icon

Silné dojmy z filmu Otec

20. okt 2025

Večer som ho videla a nespím. Srdce zovreté, hrča v krku a dcéru pritúlenú k sebe s prosbou a nádejou, nech nás (úplne všetkých) rodičov takáto hrôza obchádza. Neviem si predstaviť väčšiu tragédiu pre človeka.... ako keď mu vlastným pričinením zomrie dieťa. Vôbec sa nedivím, že ho to pochovalo. Ľutujem, že som bola v kine a takto sa utýrala. Nikdy viac nechcem film v podobnom duchu vidiet. Ešte tie autentické herecké výkony k tomu, hotová som.

Strana
z2
zuzinka888
20. okt 2025

Ja na to nemam odvahu- pozriet si to. Slalo sa to aj u nas - matka a dcerka. Su to o rovske tragedie, aleze obrovske s tazkym dopadom na rodinu. A tie vycitky a obvinovanie mudia byt nekonecne. No mozno to da aj iny rozmer- a vzbudy trochu sucitu a "pocopenia" lebo rodic dostal ranu tu najtachsiu- a potom prida aj spolocnost- opovrhnutie,pohrdanie( staci si precitat komentare pod takym clankom). A pritom je jediny "spravny" pocit iba sucit.

enmery
20. okt 2025

Tak potom to herecky zahrali super. Ak by si to nevidela, prestali by takéto prípady existovať? Nie, neprestali. Zober to ako ponaučenie. V Amerike už majú pípajúce autosedečky, aby sa rodič v tom zhone otočil napr.

0silvia0
20. okt 2025

@anonym_autor film mal skor posolstvo neodsudit niekoho na zaklade jeho skutkov, ale vidiet v kazdom cloveka. Toto ziadny rodic neurobi naschval, je dost potrestany vycitkami svedomia, este mu okolie pridavalo.

andrejka2424
20. okt 2025
@0silvia0

@anonym_autor film mal skor posolstvo neodsudit niekoho na zaklade jeho skutkov, ale vidiet v kazdom cloveka. Toto ziadny rodic neurobi naschval, je dost potrestany vycitkami svedomia, este mu okolie pridavalo.

@0silvia0 Aj ja som to takto vnímala.Otec dievčatka si prešiel peklom a myslím,že aj vďaka tomuto filmu sa na to dokázala pozrieť široká verejnosť s väčším pochopením,súcitom. Mnohí si až v kine uvedomili, že sa to môže stať komukoĺvek. Kiežby sa to už nikdy nestalo.

anonym_8f7d72
20. okt 2025

Poznám ten konkrétny prípad a aj osud otca ( Jožka) a dieťaťa (Kristínky) som v tom čase vnímala veľmi intenzívne a nielen ľudia z NR. Škoda len, že tento prístup majú matky a ostatní ľudia až po jeho smrti. Keď sa stala tá nešťastná udalosť, tak v prvom rade matky s malými deťmi ho išli ukameňovať zaživa a situácia okolo neho bola neúnosná. Naozaj sa vtedy do jeho kože vedel vžiť iba málokto. Jožko bol pranierovaný na verejnosti, v médiách. Po jeho smrti dokonca veľa žien a matiek s malými deťmi hovorili, že dobre sa stalo. A dnes, keď sa z toho natočí film, je tým istým mamičkám zrazu jeho ľúto. Aké zvláštne.

0silvia0
20. okt 2025
@anonym_8f7d72

Poznám ten konkrétny prípad a aj osud otca ( Jožka) a dieťaťa (Kristínky) som v tom čase vnímala veľmi intenzívne a nielen ľudia z NR. Škoda len, že tento prístup majú matky a ostatní ľudia až po jeho smrti. Keď sa stala tá nešťastná udalosť, tak v prvom rade matky s malými deťmi ho išli ukameňovať zaživa a situácia okolo neho bola neúnosná. Naozaj sa vtedy do jeho kože vedel vžiť iba málokto. Jožko bol pranierovaný na verejnosti, v médiách. Po jeho smrti dokonca veľa žien a matiek s malými deťmi hovorili, že dobre sa stalo. A dnes, keď sa z toho natočí film, je tým istým mamičkám zrazu jeho ľúto. Aké zvláštne.

@anonym_8f7d72 no to si uz musia spytovat svedomie tie konkretne mamicky

madeincssr
20. okt 2025

Stadovita nenavist bez znalosti detailov je mocna. Mnohokrat to vidno aj tu na MK.

anonym_8f7d72
20. okt 2025
@madeincssr

Stadovita nenavist bez znalosti detailov je mocna. Mnohokrat to vidno aj tu na MK.

@madeincssr mrzí ma, že až film prinútil ľudí vnímať ho ako človeka/otca so svojím príbehom a bolesťou. Prečítajte si niektoré diskusie zo 7/2015 a neskôr a pozrite si, ako sa ľudia k témam vyjadrovali, hlavne matky. A nemusíte ísť ďaleko, vyhľadajte si témy tu na MK. Empatia voči dieťaťu, voči matke, minimálna voči otcovi.

anonym_c055d3
20. okt 2025
@madeincssr

@madeincssr neplanujem si pozriet film, fakt si netrufam, ale zo zvedavosti, ake su tie detaily?

anonym_8f7d72
20. okt 2025
0silvia0
20. okt 2025
@anonym_c055d3

@madeincssr neplanujem si pozriet film, fakt si netrufam, ale zo zvedavosti, ake su tie detaily?

@anonym_c055d3 detaily sú tie, že sa jednalo o syndróm zabudnutého dieťaťa, stáva sa to, mozog situáciu vyhodnotí inak ako sa v realite deje.

autor
20. okt 2025
@anonym_8f7d72

@anonym_8f7d72 mali okrem Kristínky ešte dieťa? Staršie, prípadne podarilo sa im splodiť? Vo filme bolo stvárnené, že manželka túžila...
Áno, môže sa to stať každému. Bohužiaľ, sama sa pristihnem, že konám v režime autopilota. Veci robím automaticky, idem činnosť zopakovať a potom sa buchnem po čele, že veď je to už hotové. Môže to byť aj naopak.

andrejka2424
20. okt 2025
@anonym_8f7d72

@anonym_8f7d72 Napríklad k tomu prípadu som sa ja nikdy nikde nevyjadrila.Iba si pamätám, keď to bolo v správach.Či píšeš o konkrétnych mamičkách o ktorých vieš,že ho vtedy zlynčovali a teraz ĺutujú?

unicornlady
20. okt 2025

Autorka, tu je článok. Majú ešte staršiu dcéru.
https://www.cas.sk/spravy/domace-spravy/jozef-5...

kremlicka250
20. okt 2025

Ja osobne nenavidim pri akomkolvek nestasti komenty ludi: a kde bola matka? nestastie sa dokaze stat behom sekundy a vela krat je to len ciste stastie/nestastie, blba nahoda...
Ja som napr.citala rozpravku otocim sa a mala vedla mna snuru zo zaluzii okolo krku zavesenu.Sedela hned vedla mna...nastastie sa nic nestalo, ale srdce som mala az v krku...
Taktiez som v panike hladala pohladom vlastne 3 mesacne dieta, v postielke nebol, na hracej deke nebol.....kym som si uvedomila, ze ho vlastne kojim...ludsky mozog sa vie s nami velmi pekne zahrat.

anonym_8f7d72
20. okt 2025
@andrejka2424

@anonym_8f7d72 Napríklad k tomu prípadu som sa ja nikdy nikde nevyjadrila.Iba si pamätám, keď to bolo v správach.Či píšeš o konkrétnych mamičkách o ktorých vieš,že ho vtedy zlynčovali a teraz ĺutujú?

@andrejka2424 prečítaj si tu tie správy, čo tu boli v tých rokoch. Treba si to pracne vyhľadávať, ale nebudem to robiť, ja som to vtedy žila spolu s rodinou Jožka K. Každopádne, tieto isté mamičky dnes chodia na film otec a píšu tu anonymné statusy o tom, ako ich film zasiahol. Pred 10 rokmi mal Jozef 5,5 mil. sudcov na Slovensku, doslovne.

andrejka2424
20. okt 2025
@anonym_8f7d72

@andrejka2424 prečítaj si tu tie správy, čo tu boli v tých rokoch. Treba si to pracne vyhľadávať, ale nebudem to robiť, ja som to vtedy žila spolu s rodinou Jožka K. Každopádne, tieto isté mamičky dnes chodia na film otec a píšu tu anonymné statusy o tom, ako ich film zasiahol. Pred 10 rokmi mal Jozef 5,5 mil. sudcov na Slovensku, doslovne.

@anonym_8f7d72 To nebolo posledné nešťastie, ktoré sa stalo.Možno aspoň niektoré z nich sa kvôli myšlienke filmu budú vedieť o nieco viac vcítiť do ''vinníka''.Že je to málokedy také čierno biele.

autor
20. okt 2025
@unicornlady

Autorka, tu je článok. Majú ešte staršiu dcéru.
https://www.cas.sk/spravy/domace-spravy/jozef-5...

@unicornlady ďakujem. Aspoň že neostala sama. 🙏🏽🤍

autor
20. okt 2025
@anonym_8f7d72

@anonym_8f7d72 to nie je môj prípad. Nad takouto tragédiou nikomu neprináleží vynášať súdy.

zuzanita1609
20. okt 2025

A môžem sa opýtať,o čom je tento film,nevidela som ho,ale tak,vyhodnotila som z komentov,že zabudnuté dieťa v aute? Či? Ďakujem moc ☺️.

0silvia0
20. okt 2025
@zuzanita1609

A môžem sa opýtať,o čom je tento film,nevidela som ho,ale tak,vyhodnotila som z komentov,že zabudnuté dieťa v aute? Či? Ďakujem moc ☺️.

autor
20. okt 2025
@enmery

Tak potom to herecky zahrali super. Ak by si to nevidela, prestali by takéto prípady existovať? Nie, neprestali. Zober to ako ponaučenie. V Amerike už majú pípajúce autosedečky, aby sa rodič v tom zhone otočil napr.

@enmery áno, beriem to ako ponaučenie a nielen z pohľadu pochybenia otca, ale hlavne pre sebareflexiu všetkých "sudcov," či naoko ich úžasných vzťahov a do hĺbky tak veľmi prehnitých. Nie každý ich kamarát/kolega/rodina neviem, tú tragédiu zdieľal úprimne s nimi. Mnohí sa tvárili a v hĺbke duše otca zatratili a stal sa pre nich vrahom. V konečnom dôsledku si tento kríž niesli sami. Ťažko je veriť v naozajstné priateľstvá.

magdalienka11
20. okt 2025

@anonym_autor obdivujem ľudí, čo sa dobrovoľne rozhodli film vidieť. Ja by som to nedala

doriiis
20. okt 2025

Múdry človek nesúdi, ale najprv študuje. Pamätám si, že vďaka tomuto prípadu som prvýkrát počula pojem ,, syndróm zabudnutého dieťaťa,, a čítala som o tom štúdiu. Odporúčam si ju prečítať každému, kto tvrdí, že jemu sa to stať nemôže

autor
20. okt 2025
@magdalienka11

@anonym_autor obdivujem ľudí, čo sa dobrovoľne rozhodli film vidieť. Ja by som to nedala

@magdalienka11 nič som si o tom filme predom nezistila.. v roku 2015 zrejme kvôli náročnému obdobiu som sa správam z domova a zo sveta veľmi nevenovala. Bolo to hrozné vidieť a prežiť s nimi len ako divák.
Odporúčam vidieť každému rodičovi, ktorý vrieska po svojom dieťati pre nič a prenáša si naň nervozitu.

anonym_a272bf
20. okt 2025

Film Otec je celkom dobre spracovaný, herci sú skvelý, čakala som viac detailnejši príbeh ale dalo sa aj takto. Celkom ma to zaujalo teda objednala som si aj knihu podľa skutočných udalostí.
Ja nikoho nesudim, no hlava mi neberie ako sa mohlo zabudnúť na to dieťa. Dobre keď človek zabudne v aute mobil alebo peňaženku. Ale svoje dieťa. Veď vystúpim z auta a prvé čo beriem von sú moje deti.

majlo1234
21. okt 2025
@anonym_a272bf

Film Otec je celkom dobre spracovaný, herci sú skvelý, čakala som viac detailnejši príbeh ale dalo sa aj takto. Celkom ma to zaujalo teda objednala som si aj knihu podľa skutočných udalostí.
Ja nikoho nesudim, no hlava mi neberie ako sa mohlo zabudnúť na to dieťa. Dobre keď človek zabudne v aute mobil alebo peňaženku. Ale svoje dieťa. Veď vystúpim z auta a prvé čo beriem von sú moje deti.

@anonym_a272bf vraj tam zahralo viacero “zlych” nahod. Ze dieta zaspalo po ceste, ze sedelo v novej sedacke na opacnej strane, ze otec mal ist na stretnutie, a nesiel…

Ja si to nejdem pozriet, a priznavam, ze keby sa mi to stalo, nedokazem si odpustit. A nedokazala by som odpustit ani muzovi

anonym_985aac
22. okt 2025

@anonym_autor režisérka povedala, že dobre vie, že sa to môže stať aj jej. Aj ona aj obaja hlavní herci majú deti. Vraj to nakrúcanie bolo niekedy ozaj smutné.
Skutočny pribeh toho otca je popisaný bližie v knihe o ňom , ktorú napísal jeho kamarát:
Môj život s Jojom - D. Budzak
Spisovateľ priznal, že jeho prvá reakcia bol najskôr tiež hnev na kamaráta, že ako to mohol...

anonym_985aac
22. okt 2025
@anonym_a272bf

@anonym_a272bf pretože si začal myslieť, že dieťa tam už nie je, a že ide do práce.
Režisérka povedala, že dobre vie, že sa to môže stať aj jej.

Strana
z2