka, toto sa netýka iba mora. Dieťa potrebuje OP aj keby si išla na nákupy do Rakúska/Maďarska/Poľska/Čiech a aj keby to bolo iba 5 km za hranicami. Ale aj ak ste nikdy neboli mimo Slovenska, ani v týchto spomenutých okolitých krajinách, tak predsa základná gramotnosť ti musí hovoriť, že aby si mohla vstúpiť do inej krajiny, potrebuješ doklad. A dieťa je tiež človek, takže ho potrebuje tiež.
Treba ti aj víza 🙈

Ty môžeš ísť do Chorvátska s OP? Môžeš. Takže môže aj dieťa (bavíme sa o OP s fotkou). Dieťa musí spĺňať rovnaké podmienky ako dospelí. Kde stačí OP tebe, stačí aj dieťaťu. Kde potrebuješ pas ty, potrebuje aj dieťa.