icon

Ako zvládať starostlivosť o dvojičky?

16. júl 2025

Ahojte, veľa z vás má asi bude chcieť ukameňovať po prečítaní ale je to môj výkrik do tmy. V prvom rade milujem moje dvojičky nadovšetko, nemenila by som nič. A v druhom rade tento príspevok sa netýka mamičiek ktoré majú ťažko choré deti lebo tie to už úplne majú ťažké a zaslúžia si modré z neba. Ako som písala milujem moje dvojičky ale je to ku... Náročné ťažké. Majú len 6 mesiacov ale mám pocit že to už niekedy nezvládame s manželom. Manžel je skvelý otec občas sa mi zdá že to zvláda lepšie ako ja. Mamičky čo máte jedno bábätko tak len jednému sa venujete, len jednému dávate papať. Len jedno uspavate, balite ak idete napr k rodičom, len jedno bábätko vás potrebuje na 100%. Dáte jedno bábätko spinkať a máte 'pokoj' nemusíte sa trápiť hodinu s ďalším.
Nemáte výčitky že jednému bábätku ste sa venovali viac. Alebo že dnes ste jednému bábätku dali viac lásky.

hiro
16. júl 2025

Pri dvoch detoch je to este ok, lebo kazdy rodic moze mat na starosti len jedno. Pri troch zacina zabava 🙂

autor
16. júl 2025

Nik v rodine nemá dvojičky a máme pocit že nás nik nechápe . Verím každý má to ťažké ale keď sa chcem len posťažovať trochu, tak stále len tie isté reči. Občas človek chce len povedať čo má na srdci bez výčitiek a stačia slová 'ano verím že to máte ťažké ' bez žiadnej rady alebo kazňou.
Tak mamičky s jedným bábätkom ak nabudúce si myslíte že máte toho veľa a nevládzete porozmýšľajte nad mám dvojičiek alebo mám ktoré majú 3+ deti

kacena4
16. júl 2025

uplne ta chapem mat dvojicky v babatkovskom veku je nesmierne vycerpavajuce a ... pockaj ked sa zacnu pohybovat nebudes vediet kam skor utekat... drzim ti palceky aby ste to prve 2 roky zvladli, potom to uz pojde lahsie. a nemysli stylom ktoremu som kolko lasky dala, laska sa neda delit ani kuskovat laska je laska dostava sa plnym priehrstim obom detom. drz sa

anonym_84a64f
16. júl 2025

@anonym_autor mamicky co maju deticky po sebe vedia co je to kmitat okolo deticiek, neboj, nie si v tom sama. Aspon vies ze kde si ich polozila tam si deticky najdes. Mamicka s kojencom a starsim dietatkom nemoze ani pokojne nakojit, to starsie dietatko jej zatial zdrhne

vulka
16. júl 2025

@anonym_autor Kolegyňa mala dvojičky v 42 rokoch. Tiež to nezvládala. Tak si obstarala opatrovateľku a šla do roboty. Tam si v podstate psychicky oddýchla a potom poobede sa venovala deťom. Zvládla to.

slavka1988
16. júl 2025

@anonym_autor ja osobne si vždy poviem ze joj dobre ze je bábätko len jedno lebo dve naraz by som.nezvladla :( babky este pracujú muž tiez je to sakra ťažké aj s jedným a co s dvoma? Mamina je z dvojčiat tak som si vzduchu hovorila ze len jedno chceme ....teda ďakujeme ze je samozrejme zdravé...je to náročné a každá maminka ktorá ma viac detičiek si zaslúži obdiv a je to náročné ak môžeš popros niekoho o pomoc ....:(

anonym_6b7f14
16. júl 2025
@anonym_autor

Nik v rodine nemá dvojičky a máme pocit že nás nik nechápe . Verím každý má to ťažké ale keď sa chcem len posťažovať trochu, tak stále len tie isté reči. Občas človek chce len povedať čo má na srdci bez výčitiek a stačia slová 'ano verím že to máte ťažké ' bez žiadnej rady alebo kazňou.
Tak mamičky s jedným bábätkom ak nabudúce si myslíte že máte toho veľa a nevládzete porozmýšľajte nad mám dvojičiek alebo mám ktoré majú 3+ deti

@anonym_autor rozumiem,ze to musi byt nesmierne vycerpavajuce starat sa o dvoch takych krpcov,neviem si to predstaviť, jasne,ze s jednym dieťaťom je to jednoduchsie ako s dvoma,ale nemysli si,ze to je prechadzka ruzovym sadom. Lebo z tvojho prispevku mam pocit,akoby mamy s jednym dieťaťom nemali pravo byt vycerpane a unavene. Negeneralizuj. Nepaci sa mi to.

ivangeline
16. júl 2025

Ja som to zažila pri druhom, asi veľa mám s rozdielom menším ako 3r medzi deťmi to zažije. Lásky je koľko je. Pozornosti tiež. Časom sa to zlepší. Pôjdu ti veci od ruky. Budeš ich viac chápať. Nájdeš systém, páky na nich.. To prejde! Aj toto je len obdobie. (Práve som uspala 15m a 15 plus 12m naraz a mam chuť sa spláchnuť.. ) ;D

anonym_1c1069
16. júl 2025

Mala som dvojičky a nikoho v meste, kde sme s mužom bývali. Starí rodičia na druhej strane republiky. A zvládla som to. Začiatky sú ťažké, netreba sa opúšťať . Spi s deťmi vždy, keď budú spať oni. Keď budeš oddýchnutá, všetko pôjde ľahšie.

ankare
16. júl 2025

@anonym_autor máš môj obdiv! 😍

michaelam2
16. júl 2025

@anonym_autor ja mam jedno a mam dost. Velmi ta obdivujem a tvojho muza tiez, zvladate to super 🙂 drzim palce, tie prve mesiace su velmi narocne ale bude lepsie! 🙂

lienka.7
16. júl 2025

@anonym_autor ja ta chápem. Kamoska co mala dvojičky jej normalne pomáhala mama. Drzim palce. Neboj, dáte to✊🍀

cacianka
16. júl 2025
@lienka.7

@anonym_autor ja ta chápem. Kamoska co mala dvojičky jej normalne pomáhala mama. Drzim palce. Neboj, dáte to✊🍀

@lienka.7 moja kolegyňa - jej dcére sa narodil 2,chalani. Občas pomohla ona, občas mama otecka, ale keď začali behať - ísť na prechádzku bol horor. Každý chalan inde a inak, jeden doľava so smiechom druhý doprava s plačom lebo ... Divoké vajcia a turbo baterky! Kolegyňa odišla kvôli tomu do dôchodku, mala silu a vetvu ešte zo 2-3 roky pracovať, aké pomoc bola prednejsia

lubmar
16. júl 2025

Sucitim s tebou, my sme mali extremne nespave a placlive dieta,chodili sme obaja ako matohy,neviem si predstavit mat dve sucasne...Viem ze ta nepotesim,ale skus si povedat,ze by mohlo byt aj horsie,kamaratka mala jedno dieta a po roku sa im neplanovane narodili dvojicky... To bola katastrofa, oni to nezvladli,aj sa rozviedli vtedy, polku casu im deti opatrovaliv stari rodicia, ako rodina uplne prestali fungovat..

veronika1754
16. júl 2025

@anonym_autor nemám síce dvojičky, ale mala som tri deti s malým vekovým rozdielom, to bolo tri deti v plienkach, s fľašou, nesamostatné, k tomu staršiu dcéru ktorá začínala ZŠ, no bol to fakt masaker ani neviem ako som to dala, bolo to naozaj náročné obdobie, teraz už je lepšie už sú veľký, najstaršia dospelá, neboj sa zvládneš to, tvoje otázky pramenia z tvojej vyčerpanosti to je normálne, ale vôbec sa tým netráp že koľko sa ktorému venuješ alebo tak, veď robíš čo je v tvojich silách a určite to tvoje deti vedia že ich ľúbiš rovnako, bude dobre, treba len vydržať a veľa oddychuj každú chvíľu ktorú môžeš, základ je spokojná mama ❤️

lija22
16. júl 2025

ahoj. Velmi dobre ti rozumiem. Kolko kilometrov som nachodila v jednoizbovom byte po nociach ked mali koliky, chrbet sa cudujem, ze nemam zlomeny od vtedy.
v istom obdobi este boli malicke ako tvoje som uz aj vzdala sa prezliekat do pyzama. Ved naco aj tak som bola kazdu hodinu hore raz pri jednom, raz pri druhom a od stvrtej vsetci hore. Vies kedy bude lepsie ked nebudu v noci papat.

janettdamian
Autor odpoveď zmazal
poleva
17. júl 2025

Ja som bola na dvojicky sama od 1.tyzdna, manzel isiel do prace..Mala som svoj system, vychytavky, dnes maju 14 rokov a s laskou a vďačnosťou na to všetko spomínam..Naraz jedli, spinkali, po jedle som ponosila jedneho na odgrgnutie a potom druheho syna🙂 Každy deň okolo 9.hod sme uz boli na prechadzke...Na 2 krat som si vyniesla vonku naklikavaci kočiar, potom po navrate som varila...Treba si najst system a pojde to..Najhorsie boli choroby, najprv jeden syn a o tyzden druhy...Este aj diagnozy mali vzdy rovnake, cize aspon liecba rovnaka bola..Drzim prsty, bude kazdym dňom lepsie

jajusqa27
21. júl 2025

@anonym_autor zvládnete, presne ako každá z nás. Niekedy som plakala, zúrila ale zvládli sme to. Baby majú čoskoro 4 roky a je to super, aj teraz niekedy kričím ale to patrí k tomu. Naozaj je to láska na druhú. A vzťah medzi nimi, to nemajú žiadny súrodenci.

Ale k veci, no keď sa dalo tak som aspoň pokocikovat dala babkam, tete, komu išlo. Mala som hodinu na varenie, spratanie atd. Ja ale mam ešte staršiu, v tom období mala 5 rokov takže som musela. A tu chvíľku som venovala jej aj popri varení. V tomto smere som mala šťastie, že ešte nechodila do skoly.

Prešli sme si kadecim, najkrajšie asi bolo keď začínali chodiť a teraz. Fakt pre mňa zabijak boli prvé mesiace, začiatok skolky a choroby. Samozrejme sem tam nejaký vzdor. 🤣🤣🤣

19kajka19
24. júl 2025

@anonym_autor ahojky,aj ja som mama dnes už 16 mesačných dvojičiek. Je to náročné,ale pre mňa bolo prvoradé mať systém. Aby spolu papali, spali... vsetko robiť v ravnakých časoch,ak sa dali každý deň, len tak nejako sa to zvládalo. 😀😀 Noci máme ešte stále kadejaké, podchviľkou som s jednou z nich hore. Manžel od rána do večera v práci.
Jedna z mojich dvojičiek má DS,takže mame plus dosť chodenia po doktoroch,cvičenie....
Je to náročné, ale podľa mňa je to "jednoduchšie" ako u maminiek, ktoré majú detičky hneď po sebe. 🙂🙂