Tipy na tiché a čisté miesto v Chorvátsku
Ideme v lete do Chorvátska a nie je to zrovna moja destinácia snov. Viete odporučiť miesto, kde to nevyzerá ako v Senci na jazere? Kde nie je hlava na hlave, vreštiace decká, mútna voda a hnusné kamene? Neznášam topánky do vody, nedá sa s tým plávať. Doteraz som bola vždy z Chorvátska sklamaná.

Podľa mňa hľadaš niečo, čo neexistuje. Lebo ak chceš aby tam bol život, tak tam bude aj kopa ľudí, rovnako, keď sú tam piesočné pláže, urobí to svoje. Nám sa páči momentálne na ostrove Ugljan, vedľa na Pašmane je kopa pieskových pláží. Aj takých, kde nie je veľa ľudí ale potom je to proste zapadákov, nám to vyhovuje, málo ľudí, jedny malé potraviny, pekáreň a dovidenia.
@rooberta ďakujem, že si popisala tvoju romantickú predstavu dovolenky. Reagovala som na to, že sa bavíme o Chorvátsku. Veď to je charakteristické tým, že všade su ludia. A nerozumiem, prečo sa to tu popisuje ako tragédia a turista v Chorvátsku ako humusak.
@jankalukasova Ugljan rovnaká skúsenosť. V Lukorane úplne mŕtvo v polovici júla ❤
@clarissa96 tým je charakteristické aj Taliansko. Obe destinácie sú o tom, že treba vedieť kam ísť, aby si ich človek užil bez hlavy na hlave a davoch (občas aj humusáckych) turistov.
Moja sestra chodia niekolkokrat do roka do Murteru (snad to pisem spravne). Zevraj je tam aj piesok 😃
@tiezjedna áno viem. Ale už keď sa stane, ze ti ľudia tam budú, tak predsa nejdem mat pokazený deň 🙂
Vodice veru plnka, ledva mas kam dat lehatko
@clarissa96 Nemas zaco, neviem ci je to az take charakteristicke, tym ze vsade su ludia, podla mna kto si ako vyberie a kam sa rozhodne ist. Videla si vyssie, ze viacere sme vymenovali plaze, kde z vlastnych skusenosti vieme, ze sa nesustredi mnoho ludi. Takze da sa vybrat tak aby si aj turisti ako my co maju radi klud vedeli prist na svoje. Tato diskusia je len o tom, ze zena ktora chce prazdnu plaz si prisla po radu kde najde prazdnu plaz a my sme jej poradili. To, ze niekto tomu nerozumie preco to tak chceme, je nam asi aj jedno. Kazdy nech si dovolenkuje ako chce.
@rooberta ty si popisala scénu z modrej lagúny a tu padli typy na pláže, kde nie sú služby, ale nie sú to ľudoprázdne pláže. Takze ešte raz ti ďakujem. Rozhodla som sa reagovať na to, že turisti sú humusaci a tlačia sa lebo nemajú iné možnosti. Žiaľ možno že im to je práve jedno alebo majú radi ľudí a nie sú xenofóbni.
Ja nechapem, preco ides teda zasa do chorvatska 😅😀
@clarissa96 Veď sa smej. Ja zase absolútne neviem pochopiť ľudí ako ty... ležať na prepchatej pláži, mať centimer deku od cudzej deky, čuchať tam nohy z deky nadomnou a pozerať na nahé chrbty predomnou, počúvať vrieskanie detí a cudzie rozhovory.
@jankalukasova veď ja nepíšem, že hľadám zároveň kľud, aj rušný život. Hľadám skôr zapadákov, kľudne aj skalnatejšie pobrežie, menšie plážičky, nie betónové móla
@avanka
@queen_mary Dôvod prečo tento rok HR sa mi nechce rozpitvávať, nie je to podstatné, proste kvôli jednému členovi rodiny, ktorý ide s nami.
@clarissa96 v tej poslednej vete si to uplne vystihla, lebo si myslim, ze to nie je ani tak o tom, zeby nemali ine moznosti, ked chces vzdy najdes miesto bez ludi (alebo teda s minimom ludi, ale to uz je jedno aj ked tam par ludi je, ide o to, ze si tam vies spravit sukromie pre seba) ale skor je to o tom, ze maju radi ludi, vyhladavaju plne plaze s kopou barov a hudbou, vyhovuje im to. Potom je tu ta druha skupina (asi teda) xenofobna, ktora sa na takej plazi proste dobre neciti. A humusaci sa najdu aj v jednej aj v druhej skupine samozrejme to je uplne jedno.
My sme boli tento rok tu. Plaz je skor strk (drobne kamienky, nie uplne ze strk), niektore casti upravene pre deti. Je to sukromna plaz, v top sezone (august) malo ludi. V uzavretom komplexe je bar. V pesej dostupnosti asi 3 restauracie a bar, maly obchodik, inak autom 5 minut Pakostane, a teda vedla Biograd.
My sme boli na Krku v Baške na prelome augusta septembra a dalo sa to, vždy sme našli miesto bez ľudí a v tých zatokach nebolo ani nohy a fakt krásny výhľad aj more.. takže podľa mňa super pláž (okruhliaky, dalo sa bez topanok) a veľká časť pláže bol piesok, čo som nečakala.
@zuzanna822 ano Kamenjak bol super 🙂
Cim viac na juh, tym menej ludi… my chodime roky na ostrov Korcula, sice je to daleko sle bozsky klud 😂
@queen_mary a kde presne to je?
To je téma pre mňa 🙂 BRELA - jednoznačne... Je tam všetko čo potrebuješ.. nádherné more, zátoky, pláže nekonečné, krásne zákutia... služby, podniky... ubytovanie... nádhera... Nádherné more, čisté, nie je preplnené ako Makarska... a určite netreba cestovať ako kdesi na ostrov... Boli sme tam x krát a znova sa radi vrátime 🙂 Už sme totiž vyskúšali kadečo, od Primoštenu, kde je tiež krásne, po Makarsku, ale tam je hlava na hlave... to je tak pre tých, čo nie sú vela v mori, ale viac sa zabávajú... nie pre deti... Inde na sever je nuda, slabé pláže, slabá zábava, nič...
A ešte dodám, že piesok na pláži je fajn akurát tak pre deti, ale inak ho máš všade v riti 🙂)) Brela ma aj sprchy, čisté pláže, more nádherné, cesta pre autá mimo pláže, pekný nočný život, hoteli na pláži , podniky... krásne západy slnka... boli sme aj v špičke, a dalo sa , stále si nájdeš miestečko 🙂 ja mám rada, keď to žije... ale nie je hlava na hlave... aj v mori je klud... a ležíš na nafukovačke a pohodička...
Keď nemáš rada Chorvátsko tak tam nejazdi vôbec. Nájdi si nejaký rezort v Turecku, alebo grécku. Je to o výbere. Ja by som sa zasa zatvorená v rezorte nudila, bavilo by ma to tak jeden deň. Neľúbim sa vyvalovat na plazi aby som bola az čierna. Pre nás je na kúpanie naj Chorvátsko. Je tu veľa miest na vyletovanie. Veľa ostrovov. Krásne historické centrum a pamiatky. Cista a kľudná voda. Chorvátsko je také "domáce". Po veceroch ľudia sedia na terasách, griluju, pijú, bavia sa. Sú tu aj diskotéky pre mladých ale nie v takom množstve. V tomto nerada chodím do Talianska. Vecer sa všetci vymodili jak svadobčania, do najkrajších siať, plne centrum, plne restauracie. Predvádzanie sa na autách Maserati a pod ...na terasach vecer ani nohy, všetci v meste, voda je síce piesková ale mutna, a veľmi veľké vlny. Za toto oceňujem Chorvátsko, kôli priľahlým ostrovom je tam za pekného počasia krásne kľudná voda, dá sa perfektne zaplávať. Gréci a taliani sú v jednom podobní. Ak ste v turistickom centre, ok, vyčačkane. Ale inak sú bordelari. Ak som tu niekomu cinkla na citlivu strunu, ze je milovník Talianska, tak sa omluvam. Je to moj nevyvratitelny pocit. Prosím neuražat sa. Este sa chystám do mestečka Pisa a pozrieť Toskánsko. Ale inak tam viac nepôjdem. Mňa neohurilo. To čo ja potrebujem pre dovolenku, mi poskytuje HR. Tak ako niekoho neohúri obyčajne Chorvátsko, a nájde si to inde.
@aurinia krásne zhrnuté 💙 cítim to veľmi podobne.
@aurinia Najradšej by som išla do rezortu. Nebaví ma chodiť po pamiatkach, ani v teple po výletoch. Milujeme kúpanie, čiže celá dni plávame v bazéne, kúpeme sa v mori, prečítam si knihu, neriešim jedlo, nákupy, umývanie riadu, každý sa naje kedy chce. Čiže mne Turecko v rezorte vôbec neprekáža . 🙂 Ale to nie je témou tejto diskusie, že prečo tento rok Chorvátsko.
@clarissa96 tak deň mi to nepokazilo, ale sklamalo ma to v tom zmysle, že som mala za to, že táto doba neomalených sedlákov už dávno dávno pominula...
Za mňa jednoznačne Dubrovník a pláž copacabana. Sú tam drobné kamienky, čiže topánky do vody netreba a priezračná voda.
@aurinia
My sme boli na jar na juhu Talianska a áno, bol tam bordel. Ja som nechápala, kopy odpadkov popri ceste nahádzané len tak. Budovy ošarpané, ale malo to nejakú tú atmošku. Tam chodia vymódení všetci, aj mamička na ihrisku je vyobliekaná ako na gala večer, to je proste mentalita. My všetkým závidíme, oni sa dobre obliekajú 🤪. V Chorvátsku sme boli xy krát, sú miesta, kde by som sa vrátila aj miesta, kde nikdy viac. Tá krajina je obrovská a nedá sa posudzovať len na základe týždňovej dovolenky na Makarskej. Naposledy sme boli v Chorvátsku mesiac a videli sme tam úžasné veci, aj stretli super ľudí, ale sj tam sme videli bordel a zanedbané prostredie. To máš všade. Gréci sú pre mňa samostatná kategória, lebo nás tak ohúrili ľudia v Grécku, že budúci rok ideme znova. Nikdy som sa nestretla s tak milými a pohostinnými ľuďmi ako oni. Boli sme na dovolenkách kade tade po svete, ale len v Grécku nám v reštikách vkuse niekto niečo dával “on the hause”, našim deťom nosili zadarmo dezerty, nanuky a neviem čo, vždy prišli pokecať odkiaľ sme … nenormálna pohostinnosť. Toto som veru v Chorvátsku nezažila.
Brela
Brela

@clarissa96 veď nemusíš rozumieť, to je v poriadku ani ja nerozumiem všetkému. Keď tebe nevadí dovolenkovať v sardinkove kľudne tak dovolenkuj. Ale su ludia ktorým nie je príjemné, keď si niekto cudzí rozloží osušku hneď pri ich hlave a neviem čo je na tom smiesne. Ja napríklad mám rada kľud, opalujem sa minimálne hore bez, rada snorchlujem okolo útesov, som rada keď ma pri relaxovani na pláži uspava zblnkanie mora. Toto na preplnenej pláži nezazijem, preto vždy hľadám tiché zákutia, nepotrebujem počúvať krik cudzích ľudí z každej strany, mne to proste vadí a či to je niekomu smiešne je mi úplne ukradnuté.