Ako založiť záhradku?
Ahojte,
prestahovali sme sa z mesta na dedinu, z bytu do domu (cca 10 arovy pozemok) a ako "mestske dieta" o zahrade neviem nic. Vzhladom na to, ze mame viac malych deti (male vekove rozdiely), zatial som nemala vela casu nastudovavat si veci ohladne zakladania zahrady - vsetok cas zatial pohlti dokoncovanie domu, exterierove upravy a starostlivost o deti a domacnost.
Keby sme neboli komplet vytrieskani z penazi, asi by som si zaplatila nejakeho zahradnika, aby nam s tym pomohol. No nie je to lacne a najblizsie 2-3 roky do toho investovat asi skor nebude mozne.
Preto moja otazka znie, pockat a nasetrit peniaze na zahradnika alebo si niekde po troskach citat co a ako? Len odradza ma od toho fakt, ze podla mna je strasne vela faktorov, ktore vplyvaju na to, ci sa niekde niecomu bude alebo nebude darit a pod. a neviem, ci by sme to viac nepokazili, keby sme si to robili sami plus ci by sme si na to nasli tolko casu popri vsetkom, co nas este caka. Pre mna je to ako ucenie sa cudzieho jazyka - ked je clovek samouk, podla mna viac tápa, nevie, co a jak, casto sa nauci veci zle a pod. A potom ta roznorodost nazorov - manzel by chcel trebars vyvysene zahony a niekto to chvali a druhy to uplne zaznava, clovek sa z toho potom nevie vysomarit, ked nema osobnu skusenost.
No neviem, preto prosim o skusenosti a rady. Dakujem :*
@simca06022011 netuším. Naše skoro vôbec nerodia. 😢 Dáva aj hnojivo, aj striekam proti mravcom (bio nezaberá, musím chémiu), a aj tak nič, Keď aj kvety sú, tak ovocie nie je. A navyše nám tento rok niekto oblámal aj našu chúďa čerešňu. Hrušky sme estee stále nemali a to sú skoro všetky stromky na záhrade cc 6 rokov staré. Okrem stĺpových. Tie majú len dva, ale rodia celkom pekne
@btus Proti mravcom dávame pásky
@btus a aké odrody jabloní máte? Opeluju sa navzájom? Ja som napr netusila, ze ak chcem mať úrodu na žltých odrodach, musím mat druhý strom so žltou odrodou, napr.delicius... Aspon tak nám bolo povedané a fakt to fungovalo... My sme mali úrodu aj vďaka tomu veľmi skoro. Teda, asi boli nevedomky vhodné odrody vedľa seba. Hrušky tiež musia byť dve. Ideálne vedľa seba
@ajsha123 HRUšKY máme 3 do trojuholníka. Wilamsova, Lukasova a tú tretiu neviem. Jablone 4 - delicius (ale tú nám zničili srnky), potom Kika, Jonagold a netuším. Mám to doma napísané. Ale mám pocit, že som to kupovala tak , aby sa opeľovali navzájom. To som si naštudovala. Čerešňa je Lapins - tá je samoopelivá. No, budem sa musieť opäť na to pozrieť. Idem ešte objednávať teraz 3 stromky, tak snáď to už bude dobré.
@ajsha123 Nemame dve z ničoho 😇
@btus Inak pozerala som,moj chlap strieka stromy a vlastne vsetko ale takým niečim bio, ze mikroprvky to ma a zvyšuje to odolnosť rastlín (su tam stopové prvky, minerály) a este niečo s grepovymi pomarancovym olejom? A jasne musime ked je mokry rok cupri..nieco proti plesniam striekat. Mravce musime paskami, skusala som.kvoli tym voskam marseilske mydlo 😁 ale.neviem v tej kombinacii.vsetkeho co zabralo. Minuly rok nam mravce zlikvidovali dost slivku, ked nevedeli vyjst po pni, nasli si cestu cez.plot a konar, taketo trasy sme im zrušili...
ja by som zacala tym, ze by som si nakreslila plan pozemku, vyznacila tam najprv, kde je tien, kde najviac slnka, kde chceme sedenie, kde hracie prvky, kde zeleninovy zahon,
kde bylinky. Potom si treba rozmysliet, kde dat stromy (aby tienili na sedenie, ale nie do zahonu napr.), kde dat chodnicky, kde bude odpad atd. A nasledne by som rozmyslala, kde chcem kvety, kde kriky a kde popinavky. A s tym ti poradia v dobrom zahradkarstve.
Ahojte dievcata, dakujem krasne za vsetky prispevky - budem vecer studovat ❤
@belllinka prepac, ale neviem, kde som pisala, ze nechceme mat k zahradniceniu vztah? Pisala som, ze momentalne nemame SKUSENOSTI a CAS, co je celkom pochopitelne pri viacerych mini detoch a dokoncovani stavby. Manzel ma 2 zamestnania, aby sme dokoncili nevyhnutne vzhladom na brutalny narast cien materialov za posledny vyse rok, s cim sme neratali, ked sme do stavby isli pred covidom. Ale to predsa nebude navzdy a aj deti podrastu, no nechcem teraz 3 roky nechat zahradu uplne pustu, no zaroven nepotrebujem vsetko hned tip top. Tak som sa rozhodla, ze pojdem po rady k skusenejsim. A nie, byt s terasou sme nechceli a ani typ mestskeho domu s 2 arami zahrady, chceli sme klasicky dedinsky pozemok. A ked sa nam ho uz podarilo kupit, rada by som tu mala aj nieco ine, ako len travu - ak sa naucim ja, naucia sa mozno aj deti. Islo len o to, ci to nemozeme sami viac domrvit ako tomu pomoct. Ale vdaka za postreh 😉
Ja som kupila dedinsky pozemok, rok sme len cistili a napriek tomu som si zasadila 2paradajky , ano 2 🤣🤣🤣, jedli sme z nich 2mesiace. Cibulu a cesnak( ten mi skapal) , v podatate bez udrzby, len som polievala. Ak mas dedinsky pozemok isto mas nejake stare steomy. Ja som chcela vsetko vyrubat. Ukazalo sa toto leto ze kupili sme po sezone, nakoniec z 10stromov su: 2 bystricke slivky, zavareny lekvar, 1 marhula co vyzerala ze je len pen, zavarwny dzem, ringlota tu sme pojedli a 4kysle slivky co vyrubeme. Kupila rom si ribezle kricky a zasadila snad uz o rok uroda. Toto som v pohode stihla obzahradnicit popri kopani, ukladani rur,obijani omietok a pod. Postupne pomaly... naucis sa ako ja, co mi doma preziju len orchidei.
držím palce a s úsmevom a radosťou ide všetko ľahšie. Niečo s a podarí, niečo nie, ale postupne sa naučíte. 🙂

@btus ja inak toto rodenie velmi nechápem, zalezi na velkosti toho stromceka, ked ho sadime alebo na com? Ja mam broskyňu 2. rok a mali sme na nej 25kg a to.viac ako.polovica.plodov sme hneď na začiatku preriedili aby nam.stroj nedostal porážku😎 Marhuľa detto ale 5. rok (minule leto) chytila moneliozu tak sa zrezala, tento rok teda mala plodov tak 10, ale spamätala sa a pekna je, tak som rada. Jablka nam.rodili tiez rychlo, do 2r urcite..
Inak.u nas.v studenej doline sme taka zázračná zahrada😂 hrozna sme mali tento rok cca 90kg... A to mame viac odrôd cca 3 roky teraz to su na jeseň a vsetky su z HU.
Jedine na co sme dlho čakali boli slivky a ceresne (tam to bola nasa chyba, sme ju zle ostrihali)
@roja01 no ked nema niekto velku záhradu tak tie konáre zavadzaju, ale to je jedno, rob ako myslis. V konečnom dôsledku je to vec nazoru.
@ajsha123 skleník na našom južnom svahu bol otras, jul.august tam.takmer nic nevydržalo okrem.bazalky a paradajok, jednu sezónu paprika... Na jar nic moc tiez. Ja tu mam chladnejšie.ako.v BB ale.ten južný svah a dom a slnko nam tu robi taku klimu, ze vinič, levanduľa, marhule, broskyne a paradajky v kľude vonku, tym len dážď nerobi dobre a toto leto.bolo sucho. Rozmýšľa chlap.ze.urobí skleník tak polo zakopaný so sklom na jarné rychlenie a tieto na dážď citlivé rastliny ale to.o sto rokov... 😂