icon

Stretli ste sa v Bulharsku so štípajúcim hmyzom v mori?

zuzanah8
30. júl 2019

Ahojte, vrátil sa niekto tieto dni z Bulharska a má zlu skúsenosť so stipajucim hmyzom vo vode? Alebo v minulých rokoch mal niekto skúsenosť? Že sa tento problém nedávno vyskytol na niektorej plazi. Nedalo sa kupat v mori. Budem rada za bližšie info, ak sa s tým niekto stretol. Dakujem

Strana
z2
ritta86
31. júl 2019

@saskia_98 jazero preto lebo ma len 3% soli a celkova aj ta fauna a flora mi uz pride taka jazerova bahnitejsia, nie je to pre mna take prave more, neslo o velkost.

ritta86
31. júl 2019

@eriksonka1234 ubytko krasne, ale pre mna je more ta najdolezitejsia cast dobolenky. Ak nie je pekne tak to ani ubytko nezachrani 🙂

saskia_98
31. júl 2019

@ritta86 ja som nemala bahnite ani raz. Aha hej iba raz bolo po burke ale inac dalej od brehu kde som chodila plavat bolo more čiste a videla som na spodok v pohodke ale ked chces ciste more jak vodu nechod do Bulharska. Ja idem skúsiť v zime omán a uvidim ako to bude tam...

ritta86
31. júl 2019

@saskia_98 ako som pisala v Bulharsku som bola 2x, ale vzdy si radsej vyberiem stredozemne more ak mam na vyber. Nehovorim, bolo tam fajn, aj sme pochodili vselico, jedlo fajn lacno.... ale uz ma to tam moc netaha. Mne sa skor pacia Grecke ostrovy, Sardinia.... a dalej ..... Oman laka aj mna 😉

cacianka
31. júl 2019

Primorsk - spinave mesto.špinavá pláž

mimcak
4. dec 2019

Pridám sa po nejakom čase, lebo náhodné som to tu našla keďže aj mňa to zaujímalo ten hmyz v mori ci je to tam stále. My sme boli v r. 2018 Slnečné pobrežie prvý deň super, ale na druhý deň to sa nedalo len tak ležať na kraji v mori. Plával tam taký mali hmyz a to riadne štipalo, na tele vám neostalo nič, len proste štipali. Pokiaľ sme plávali tak ok, ale keď sme si hádzali loptu v mori tak sme pritom museli stále poskakovat proste sa hýbať, aby nás neštípali. Bolo to nepríjemné a to ma odrádza znova tam ísť. Inak hotel perfektný čisto boli sme hneď pri mori jedlo úžasné a kopec na výber. Personál milý, ale mesto jeden odpadkový kôš na celej promenáda a okolo neho bordel. Takže áno stalo sa aj, že ten nejaký papier ste videli len tak hodeny na zemi. Pláž inak pekná čistá

culli
12. apr 2022

Dobrý deň, v Bulharsku pri mori som strávil počas 12 letných pobytov v kempe pri Sozopole cca 10 mesiacov. Áno, v mori žije hmyz, ktorý štípe. My sme ho volali pijavice, ale pijavice sú červy. Domáci ich nazývali "štipalky". Podlhovasté zvieratko dlhé do 5 cm, tvrdé telo. Hrýzlo a prichytávalo sa na veci plávajúce v mori (látka, lanko a pod.). Neviem zistiť, ako sa ten živočích odborne volá. Keď sa človek hýbal, tak mal pokoj. Keď v plytkej vode postával, pocítil štipnutie. Štipalky však človeka nevyhľadávali, ale keď sa obtreli o kožu, tak uštipli. Niektoré roky bolo more špinavé, plávalo v ňou všeličo a po strasení sme nimi naplnili vedro. Okoloidúci s hnusom odskočili a my sme ich za kempom vysypali a na slnku sa doslova upražili. Ak bola pokojná hladina, plávali vo vode medúzy. Ale vedeli sme s nimi koexistovať. Veľmi radi sme do Bulharska chodili, boli sme tam ako doma. Viacerí rozprávali plynule po bulharsky, my sme sa dohovoril v obchode, trhu. Budem aj naďalej pátrať po oficiálnom názve čiernomorských "pijavíc"/"štipaliek".

Strana
z2