Vrátenie peňazí za letenky kvôli tehotenstvu.

ajka174
15. júl 2019

Ahojte mamičky a budúce mamičky! Chcela by som sa s Vami poradiť či nemáte podobnú skúsenosť. S manželom sme si pred pár mesiacmi kúpili letenky spoločnosti Ryanair do Španielska. Neskôr sme však zistili, že čakáme bábätko a nechceme riskovať let (v čase kedy máme kúpené letenky by som mala byť v polovici 5. mesiaca). Chcem sa spýtať či existuje nejaké tlačivo alebo potvrdenie o tehotenstve pre Ryanair po ktorom by nám vrátili peniaze za letenky.
Ďakujem pekne za rady!

sapetka
15. júl 2019

@ajka174 a preco nechcete ist?

mogaa
15. júl 2019

@ajka174 tehotenstvo nie je choroba.....pokiaľ idete cez cestovku a máte poistenie na PN, tak ísť na PN.....ale peniaze za to že si tehotná ti nevrátia, lebo sa lieta aj v tehotenstve

mm2008
15. júl 2019

správne rozhodnutie, konečne po dlhšej dobe čítam rozumný prístup k životu... drž sa nech všetko dobre dopadne - aj tá letenka... prípadne ju nemôžete prepísať na niekoho iného? aj keby letenka zlyhala,nerieš.. to . užívaj si tehotenstvo...

mogaa
15. júl 2019

@ajka174 pardon - pokiaľ máte poistenie cez cestovku na storno

dopolbokaodrata
15. júl 2019

@mm2008 zmena mena 115€, to sa neoplatí.

@ajka174 nie, toto možné nie je, keďže letieť normálne môžeš, za predpokladu, že nemáš zdravotné komplikácie. Ale ak by si aj mala a letenku nemáš poistenú, tak bohužiaľ, letenka prepadne.

natuska87
15. júl 2019

@ajka174 Ak ju nepredáte Vy, letenky prepadnú...

ajka174
autor
15. júl 2019

@sapetka nechceme riskovať let, je to moje prvé tehotenstvo, hoci nie som na rizikovom, nechceme s manželom nič podceniť.

sapetka
15. júl 2019

@ajka174 myslim ze sa nemusis bat, spanielsko nie je daleko.. prvy trimester by som nepodcenila ale terat v 5,5m by som obavy nemala😊

ajka174
autor
15. júl 2019

@mogaa Práveže nejdeme cez cestovku a letenky sme si kupovali sami.

fokuska
15. júl 2019

@ajka174 Nemam skusenost s Ryanair, ale s Wizzari - dalo sa priplatit nieco ako sluzba naviac - v pripade, ze by sme letenku chceli stornovat, tak nam myslim vratia peniaze alebo kredit na nase clenske konto. Tiez sme kupovali letenky vopred a nevedeli sme co a ako bude, tak sme to radsej priplatili. Nakoniec sme leteli.

Ak nemas teda priplatene nejake poistenie, tak vam nevratia peniaze. Tehotenstvo nie je dovod na storno. Mozno v pripade ak by si mala rizikove a potvrdil by to lekar, ale to si nastuduj poriadne ich podmienky, ci by to v tomto pripade akceptovali. A ak ano, tak jedine na tvoju letenku, manzel by but letel, alebo by ta jeho prepadla.

Alebo este moznost predat ich niekomu inemu ak by sa tym ludom oplatilo doplatit si poplatok za zmenu mena.

ajka174
autor
15. júl 2019

@mm2008 Ďakujem pekne, snáď všetko dobre dopadne 🙂

mm2008
15. júl 2019

nerozumiem jednej veci, zatiaľ , sú tu väčšinou tie presviedčacie príspevky, že prečo to ruší. prečo necestuje, tehot.nie je choroba atd atd . ved autorka sama napísala, že nechce nič riskovať.. čítanie s porozumením, hm?

mogaa
15. júl 2019

@ajka174 predať lacnejšie svojim známym, aby sa vám vrátila aspom časť za letenky....ale ja by som tiež letela, letu ako takého by som sa nebála...naposledy keď sme išli do Egypta , letela s nami na dovolenku tehotná mamička v 8.mesiaci sama s 2ročným dieťaťom - to bol ale extrém - lebo brucho, batožina a 2ročné dieťa takže s batožinou jej pomáhal kde kto

mogaa
15. júl 2019

@mm2008 ale nikto ju nepresvieča, len píšeme že my by sme leteli, ale to sme my - ona nech sa rozhodne podľa seba...ja by som určite letela lebo to bude jej posledná dovolenka na dlhú dobu🙂

juliet86
15. júl 2019

peniaze nasoat nedostanes. ked ste to kupovali v predstihu tipujem ze nestali vela. takze najmudrejsie mas to proste ozeliet

1kriosa1
15. júl 2019

Dôvod storna tehotenstvo, ti Ryanair neuzná. Iba ak by si sa dohodla s lekárom,že ti vypíše tlačivo, kde ti neodporúča so zdrav. dôvodov letieť. V tom prípade by ti uznali storno za tvoju letenku,za manželovu pravdepodobne nie.
Inak z ich prepravnych podmienok ak nemáš zdrav.komplikacie potvrdené lekárok, nemáš nárok na vrátenie peňazí, ak nemáš poistenie storna.
Este maš sancu,teraz dost menia časy letov a vždy to oznámia emailom, kde je aj potvrdivací link,že maš kliknut že s novym časom suhlasis alebo nie. Ak nie,tak si vyberieš novy let alebo možnosť vratenia za letenku. Tak este mozno toto sa vam poštastí...
V každom pripade prajem bezproblémové tehotenstvo 😊

sidicek
15. júl 2019

Ale ved to su lacne letenky , to sa ani odkupit neoplati ak mas platit zmenu mena

sissy27
15. júl 2019

@ajka174 nič s tým neurobíš, prepísať letenky na niekoho iného vyjde drahšie ako nová letenka, takže predať ju bude v podstate nemožné, jedine skúsiť nájsť niekoho s rovnakým menom a dohodnúť sa s ním - áno áno, aj také veci sa robia 😀 to odporúčam cez fb v rôznych cestovateľských skupinách ponúknuť.
Ešte môžete skúsiť poprosiť lekára, nech ti vystaví potvrdenie, že nemôžeš letieť zo zdravotných dôvodov a vtedy je šanca, že ti ryanair vráti aspoň časť peňazí.
Ďalšia možnosť - normálne to nechať tak, a možno sa na vás usmeje šťastie, ryanair let zruší a vrátia vám peniaze. Prípadne to potiahnuť až po check-in, ak lietadlo bude mať meškanie viac ako 3 hodiny tak za určitých podmienok máte nárok na odškodné vo výške 250€ na osobu.
Ale najviac by som rátala s možnosťou, že proste prepadnú. Koľko ste za ne dali ak to nie je tajné?

dom_evi
15. júl 2019

ako neviem, ja by som sla, to nie je zaciatok 5 mesiac ako pises a pokial bude vsetko ok, tak nevidim dovod, preco by si sa mala niecoho bat. tehotenstvo netreba brat ako chorobu

vikisukik
15. júl 2019

@ajka174 jedina moznost je, predat letenky niekomu inemu za lacnejsi peniaz. Nevrati sa vam vsetko, ale aspon nieco, ked nechete riskovat.

fokuska
15. júl 2019

@dom_evi Otazka nie je ci by ine sli a ci ona ma ist. Je rozhodnuta, ze ist nechce a ma na to asi svoje dovody.

Mozno keby si sa o babo snazila niekolko rokov a konecne sa zadarilo, tak by si sa na to pozerala inak a radsej nechcela riskovat.

sissy27
15. júl 2019

@vikisukik tie letenky sú nepredajné - zmena mena jedným smerom stojí okolo 100€. čiže pri dvoch letenkách máš 400€ len za zmenu mena plus ešte niekomu zaplatiť za letenky - to nájdeš lacnejšie nové letenky aj uprostred sezóny s odletom zajtra.

vikisukik
15. júl 2019

@sissy27 ahaa, to som nevedela, ze je take komplikovane. ospravedlnujem sa teda.

seva22
15. júl 2019

Súhlasím ...môj nazor je že riskovať má zmysel iba ak "zisk" stojí fakt za to,viac ako to,čo môžem riskovanim stratiť...osobne si myslím že ten zisk,čiže dovolenka,nemá až taku hodnotu ako život vášho babatka...my sme boli v podobnej situácii minulý rok,bola.som v 7tt keď sme sa rozhodli neísť na dovolenku...aj keď mi genekologicka povedala,že môžem kľudne ísť...letenky sme mali poistené ale keďže moja lekárka v tom nevidela problém,žiadny papier ani pn som si od nej netrufala pýtať a letenky sme nechali prepadnúť...čo už...dnes máme dcérku a mňa ani nenapadne tie peniaze za letenku a celú dovolenku oplakavat🥰

e1i
15. júl 2019

@sissy27 zmena mena stoji 115€ a vztahuje sa na celu letenku aj tam aj spat. Takze pri dvoch by to bolo 230€ nie 400. To len vtedy ak by samostatne kupovali cestu tam a zvlast cestu späť

ajka174
autor
15. júl 2019

Ďakujem Vám všetkým za rady. Skúsim sa opýtať mojej gynekologičky či mi s tým vie pomôcť a keď nie, tak čo už, hlavné je zdravie bábätka. Spravíme si peknú dovolenku aj na Slovensku 🙂

janne318
31. júl 2019

Asi píšem neskoro - zrejme ste sa už nejako rozhodli a situáciu aj vyriešili. No možno nejaké to info aspoň pre iné mamičky:
Ako baby vyššie píšu, žiadna aerolinka ani poisťovňa Ti nevráti peniaze za zrušený let z dôvodu tehotnosti. Budúce mamičky (pokiaľ nemajú rizikové tehotenstvo alebo iné zdravotné obmedzenia) môžu pokojne a bez obáv lietať spravidla do toho 32. - 36. týždňa (každá spoločnosť to má upravené individuálne), pričom od 28. týždňa potrebujú potvrdenie od lekára (tzv. "fit to fly"). Jediným obmedzením, s ktorým sa stretnú je, že tehotné ženy nesmú sedieť na miestach núdzových východov (v prípade evakuácie lietadla sú totiž pasažieri sediaci na núdzových východoch takpovediac "spoluorganizátormi" evakuácie, a z lietadla vystupujú medzi poslednými - čo pochopiteľne u budúcich mamičiek neprichádza do úvahy). Mnoho žien má v tehotenstve obavy z letu - no popravde - keď sa ich opýtam "prečo? Čoho konkrétne sa boja?", odpovedať nevie ani jedna. Názory lekárov sa rôznia a tí, ktorí lietanie v tehotenstve neodporúčajú, spravidla argumentujú zmenou tlaku vzduchu a/alebo preťažením.
Dovolím si byť teda konkrétna a poukázať na holé fakty: tlak na úrovni mora (t.j. 0 m.nm.) má podľa Medzinárodnej štandardnej atmosféry hodnotu 1013,25hPa. Čiže napríklad v Bratislave, ležiacej vo výške 134 m.nm., je to zhruba 997hPa. V Západných Tatrách približne 770hPa, vo Vysokých Tatrách len asi 732hPa. Tlak vzduchu na palube dopravného lietadla nesmie klesnúť pod 761hP, spravidla je nastavený na hodnoty ako 800hPa. Čiže tlak v lietadle vo výške 10 km nad zemou je vyšší, než ten na horách. Neviem o tom, že by niekedy nejaký gynekológ zakázal zdravej tehotnej mamičke prejsť sa čerstvým horským vzduchom. Čo sa samotnej zmeny tlaku vzduchu pri vzlete a pristátí týka, ani tá nie je taká prudká, aby mohla bábätku alebo mamičke akokoľvek ublížiť. Nehovoriac o tom, že bábätko je v maternici chránené plodovou vodou, de facto má okolo seba vytvorené "vlastné prostredie s vlastným hydrostatickým tlakom".
Pokiaľ ide o preťaženie (tiažové zrýchlenie), tak jeho hodnota sa pri štarte prúdového dopravného lietadla pohybuje v rozmedzí cca 0,5 – 0,8g. Väčšiemu preťaženiu sú vystavení ľudia v metre (okolo 0,9 – 1g) či v rýchlovýťahu (1 – 1,2g).
V praxi neexistuje jeden jediný prípad, ktorý by relevantne dokazoval, že u žien, u ktorých nastali komplikácie po lete, by tieto s letom vôbec nejako súviseli (teda okrem časovej chronológie - čo je asi rovnako relevantné, ako pripisovať komplikácie tehotnej domácej gazdinky tomu, že varila a musela stáť pri sporáku).
Nuž a čo sa bezpečnostnej kontroly na letiskách týka - tiež niet dôvodov na obavy. V dobe sa už röntgenové detektory nepoužívajú. Používajú sa ďaleko pokrokovejšie systémy pracujúce na báze milimetrových vĺn (tzv. T-ray scannery), ktoré sú úplne neškodné. Napriek tomu má budúca mamina právo odmietnuť prechod cez detektor - a v tom prípade bude skontrolovaná ručne.
Len pre úplnosť si ešte dovolím doplniť - ak sa pýtate, z akého zdroja mám tieto informácie - tak z môjho vlastného. Moja dcéra, z ktorej je dnes už veľká slečna, stravila so mnou vo vzduchu takmer celých 9 mesiacov pred svojím narodením - a narodila sa úplne zdravá, hlučná, s abgardom 3 x 10/10.
Na záver ešte otázka do pléna - ako je možné, že sa tehotné žienky nebojíte cestovať niekoľko veľa hodín autom? Po rozbitých cestách plných serpentín a ešte plnších blbcov (pardon za výraz), na ktorých na Vás za každým rohom číha nejaké nebezpečenstvo? Na ktorých sa nemôžete na palube auta postaviť a poprechádzať, a kde Vám nie je k dispozícii 5 a viac letušiek pripravených kedykoľvek a s čímkoľvek pomôcť?

fokuska
31. júl 2019

@janne318 Citala a pocula som o pripadoch, ked zena letela a nasledne zacala krvacat a potratila. Ziadna z nich samozrejme nevie ci by sa to iste stalo aj keby neletela, ale asi je prirodzene, ze si to clovek spoji, ze co ak.

Mne sa tesne po starte pri stupani zvykne 2x zatocit hlava ako keby som mala odpadnut - neviem cim to je, kolega mi tvrdil, ze vtedy ked prekoname nejake pretazenie, ci zrychlenie ci co, mne sa zda ze ked prekrocime istu hranicu vysky a potom este raz. Ako nahle sme uz "vysplhani" do letovej hladiny tak som ok a pri klesani tento problem nemam.

mondolina
31. júl 2019

Kedy máte letieť? Ja by som si letenky nechala a uvidela čo bude.

janne318
31. júl 2019

@fokuska no áno, to je práve tá spomínaná relevancia toho, či problémy alebo nebodaj potrat spôsobil let - napriek štúdiám a výskumom jednoducho neexistuje takto potvrdený markant. Skôr by som sa prikláňala k názoru, že zásadnú úlohu zohral v týchto smutných prípadoch stres a nervozita mamičky. Ťažko sa mi to píše, no nie raz som bola svedkom toho, že zjavne tehotná mamička nemala zábrany nechať sa na palube ponúknuť tvrdým alkoholom - utešujúc samu seba a snáď sa aj ospravedlňujúc sa pred okolím, že "alkohol jej dieťaťu ublíži menej, ako stres, s ktorým musí takto bojovať" (a pri všetkej úcte - ale tie dve hodiny predtým strávené na letisku, očividne väčšina z týchto žien nesedela pri minerálke). 😟 Či je horší stres alebo alkohol - to už je ozaj otázka na lekára. Oboje je však podľa môjho skromného názoru ďaleko horšie, než let samotný.
Čo sa týka zatočenia hlavy pri vzlete - pokiaľ nemáš závrate z výšok všeobecne, tak tento problém spravidla mávajú ľudia s nízkym krvným tlakom. Zvykne sa im zatočiť hlava, aj keď sa napríklad prudko postavia z podrepu alebo zo sedu. Opačne nie - ani pri pristátí, a ani smerom do podrepu či do sedu. S preťažením to nemá nič spoločné. Aby som vysvetlila - tiažové zrýchlenie môže mať 3 smery - ako kladné (pozitívne), záporné (negatívne), alebo ako priečne preťaženie. Najťažšie znáša ľudský organizmus záporné preťaženie - kedy prekonáva Fg smerom zhora dole, čiže v línii nohy-hlava. Vtedy už pri 3g dochádza u zdravých ľudí k poškodenia sietnice a mozgových ciev. Lepšie znášateľné je kladné preťaženie, čiže smerom zdola hore, v línii hlava-nohy. K poruchám vedomia dochádza u zdravého netrénovaného jedinca cca pri 5g. Najlepšie znesiteľným je priečne preťaženie v uhle 25° - 42° proti zvyslej osi tela - čiže napríklad aj pri vzlete lietadla, kedy géčka pôsobia v línii hrudník chrbát. Priemerný človek dá bez ujmy na zdraví v pohode 12g, dokonca niektorí zvládnu až 22g. Tak také šípy veru pod zadkami nemáme, aby sme dokázali priklincovať pasažierov do opierok silou 12-násobku ich vlastnej váhy. 😂 Hoci úprimne - niektorí by si to aj zaslúžili 😋 (pardon za tú otvorenosť... 👼)