icon

Hľadanie filmu z 80. rokov: záhada opusteného domu

delpedro
16. dec 2024

Hľadám jeden film, ktorý som videl v 80-tych rokoch.
Ide asi o nejaký kriminálny alebo psychologický film, možno horor.
Predpokladam, že bol natočený asi niekde v Europe.
Pamätám si z neho len dve scény a to len nejasne.
Prvá sa točí okolo jednoho opusteného domu, na ktorý sa, asi hlavná postava pozerá zo svojho okna každý deň.
Raz si on/ona pozerá nejaký časopis/noviny a najde v ňom fotku tohto opusteného domu naproti, ale na fotografii sa svieti v jednom okne.
To jemu/jej príde čudné a vyberie sa pozrieť do tohto domu.
Ak sa dobre pamätám, muž sa vyberie si pozrieť dom a jeho partnerka ostane doma, pričom pozoruje dom oproti.
Keď sa jej partner objavi v okne opusteného domu, zamávaju si, ale v tom vidí, ako ho niekto zo zadu napadne.
Druhá scéna je na ulici, kde prebieha nejaký pochod, protest mladých ľudí, ktorí idú po ulici s transparentmi.
V jednom momente padá na zem nejaký muž, a má vrchbáte zapichnutý nôž. Niekto ho v dave zabil.
Videl niekto tento film?

thirstymonk
16. dec 2024

ChatGPT odkazuje, že:

Film, ktorý opisujete, by mohol byť európsky psychologický triler alebo kriminálny film z obdobia 70. alebo 80. rokov. Vaše popisy naznačujú prvky napätia, zvedavosti a záhadných udalostí v tichom, možno až melancholickom prostredí. Vzhľadom na scenérie, ktoré spomínate (opustený dom, záhadná fotografia, útok a davová scéna), by mohlo ísť o film s tematikou voyeurizmu alebo zločinu odohrávajúceho sa v tichom predmestí.

Niekoľko možných tipov:

"The House with Laughing Windows" (1976) – Psychologický hororový triler talianskej produkcie. Dej sa točí okolo tajomstiev v malom meste, opusteného domu a vraždenia, aj keď detaily úplne nesedia, môže to byť podobný žáner.
"Caché" (2005) – Francúzsky psychologický triler (natočený neskôr, ale môže vás zaujať). Príbeh sleduje muža, ktorý dostáva záhadné nahrávky a zisťuje, že je sledovaný.
Nemecké alebo severské detektívne filmy – V 70. a 80. rokoch bolo mnoho psychologických detektívnych filmov s minimalistickými zápletkami odohrávajúcimi sa v mestských alebo predmestských prostrediach.
Skúste ešte pripomenúť, či si pamätáte jazyk filmu, prípadne akú atmosféru mal (napr. tmavé a depresívne, alebo viac realistické), či tam boli známi herci alebo režisér, alebo aspoň krajinu. Podrobnejšie informácie by mohli pomôcť!

ninazemna
16. dec 2024

@delpedro Nôž? Nie šidlo so znakom firmy na rukoväti? Girardotová, Brasseur, Trintignant?

mirka2418
16. dec 2024

myslím, že to bude francúzsky film " Nežné kura " 🙂

delpedro
autor
17. dec 2024

Ďakujem za podnety, ale nepamätám si moc detailov.
Aj predchádzajúce detaily, môžu byť trošku skreslené, nakoľko to bolo dávno, čo som to videl.
Aj ja predpokladám, že išlo o nejaký, možno menej známy talianský alebo francuzský film, ale môžem sa mýliť.
Ešte ma napadlo, že keď sa tí dvaja videli z okien z protiľahlých domov, zdá sa mi, že tá jeho partnerka sa začala v okne vyzliekať, aby ho trošku rozptýlila a on ju pozoroval z toho opusteného domu, ako sa vyzlieka (ako je hore bez).
A v tom ho pravdepodobne ten vrah bodol zozadu do chrbta.

mirka2418
17. dec 2024

@delpedro na 100% je to film Nežné kura, pozri si ho 👍

ninazemna
17. dec 2024

Súhlasím s Mirkou. Girardotová, Noiret.

delpedro
autor
18. dec 2024

Áno, myslím, že ide fakt o film Tendre Poulet.
Pozrel som si už nejaké ukážky na internete a sú tam podobné sceny.
Neviem, prečo som mal tento film dlhodobo v hlave.
V popise na csfd.sk sa píše, že je to film Akčný / Komédia / Thriller.
Ja som si ho zapamätal, ako psycho thriller, asi aj preto, že som ho videl v nevhodnom veku, ako malý chlapec a bol pre mňa vtedy dosť strašidelný.
Uvidíme, aké budem mať z neho pocity teraz, po takmer 40 rokoch.
Možno to bude terazky komédia pre mňa.
Ďakujem ešte raz za pomoc.