Ako zvládať šokujúce príbehy vo Vražednom psyché?
Včera som počúvala túto časť a ešte dnes mi je zle. Pri najhoršej pasáži som musela vypnúť a predýchať. Povedzte mi ako môžu toto urobiť dospelé ľudské bytosti nevinnému dieťaťu 😭
Autorka tvoj pohľad chápem, že ťa to takto ako to vysvetľuješ fascinuje z hľadiska psychológie a podobne..ale je pravda aj fakt, že naša myseľ si pamätá každý traumatizujúci zážitok a keď niekto sa z toho nevie spamätať čo pocul alebo videl a musí to dlho rozdýchavať, tak to jednoznacne pre psychiku trauma je. Aby takych ludi to, čím si zahlcuju myseľ raz nepohltilo úplne. Pre dušu to je bolesť. A dokonca aj pre telo. Mozog produkuje kortizol a celkovo clovek privadza svoje telo do stresu, ktory mu škodí. Zarábaju si takí ľudia, ktorým to nerobí dobre na psychické problémy..úzkosti, depresie, nespavosť, nočné mory, paranoje, nedovercivost, svalové napätie, nervova vzrusivost a podobne sú toho dôsledkom. Nie všetko je pre každého. Aby raz taka osoba neostala zaseknutá v cykloch pravidelných úzkosti už navždy. Potom už nebude cesty späť, keď ostane niekto v tazkom šoku a na psychiatrii. Každý je od toho len jeden krok a preto sa iní ľudia vyhýbajú tomu z čoho sa dostávajú do takéhoto šoku. Ved aj pri iných traumatickych životných udalostiach je šok horsi ako samotný fyzicky úraz. Dokonca aj prvá pomoc sa poskytuje ľuďom v šoku. Napr autonehody, smrť blízkych, pracovné úrazy, rôzne choroby a podobne
Počúvanie podcastov môže aktivovať rôzne oblasti mozgu a prinášať rôzne výhody. Tu sú niektoré možné aspekty spojené s počúvaním podcastov:
Sluchový zážitok: Aktivuje sluchový kortex, ktorý spracúva zvukové informácie a reč.
Vnímanie informácií: Prefrontálny kortex môže byť aktívny pri snahe porozumieť a spracovať komplexné informácie.
Emócie a pamäť: Ak podcast vyvoláva emócie, môže to ovplyvniť limbický systém, ktorý je spojený s emocionálnymi a pamäťovými procesmi.
Kognitívne funkcie: Počúvanie podcastov môže stimulovať rôzne časti mozgu zodpovedné za kognitívne funkcie, ako sú rozhodovanie, plánovanie a hodnotenie informácií.
Kreativita a inšpirácia: Podcasty môžu aktivovať oblasti spojené s tvorivosťou a inšpiráciou, čo môže byť prospešné pre kreatívne myšlienkové procesy.
Ale tu ide o obsah podcastov
Anonym, toto zrejme nie je vystizny opis podcastu, ktory rozobera tryznivu a nedostojnu smrt dietata
@bbshop z tejto diskusie a hejtov mám väčšiu traumu ako z krimi podcastu. Ja som sa sem prišla porozprávať s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi aby sme sa spolu "vyliečili" z tejto "traumy". Čoho som sa nakoniec dočkala? Čo myslíš, aký vplyv majú negatívne komentáre v tejto diskusii na moju psychiku?
Sadiaticka psychopatia je typ psychopatie. Sadisti su chori ludia, pravdepodobne kvoli silnej traume z detstva, ojedinelejsie zo stresu. Stresovy faktor a schopnost nan (ne)reagovat je opat oplyvnena psychologickym bezpecim v rnaom detstve.
Určite nie horší ako tá brutalita v podcastoch. Si myslíš, že masový vrah sa o čo zaujímal vo svojom živote? Azda nie o tulipány. Len píšem, že človek sa ma vyhýbať takým veciam, ak si chce zachovať duševne zdravie a pokojný spanok a hlavne racionálne myslenie. Pocity, že mi chce niekto ublížiť, paranoje, nedovera, úzkosti, nespavosť nevznikajú len tak.
Anonym, to nie su hejty. Nerozumiem, nikto nehejtuje, ale pise svoj pohlad. Ty sa potrebujes liecit z traumy s ludmi, ktori pocuvaju podobne pribehy. Ja ti v dobrom pisem, ze to povazujem za nebezpecne. Nic viac.neutocim na teba a ani ta nechcem ponizit. Na jednej strane je vyzdvihovana praca psychiatrov, ktori urobia profil pachatela a na druhej strane povazujes za hejt, ak niekto poukaze na psychicky dopad pre bezneho cloveka, ktory sa k takemuto obsahu dostane.ak som sa ta dotkla, prepac, nemala som to v umysle.
Autorka pozor na to ako už teraz vyhodnocujes situácie a aj túto diskusiu. Nikto nehejtuje a neútočí. Aby sa ťa už predsa len netýkala ta vztahovacnost a neopravneny pocit, že ti ubližujeme. Lebo zatiaľ utocis ty na ľudí s iným názorom. Podvedomie už pracuje..pozor na to čím ho krmis
@janetinka27
@bbshop stačí si prečítať prvé komentáre... Ja som už napísala, že sa zaujímam o psychológiu, sama chodím ku psychologičke. Chápem, že mi chcete dať dobré rady, ale zaujímam sa to túto problematiku dlho, nemusíte mi to vysvetľovať ani hovoriť čo mám robiť. Stále je to nevyžiadaná rada ktorú nechcem a viete, že nevyžiadané rady sa dávať nemajú.
@bbshop pre boha 😂😂🙈 ešte daj nejakú diagnózu 😀
Nedávam diagnózu len píšem, že nikto neútočí a ty už sa cítiš ublížene a píšeš o hejtoch. Pritom nikto nehejtuje len ma zaujíma prečo si niektorí ľudia dobrovoľne takto ubližujú. A nepíšem ani to, že ty konkrétne ale všeobecne. Niekto sa proste nedokáže odosobniť od toho čo pocuje/vidí.
Precitaj si praveze svoj uplne prvy prispevok. Pisala si, ze este dnes ti je zle. Neskor uz ale pises, ze je to pre teba relax, ze ti to nic nerobi, ze ta to zaujima atd.
Nakoniec je to tvoje rozhodnutie, ja pisem za seba, ze toto nie je nic pre mna.
Ps: pises o tych s inym nazorom ako o jednoduchsich, to je od teba dost blbe, ale ja to za hejt nepovazujem, netreba si brat vsetko osobne
@bbshop nikto neútočí? Tak si prečítaj tie prvé posmešné komentáre. A nevyžiadané rady? Ako sa cítiš ty keď sa ti napríklad svokra stará do toho ako máš vychovávať dieťa? Asi úplne super. A ak nie super, potom si pravdepodobne paranoidná 😀
@janetinka27 áno, bolo mi z toho zle a? Z tej jednej časti a? Aj tohto útoku v prahe mi je zle
Nie, to viem ze nie, tiez ho mam rada. Len ma to tak nezasiahne. Ale idem si vypocut tuto konkretnu, odkedy mam decko, pribehy s detmi su pre mna akoby horsie na pocuvanie. Mna extremne sokoval pripad z britanie, ked dvaja chalni do desat rokov utrapili na smrt dvojrocneho chlapceka. To bolo hrozne nestastie
Nic, uz som napisala, co som chcela. Neber to tak osobne, ty jedina si tu anonym a kazdy len pise svoje dojmy a nazory na podobne veci. Nemusis poukazovat na horory, televizne noviny a teraz aj na utok v prahe. Aj to su veci, ktore vzbudzuju v nas strach, utocia na psychiku, cim viac sa im clovek otvara, premieta si detaily, vcituje sa do strachu obeti, tym viac tryzni sam seba, dava priestor zlu, nad ktorym urcitym sposobom rozjima.tym sa krmi. To je cele. Ty si teda zrejme osobnost, ktora s tym problem nema. Ja s tym problem mam a povazujem prilisne zaoberanie sa podrobnostami zla za nespravne a zranujuce.dovoluje to zlu prenikat dalej a hlbsie do dusi ludi. Nemusi ta moj nazor urazat ani trapit, myslim, ze sa nevyjadrujem nijak utocne.
@bbshop Ludia vyhladavaju horory a silno psychicky traumatizujuce svedectva, ak vo vlastnom detatve silnu traumu prezili. Ludsky mozog je neuveritelny v tom, ze dokaze vymazat z uvedomelej pamate spomienku a ta sa dostava do podvedomia. Kedze detstvo predstavuje pre mozog uzemnenie a bezpecie, celkovo organizmus ako taky hlada rovnovahu, mozog sa utieka k pocitom z detstva. Su ludia, ktori cielene citia nutkanie opatovne sa vystavovat tymto pocitom, ktore boli reakciou na stresovu udalost v ranom detstve. Obracaju sa na mna ludia, ktori su takto fascinovani pe.do.fi.liou, sadickymi pocinmi a pod. Vzdy vyplava na povrch obrovsky pruser z detstva u nich. Potom pomoze terapia, aby to vedeli uniest a spracovat. Ked si to spracuju, pominie nutkanie opatovne sa vystavovat tymto situaciam.
@biela_sova takže stále platí to isté, že je to vyvolávanie traumy. Či už novej alebo starej, už raz prezitej z detstva. Nemyslím si, že sledovanie takýchto veci ako horory alebo tieto podcasty sú zdravý konicek. Tiež môj osobný názor je, že aj keď len čisto zo zaujímavostí to človek sleduje, tak aby dokázal vyvodiť nejaké závery, tak musí sa naučiť rozmýšľať ako ten hlavný akter..ako vrah, ako psychopat..to tiež asi nebude mat práve pozitívny dopad na človeka. Či už sa vcítiť do role obete alebo vraha.
@janetinka27 rozumiem tomu, máš na mysli nejaké myšlienkové mapy. Ja sa veciam, ktoré mi robia zle vyhýbam. Odkedy mám deti tak nie som schopná pozerať žiadne násilne video, ani čítať článok, nič čo sa týka detí. Tak isto zvieratá lebo mám mačku. Táto časť podcastu ma prekvapila, ja som absolútne netušila ako to skončí a to najbrutálnejšie a v podstate celá pointa trvala 5 minút zo 45 minút. Traumu z toho mať nebudem. To je ako keby si mi povedala : "Nechytaj ružičku lebo sa popicháš na tŕni", ale pritom mne už niekto predtým odsekol celú ruku.
@bbshop zaujímavá teória, opýtam sa psychologičky čo si o tom myslí. Ale mám taký pocit, že mi povie, že ak ma baví počúvať krimi podcasty, nech počúvam krimi podcasty.
@bbshop ano presne tak. Je mimoriadne zhubne "ucit sa vzorce" zmyslania vraha. Pre laika, i pre odbornika. Tito posledni mimoriadne casto vyharaju, ak nemaju intenzivny protipol v technikach odreagovania sa. Je to privela na kazdu ludsku mysel🙏
Autorka, myslím si, že aj tu sú psychologicky a práve tie stoja za tými komentármi, ktoré považuješ za utoky
@bbshop to, že sa snaží človek rozmýšľať ako psychopat je úplná blbosť keďže tie epizódy sú nahraté z pohľadu forenzného psychiatra. Počula si vôbec aspoň jednu čas? 😀
@bbshop samozrejme 😂
Autorka prekvapím ta, ale MK sa hemží psychologickami a ludmi, ktorí ovládajú psychologiu. Dám ruku do ohňa za to, že tie komentáre, ktoré sa ti nepáčia píšu práve také osoby. Keby si čítala s porozumením tak aj vidis, že to spomínajú okrajovo a narážajú na to. A prečo mám pocit, že máš psychické problémy? Sama píšeš, že chodíš k psychologicke..nebude tam niekde pramenit ta tvoja záľuba? A nie, nie je to blbosť, pretože ty keď to sleduješ za účelom analyzovania (čo si sama písala), tak proste musíš sa do tej mysle psychopata vžiť. Inak z toho nemáš žiadnu analýzu, ktorú ty chces vydedukovať. Sama si presne to písala, že ťa baví ich myseľ. Protirecis si.
@bbshop nie, určite to nie sú psychologičky, každopádne ďakujem za analýzu mojej osobnosti 😀 Ty ani len netušíš kvôli čomu tam chodím. Už končím tieto debaty, som vás psychicky vyčerpaná...
Autorka SU to psychologicky. A na MK je ich celkovo mnoho. Som tu už nejaky čas na to, aby som to zhruba vedela kto je kto. A aj komenty tomu napovedajú keď už to nevieš z iných zdrojov...Dobrú noc

Tiež ich počúvam ,je neuveriteľné akej zloby sa dokáže človek dopustiť na druhom človeku....A táto časť bola zvlášť emotívna ,nakoľko sa jednalo o dieťa...celé ľudstvo sprevádzajú ľudí vraždy ,len nebola možnosť takto to medializovať,teda sa o tom až tak nevedelo