Stravovanie v Chorvátsku
ja mam taku skusenost ze najlepsie a najlacnejsie sa prestravujete ak si vezmete v hoteli polpenziu, ranajky a vecere, cez obed sme nikdy nestihali naspat na hotel, tak sme vzdy jedli niekde nieco cestou, to si viete potom vychutnat cez obedy takmer vsetky resturacie na okoli a zas nemate starost zhanat jedno kazdu chvilu
@pininka jedli sme 4-členna rodina za cca. 200 kuna. Ale my mame PP v hoteli a chodíme len na obedy, kupujeme si paradajky, sezónne ovocie, občas pečivo na plazi a vodu samozrejme. Teraz ideme v júli, tak hodím potom aktuálne ceny.
Už sme boli cez veľkú moc v Umagu, mimo sezóny je ale lacnejšie.
V HR nemám rada AI, práve kvôli tomu, že chceme pobehať aj restiky a rybacie grily.
@pena33 My sme si ranajky kupili v Lidli - ich skvele cerstve pecivo, maslo, sunka, syr, zelenina, vajicka, parky - ako doma, aj cenovo :D
Obed na plazi - vyprazane kalamare, grilovane ryby, cevapi, pljeskavica, krevety...
Vecera v meste v restauracii alebo na apartmane sme grilovali, uvarili spagety a pod.
Dopredu si urobím zoznam.co budem variť a niečo z toho vezmem z domu. Máme veľké auto. Ale inak ceny sú porovnateľné, len mne sa nechce prvé zabiť v Hr čas s daným veľkým nákupom.
Na obed varím to čo ide rýchlo, mäso zemiaky, či ryža, na prírodno, na zelenine,na červenej paprike, na kecupe, rizoto, pečené kurča, paprikáš, nejaké ryby.... Polievky rôzne zeleninové, hraskovu, vývar, vajíčkovú, paradajkovú... Mäso beriem z domu vždy zamrazené v mrazničke, beriem ryžu, cestoviny, konzervy na polievku, mlieko, koreniny,olej... A potom už kupujem zvyšok na mieste. Dá sa aj parené buchty ohriať, alebo som tam robila rezance s tvarohom... To čo máte radi a je to rýchle. Ja varím ráno hneď a na obed si to zohrejeme.
Ahoj, zvyknem zavariť 2 fľašky paradajkové gule a potom vyberieme na obed alebo večeru nech tam nemusím variť . Robím cestoviny : slaninka, cibuľka opiect na panvici , pridám smotanu na varenie a potom cestoviny . Alebo vajíčkove cestoviny . S čerstvej zeleniny spravím šalát a k tomu grilované mäsko alebo ich ryby čerstvé . Alebo mäso s ryžou alebo zemiakmi . Na raňajky sme nikdy nejedli nič ťažké akurát tak cereálie alebo ich krafne 😍 a na obedy sme si robievali niečo ľahké a hlavne nech nevyvaram pol dňa veď si chcem dovolenku aj užiť . Na večeru sme zvyknutí si dať chlebíčky . No ale sme si to rozdelili , niečo sme jedli aj vonku a v pekárni sme boli stále 😁
Pre nás dovolenka nie je dovolenka, keď tam musíme varit. Ak sme nemali ubytko so stravou, tak sme si na ranajky kúpili veku so šunkou, na obed len niečo na plazí a večerať sme chodili vzdy do reštaurácií na pláž a tá nás vysla cca 200 kún nejaké kalamáre pre 2 osoby
@pena33 nejak velmi dopredu neplanujem co varit. s domu beriem len koreniny, sol, cukor, kavu,mineralky a pivo. Milijem ranne prechadzky ked este nikde nikto nie je a po ceste s prechadzky sa zastavim v nejakom konzume akebo studenaci a nakupim suroviny na obed podla toho co ma napadne. Maju fajn chladene cevapi, to len oprazis, k tomu ajvar zelenjnovy salat alebo hranolky, kuracie prsia su raz dva hotove nspr. ako stroganov, cestoviny s hocicym, granadir. Ak sme v mestecku kde je rybi trh alebo rybarnica tak kazdy druhy den robime ryby. Odporucam cerstveho tuniaka. Mnamka. Ceny v potravinach tych vacsich su zhruba ako u nas tak mi pride take stresujuce riesit uz doma co budem varit. Kupim tam na co bude v tej chvili chut.
@alami ta dovolenka vam vyjde zo vsetkym za tych 1000? Ako je ubytko,strava,benzin a poistenie? Pytam sa,lebo ideme prvykrat tak nemam sajnu ze kolko nas vyjde dovolenka,ale som ratala ze do tej ych 1000 by sme mohli sa zmestit?a strava vyjde ked si varite sami,ci aj najest sa chodite do restiky? A ceny stravy restikach du drahsie ako na svk?
my odchadzame do chorvatska 8.7 do hotela s polpenziou plus napoje ku jedlu,platili sme 1000e pre 2 dospelych +7 rocne dieta,obedujeme na plazi hlavne syn ,ranajky byvaju take vydatne ze my s mm nepotrebujeme ani obedovat,z domu si budeme brat mineralky,tam su dost drahe,boli sme aj v takom hotely ze syn mal aj obedy all inklusiv sluzby a my polpenziu
My zas ideme tak skromnejsie na dovcu tak 1 max 2x sa ide na obed a zvyšok bslim fo chladiaceho boxu maslo salam.parky (ale tam v lidli dostat vselico ale nemam odsledovane ci to iste) tvrdy syr karicku... detom.pod nohy pivo aj tak este nedisiahnu na zem 🤣
A zbalím 2 baliky spagiet 2 ryže a do flias si zavarim dusene maso ...kuracie ktore potom prevarim s platkovymi šampiónmi a pomlete v paradajokovej omacke ku spagetam.... zvyknrme brat leco...klobaska vajcia sa dokupia..minulu rok mi v chladjicke ostali mrkvicky asi 4 tak som ich zbalila a na masle som.urobila pokievku mrkvickovu kus muky na halusticky a k tomu bolo pecivo so salamkoi..v tom teple viac netreba.
Balim si malu kavu granko kecup horcicu ale horcicu kecup za cca tu isru cenu sa da kupit tam....sol a korenie balím lebo tam to rozoznat amen tma...
Raz sme dokonca zbalili do malej dozy mamiesanu suchu zmes na lievance len som v chorvatsku pridala smotanu ...a lekvar bol z domu...
Ak mas miesto v kufri da sa aj tak vystravovať ...restiky pre nas drahe a ci by deti aj pojedli.... a zas ako som hovorila pre ich radost sa ide aj normálne najest..ze maju zážitok..alebo si kupia nugetky a hranolky na plazi...ale v tom teple az taj nechuti.. inaj na pitie super zbaliť sumienky a rozrabam ich viac ako pisu ze su vodnatejsie...
Kolegynka co chodi tiez na dovolenky ale trošku ina situacia s rodicmi a bratom a priatelom oni si tam robia pirohy halušky (balia kilo bryndze slaninu atd...) zas ina zostava 5 ludi v 2 autach....
Daju sa vraj aj palacinky ale toho sa bojím lebo ked mie ke dobrá panvica vieme ako sa pecu palacinky..
Išli dost hore s cenami chorváti...
Raz sme boli aj s polpenziou a kupovalo sa minimalne lebo ranajky a večere bohate stacilo....
@laska201 s tyjdete v pohode aj myslím so suvenírmi a výletom. Cez obed nám v tom teple aj tak nechuti, kúpime si kúsok pizze, nejakú zmrzlinu, vodu, alebo zájdeme na grilované niečo.
Ceny sú asi ako u nás v turistických oblastiach, ale dá sa prestavovať, ak človek trosku zájde do nočných uličiek a niečo si kúpi aj v obchode. Napr. Nápoje sú v restike drahé, to si dokupujeme v obchode.
Inak, ja by som na dovolenke nevarila a vôbec nejde o tú polhodinu strávanú nad hrncom, lebo však tiež viem navariť rýchlovky za 15-20 minút. Skôr by mi bolo lúto tej ich domácej kuchyne, dovolenka u mňa je aj o spoznávaní kultúry, zvykov, špecialít ... a to nad hrncom v apartmáne nezistím.
Aj ak by som mala tak málo peňazí, že si proste každý deň nemôžem dovoliť minúť 30-50€ na večeru, tak hľadám iné riešenia, ako ísť z domu nabalená po strechu polotovarmi a zaváraninami. Bud šla na kratšie, alebo mimo sezony, alebo nejako kombinovala... A trepať tam ešte slaninu a bryndzu, to mi skoro zabehlo ... však to jem doma pravidelne a na dovolenku idem práve preto, aby som vybočila zo stereotypu, aj jedla niečo iné ako doma.
Napr. morské ryby jem výlučne pri mori, v ten deň ulovené a hneď upravené. Ved to, čo sa dovezie tu, už je vlastne pokazená ryba, niekoľko dní stará, alebo celé mesiace zamrazená ...
@zvedavabuduca no veru ako spominas krafne az sa mi slinky zbehli, priamo na plaz ich nosili aj nejaky tvarovovy ci syrovy kolac, uz sa nepamatam ako sa to volalo, nieco matne si spominam ako vykrikovali krafne burek vrost... a casto sme ani nesli z plaze na obed, lebo toto nam stacilo po vydatnych ranajkach a tiez vecere boli velmi skoro myslim ze uz od 18tej, ale na pitie sme dost pominali, drahe sice ale chladene, ked je horucava nemas chut pit teplu vodu z tasky
@hettinka mne nevadi varenie, kym je hlavne mala este v takom veku, roky sme chodili do talianska a tiez sme si varili. Z domu beriem zavarne maso, to hodim do hrnca a raz dva je hotove, robim vzdy na dva dni, potom nejake cestoviny a raz dvakrat sa ist niekam najest. Mala bude chodit aj tak spat na obed, cize ten cas budem na apartmane. Ideme dve rodiny, takze sa mozeme aj striedat. Ja som varila vzdy aj ked sme chodili niekam s partiou,ked sme este nemali deti, ja som s tym v pohode.
@livia341 neviem na kolko idete a kam,ale napr.vo vacsich mestach a okoli je drahsie 🙂 niektore jedla 100kun,niektore 200kun na osobu. My sme to vzdy kombinovali,ze 1 den v restike na dalsi doma. Potraviny sme kupovali tam,ovoc.zeleninu na trhu,nakup v Lidli,alebo Kaufland. Interspar a Plodine byvaju drahsie. Suveniry sme tiez najskor pozreli a potom kupovali,lebo v jednom stanku napr. 30 kun a v inom 50,to iste 😀
Jedine co sme si brali vzdy z domu bola dobra panvica,dobry noz a elekt.gril 😀 ale to si berieme aj na SK 🙂

Dievčatá, ktoré chodievate do Chorvátska, ako sa tam stravujete, aké jedlá si tam pripravujete. Dajte nejaké tipy. Ďakujem.