icon

Tipy na dovolenku v Chorvátsku s malými deťmi

mamkatramka
8. júl 2025

Dovolenka v zahraničí s takmer 3 ročným a 1,7 ročným dieťaťom

Ahojte,

Bola niektorá z vás na dovolenke s malými deťmi? Aké ste mali skúsenosti? Na čo určite nezabudnúť? Bola by som vďačná za každý tip a radu, ďakujem 🙂

Pôjdeme do Chorvátska, autom.

lenuska9999
8. júl 2025

@mamkatramka s deťmi chodíme všade už od kedy boli malé. Na čo nezabudnúť : určite zbaľ so sebou lieky od horúčky, na trávenie, od bolesti, dezinfekciu rán. Nejaké hry do autá- my sme kúpili napr take pultiky do autá, čo majú na kolenách a môžu na tom napr kresliť a hrať sa. Zbaľ im na cestu nejaké snacky ako chrumky atd, to tiež pomáha keď im už je dlho. Pripraviť nejaký playlist s deckými pesničkami. Našim sme kúpili do autá aj malé televízory, keď ideme na dlhu cestu, pustime im tam rozprávky.

luckajozko21
8. júl 2025

Maly bazenik a hracky do vody/plaz
UV oblecko a topanky do vody
Odrazadlo/kolobezku
Novu knizku, nove hracky - hlavne do auta
Pre pripad nudze rozpravky na tablet
detske pesnicky do auta
vela kaspiciek a chrumiek
dozicky na jedlo
rozplanovat cely vylet stravu pre deti aspon orientacne nech s tym nemusis stracat cas
detsku lekarnickovu vybavu + pozriet kde je najblizsia pohotovost pre deti

bolarazjedna
8. júl 2025

Ahoj, my máme čerstvo 3rocneho a 15mesacneho a pred týždňom sme sa vrátili z chorvátska.
Z vlastných skúseností (možno však vám to nevyhovuje z rôznych dôvodov) :
- cestujeme v noci, vyrazili sme cca o 2hej ráno, išli sme nonstop kým deti spali, potom sme sa zastavili na pumpe, dali si raňajky, deti sa pohrali na miniihrisku a šli sme ďalej. Ja balím na dosah ruky malé hračky a knižky do auta, pre prípad potreby.
- cestu domov riešime vždy tak, že sme celý deň na pláži, okolo 6tej vyrazíme, 2 hodinky deti vydržia v aute bdele, potom si dáme prestávku, nakojím, a potom už zaspia v aute a valíme domov 🙂 teraz to vyšlo tak, že cez deň nezaspali, takže o 19:20, ked sme vyrazili, do 5 minút zaspali obaja...
- my berieme na dovcu kočíky pre obe deti, je super, ze sa tam zmesti väčšina vecí na pláž, plus ešte máme 1 ruksak. Cez deň deti si pospia na pláži 2 hodinky. Teraz spali na striedačku, ale aj tak bolo fajn, lebo 1 z nás bol s jedným dieťaťom, druhé spalo a druhy z nás si zatiaľ záplaval. Keď aj obaja boli hore, bála som sa, že budú utekať 2 smermi, ale celý týždeň sa krásne pohrali na brehu s kamienkami, brala som 2 sety hraciek na pieskovisko, formičky, kyblik, lopatky a "varili".
- co sa týka jedla, tak ja to co najviac zjednodušujem, mne sa variť na dovolenke nechce. Na raňajky som im spravila kašu alebo sme jedli buchty, pripadne parky, pasteku, atď. Vždy sme sa zastavili cestou na pláž na miestom trhu a kúpila som ovocie, takže cez deň sme mali s čím zahnať hlad. Bravala som im aj ovocné kapsičky. Malému som kupovaný zeleninovo-masovy prikrm zohriala, dala do termosky a to mal na obed resp aj na večeru. Starší už sa vystravoval s nami.
- my to tak robievam, že večer z pláže ideme rovno na promenádu, veci mame v kočíkoch a v tom 1 ruksaku, najeme sa v restike, vyberáme také miesta, kde je priestor, aby deti behali, napr v Crikvenici restiky na námestí, čiže kým čakáme na jedlo, tak deti podľa potreby môžu volne behať (a my za nimi). My veľmi radi sa potom prechádzame, deti sedia v kočíkoch, bud tam zaspia alebo ak je, nám vôbec nevadí, že idú spať na dovolenke okolo 11tej večer.

Na čo nezabudnúť - asi lieky, plienky, vlhčené utierky, krém na opaľovanie, podbradníky...ale všetko sa dá kúpiť aj tan, cize žiadny problém. Mojkacik do postele, ak maju takého.

Prajem veľa pekných zážitkov a oddychu plnú dovolenku!

bolarazjedna
8. júl 2025

Áno, topánky do vody a klobúčiky do vody s uv filtrom. U nás UV oblečenie sa neosvedcilo - deti boli vo vode minimálne, ak v tom boli na pláži, tak sa v tom šli uvariť, ak vyšli z vody, bola im v tom zima, vyzliekanie bolo oracné, ked to bolo mokré.... Mne viac vyhovuje poriadne ich natrieť.

A vracali sme na pláž aj loptu, aj to sa im veľmi páčilo.

mamkatramka
autor
9. júl 2025
@bolarazjedna

Áno, topánky do vody a klobúčiky do vody s uv filtrom. U nás UV oblečenie sa neosvedcilo - deti boli vo vode minimálne, ak v tom boli na pláži, tak sa v tom šli uvariť, ak vyšli z vody, bola im v tom zima, vyzliekanie bolo oracné, ked to bolo mokré.... Mne viac vyhovuje poriadne ich natrieť.

A vracali sme na pláž aj loptu, aj to sa im veľmi páčilo.

@bolarazjedna ďakujem za odpoveď, chodili ste na pláž po obednom spánku alebo aj skoro ráno? Jasné, tie veci som si už zapísala, ale akurát rozmýšľam že kočík sa nám do autá už nevojde, tak sa neviem rozhodnúť či radšej voliť trojkolku alebo nosič. My budeme cestovať skoro ráno, čiže trochu si pospia. Viem, že je lepšie v noci, ale najmladšia sa mi budí kvôli zubom aj 4x , čiže by to nebolo ono :D samozrejme si tiež budeme dávať prestávky kvôli kojeniu a aby sa deti trochu vybehali

mamkatramka
autor
9. júl 2025

A ešte… aký je najlepší opaľovací krém pre také malé detičky? Roztierací alebo ten v spreji?

luckajozko21
9. júl 2025

@mamkatramka EVY pena. Akoze je to take zvlastne, mozno trosku lepkave na zaciatku. Ale mas pokoj na 6hodin. Bezny opalovak musis cca kazde 2 hodky znovunatierat. Toto nemusis.
Spreje nie su moc dobre lebo ti do toho fukne vanok a uz nedas na kozu potrebne mnozstvo.
Ak nie EVY tak ja kupujem aj la roche posay.

bolarazjedna
9. júl 2025

No my kým sme sa vymotali, bol väčšinou obed. Základ bol čo najrýchlejšie sa najesť, umyť, zbaliť sa a ísť k vode, lebo vo vnútri to bolo trápenie. Ale aj tak to trvalo dlho.... Čiže spali na pláži. V Chorvátsku je veľká výhoda, že máš borovice, v ich tieni je príjemne, tam si pospia (boli sme aj v bibione keď mal starší rok, tak tam som na obed ostávala s malým v apartmáne, lebo tam žiadny tien široko ďaleko, iba piesok). Neviem aké máte auto, my máme škodu superb combi, a zmestili sa tam 2 kočíky, jedálenská stolička a všetky potrebné veci. Tak poskúšajte, možno sa bude dat vopchat, naozaj je to veľká pomoc, keď aj starší je v kočíku, ktorý riadia ty, oproti trojkolke, s ktorým môže behať /stať bez kontroly.
Inak môj 15mesacny tiez vstáva každý noc 5-6x na kojenie, ale keď pôjdeš autom a nezastavujes, tak moja skúsenosť, že sa nezobudi.
Ja som doteraz kupovala od la troche posay, tento rok som kúpila značku dm, 50tku.