Dovolenka v Poľsku pri mori
Chcem všetky skúsenosti kto bol, nie toho kto počul že...
Lebo mňa všetci odrádzajú ze zimná voda ale známi co chodia tak vravia ze voda je normálne tepla.. Tak skúšam sa poradiť aj sem. Ďakujem
@lulupulu przepraszam, jestesz pewna, że gadasz w domu po polsku? Nie jest to gorolski? Sama vies, ze polsko je velke, ma kvantum regionov a kazdy region ma svoje narecie. Pri mori sa nehovori polsky ale kaszubski. Mala som odtial lektorku a vravela, ze teda to je uplne ina polstina ako spisovna. A teda goralcina a polstina su tiez riadne odlisne... Minimalne opacna vyslovnost hlasok. Mam znamych goralov sice zo spisu, ale nemyslim, ze by oravski gorali hovorili diametralne odlisne... Uz len ked vezmes ślązakow tak maju ine slova... Ale v principe ano, dohodnes sa v pohode, skor im porozumies a nebudes sa rehotat pri szukani... Ale aj tak s tak malymi detmi a navyse tehula by som si teraz netrufala... Je to naozaj masaker cesta...
@guiseppinka preboha, poľský sa dohovorí v celom svete lebo Poliaci sú všade, netrep mi také somariny. Môj otec jazdí na kamióne po celom svete a naozaj všade hovorí len poľský. O angličtine nemá ani potuchy a taktiež o ďalších iných jazykoch
@lulupulu za mna poľské pláže su topka. Zamilovala som sa do Gdanska a tých pláží okolo, boli sme asi na 5 rôznych a všade to bolo super. My sme boli prvý septembrový týždeň a more bolo studené, kupal sa môj muž 😅 a ešte jeden chalan v neoprene 😂 Počasie sme mali nádherné, ale max 25 stupňov cez deň, večer už na dlhé gate a mikinu. V sezóne je voda teplejšia, ale, ja by som v sezóne nešla, lebo je tam hlava na hlave a to úplne doslova. Kamoška čo tam tiež boli nechápala, prečo všade predávajú také nízke paravany. Keď prišla na pláž, pochopila. Leží sa jeden vedľa druhého a od suseda ta oddeľuje akurát ten paravan. My v septembri sme boli na pláži úplne sami. Ale teda na kúpanie to vtedy fakt nebolo. Ale šla by som zase, mne stačí byť pri mori, zmocit si nohy, nepotrebujem sa cvachtat pol dňa vo vode.
@lulupulu este som ti chcela napisat, ze s tak malymi detmi je to uplne idealne, pretoze to este nie je vek, ked deti behaju vkuse do vody a z vody a clovek oceni teplo. Takto malym detom je to este jedno. 3rocnemu by sa urcite pacilo Fokarium - to je tulenia zachranna stanica, maju tam aj vycvicene tulene, aj program s nimi predvadzaju. A ja som milovala tie nekonecne prechadzky po pobrezi, chlapa mozno bude zaujimat to vojenske opevnenie na Heli - to je zaujimave aj pre decka, ale starsie, ale zase, je to uzasna prechadzka a vstupne je tam bud ziadne, alebo viac menej symbolicke.. Mne sa pacilo aj to, ze ceny ako u nas alebo lacnejsie, navsteva restiky ta nezruinuje, v Chorvatsku uz nevedia, co pytat, v PL sme si dali traja paradny obed - vyskusali rozne ryby a platili sme uplne smiesnu sumu, az sa nam verit nechcelo. To iste vselijake tie prkotiny okolo, ci uz veci v stanku, atrakcie, vlacik, co vozil z plaze, zmrzlina a pod.. vsetko za par drobnych, proste vobec neriesis.. Ja som bola v naposledy v soku z Chorvatska, ze clovek uz aj blbu zmrzku riesil, lebo ceny nehorazne. Boli sme rok po sebe to Polsko a Chorvatsko a veru, sme sa nestacili divit z tych cien.. No a k ceste - my sme si cestu rozdelili, nakolko ani nejde o to, ze dialka, ale o to, ze pred Gdanskom zacinaju nehorazne zapchy..a to sme my boli v tom septembri, cize v sezone si neviem ani predstavit. Toto by som ja veru na jeden "zatah" neriskovala, radsej jednu noc prespat niekde cestou. My sme sli tak, ze sme nic nemali booknute, len potom v Gdansku, cestou sme si povedali, ze ok, mame dost, ideme spat a pohladali na bookingu a sli. Nasli sme na prvy sup, ziaden problem. Cestou tam hostel, nic extra, spolocna kupelna pre tri izby, ale nam to nevadilo, prisli sme, umyli sa a zvalili do postele, cestou nazad sme nasli hotelik, nic luxusne, ale cisto, kupelka ok..a cena, ze 10 ecok osoba noc.. A cestou sme dali este Malbork, vedecke muzeum vo Varsave a Vielicku., Proste uz ked sa clovek trepe tolku cestu, tak nech aspon nieco vidi.. Je mi jasne, ze s malymi detmi sa nebudete motat po vedeckom muzeu, ale viete najst cokolvek ine, v PL maju tych atrakcii vsade dost, alebo sa len tak prejdete po meste, v tom Malborku sa dala spravit pekna zastavka a stravit tam par hodin aj bez navstevy hradu - nase decko odmietlo hrad, tak sme len pobehali okolo, najedli sa a sli dalej.. A ubytko volte podla toho, co viac preferujete. My sme byvali priamo v Gdansku, lebo sme absolutne nemali predstavu, ze kde inde booknut. Teraz by som to uz spravila tak, ze ubytko by sme si dali radsej k plazi, do mesta sli 2-3x a uzili si prave to ticho a samotu na plazi (mimo sezony pochopitelne 🙂) .. Len to clovek zisti, az ked skusi, teraz uz viem, kde zhruba co hladat..
@marca12 ak mozem ja poradit - premyslite si, ze kde chcete stravit gro casu, ak chcete ist do Gdanska aspon 2-3x, tak ja by som sa ubytovala niekde v castiach pri plazach na vychod od Gdanska. Boli sme asi na kazdej 😀, vsetky su nadherne - pozri si mapu Gdanska a napr. ta Plaza Jantar a tie dedinky okolo..je uplne jedno, kde, vsade to vyzera podobne.. Alebo ak nepotrebujete chodit do mesta, tak chodte na polostrov Hel a to je tiez uplne jedno, ze kde, je to podbne vsade a vsetko spaja cyklocesta, takze sa viete presuvat aj takto, alebo aj peso sa prejst z jednej plaze na druhu.
@marca12 ahoj ja neviem čo máš rada, ľudia sú rôzni, ja som taký odľud a tak sme si rezervovali cez booking celú chatku pre seba v Pobierowe a ani pláže tam nie sú preplnené. Pešo na výlet sme prešli do Tresaczu cez Rewal- v Rewale sú napr. pláže plnšie ak máš rada ruch a aj pre deti nejaké tie atrakcie. V Tresaczi je nad morom taký pozostatok ruín kostola. Dalo sa aj požičať bicykle. Boli sme aj v Gdansku napr. pekné mesto, ale proste tam cítiš ten duch mesta- niekto to má rád a more tam nebolo také pekné- je obrátené opačným smerom, takže romantický západ slnka nebol a pláže na východe krajiny sú jantárové- také viac dožlta.
Ahojte, tak píšem. Ja nie som pri mori, nakoniec sme to prehodnotili a tento rok ideme len na chatu do PL ale kamarátka je teraz v Gdansku a posiela mi foto a píše mi ze tam je horúco. 30tky a voda ze je úžasné tepla. Na pláží aj večer že všetci v plavkách a nie v mi kinách ako ste mi tu po niektoré písali. Takže tak 🙂
@lulupulu super, užite si dovolenku. Ono s tým počasím... Vyššie som ti posielala link na fotky. My sme mali v strede leta tak 24 stupňov. Slnko a vietor, ale nie nejaký silný. Vyhovovalo nám to. Ale na plavky a kúpanie to nebolo. Vtedy mam ubytujuca povedali, že týždeň pred 5ym, ako sme prišli bolo celý týždeň príjemné cez 30.. Tam počasie 9vplyvnuju severské prúdy, no a v podstate aj u nás bolo pár dní dozadu 36 stupňov a teraz kukám a mame 24.
Takže naozaj treba vychytať počasie, tie, čo sme tam boli, sme ti určite neklamali (ale ja som bola z tých, vo ti dovolenku odporúčala) my pôjdeme určite ešte niekedy, možno budúci rok. Teraz mam tri deti a najmladšia na 6 mes, s nou sa mi nechce chodiť mimo sk teraz 😂
Uzi dovolenku
@lulupulu a kde ste na chate? Tiez by som rada aj polsko zbehala, ale az neskor
@guiseppinka ideme v pondelok hneď ti tu idem dat link, strašne sa tesim
@guiseppinka Dom nad jeziorem Roznowskim, nejde mi dat link ale takto sa to vola
@lulupulu uzite si, pekne pocasie prajem 😊 a hlavne kus oddychu😉
@lulupulu dobry deň keď sa môžem opýtať ideme prví krát s deťmi viete mi poradiť kde je najlepšie miesto pozerám na booking neviem sa rozhodnúť
@patusinka22 no to teda neviem, boli sme vtedy iba na tom jednom a na ďalšie leto sme šli DO Egypta 🙂
@patusinka22 prečítaj si vyššie moje príspevky, tam píšem, že kde je lepšie hľadať ubytko, podľa toho, čo preferujete.

@borabalazova keďže bývame 500m od PL tak väčšinou doma len poľský 😅😅