Turistika s deťmi na Liptove

katka2511
27. apr 2014

Prosím poraďte tipy na turistiku na Liptove, čo sa oplatí vidieť a čo je vhodné pre deti /asi 10 ročné/. Chceli by sme ísť na dovolenku asi do Liptovského Jána a ísť na túry napr. na Chopok, Kvačianska a Prosiecka dolina /dajú sa zvládnuť obe aj s deťmi alebo radšej len jednu a ktorá je krajšia,/, na Chopok lanovkou a dole pešo? výstup na Poludnicu je náročný? Poprosila by som o Vaše skúsenosti s týmito alebo aj inými túrami. Ďakujem.

zita19
27. apr 2014

@katka2511 Nepoznam turisticke tereny okolo Liptovskeho Jana, ale vseobecne rada je, ze hore peso, dole lanovkou. Aj ked sa to nezda, zostup je vzdy horsi ako vystup (ovela viac trpia kolena, vacsia sanca na posmyknutie...). Takze ak aj pojdete na Chopok, hore sa vystverajte a cesta lanovkou dole bude pre vas sladka ceresnicka na zaver tury. Ja pokial chodim na tury vo Vysokych Tatrach snazim sa riesit to tak, ze na cestu dole si dam lahsiu cast tury, a ked sa da, tak sa zveziem lanovkou. Alebo sa vyvezte hore, dajte si lahsiu turu po hrebeni, potom sa vratte k lanovke a s nou dole. Obzvlast s detmi.

katka2511
autor
27. apr 2014

@zita19 Ďakujem za odpoveď, a s tými kolenami to je pravda, že pri zostupe trpia viac, zažili sme v Tatrách 😉

horana
27. apr 2014

Na ten Chopok lanovkou hore aj dole a skuste radsej vyuzit pobyt na hrebeni na hrebenovku, to da viac zazitkov nez stupat/klesat, vydajte sa z hornej stanice lanovky na Dumbier trebars - budete mat krasny ciel najvyssi vrch NT, aj keby ste nedosli uplne budete mat krajsie zazitky, aj ked casovo to uz bude to iste to vystup alebo zostup Chopok, krajsie vyhlady. Alebo na druhu stranu, kolko deti vladzu, dajte si casovy limit a potom to iste spat...

Prosiecka dolina je isto krajsia nez Kvacianka, aj ked v tej su zase zaujimave mlyny na Oblazoch, ostatok je ale dost nuda. Skuste napr. skuste Prosiecku z Prosieka, nezabudnite cestou odbocku k vodopadu Cervene piesky a potom az hore na Planinu Svorad. Ked deti budu vladat kusok od tejto planiny - strajchnete obec Borove, je to do Kvacianskej na ktorej samotnom kraji uz blizsko su tie mlyny.

Dalsie mozne atrakcie okrem akvaparkov, z ktorymi je dobre tury ob-den striedat aby deti tolko nemali namahy ale aj odmenu (ked budu slapat na dalsi den kupanie), je tam este kontaktna ZOO http://www.zookontakt.sk/ , Stolna http://www.stolna.sk/m.php , na Ziarsku chatu vyslapat a dole na kolobezkach ktore tam poziciavaju...

Co sa tyka tur je este pekny vystup na Babky, alebo aj trebars Velky Choc...deti okolo 10 r to uz isto daju, ak su aspon trochu zvyknute slapat..

Este je zaujimava vyvieracka za obcou Kalameny, je to termalne jazierko na luke s teplou vodou, da sa tam pekne okupat, je to take netradicne...a zdarma...

katka2511
autor
30. apr 2014

@horana ďakujem za tipy na výlety 🙂

katka2511
autor
24. máj 2015

Doplňujem ešte otázku, poprosila by som Vaše osobné skúsenosti s Kvačianskou a Prosieckou dolinu. Chceli by sme ich prejsť, ale každú zvlášť. Dá sa ísť prosiecka aj dole po rebríkoch? Celý okruh sa mi zdá pre deti náročný.