icon

Ako sa zbaviť mladých výhonkov zo stromov?

9. apr 2026

Ahojte, v záhrade sme mali mandľu, ktorá nerodila a púšťala vymladky do celej zahrady. Vlani na jeseň sme ju vykopali, vybrali sme čo najviac koreňov. Teraz na jar som si všimla, že znova vyrastajú vymladky asi z tých častí koreňov, ktoré ostali. Ako to natrvalo zlikvidovať

marcelik88
9. apr 2026

Najlepšie je vymladky pravidelne odstraňovať hneď, ako sa objavia, aby sa koreň postupne vyčerpal. Pomáha aj ich opakované strihanie tesne pri zemi alebo potieranie čerstvých rezov herbicídom na dreviny😉

autor
9. apr 2026
@marcelik88

Najlepšie je vymladky pravidelne odstraňovať hneď, ako sa objavia, aby sa koreň postupne vyčerpal. Pomáha aj ich opakované strihanie tesne pri zemi alebo potieranie čerstvých rezov herbicídom na dreviny😉

@marcelik88
Ďakujem. Snažím sa to strihať, ale to je ako hlava hydry, odrežem a o deň mám vedľa ďalšie 3 :D

slavomira236
9. apr 2026

@anonym_autor my sme tak mali od rakytnika.v travniku.stale som to kosila po 2sezonach sa uz neobjavuju

beata_ra
9. apr 2026

najhorsie je to nechat trochu podrast zo zaciatku sezony, vtedy si koren nazbiera energiu a potom bojujes dlhsie.

autor
9. apr 2026
@beata_ra

najhorsie je to nechat trochu podrast zo zaciatku sezony, vtedy si koren nazbiera energiu a potom bojujes dlhsie.

@beata_ra vykopávam to poctivo, hneď ako vidím, že sa to niekde objaví. Lenže rastie to ako na potvoru tam, kde už mám zasadené, v mrkve, hrášku :(

anonym_23dd56
9. apr 2026

@anonym_autor
Nas takto oklamali s krpatym bambusom ze vraj sa nerozsiruje nahodilo, taka burina ako pyr 😡

anonym_393b94
9. apr 2026

@anonym_autor juj, neporadim asi, my takto mame vzasu v zahrade 2 stare slivky a to je mega hruza, tie slivky este necham, prestrihali sme ich, oni aj rodili, ale len do casu a tiez pojdu prec, chcem si tam dat ine stromy..,to bude na dlho, jedine preorat celu zahradu. Vsade to mame. Ale my mame 300m2 zahrady, nie viac, a je to stara, zanedbana zahrada, no mam co robit...

sendy1977
9. apr 2026
@anonym_autor

@beata_ra vykopávam to poctivo, hneď ako vidím, že sa to niekde objaví. Lenže rastie to ako na potvoru tam, kde už mám zasadené, v mrkve, hrášku :(

@anonym_autor tak teraz už ťažšie sa toho zbavíš keď tam máš už mrkvu. Ale najúčinnejšie je, vlastná skúsenosť, nechať podrasť. Potom odstrihnúť a rez potrieť rondupom .

misienka123
10. apr 2026

Roundup postriekaj,ja som výhonky z bazy striekala a uschli.ešte mi kamarát poradil kyselinu chlorovodikovu na extrémne prípady čo nechcú vyhynúť roznymi postrekami