Dieťa s iným priezviskom a cestovanie

svetluska82
1. júl 2014

ahojte mamicky- cestovatelky. Tak konecne leto a vytúžena dovolenka. Opat zacina moja dilema 😒 Syn z prveho manzelstva am priezvisko po svojom otcovi- mojom ex. Ja mam priezvisko pomojom terajsom manzelovi. Ideme na dovolenku busom do grecka- cez Srbsko, Macedonsko- Bojim sa , aby kvoli tomu neboli problemy a nakoniec, aby nas nevysadili niekde v Madarsku. Syn má 12 rokov, vlastny pas, kde pri vybaveni som musela doniest aj rozsudok, že dieta je v mojej starostlivosti. Nemate osobnu skusenost, ci staci pas pre syna len? Alebo pripadne este beriem rodny list.....Uz nestiham nejake uradne preklady. Zatial sme boli spolu 3 krat v Egypte a Tunisku a nebol problem ziadny. Ale teraz ideme busom a ja mam fakt obavy. Dakujem za odpovede 😉

guinevre
1. júl 2014

@svetluska82 Ahoj, myslim si ze by nemal byt problem. Mas kopiu jeho rodneho listu doma? Ked ano, tak by som pre istotu zobrala len to.

svetluska82
autor
1. júl 2014

@guinevre ahoj, dakujem, troskus i ma upokojila. Mam kopiu aj original rodneho listu, len je cely v Slovencine... Myslis, že tomu porozumia na colnici?

guinevre
1. júl 2014

@svetluska82 Urcite, ved oni s dokladmi pracuju, zakladne veci musia vediet. Moji rodicia cestovali s mojou neterou cez Srbsko a Madarsko a nebol ziadny problem, sice ona ma rovnake priezvisko ako oni, ale s nimi isli ich kamarati, tiez s vnukom ktory nema rovnake piezvisko ako oni (chlapec mal tak cca 12 rokov), a nikto im nic nepovedal.

svetluska82
autor
1. júl 2014

@guinevre super, uvidime, ono ja tak zvyknem stresovat kazdy rok 🙂 A na hraniciach ma chytaju mdloby....

mawka
1. júl 2014

my sme sice leteli teraz, ale nebol problem, ja ine priezvisko, deti ine, priatel ine a ani sa len nespytali. mala som so sebou pre istotu rodne listy aj rozsudok - bez prekladov, ale v pohode. napis na ambasady krajin, cez ktore pojdete, ci to treba atd a oni ti daju vediet.
@svetluska82

huginko
1. júl 2014

ja som tiež cestovala dvakrát so synom do Írska, pričom ja mám iné a syn iné priezvisko. prvýkrát som mala so sebou pre istotu na papieri súhlas otca s vycestovaním syna do krajiny, mnou preložený do angličtiny a rodný list, ale nič z toho som nepotrebovala...druhýkrát som už nemala nič podobné. syn mal len vlastný pas.... 🙂 a zas, ved aj starí rodičia často berú na dovolenky svoje vnúčatá a je to pohodička.... 🙂

svetluska82
autor
1. júl 2014

@mawka dakujem za info, skusim napisat...Uvidime co odpisu. Pisala som pred rokom na Egypt a odpisali ze nic.