icon

Ako zvládnuť jarné práce pomaly a s prehľadom

Včera o 13:38

Je tu vobec niekto, kto este neumyval okna,neriadil byt,dom a nema porobene v zahrade? Neberte tragicky tuto temu. Len mi dnes prislo smiesne zo seba ako som sa nechala vykolajit. Vzdy mam v pazi,ale v poslednej dobe som nejako zlenivela a davam si nacas. Uzivam si oddych a velmi sa mi nechce hnat. Vsetko si robim tempom,ktore mi dovoluje aj porobit,aj oddychnut si. Prisla som do veku,kedy sa uz nezeniem. No a posledny tyzden nepocuvam nic ine v okoli len ako vsetky zeny okna umyvaju,zahrady cistia a dnes na mna kamoska vybehla s otazkou,ci uz mam porobene. Na chvilu som ostala zahanbena. Na jednej strane som sa rozhodla spomalit,no ma to aj nevyhody,kedze mi bude asi dlhsie trvat porobit vsetko tak,aby som bola spokojna. Cize spomalit som sa naucila, este sa musim naucit,aby mi nevadilo,ze robota stoji a kopi sa.

anonym_56e37d
Včera o 13:51

Ja mám pohodičku. S deťmi sme nasadili rastliny nech naklíčia a to je všetko. Okná možno stihnem tento mesiac, a keď nie, tak nie, chlieb lacnejší aj tak nebude 😅🤷🏼‍♀️

domkakvet
Včera o 13:55

@anonym_autor zahradu nemam a ostatne tiez nemam porobene.

anonym_f3c3bd
Včera o 14:16

Ani nevrav. Okná ešte vôbec, len pozerám počasie aby sa náhodou nepokazilo a ja som neumývala okná keď bude náhodou snežiť a vonka mrznúť.
Záhrada nie je môj veľký kamarát, ale mm už zahlásil že nasadil 50 paprík. A že zajtra chce paradajky. 😨
V dome sa robí poriadok neustále, ale už asi 2 týždne sa chystám pustiť do špajze. Všetky police vyhádzať, popozerať , poumývať čo bude treba - zaváraniny a podávať naspäť.

januska12323
Včera o 14:19

Ja som nespravila ani to čo iné pred Vianocami a mám v paži 😁

anonym_4bbb72
Včera o 14:22

zahradu sme zacali, bio kontajner naplnený, orezane stromy, konare cakaju na stiepkovanie. nieco som ocistila, postrihala, ale este je toho vela. okna su mi ukradnute ...takze pomalicky sa rozhybavame

letfenixa
Včera o 14:38

@anonym_autor vieš čo, ja mám tak silnú alergiu od minulej soboty, keď sme boli záhradku skontrolovať (len som tam vyvetrala chatku), že sa celý týždeň vyhýbam čerstvýmu vzduchu, takže nerobím nič z toho, čo si vymenovala. A je mi aj celkom zle, som rada, že zvládam do roboty chodiť.

anonym_fe0c4f
Včera o 14:47

Som si skoro ista, ze ziadny chlap sa druheho nepyta, "ci uz ma porobene"- teda upratane, umyte okna atd. Tento stres si robite samy.

osky
Včera o 14:52

Umyvanie okien neznasam.
Cize umyvam cca 2x za rok a kaslem na to...
Momentalne zahrau muz poryloval,aby sme mohli postavit foliak,ale inak....v pohode.
Nemienim sa zblaznit.
Upratujem priebezne,co treba,niekedy sa to nakopi...
A ako napotvoru ked je konecne pekne a cosi naplanujeme robitdohrmi niekto...aj dnes mame na prespanie pribuznych...co ich mam vyhodit?

anonym_083c37
Včera o 14:53

Okna umyvam 3-4-krat rocne, ale rozhodne nie vtedy, ked "sa to ma", ale vtedy, ked sa mi chce. V zahrade som este nerobila nic, len kvetom v predzahradke som trochu uvolnila cestu. Papriku mam v kelimkoch uz od januara, paradajky som davala do kelimkov dnes. A upratujem priebezne, takze neviem, co je jarne upratovanie. A kedze v stredu nam pridu demontovat kuchynu a potom nam budu montovat novu, tak sa teraz venujem tomu, aby toto prebehlo co najviac v klude. Potom tam aj okna umyjem a potom budem musiet urcite aj toto poschodie cele upratat a asi nielen toto poschodie, kedze to odhadujem na vacsi bordel.
V kazdom pripade, je mi uplne ukradnute, co prave robia moje zname, kolko okien uz umyli, moja domacnost, moje pravidla.

anonym_c76f1c
Včera o 14:59

Ja uz mam altanok upratany,aj prva kavicka vecerna o 18tej bola.Ak natrafime na plantu uz pomaly pojdeme aj sadit do sklennika,tam zase neni taka zima,takze to tam tie minusove teploty vydrzi.

simsalabim
Včera o 15:08

@anonym_autor ja som sa naucila v prvom rade mysliet na seba a okna ma zatial netankuju. Umyte boli myslim pred 3/4 rokom 😅 Ak sa nieco neurobi, svet sa toci dalej. Na jesen som mala zapal pluc, okna som nestihla, kym bolo teplo a aj zahrada je kvoli tomu dost zanedbana, lebo manzel mal dost starosti so mnou. Takze napr jesenne listie som hrabala v januari…. A teraz na jar som vytrhala burinu, cucoriedkam dosypala raselinu a vsetky ovocne kriky a jahody pohnojila. Manzel postriekal stromy a nieco pokopal, ale zdaleka nie vsetko. Viac nic. Teda vlastne, vytiahli sme oleander na terasu a trochu som ho ostrihala. Zajtra asi rozlozime nabytok, nech mame kde pit kavu a potom pojdeme mozno na bike.

anonym_a5e418
Včera o 15:08

Lezim s monukleozou, tuto jar porobene nebude.

anonym_f9da7a
Včera o 15:10

ja ledva udržím pohár v ruke, dnes som po dlhej dobe sama umyla riad a udeľujem si zlatú medailu, na okná kašlem, chlapom to nevadí čiže ich umyjem keď mi ruky dovolia

anonym_ab6329
Včera o 15:21

@anonym_autor ja robím všetko v dome pravidelne. Neriešim jarné letné jesene a neviem aké upratovanie. Proste čo treba sa urobi. V záhrade si robím postupne. Už mám okolo stromčekov porobené. Takze som spokojná. Už len pomaly sadiť čo treba. Každý deň trosku porobim

michaela329
Včera o 15:31

@anonym_autor okná majú čas do leta, planty mám zasiate, zahon zrylovany a stromčeky natreté - čo ešte iné by som mala teraz mať? Veď je to len týždeň, čo sa vycasilo 😀 Času dosť

ivangeline
Včera o 15:34

Tak mňa toto slnečné počasie nabudilo. S radosťou som umyla okna. Vyčistila zimné topánky. Som viac na dvore ale pomaly robím bečí, nezmeníme sa, nedá sa ani pri malých deťoch. 🙂

viestta
Včera o 16:05

@anonym_autor my sme dnes vymenili zahradu za upratovanie. Na zahrade sme stihli spravit vsetko co sme planovali. Zajtra doobeda upracem a kedy pridu na rad okna ani netusim. Ked aj v maji, nebudem sa z toho rucat. Na rozdiel od agrotechnickych terminov okna kludne pockaju.

autor
Včera o 17:03
@anonym_fe0c4f

Som si skoro ista, ze ziadny chlap sa druheho nepyta, "ci uz ma porobene"- teda upratane, umyte okna atd. Tento stres si robite samy.

@anonym_fe0c4f Ale pyta. Nasi kamosi debatuju,kto uz stromy poopiloval,kto kolko priesad posadil... My mame okruh kutilov,takze si niekedy pripadame ako neschopni 😂

autor
Včera o 17:07
@viestta

@anonym_autor my sme dnes vymenili zahradu za upratovanie. Na zahrade sme stihli spravit vsetko co sme planovali. Zajtra doobeda upracem a kedy pridu na rad okna ani netusim. Ked aj v maji, nebudem sa z toho rucat. Na rozdiel od agrotechnickych terminov okna kludne pockaju.

@viestta My sme na jesen nestihli porylovat a nestihli sme ani doteraz. V zahrade sme absolutne nic nespravili. Cez tyzden sa mi nechce po robote. A kazdy vikend mame nieco ine,rodinne oslavy a podobne. Rozmyslam,ze sa zajtra do niecoho pustim,nech mam pokoj na dusi.

viestta
Včera o 17:22
@anonym_autor

@anonym_fe0c4f Ale pyta. Nasi kamosi debatuju,kto uz stromy poopiloval,kto kolko priesad posadil... My mame okruh kutilov,takze si niekedy pripadame ako neschopni 😂

@anonym_autor my tiez mame v okruhu takeho. Volame ho generalny riaditel zahradkarskej osady. Dedo na dochodku ma vsetko 5x porobene kym my sa dostaneme na zahradu a potom chodi a cez plot vyklada. Uz davno ho kazdy ignoruje. On ta dokaze zdrbat aj za to, ze mame travnik a nemame od plota po plot zeleninu. Vypocujeme, lebo vsak od plota ho odohnat nemozeme, ale inac si z neho robime len srandu.
A co sa pestovania tyka, hladaj ako si to zjednodusit. My mase okopeme a vyplejeme v tom najlepsom pripade tak 2x za sezonu. Co sa da mulcujeme pokosenou travou, tekvice kazdy rok rastu ma ciernej folii. Pod paradajky a tekvice nikdy nerylujeme. Na jesen sa tam naseje zelene hnojeni, na jar druhy raz, tyzden pred vysadzanim sa to pokosi strunovkou, rozhodi sa granulovany hnoj a natiahne sa cierna textilia pod tekvice, pre paradajky sa len vykopu jamy, vsetko sa nechava lezat tam kde je. Ciastocne to podusi burinu, aj setri to vlahu. Priebezne sa dosypa pokosena trava a na jesen sa zapracuje do pody. Mrkvu sejeme v riadkoch na striedacku s cibulou, ked sa vybera cibula vyberie sa aj burina okolo mrkvy a vec vybavena. Cesnak s cviklou, raz sa prekope ked sa seje cvikla, ked sa cvikla jednoti tak sa okope este raz aj buriny sa vyberu, ked sa vybera cesnak povybera sa aj burina pomedzi cviklu. Papriky mame vo vyvysenom zahone, na jesen sa tam da pomlete listie zo stromov, na jar sa nasype kompost, vyseje redkvicka a spenat, ked sa sadia papriky tak uz je to zjedene. Pocas celeho leta sa len polieva a pridava trava aby tam burina nerastla.
Paradajky polievame cez terakotove kvetinace. To staci aj vy tych najvacsich horucavach naliat po konve vody do kazdeho, ktory je pre 4 sadenice. Naplni sa kvetinac, zvysok pretecie cez okraj a cely tyzden je poliate a vlahe je tam kde ma byt, pri korenoch. Zvysok polievame v tyzdennom rezime. Postavi sa postrekovac na hriadku a hodinu strieka voda. Dalsi den sa presunie na iny zahon, do tyzdna je cela zahrada dokladne poliata, moze sa zopakovat kolecko a hlavne nikto sa o to nemusi starat, voda strieka sama.

luccija
Včera o 17:34

@anonym_autor tak ako píšeš pomaly a s prehľadom😆okná nebudem umývať, postrihala som kríky a levanduľu, umyla stôl a stoličky, terasu, pohrabala lístie z jesene.Pohnojila som bytové rastliny netreba to zase preháňať.

anonym_e8f495
Včera o 17:36

Záhrada už vyčistená, už len prejsť s rotavatorom a môžem sadiť. Okná som chcela pred veľkou nocou umyť. Už pomaly vyťahujem aj jarné doplnky a výzdoby.

anonym_59ca86
Včera o 19:00

Na mna to vždy príde ako začne svietiť prvé jarné slniečko. Takze hneď minulý týždeň v pondelok som porobila balkón, nachystala na jar, priebežne cely týždeň som riadila celý byt ako sa mi dalo a chcelo popri dieťati, už len okná umyť. To robí manžel, vyzerá to na budúci týždeň. Ja som cez víkend vylozila už aj veľkonočné zajace, nejaké jarné kvety, rohožky, čiže už len objednať koláče a môže prísť veľká noc 🙂

euka210
Dnes o 00:38

@anonym_autor ja okna este nic, upratovanie nic, v zahrade uz manzel zacal a uz aj ja som dnes zacala. Ma byt min. este tyzden pekne, ja sa estelen rozbieham 😁 a tiez robim ako stiham.