Hľadanie filmu z 80. rokov: záhada opusteného domu
Hľadám jeden film, ktorý som videl v 80-tych rokoch.
Ide asi o nejaký kriminálny alebo psychologický film, možno horor.
Predpokladam, že bol natočený asi niekde v Europe.
Pamätám si z neho len dve scény a to len nejasne.
Prvá sa točí okolo jednoho opusteného domu, na ktorý sa, asi hlavná postava pozerá zo svojho okna každý deň.
Raz si on/ona pozerá nejaký časopis/noviny a najde v ňom fotku tohto opusteného domu naproti, ale na fotografii sa svieti v jednom okne.
To jemu/jej príde čudné a vyberie sa pozrieť do tohto domu.
Ak sa dobre pamätám, muž sa vyberie si pozrieť dom a jeho partnerka ostane doma, pričom pozoruje dom oproti.
Keď sa jej partner objavi v okne opusteného domu, zamávaju si, ale v tom vidí, ako ho niekto zo zadu napadne.
Druhá scéna je na ulici, kde prebieha nejaký pochod, protest mladých ľudí, ktorí idú po ulici s transparentmi.
V jednom momente padá na zem nejaký muž, a má vrchbáte zapichnutý nôž. Niekto ho v dave zabil.
Videl niekto tento film?
myslím, že to bude francúzsky film " Nežné kura " 🙂
Ďakujem za podnety, ale nepamätám si moc detailov.
Aj predchádzajúce detaily, môžu byť trošku skreslené, nakoľko to bolo dávno, čo som to videl.
Aj ja predpokladám, že išlo o nejaký, možno menej známy talianský alebo francuzský film, ale môžem sa mýliť.
Ešte ma napadlo, že keď sa tí dvaja videli z okien z protiľahlých domov, zdá sa mi, že tá jeho partnerka sa začala v okne vyzliekať, aby ho trošku rozptýlila a on ju pozoroval z toho opusteného domu, ako sa vyzlieka (ako je hore bez).
A v tom ho pravdepodobne ten vrah bodol zozadu do chrbta.
Súhlasím s Mirkou. Girardotová, Noiret.
Áno, myslím, že ide fakt o film Tendre Poulet.
Pozrel som si už nejaké ukážky na internete a sú tam podobné sceny.
Neviem, prečo som mal tento film dlhodobo v hlave.
V popise na csfd.sk sa píše, že je to film Akčný / Komédia / Thriller.
Ja som si ho zapamätal, ako psycho thriller, asi aj preto, že som ho videl v nevhodnom veku, ako malý chlapec a bol pre mňa vtedy dosť strašidelný.
Uvidíme, aké budem mať z neho pocity teraz, po takmer 40 rokoch.
Možno to bude terazky komédia pre mňa.
Ďakujem ešte raz za pomoc.

ChatGPT odkazuje, že:
Film, ktorý opisujete, by mohol byť európsky psychologický triler alebo kriminálny film z obdobia 70. alebo 80. rokov. Vaše popisy naznačujú prvky napätia, zvedavosti a záhadných udalostí v tichom, možno až melancholickom prostredí. Vzhľadom na scenérie, ktoré spomínate (opustený dom, záhadná fotografia, útok a davová scéna), by mohlo ísť o film s tematikou voyeurizmu alebo zločinu odohrávajúceho sa v tichom predmestí.
Niekoľko možných tipov:
"The House with Laughing Windows" (1976) – Psychologický hororový triler talianskej produkcie. Dej sa točí okolo tajomstiev v malom meste, opusteného domu a vraždenia, aj keď detaily úplne nesedia, môže to byť podobný žáner.
"Caché" (2005) – Francúzsky psychologický triler (natočený neskôr, ale môže vás zaujať). Príbeh sleduje muža, ktorý dostáva záhadné nahrávky a zisťuje, že je sledovaný.
Nemecké alebo severské detektívne filmy – V 70. a 80. rokoch bolo mnoho psychologických detektívnych filmov s minimalistickými zápletkami odohrávajúcimi sa v mestských alebo predmestských prostrediach.
Skúste ešte pripomenúť, či si pamätáte jazyk filmu, prípadne akú atmosféru mal (napr. tmavé a depresívne, alebo viac realistické), či tam boli známi herci alebo režisér, alebo aspoň krajinu. Podrobnejšie informácie by mohli pomôcť!