Ako udržať elektrické konvertory čisté?

mimi97
18. sep 2019

Ahojte.Velmi pekne by som sa chcela vás opýtať ,kto mate doma tieto elektricke radiátory ako to udržujete v čistote poprípade ako to vyčistim od prachu, ktorý sa tam dostal.? A ako to mate v zime nastavené aby mi to zas nezožralo aj hlavu ? Platim 115 eur mesačne elektrinu. Vopred vám ďakujem.

hefo
18. sep 2019

Snáď by sa to dalo vyfúkať stlačeným vzduchom, niekoho nájsť, čo má kompresor v dielni/servise.

Čo sa týka spotreby, tam toho veľa nevymyslíš, premena elektriny na teplo má vždy 100%nú účinnosť, čiže čím viac tepla, tým väčšia spotreba a naopak. Čiže možnosti sú:
a) nastaviť na nižšiu teplotu a teplejšie sa obliecť
b) znížiť tepelné straty domu/bytu - ak sa nedá zatepliť, tak napr. optimalizovať vetranie (raz za pár hodín nárazovo vyvetrať čo najviac oknami namiesto trvale pootvorenej vetračky), využívať solárne zisky (ak máte okná od juhu, tak nechať čo najviac svietiť slnko dnu), upchať špáry, ktorými môže prefukovať, atď.
c) prerobiť systém kúrenia na niečo iné (v byte ťažko). Prečo musíte kúriť týmto? Kúrenie elektrinou je obvykle prevádzkovo najdrahšie (aj keď na úvodné náklady najlacnejšie).

Len tak mimochodom, my platíme mesačne ~120-150€ plyn (záleží aká tuhá zima bola) a 45 € elektrinu. Ale je to zase dom (starý), neviem koľko m^2 máte vy...

A inak, volá sa to správne "konvektor" (od slova konvekcia = prúdenie tepla).

mimi97
autor
18. sep 2019

@hefo viete mi sme čerstvo prisťahovany, kurime s elektrinou lebo v bytovke nieje zavedený plyn len toto a nemáme zateplene nič, bývam na samom vrchu, mam takýchto radiatorov 5 a byt ma 75m2

miriamik77
18. sep 2019

Podľa mňa buď vyfúkať alebo povysávať, no tak ale isto 100% zo špiny z tade nedostaneš. Hmm ako na peniaze to isto nebude bohvie čo

hefo
19. sep 2019

Ešte čo ma ohľadne spotreby napadlo, ak tam plánujete bývať dlhodobo, tak možno dať si namontovať tepelné čerpadlo (ideálne niečo, čo funguje aj ako klimatizácia aj ako kúrenie; tepelné čerpadlo funguje tak, že prenesie viac energie, než spotrebuje), ale opäť, na vrchu budete môcť mať len čerpanie zo vzduchu a nie napr. zo zeme, a to má v mrazoch slabú účinnosť.
A posledná možnosť, čo ma napadá, spýtať sa u distribútora elektriny, či by sa nedalo k vám zaviesť dvojtarifné pripojenie (či ako sa to volá), a používali by sa nejaké akumulačné "kachle", čo by sa ohrievali v čase lacnejšej tarify.