icon

Život v Malej a Veľkej Pake: Skúsenosti a rady

tonkoantonko
31. mar 2026

Ahojte,

uvažujem o kúpe bytu v Malej Pake (časť Veľkej Paky, okres Dunajská Streda). Byt sa mi páči, je to novostavba, cena dobrá, vlak do BA blízko.

Aké máte reálne skúsenosti s bývaním v Malej/Veľkej Pake – hlavne s dochádzaním vlakom do BA (koľko to naozaj trvá?), s parkovaním, s každodenným životom bez auta (obchod, lekáreň, pošta), s kvalitou života (hluk, zápach, susedia), so škôlkou/školou (či treba chodiť do Šamorína) a s tým, či sa tam vôbec dá vyžiť so slovenčinou? Aké sú vaše predpoklady na budúcnosť rastu cien v tejto oblasti?

Vopred ďakujem za každú skúsenosť, postreh alebo radu. Kľudne aj od ľudí, ktorí bývajú v Šamoríne alebo okolitých obciach (Kvetoslavov, Hviezdoslavov, Miloslavov...).

alenka58
31. mar 2026

býva tam moja známa, tiež si myslela že bude chodiť vlakom, ale pravda je taká že chodí autom, vlak preplnený, bez auta by tam nebývala a to nemá deti, aj všetky tieto dediny sú bez auta problém ak nemáš home office

anonym_128b40
31. mar 2026

@tonkoantonko bývala som neďaleko a bolo to hrozne. Pre mna nie je dochádzanie.

scila
31. mar 2026

@tonkoantonko celá táto oblasť má problémy so školami a škôlkami, keďže na všetky smery sa rozpínajú developeri a je im ukradnuté, že občianska vybavenosť chýba.
Šamorín neberie z Paky ani okolitých obcí deti do školy/škôlky už roky, nemajú miesto. V Pake je škola, ale neviem ako je momentálne na tom kapacitne.
Vlaky niekedy chodia normálne, niekedy meškajú. Zažila som aj keď spoj nešiel vôbec. V BA nerobím práve kvôli dochádzaniu, boli časy kedy vlaky viac meškali ako nemeškali. Za posledných cca 10 rokov sa tu vystriedali traja dopravcovia.
Inak ako bonus je v Čukárskej Pake veľká skládka odpadov. Keď je nízky tlak smrad je po vetre cítiť široko ďaleko...

tonkoantonko
autor
31. mar 2026

Ďakujem všetkým za odpovede, veľmi mi to pomohlo.

Ešte by som sa chcel spýtať na ceny. Konkrétne pozerám byt v Malej Pake – 2 izby, 60 m², novostavba z 2019, kompletne zariadený, cena 125 000 €. Je podľa vás táto cena v tejto lokalite prijateľná, alebo je to skôr prestrelené? Má zmysel do toho ísť, keď som ochotný dochádzať vlakom a nemám auto?

Ďakujem.

alenka58
31. mar 2026
@tonkoantonko

Ďakujem všetkým za odpovede, veľmi mi to pomohlo.

Ešte by som sa chcel spýtať na ceny. Konkrétne pozerám byt v Malej Pake – 2 izby, 60 m², novostavba z 2019, kompletne zariadený, cena 125 000 €. Je podľa vás táto cena v tejto lokalite prijateľná, alebo je to skôr prestrelené? Má zmysel do toho ísť, keď som ochotný dochádzať vlakom a nemám auto?

Ďakujem.

@tonkoantonko cena na to že je nový a má 60 m2 je ok, len to dochádzanie