icon

Ako a kedy dovoliť deťom pozerať Harryho Pottera?

17. mar 2024

Od koľko rokov by ste deťom dovolili pozerať Harry Potter Kameň mudrcov film ? Naša 5 ročná by to veľmi chcela vidieť no bojím sa že je to skoro.

Strana
z5
mima1608
22. mar 2024

@vuvu163 jedno reálne meno "reálneho" démona, ktorý je spomenutý v HP si poprosím. A tiež mi vymenujte aspoň 3 zaklínadlá, ktoré reálne fungujú. Vďaka

ivonluk
22. mar 2024

@vuvu163 tiež by som chcela vedieť mena tých démonov. Veľa mien a názvov je z latinčiny, preložené, odvodené, pospájané. A tiež chcem vedieť ktoré zaklínadlá sa používali/používajú s tým že reálne fungujú. Ak je niekto veriaci naozaj môže veriť aj na to že existujú zaklínadlá ktoré sa dajú použiť v bežnom živote? Alebo na nás vytiahneš to že sa používajú iba pri nejakých rituáloch kde sú obetované susedove sliepky ⚡️⚡️

tiezjedna
22. mar 2024

Nemôžem uveriť, že v tomto storočí, v tomto svete, po x rokoch, ktoré HP existuje a žiadne okultné globálne zlo na svet nezoslal, môže dospelý človek, ktorý o sebe prehlasuje, že je kompletný a pri zmysloch, veriť žvástom o kliatbach a zaklínadlách do takej miery, že ten film hodí na blacklist... 😲😨🙈

mima1608
22. mar 2024

@tiezjedna presne. Jedna vec je byť veriaci, úplne iná je byť súci na návštevu psychiatra (nič v zlom) 😯

ivonluk
22. mar 2024

@tiezjedna ale povedal to kňaz tak to je určite pravda 😁😁

annm81
22. mar 2024

@vuvu163 Že boh neexistuje sa síce nedá dokázať, ale že zaklínadlá fakt nefungujú sa dá dokázať extrémne jednoduchým pokusom.

Ľudia dokázali svojou fantáziou vymyslieť celý príbeh Hviezdnych vojen, rozsiahlu mytológiu Grékov alebo strunovú teóriu, ale vymyslieť si pár (nefungujúcich) zaklínadiel je nad možnosti ľudskej predstavivosti.

Veľkú časť citovaného článku som len veľmi zbežne prebehla, ale sú tam odporúčania na Bibliu a na Narniu. Vieš mi vysvetliť, prečo Biblia, keď je plná mágie?? A prečo preboha Narnia? Digory tam predsa hneď na začiatku série použije mágiu na prechod medzi svetmi aby následne prebudil Jadis mágiou. A mágia je potom v každej ďalšej knihe. Hlavné postavy majú zlé vlastnosti- Susan je márnivá a Edmund zradca. Kde v knihách kto odsúdil Lucynu tvrdohlavosť a Petrovu panovačnosť?

Celý ten článok je znôška nezmyslov a daný kňaz by si zaslúžil odbornú pomoc, keďže jeho vnímanie sveta je zjavne vážne narušené.

pimpulienka
22. mar 2024

@medda_beda bez komentára. Horor v predškolskom veku..

medda_beda
22. mar 2024

@pimpulienka Vek je číslo.
Každý má iné zmýšľanie a inú psychiku.
Pre mňa bol Harry Potter detstvo a v 5/6 rokoch mi na tom neprišlo strašidelné nič.
Niektoré rozprávky pre deti sú oveľa horšie.

alby2014
22. mar 2024

@annm81 narniu odporúčajú len a len preto lebo autor je veriaci a Aslan a etc má silné náboženské, kresťanské motívy, áno čítala som deťom aj komplet Narniu a aj videli filmy a rovnako aj HP. Je 21 storocie, ale čo čakať, keď na SR furt veríme, že ti dakto spraví z očí a červená šnúrka, alebo masliclka zachráni dieťa pred urieknutim

mima1608
22. mar 2024

@annm81 Narnia je super. A Aslan má byť kvázi Bohom, aspoň ja som to tak vždy vnímala pri čítaní. Ale teda nechápem, že to napríklad teda katolíkov neuráža 🤔
Inak, ja som raz čítala rozhovor s kňazom (a neviem či to nie je tej istý z tohto článku), kde zhadzoval HP a jedným dychom aj vyzdvihol LOTR. Tak ja už neviem, či sa naozaj jedná o číru hlúposť alebo len pokrytectvo 🤔

joe_mamma
Odpoveď bola odstránená
Strana
z5