Ako sa správne starať o fialky a vianočný kaktus?
23. nov 2024
Ahojte maminky, dostala som fialky. Ako sa o ne staráte? Ktorá svetová strana sa vám pri pestovaní osvedčila najviac? 🙂
Mám doma aj vianočný kaktus ktorý je akýsi biedny, aj keď momentálne má asi dva puky. Nejaké rady ohľadom tejto rastliny prosím? ...
Suhlasim, radsej menej vody ako vela. Oboje mam na severovychodnu stranu s minimom slnka. Zeminu neriesim, dala som aku som mala doma a dari sa im, kaktus ide kvitnut momentalne. Su to nenarocne kvety.

K obidvom plati jedno spolocne, minimum vody, polievat zasadne len zo spodu a az ked je zemina preschnuta. Pre buducnost vianocny kaktus potrebuje na jesen obdobie kludu, tedo cely oktober nepolievat, poliat az v novembri ked sa zacnu objavovat puky.
A ak by si ich chcela presadzat, tak fialky presadit do kaktusoveho substraru, maju rady vyzdusny substrat, ktory nedrzi vodu. Vianocny kaktus je epyfyt, takze potrebuje orchidejovy substrat, najlepsie ten s pridavkom kokosoveho vlakna, ktory je dostatocne vzdusny ale udrziava mierne vlhko pri korenoch