Nové pokračovanie filmovej ságy Alien: Romulus prekvapuje napätím
Hneď na úvod musím povedať, že pokračovania po treťom Predátorovi, Terminátorovi, Votrelcovi a iných filmových klasikách už pre mňa akoby neexistovali. Ale v piatok večer nebolo do čoho pichnúť, tak som si povedal, že kuknem už len kvôli režisérovi a scenáristovi v jednom, ktorým je sám Fede Alvarez. Áno je to ten Alvarez, ktorý ma na svedomí asi najväčšiu klasiku mojej hororovej mladosti, film Lesný duch (Evil Dead)
Dej filmu sa odohráva po prvom filme Votrelec (Ridley Scott 1979), keď sa na obežnej dráhe kolonizovanej planéty Weyland Yutani Corporation objaví zdanlivo opustená kozmická loď, ktorú si partia mladých ľudí veľmi nešťastne vyberie pre svoju záchranu z otroctva.
Lenže mi čo ságu už poznáme, vieme, že tiché miesta bývajú najzradnejšie. Takže ako naša mládež zistí, prázdna loď nie je úplne prázdna a dlho nebude ani tichá. Zmení sa na miesto plné kriku, kyseliny a sĺz. Skvelý scenár skvelého scenáristu, ktorý votrelcovi vdýchol nový život. Pohráva sa s umelou inteligenciou, nevyspytateľnou gravitáciou a prvkami body hororu. Dve hodiny napätia, ktoré sa dalo krájať. Nič pre slabšie povahy a majiteľov srdcových stimulátorov. Za mňa veľmi slušné a dôstojné pokračovanie aj bez Sigourney Weaver.
@fido69 som rád, že chlapi maju super témy na rozoberanie :D konečne trocha čill..
@fido69 videla som romulus. Ale mala som ine ocakavania. Som nejak myslela ze to bude prequel, ze co bolo pred a on to bol taky medzi diel. Niektore sceny jak cez kopirak (z predoslych votrelcov) inak sa mi pozdaval ten Andy a moj manzel odcenil ze konecne ukazali tazky zivot v koloniach.
Pozrel som to doma ( neveril som, že sa oplati ist do kina a trocha lutujem :D ) " offspring" ( posledny hybrid vo filme) bol prepojeny s prometeom.. " engineers" a ich čierna tekutina ktoru pouzil na začiatku filmu " stvoritel" pred tym ako zomrel na zemi, ktoru použil android vo filme mala substancie z engineers a xeno.. za učelom stvorit dokonalu bytost.. to bol aj ciel Androida v Romuluse , stvorit tuto bytost... ( Nezaručujem, že je to pravda, mam to od fanatikov z YT) len pre info , co za typka jej to vyliezlo z brucha
@fido69 díky presne toto som potreboval. Takže romulus sa odohrával v dobe keď Replayová spala v záchrannom module kým ju v dvojke (teda votrelci) nenašli. Len som zvedavý či tá kolónia v romuluse nebola tá ktorú našli v dvojke (teda votrelci) zdevastovanú. Ale sa mi zdá že tá zdevastovaná kolónia z dvojky je na tej planéte kde pristála loď nostromo v jednotke. Lebo Replayová v dvojke hovorila že vy ste postavili kolóniu na tej planéte? Veď to tam je nebezpečné.
@matana2 prequel je ten prometheus, tam je že ako to celé začalo.
inák tieto kadejaké prepojenia, medzičasti, čo bolo pred, čo bolo po, sú nejako v móde u sci-fi filmov. Aj hviezdna brána je taká. Dokonca má až dve alternatívy konca. Vo hviezdnych vojnách detto. Všetko tam plátali a prepájali. S humorom to spravili v trilógii Návrat do budúcnosti. Že tam boli 3 stromy, a v budúcnosti tam stálo obchodné centrum Three Pine Mall, a keď v minulosti vrazilo auto do jedného stromu a vyvalilo ho, už sa v budúcnosti volalo obchodné centrum že Two Pine Mall. Alebo tá priepasť že kleitnova roklina, a v minulosti zachránili istú pani kleitnovú a tak sa tam nezrútila a tým pádom tak nenazvali priepasť. A na konci ako riešili že vlak spadne do kleitnovej priepaste a potom ho napadne: My sme ju zachránili a zmenili sme dejiny! Ona tam mala spadnúť!
V jednotke hrajú normálne vyzerajúci ľudia, paci sa mi kamera a to co herci spravia dáva zmysel keďže sa to hodí k ich charakteru. Je tam napätie.
A hlavne som si všimla jednu perfektnú vec. V jednotke som nevedela kto prežije, nebola som si istá kto je hlavná postava, ci vôbec niekto prežije a len som hľadala kto zomrie prvý. Úžasné.
Najnovší Alien: partia pekných nastiletych deti žije na planéte, kde sa pracuje od skorého veku, ale vôbec to na nich nie je vidno. Rodiča umierajú skôr, lebo životná úroveň je biedna, ale neukázali mi to vo filme ani jednou krátkou scénou a nebolo to vidno ani na tých pekných tváričkach. Robili ste niekto 12tky? Ja áno - mala som kruhy pod očami, bežne neucesane vlasy v cope. Nemohla som sedieť - boleli ma nohy. Také ze pn? Ani náhodou. Robili sme choré a choroba sa nás držala jak kliešť. Štyri sme tam po čase mali problém s chrbticou.
Vedela som kto je hlavná postava a neumrela, škoda.
Cernosko bol super.
Aziatka vyzerala, že si robí srandu - i dont wanna die. - ale prosím, chod už.
Pre mňa žiadne napätie, ledva som to dopozerala a v niektorých momentoch som nechápala co za dialógy im to tam popísali, nespomeniem si konkretne. Musela by som si to znova pozrieť, ale to nehrozí.
Ale inak kamera a rekvizity super
A ešte, predtým Alien striehol na korisť. V najnovšom aj 20 alienov pri sebe a nechajú hrdinku zdrhnut, ani sa poriadne nehnu. Sak nech ide.
A scénka kde sa jej pozrel do očí, vtedy som mala byt v napätí, ale... Takáto scénka bola aj s Ripley, ona bola matkou, takže dávalo zmysel, že si ju prezerá... Ale čo tohto bolo po mladej? Nič, mohol ju zabiť a ísť ďalej
@1gramofon tá mladá bola tiež tehotná s alienikom. Ale nie tá hlavná hrdinka. Ale hentá druhá. Veď aj ho porodila.
Alien je doteraz topka, videla som to snad 20x … raz na amfiku, pod hviezdnou oblohou… jaj uzasny film
Pre tych co nevedia, postavu votrelca si zahral mlady student umenia povodom z Nigerie, vysoky viac ako 2 m, ktory sa do kostymu nasukal lebo bol nezvykle stihly, chodil na hodiny tai ci aby sa naucil pomaly pohybovat.. bohuzial uz nezije , Ridley Scot ho vraj drzal mimo ostatnych hercov, aby sa vobec nestretavali a co najviac sa ho desili
@thunderdome áno, ale písala som o hlavnej hrdinke keď už zostala len ona

Milujem všetky spomenuté filmy. Ale čo sa votrelcov týka, videl som všetky a hlavne ma zaujíma dejová línia, lebo už natočili všelijaké čo bolo pred udalosťami (prometheus), čo bolo po udalostiach, a už som to nevedel zaradiť. Po tej jednotke z roku 1979, nasledovala dvojka a trojka, čo bola natočená ako trilógia pôvodne s tou Sigurney. Tie išli pekne po sebe a naväzovali. Potom neskôr prišla 4-ka čo sa mi najmenej páčila. Že akože ju naklonovali. Ona na konci trojky totiž umrela. A toto naposledy mal byť nejaký paralerný príbeh? Alebo tá planéta s tou firmou weyland je vlastne tá na ktorú v dvojke prišli a už bola zničená votrelcami?