icon

Ako zvládať šokujúce príbehy vo Vražednom psyché?

22. dec 2023

Včera som počúvala túto časť a ešte dnes mi je zle. Pri najhoršej pasáži som musela vypnúť a predýchať. Povedzte mi ako môžu toto urobiť dospelé ľudské bytosti nevinnému dieťaťu 😭

bbshop
23. dec 2023

@janka_23 si myslíš, že keď ma niekto desaťtisíce followerov nezarába? Influenceri by potom zomreli od hladu. Tiež majú zadarmo zverejnený obsah. A reálne zarábajú milióny poniektorí. Toto isté YouTube, Fb a podobne. Je to jednoducho biznis. Dostávajú peniaze za spolupráce, za reklamy, za lajky, zhliadnutia, vypočutia. Azda ste neverili tomu, ze keď to je zadarmo tak oni z toho nič nemaju. Normálne na tom zarábajú ťažké peniaze. Potrebujú čo najväčšiu vrstvu obyvateľstva zaujať. Je to bežný marketingový ťah. S čím extremnejsou vecou prídu tým je viac žiadaná.

jana_eyre_2
23. dec 2023

@bbshop Na to, že ty také podcasty nepočúvaš, ich opisujes akoby si ich mala pustené denne..

bbshop
23. dec 2023

@jana_eyre_2 pretože viem aké sú. Vypočula som si niektoré veci a presne viem kto akým štýlom ich spracováva a aký je výsledný efekt na poslucháča.

autor
23. dec 2023

@jana_eyre_2 ona nepočula ani jeden

autor
23. dec 2023

@bbshop mám taký pocit, že si odhalila svetové influnencerské sprisahanie

jana_eyre_2
23. dec 2023

@bbshop dobre.. a to presvedčenie máš z toho, že sa tak venuješ psychologickým podcastom?

Vieš ja si myslím že dnešná doba je desivá aj preto že dnes sa každý stavia do pozície odborníka a stačí mu k tomu preluskat internet, popocuvat pár podkastov a vyvodzuje si svoje zavery akoby šlo o neomylnu pravdu.. presne tak sa snažis vystupovať, opisovať ako čo má pôsobiť na ľudí a podávas to ako 100% fakt..

Toto presvedčenie že len ty máš pravdu mi príde trocha strasidelnejsie ako to, že si niekto pusti krimi príbeh, prečíta detektívku alebo pozrie triler..

babulkomale
23. dec 2023

@rude_baby ano, myslim si ze Karika je drbnutý a ani nevie pisat a aj King je na hlavu, ten navyse fetuje.
To si nevedela?

bbshop
23. dec 2023

@jana_eyre_2 ja nevravím, že len ja mám pravdu. Ale v tomto prípade je to veľmi pravdepodobné, keďže sa práve takými témami zaoberám a viem ako znejú hypnozy, aký hlas sa v nich používa, aké binauralne rytmy, ake slovné spojenia, vety, metafory..viem aké pocity sa nahrávkami vyvolávajú v ludoch. Viem to porovnať s tými podcastami. Sú iným spôsobom spracované ako ine podcasty a preto aj ľudia majú na nich takú silnú emocionálnu reakciu alebo niektorí až nevoľnosť.

bbshop
23. dec 2023

@jana_eyre_2 a dôležitý fakt je ten, že celý čas píšem o ľuďoch, ktorí to pravidelne vyhľadávajú, ficia na tom a celkovo sa tým zaoberajú prehnane a aj na úkor tých nevoľnosti a zlých pocitov. Im to skodi. Nepíšem o tých, ktorí si to pozrú len tak a nič im to neurobí a nepíšem už vôbec o tých, ktorí si to pustia príležitostne.

jana_eyre_2
23. dec 2023

@bbshop nuž čo, môžeš robiť podcast o svojich poznatkoch 🤷

janka_23
23. dec 2023

@bbshop áno, mne je jasne ze je to ich biznis. Ja sa konkrétne pýtam co majú z toho ze zhypnotizuju, zmanipuluju konkrétne mňa. Lebo ty to tu opisujes ako keby chceli z ľudí, ktorí to počúvajú urobiť masovych vrahov

bbshop
23. dec 2023

@janka_23 nie, to netvrdím. Vravim, že potrebujú poslucháčov a vedia aké emócie vyvolať v ľuďoch a ako budovať závislosť na ich podcastoch. Nevravím, ze ste masovi vrahovia. Proste potrebujú rozprávať niečo extrémne, nie bežne dostupné, desivé atď atď. Používať patrične metafory, hrôzostrašné slovne spojenia.. Bežných veci je trh presýtený. Akurát, že ich téma môže škodiť dusevnemu zdraviu ľudí, ktorým to nerobí dobre. Ak sa bavíme konkrétne o tebe tak jednoduchú vec z toho majú - tvoje vypočutia. Čím viac vypočutí majú tým vyššie zisky. Prečo iné krimi podcasty nemajú za potrebu takýmto štýlom opisovať vraždy? Ale je to oveľa miernejšie. A zároveň možno nemajú až toľko vypočutí..presne preto, že iné podcasty nevyvolávaju v ľuďoch také pocity. Sú iba pokojne pohodové bez strachu, paniky, šoku. Ty možno si v pokoji ked to počúvaš, ale veľmi veľa ľudí nie.

janka_23
23. dec 2023

@bbshop sú podcasty kde dokonca samotní vrahovia na mieste činu opisujú co spáchali takže to je ešte desivejsie keď počuješ ako svoj skutok opisuje vrah. Podcastov je xy..slovenských, českých aj zahraničných. Ver mi, že nie iba vrazedne psyche je takto spracované takže netuším prečo utocis zrovna na nich.
Scény opísané v niektorých knihách sú oveľa desivejsie, násilie vo filmoch kde realne vidíš tie obrazy je pre mňa oveľa horšie. Takže znovu opakujem, je to na slobodnej voľbe ľudí či si taky podcast vypočujú. Nikto ich do toho nenúti, ani ich nemanipuluje, ani ich nehypnotizuje ani nič podobné. Je to len obyčajná ľudská zvedavosť počuť niečo s cim sa bežne nestretavaju. Niekto príbehy sú v pohode, niektoré sú fakt silne, ale napísal ich sam zivot takže prečo pred tým zatvárať oci? Také zverstvá sa vzdy diali, dejú a aj budú diať. Častokrát ich spachaju ludia, ktori sú vysoko inteligentní, žijú normálnym zivotom a pohybujú sa medzi nami. Bohužiaľ taky je svet.

bbshop
23. dec 2023

@janka_23 áno ja suhlasim, že sa zverstvá dejú a existujú aj iné formy propagácie.. ale len vysvetľujem prečo by sa ludia, ktorým to nerobí dobre mali radšej na to vykašľať a nechať zvedavosť zvedavosťou. Lebo je to hra s ohnom. A samozrejme netýkajú sa moje tvrdenia len podcastu, ale všetkého čo propaguje násilie takouto detailnou formou. Aj hororov a podobne..Mnoho ľudí sa možno cíti zle, ale pusti si to len preto lebo nevedia ako veľmi im to môže poškodiť. Niektorí, keď si to prečítajú aké to môže mať z dlhodobého hľadiska negatívne dôsledky na ich psychiku, tak sa mozno nabuduce nebudú premáhať počúvať to. Koľko ľudí to stopuje uprostred - veľa.. takto sa možno na to úplne vykašlu. To je pointa mojich komentov, že to proste nie je pre nich prospešné a zdravé. Že to nie je v poriadku sa takto zle cítiť. To je jedna stránka veci a druhá je tá, keď to nedajbože niekoho inšpiruje a tragédia je na svete. Preto to nepodporujem takto do detailov opisane nasilie. Netreba si zatvárať oči pred takýmito činmi, ale netreba ich prehnane rozpitvavat a desiť ľudí. A do tohto podcastu sa navazam preto lebo sme v diskusii o tomto podcaste a včera som si ho púšťala tak to mám v čerstvej pamäti čo tam bolo. Je mi jasné, že existujú aj horory, filmy a podobne veci. Taký istý názor mám na to ako na tento nevhodný podcast. Staci o tom hovoriť len fakty, bez tých opisov ako praskali lebečne kosti niekomu..

janka_23
23. dec 2023

@bbshop to je snáď na rozhodnutí tých ľudí či to budú počúvať alebo nebudú, sami musia posúdiť co je a čo nie je pre nich prospesne a ty to nijako nezmeníš. Ale osočovat a urážať ľudí, ktorí takýto žáner počúvajú ti naozaj neprinalezi.

poppy22
23. dec 2023

vies aku pocuvanost bude mat podcast o strelcovi z prahy? ano, ludia co vytvaraju ten obsah na tom zarabaju, hadam nemas 5 rokov, ked toto nevies...ty si to mozno vypocujes ako "relax"...ale niekoho to bude fascinovat,mozno az privelmi...pomoze rozduchat ohen z plamienka psychopata, ktory v nom drieme...a zatuzi byt slavny...slavnejsi nez "predchodcovia"...ja som sledovala/pocuvala na youtube vela krimi pribehov-az pokial mi z toho nebolo neprijemne, temnota v dusi...tieto veci naozaj cloveka ovplyvnuju..viem o kom hovoris, vrazedne psyche,sposob rozpravania a dokonca ich hlasy su pre mna otravne a niecim neprijemne /mozno tou privelkou zanietenostou,ktora nie je ok/...teraz je vsade okolo vela serialov a filmov o psychopatoch...istym sposobom je to akoby neodovodnena fascinacia zlocincami-a v ociach niektorych to moze vyznievat ako glorifikacia-co je dost nebezpecne-lebo k tomuto vsetkemu ma pristup kadekto...a tak pocuva,snazi sa vylepsit a byt tym najlepsim...fakt je nutne,aby toto bolo nekontrolovane sirene?...preco to nie je na urovni pocuvani o tyrani z koncentrakov ci gulagov?...pocuvala by si to,aj keby bola obet tvoja sestra alebo tvoje dieta s takym "psychologickym" zaujatim?....tvoja volba co pocuvas, mne na clivotu v dusi staci,ked viem co sa deje v gaze a palestine, ked toto pisem...a nepotrebujem krvave detaily ani vediet,co kto pri tom citil ani rozpitvavat jeho dusu a sracky...sledujem uz iba veci,ktore mi maju co dat...dusa psychopata mi neda nic...telenovela ti neda tiez nic-ale aspon nekrmis svoj mozog temnymi vecami...lebo tie tam ostavaju,ci sa ti to paci alebo nie...musela si vypnut a predychavat...hm?...ked tvrdis, ze ta to bavi z hladiska psychologie-to iste by si hovorila,keby ti ponukol niekto podcasty, preco sa niekto stara o chorych a starych, preco niekto robi s handikepovanymi detmi, preco si niekto adoptuje deti z domova atd? to by ta nebavilo, to nema taku pocuvanost-lebo v ludoch je este stale nieco neandertalske...tak radsej pracujme na tom ,aby nebolo...dost neprijemne sa tu vysmievas...ak mas v sebe aroganciu,duplovane by si taketo podcasty nemala pocuvat😉...to, ze je niekto inteligentny nemeni nic na fakte, ze je vrah,sadista a psychopat...a jeho meno poznas.hoci by malo byt zavrhnute...keby teraz napises, ze by ta fascinovalo pocuvat, preco a ako david robil to co urobil-tak si koledujes o poriadny pruser a opovrhnutie-lebo emocie su este silne..ale zakratko si to vypocuje vela ludi, lebo tvorcovia obsahov si nenechaju ujst prilezitost mat vzhladnutia a pocuvanost...to ze to budu sledovat statisice neznamena, ze je to ok....navyse.fakt si myslia ludia, a je jedno,ci su odbornici-co sa naozaj dialo v hlave nasilnika?...preco to chcete pochopit, ked sa navyse vacsina tychto veci vymaka beznemu chapaniu?...dusevne zdravie ma byt priorita-aby sa predislo dalsim nametom na podcasty...ale ak si ludia budu krmit mysel zlocinom-tak tu budu dalsi "velikani" zlocinu...jedna vec je hovorit, ze sa nejake vrazdy udiali-ina vec je ich pitvat a davat inspiraciu...lebo ak si to vypocuje 200 tisic ludi kvoli "relaxu" a co i len jeden sa da inspirovat na este vymakanejsi zlocin-tak kto ponesie vinu?...

janetinka27
23. dec 2023

@janka_23 tu nejde o teba. Ale o ludi, ktori su naruseni a vypocuju si vyssie spomenutu vetu o tom, aky zvuk vydal uder starou motykou po hlave cloveka. Niektorym ludom toto spusti nutkavu myslienku pocut ten zvuk a nebudu moct spat ani jest, kym niekoho neudru motykou po hlave. Nejde tu o teba ani o autorku ani o ine zeny z diskusie, ktore podcasty pocuvaju pri zehleni alebo zaspavani. Vam z toho mozno bude zle nejaky cas, mozno sa vam to vynori v nespravnej chvili, to je jedno, je to vasa volba. Beriete osobne ako utok upozornenie na nebezpecenstvo tychto opisov a mate tu v priamom prenose dalsiu tragediu z prahy, kde sa agresor inspiroval z cinu ineho agresora a nasledne sa uz vynaraju dalsie agresivne reakcie narusenych ludi, ktori sa s vrahom identifikovali. dokonca zhrozeni ludia kritizuju, ze media zverejnili typy zbrani, ktore pouzil,lebo kazdy detail tragedie inspiruje dalsich a dalsich ludi.
Ludia bazia po detailoch tragedii, chcu vediet presne co sa stalo, ako sa to stalo. Lenze tymto sposobom sa tieto detaily dostavaju do hlav narusenych ludi. Ano, presne do hlav nasich susedov, spoluziakov. Kazdy z nas mohol byt tou obetou z prahy, nabuduce sa to moze stat u nas, v nasej skole, obchode, tam kde budeme my.

Psychiater, ktory tvori tieto podcasty, by si toto nebezpecenstvo mal uvedomovat a je otazka, preco predtym vydaval nejake "v pohode" podcasty a zrazu vydal nieco tak strasne. To je podla mna hrozny preslap a nemalo by mu to prejst. Vyuzil to, ze sa dostal do domacnosti a teraz udrel.

Autorka, skus si vziat to dobre, co ti tu niektori chceli povedat, necit sa ublizena. Skus uvazovat nad tym, preco to ten psychiater urobil a ci to bolo dobre.

Pozrela som si zbezne vyssie prilozeny link na ten spominany pripad znovuzrodenia. Pisala si, ze ta zaujima psychika pachatela, zaroven si zelala nevlastnej matke rovnaku smrt aku prezilo to dievca.

Mozno vies ovela viac detailov o zivote a povahe nevlastnej matky, ja neviem nic. Mozno bola zla a bezcitna, to ja neviem. Ale citala som tam, ze pracovala ako sestricka a ze sa ujala zanedbaneho dievcatka, ktore uz zrejme preslo v detstve traumou, ktora ho poznacila. Predstavim si zenu, ktora sa ujme poznaceneho dietata, snazi sa mu vynahradit jeho zivotne straty, venuje sa mu, dava mu lasku. Dievca sa vsak nerozvija, robi zle veci, chyba jej empatia. Nie je ako bezne dieta, nie je ani ako problemove dieta, je uplne ina. Nevlastna matka si s nou nevie poradit, vsade pocuva kritiku okolia, skoly, rodiny. Jej zivot sa stava nocnou morou. Dietatu nepomahaju ani lieky psychiatra. Preto sa rozhodne pre terapiu, ktora sa v jej spolocnosti praktizuje a je ochotna za to zaplatit vela penazi. Vela od tejto terapie ocakava, prvy den dokonca prinasa prve zlepsenie, kvoli ktoremu sa zena este viac upina na terapiu ako na jedine riesenie niekolkorocneho utrpenia.
Dalsi den je terapia ovela narocnejsia a emocionalne velmi vypata. Zena tusi, ze to nie je spravne, ale v hlave ma predstavu ukoncit utrpenie dievcata aj seba a ocakava zazrak. Je to jej jedina nadej, ako vsetko zmenit, uz tolkokrat bola na dne, citila sa ako najhorsia matka, tolkokrat zlyhala a uz viac takto nemoze zit. Nenavidi svojim sposobom svoj zivot, nenavidi seba, nenavidi to dieta, nenavidi spolocnost, ktora jej nepomohla, ktora ju kritizuje. A tak robi vsetko pre to, aby tato jedina nadej, terapia, priniesla zazrak a spokojne dieta, spokojny zivot, novy zivot.
Ked nic nepocut, dufa, ze sa to podarilo, ale sama tomu neveri. Bolo to velmi zle, bolo to peklo. Nakoniec zistuje to najhorsie, dieta je mrtve.
Chcela mu dat domov, lasku, prilezitost, no nakoniec mu sposobila smrt.
Mozno keby vsetko bolo inak, bola by ticha hrdinka, ktora uzdravila poznacene dieta a uchranila ho od strasneho zivota.
Teraz je len vrahyna, ktorej spolocnost zela dlhu tryznivu smrt.
Ja jej zelam, aby si dokazala odpustit a svoj zivot zit.

autor
23. dec 2023

@poppy22
@janetinka27 ďakujem za analýzu 😀 Ani som to nedočítala, naozaj sa to nedá, prepáčte

poppy22
23. dec 2023

o nic horsie analyzy,ako ked sa niekto pitve v cinoch vrahov😉

bbshop
23. dec 2023

Počúvať hodiny o krviprelievaní a psychopatoch je určite zaujímavejšie a prinosnejsie z hľadiska psychológie ako si pár minút čítať komentáre od duševne zdravych ludi, ktorí si s nimi dali námahu, aby niečo vysvetlili. Hlavne, že tu niekoho fascinuje psychológia VRAJ všeobecne..a nielen vrahovia. VRAJ.

poppy22
23. dec 2023

https://www.cas.sk/clanok/2880895/sialene-zilin... ...len toko este k inspiracii...navyse, teraz mas vsade plany a postupy ako david urobil tu vec... tak niektori uz mozno premyslaju,ako to "vylepsit", aby bolo obeti este viac...

janka_23
23. dec 2023

@janetinka27 sorry tvoj elaborat čítať nejdem 😉

janka_23
23. dec 2023

Nechaj ich, nech si tu drukuju 😉 co my psychicky narušené o tom vieme 😅

majlo1234
23. dec 2023

@janetinka27 v tom konkretnom pripade bola adoptivna matka zbavena obvineni. Doplatila na svoju dovercivost a obmedzenost/hlupost. Co uz sa neda povedat o tych terapeutoch. Mozno k tomu pridalo aj to, ze ich tam bolo viacero, “davova psychoza”.

janka_23
23. dec 2023

@poppy22 strelec z Prahy sa tiež inšpiroval činom zo zahraničia a pochybujem ze o tom počul v podcaste. Videl to v telke, na nete, v médiách. Takže asi toľko k tej vašej honbe na čarodejnice ktorú ste tu spustili. Staci si zapnúť internet a tam máš toľko násilia ze nejaký podcast sa na to nechytá ani náhodou. Takže čo teraz? Ideme vypnúť internet? Zakázať média? Bohužiaľ je to súčasťou života a ze vy tu pritomne budete plut na tie ktoré si vypočujú nejaký krimi podcast s tym nič nenarobite. Kiež by nejaký podcast bol najväčším problémom ze ludom v poslednom čase hrabe

autor
23. dec 2023

@bbshop
@poppy22 keď vám tak vadia krimi podcasty, choďte sa sťažovať na ministerstvo kultúry. Neviem čo viac k tomu dodať, pretože mňa vaše výlevy absolútne nezaujímajú 🤔

janka_23
23. dec 2023

@bbshop však ty si počúvaj co chceš, núti ta niekto tie podcasty počúvať? Keď sa aj hodíš zadkom o zem nič s tým neurobíš ze sa take podcasty budú natáčať. Jednoducho kým to ludia počúvajú tak sa natáčať budú. A nie len u nás ale po celom svete.

poppy22
23. dec 2023

@janka_23 pointa bola inde...pokial by boli len strohe info o zlocinoch, tak by to bolo ok...ale ked niekto pocuva kedy presne co ako spravil, ako si dal zalezat na detailoch ,do podrobnosti-tak si to niekto naruseny, kto to ma moznost pocuvat, bude chciet vyskusat, ked to ma tak farbisto podane aj navodom ako to dotycny urobil...a nejde len o podcasty...
neboj autorka zlata, ja uz nejdem pisat😉😂-prajem ti viac svetla v zivote,aby si nemusela niektore veci rozdychavat a nebolo ti z nich zle😉...pekne sviatky...pa...

autor
23. dec 2023

@janka_23 mňa už tie ich extrémistické názory začínajú desiť 😀🫣

janka_23
23. dec 2023

@poppy22 a videla si v poslednom čase správy pripadne články na internete? Aké informácie, fotky, videá zverejňujú? Bohužiaľ, nedeje sa to iba v podcastoch takže asi toľko k tomu. A ked je niekto psychicky narušený a ma k tomu sklony nepotrebuje nejaký podcast aby niekoho zavraždil.