icon

Turistický boom: Ako zvládnuť preplnené destinácie?

2. aug 2024

Je to fenomen roku 2024?
Dovolenkuje o tisice, miliony ludi viac, ci deje sa nieco ine?
Spanieli striekaju vodou turistov v restaurantoch, obytne privesy frkaju mockou, vstupne do Benatok... U nas vdaka🐻 🐻🐻 ziadny overturizmus zrejme nehrozi...
Napadlo mi, dal by sa vyuzit viac jun a september na lepsie rozlozenie ludi v case a mieste? . Mohli by to podla vas skolakom viac tolerovat, napr. odide skolak na dovcu 15.6.,alebo vrati sa zdskar 15.9. na sviatok, utecie mu nieco za 2 tyzdne v skole?🐋

Vylodilo sa 11-tisíc turistov a premenili malebný ostrov na peklo. Nechoďte von, vyzval miestnych starosta
29.07.2024, 12:58
Tereza Lysá

Ostrov technicky zvládne pojať návštevníkov zo siedmich výletných lodí. Pokiaľ však priplávajú naraz, začína to byť problém – predovšetkým pre bežných obyvateľov ostrova.

Grécky ostrov Santorini v Egejskom mori sužuje extrémny príval turistov. Na vine je rastúci počet výletných lodí, ktoré k ostrovu prichádzajú zo Stredomoria. Starosta ostrova v záujme zachovania malebnosti tejto destinácie plánuje do budúcnosti zaviesť pre tento druh turizmu prísne limity.

Strana
z3
isis234
3. aug 2024

@ninusa221 kto je ten lepší prípad 👍 . Lepšie byť pri mori ako čakať doma na odlet😉
My sme ten čas využili prechádzkou po meste. Pekné budovy

isis234
3. aug 2024

@slniecko5 ano, oni sú na dovolenke celý rok... a tie platy majú oveľa vyššie, aj dôchodok. Z toho si super žijú

oblecenie99
3. aug 2024

Dievčatá, lenže tie lode platia sakra vysoké prístavné poplatky. Bola som na jednej, delegát nám vtedy vysvetľoval, že oni ani nerobia výlety v časoch najväčšieho šialenstva a ani to klientom neodporúčajú (my sme boli koncom marca), a také Benátky, Santorini neodporúčajú na plavbu vôbec, prave kvôli masovke. A že tie mesta sa na jednej strane stavajú na zadné, na druhej tie lode tam v prístave sakra chcú, lebo keby to tak nebolo, tak by to jednoducho už pred rokmi zakázali. Prečo proste nezakážu? Lebo s tým sa už nepochvália, koľko za takú loď zoberú za jeden deň. Presnú sumu si nepamätám, tak klamať nebudem, ale spomínam si (a bolo to pred šiestimi rokmi) keď nám povedali v prístave v Janove, za koľko tam kotvime, že to bola šialená suma, až nám padli sánky.
PS: pre poznámky o uhlikovej stope a či sa nehanbím a blabla; v živote sme neleteli, aj do prístavu sme išli autobusom, toto bola naša jediná dovolenka pri mori a vyhodili sme si z kopýtka. Žiadne trojdňové dovolenky lebo lacné letenky, last minúty, ani cesty autom. Auto sme kúpili až keď sme mali dieťa, bývame v centre mesta, preto aj preferujeme dopravu MHD a bicykel. Na dovolenke dávame prednosť našim horám, lebo pláže nemusíme, a vyberáme si miesta s dobrou dostupnosťou k ekologickej doprave tatranskými železnicami. Neľutujem ani cent za tú plavbu. Peace

mclissa
3. aug 2024

@isis234 velmi vela miest ma, ze domaci maju zlavu, napr. mas nejaku karticku s cim sa preukazes. Lenze na Slovensku by zarabali na kazdom. A naozaj nevedia co by pytali uz. Mame co to pocestovane, aj drahe krajiny kde to clovek ocakava. Lenze pri porovnani slovenskych platov tak turisti ocakavaju lacnejsie, a ides a drb. niekde ceny ako v Londyne.
A skoda toho velka, lebo Slovensko ma co ponuknut. Manzel je zahranicny a ten Slovensko zboznuje, aj kuchynu, hory, kupele. Mame co. Zial s turizmom to nevieme a popritom mame velky potencial.

isis234
3. aug 2024

@mclissa presne ako píšeš...

senta_sofia
3. aug 2024

Benatky vstupne len testuju, teraz uz sa neplati a tam je ludi bez ohladu na sezonu. Problem je ten, ze ludia sa nevedia spravat. Som na dovolenke, mozem vsetko.

sara07
3. aug 2024

reportáž z barcelony ako tam zasahuje turizmus
https://dennikn.sk/4121625/prepacte-nie-ste-tu-...

zuzulka558
3. aug 2024

My sme na Slovensku v okolí Roháčov už 5.deň turistiky a toho nakresleného medveďa sme nestretli,, ešte nám 7 dní zostáva tak možno keďže TV ma nezaujíma ani správy,, no príspevok ťažko pochopiteľný

zuzulka558
3. aug 2024

@maca1984 nezaspal určite za 5 dní co turistikujeme by som nečakala toľko ľudí na neznámych miestach

zeldia
5. aug 2024

@mclissa kolega z Belgicka ktorý strávil leto vo vysokých tatrach mi vravel že Slovensko je pre nich ako štvorčlennú rodinu lacne. Pýtala som sa ho či si je istý že bol na Slovensku či si nepoplietol krajinu lebo v SR je sakra draho. Jemu sa pacilo.

Strana
z3