Videli ste film Bez dcéry neodídem?
Bez dcery neodidem? Je z roku 1991, ale ku mne sa dostal uz teraz. Je podla skutocnych udalosti.
Zena sa v Amerika vidala za lekara z Iranu, stastne zili, narodila sa im dcerka, a manzel ju nahovoril, aby sli sa pozriet na rodinu na 2 tyzdne, kedze sa nevideli 10 rokov. Nakoniec z toho vysvitlo, ze ich nepusti naspat.......
Akoze je brutalny a velmi odporucam. Zaroven je mi strasne, ale strasne luto tych zien. 💔💔💔
Niekde som citala ze uz aj ta dcera napisala knihu, z jej pohladu 😅 Neviem uz o nej natocili film
Čítala som knihu. Výborná a strašná zároveň.
Kniha naozaj stoji za precitanie a je pochopitelne lepsia ako film.
@dobryden bola si v irane, ked vies ake tam maju zdravotnictvo? Maju ho totitzto o dost daleko pred slovenskom a v tej dobe boli zarovnako s us. Dnes aj pred us, pretoze je pristupne sirokemu obyvatelstvu. To vobec nebolo o tom, ze by mala lepsie sance na osetrenie a us je lepsie, lebo demokracia atd. Ale ako vyhovorka to bolo dobre. Ja som bola tiez roky presvedcena, ze ako dobre urobila, ako zle by sa tam mala. Ale ked som iran navstivila, mam znamych irancov a pocula aj po dlhsiom interview s jej muzom (on totizto roky rokuce mlcal), tak uuuups, nie nebolo to celkom tak ako to ona podala. Ona sa vyvysovala z titulu us-obcanky nad irancami, ze ona je lepsia ako vsetci ostatni "zaostali" (toto je tak blby argument, velakrat to je v multikulti-vztahoch a castokrat na tomto aj stroskotavaju, ze jeden alebo druhy je lepsi, rodina je lepsie, krajina/jazyk/dosad si je lepsie....) a toto viedlo cely ich vztah do zahuby. Nie su prvi, ani posledni s takymto osudom. Len prvi sfilmovani 😎
Ano, videla som, aj som si poplakala. Vdaka za pripomenutie, na tento film som celkom zabudla, pacil sa mi, aj ked sa mi na to cele pozeralo velmi tazko. Musi to byt hrozne, ja ani neviem, ci to bolo podla skutocnej udalosti alebo nie, ale ja velmi prezivam aj filmy, knihy, vsetko, predstavujem si, ze som v kozi toho protagonistu 🙈
@vevesh Ano mas pravdu ,v tej dobe ked sa tam bombardovalo , bolo tam zdravotnictvo na špičkovej urovni.
A ak nemas tušenie ake zavazne ochorenie lupus je,tak nekomentuj.Ta liecba nebola donedavna ani len dostupná,kedze neexistovala.A vyskum sa robi najskor v amerike a europe na tieto ochorenia.Donedavna na lupus umierali ludia v príbehu 4 rokov od vzplanutia,a v takej krajine kde lietali bomby,zdravotnictvo bolo úbohé to dievca nemalo sancu prezit.
@dobryden ani sa nesnaž. To nemá zmysel.
Mne uplne stacilo, ako v knihe opisovala, ze s dcerou pozerali dokument o porode. Zena rodila so zahalenou tvarou…. Hoci dolu, samozrejme, musela byt naha. Ktore vyspele zdravotnictvo nedovoli spotenej zene pri porode dychat? No snad len v panike uprostred pandemie, ale aky je ibak zdravotny dovod na to zahalenie? V Irane sa zeny uz dlho buria a su prisne trestane. Ak by im bolo super, asi sa nesnazia vybojovat si slobodu. Iran pred 1979r bol pokrokovym statom. Nasledny prevrat zeny iba uvaznil a nikto sa nemoze divit, ze to zena zapadnej kultury vidi a opisuje.
A co mal robit? Liecenie odmietala,odmietala si priznat,ze ma problem. Nesud,lebo zivot s alkoholikom je tazky a castokrat znicia vsetkych naokolo. Alkoholizmus je v cloveku. To nie je vina jej muza,situacie a podobne.
@simsalabim tak toto je tak na mile od reality. Ziadna zena dobrovolne neodhali aj vrch, aj spodok, aby bolo vidno, o koho sa jedna. Tej zene na par sekund kvoli reportazi prekryli tvar, aby ju na videu nikto nespoznal🙄🙄🙄🤦♀️🤦♀️🤦♀️ruku sa srdce, ktora slovenka by kvoli reportazi rodila naha tak, aby ju spoznalo siroke susedstvo....zeny nikdy nerodili a nerodia zahalene a fakt takyto blud moze vypadnut len zo zapadniarky, ktora sa chce vyvysovat nad danou kulturou...
@vevesh vyvyšovať nad danou kultúrou?
Už to riadne hrotis...
Na jednej strane uznávam, že my "zapadniarky" máme skreslené predstavy, ako to v takýchto krajinách chodí..
Na druhej strane, sama musíš uznať, že sloboda ženy je v muslimskych krajinách obmedzená.. niekde viac, niekde menej, niekde extrémne..
Vyvysujem sa, keď poviem, že mi je tých žien luto?
@beronsche viac menej aj ano- z ich pohladu. Vies, vela zenam v ich krajinach ich usporiadanie vyhovuje, kedze maju ine zvyky, inu kulturu, narodili sa do nej a nechcu to menit a ked su spokojne, nemaju dovod menit. Oni maju ine hodnoty ako su na zapade uznavane. A ano, zapadniarky chcu ich menit na svoj obraz, i ked vo vela krajinach nie je vsetko tak uplatnitelne (alebo vobec)- uz len tym postojom, ze ti je ich luto. A ano, niekde je extremne sloboda zeny obmedzena- ale urcite nie v irane a urcite nie tak ako to bolo vykreslene v danom filme....
@vevesh žiaľ práve v Iráne majú ženy problém s ich právami. Je smutné, čo sa stalo s krajinou po prevrate. Mala som odtiaľ kolegyňu, ukazovala mi fotky jej mamy ako pred revolúciou chodili ženy oblečené. Fotka je spred univerzity, všetky dievčatá v klasických minisukniach 70-tých rokov, človek by neveril, že to bolo fotené v Iráne. Je smutné, že nejaký pošahaní debili majú potrebu diktovať ženám, čo si majú obliecť a nielen to. Áno, je mi ľúto tých žien, lebo to nie je ich voľba, ale sú nútené tak žiť.
Čítala som knihu. A odporúčam aj knihu Upalena zaziva. 👌🏻
@sisaka ano, lenze momentalne (a vdaka zapadu) je velmi vela zien za takyto rezim, aj ked nesuhlasi s momentalnym.vedenim statu. Zahalovanie prislo ako protipol k zapadnej kulture, ktoru velmi vela ludi tam nemusi, a cim dalej tym viac. A cim viac sa tam zo zapadu bude pichat, tym ostrejsie pojdu zeny k nabozenstvu a pritvrdia sariu...🤷♀️🤷♀️
@vevesh čakala som tento argument - že im to vyhovuje...
No áno, asi tak, ako rómskym ženám život v osade..
Je otázne, či to meniť nechcú, alebo nevedia/ nemôžu..
Tak či onak, veľmi na výber zvycajne nemajú.
Ľudský mozog má tendenciu racionalizovať a potláčať nepríjemné zalezitosti, lebo je ťažké žiť celý život v pocite ohrozenia a nepohody. Toľko k tomu "nechcú to meniť".
Samozrejme nepíšem vyslovene o irane, píšem vo všeobecnosti o komunitach, kde žena nemá právo na vlastné rozhodnutia.
A vždy ma prekvapí, keď europanky toto obhajujú... Rozmýšľam prečo? Aj keď teda tuším za tým šarmantného muža...
@vevesh nehnevaj sa, obhajovat tieto neludske rezimy je scestne. Zeny by mali vzdy mat moznost volby, mali by v spolocnosti mat rovnake prava aj povinnosti ako muzi. Mali by mat pristup ku vzdelaniu, moznost pracovat a zarabat tolko, co muz. Mali by mat moznost obliect si, co chcu a citit na tvari vietor a slnko, na kozi vodu v bazene ci mori a nie cez vrstvy latky. Mali by mat moznost zit zivot tak, ako chcu. Nie tak, ako to chce ich muzsky rodinny prislusnik a nie tak, ako to vyzaduje striktny rezim a mravnostna policia.
@simsalabim to by predpokladalo, ze kultury, normy a spravanie su rovnake. Nie, nie su a nebudu. Ako ideal je to super, ale nie uplatnitelne (dovolim si tvrdit, ze nikdy, lebo to by predpokladalo mier a hojnost pre vsetkych na svete rovnako a toto nikdy nebude)- a toto vela ludi nepochopilo. V niektorych krajinach nemoze byt demokracia, lebo by nastala anarchia. Takisto urcite veci nie su uplatnitelne-napriklad nosit, co chces (a ake kratke chces -toto si dovolim tiez tvrdit, vzhladom na charakter danej kultury). A pretlacit to, lebo tu to tak funguje, tam, lebo my si myslime, ze to je-bude pre nich lepsie, tiez nefunguje...
@vevesh ja nechcem nic pretlacat, tie krajiny musia prirodzenym vyvojom dospiet ku zmene, ale mam pravo povedat, ze zeny tam su utlacane. Tvrdit, ze oni same to tak chcu, je scestne, najma ked si pozries, ako s abrania v Irane. A navyse, aj keby vacsina tvrdila, ze "to tak chcu", vypoveda to o nicom, kym neskusili nieco ine. Napriklad - pamatam si ako sa moja dvojrocna dcera branila v obrovskych horucavach nemat na sebe ponozky. Jej je tak dobreeeee.... ona chce ponozky..... dala som jej ich dolu a o chvilu obrovsky usmev, ake to je super. Ona si nepamatala, ze sa da byt bez ponoziek a ake je super pri 36 stupnoch mat bose nohy. Samozrejme, ze normy spravania su v kulturach odlisne a toto sa tyka aj noriem, tykajucich sa oblecenia - s tym suhlasim. S cim vsak rozhodne nesuhlasim je to, aby sa uplatnovali vylucne na zeny. Nech sa chlapi promenaduju v cadore, nech si skusia, ake to to je labuzo. Prava zien su LUDSKE PRAVA a tie v mnohych tychto krajinach zeny nemaju. Trvam na tom, ze mnohe nemaju moznost vybrat si - oblecenie, manzela, pristup ku vzdelaniu, sportu, spolocenskemu zivotu..... Staci sa pozriet na to, ako su tieto zeny obmedzovane aj v europskych krajinach svojimi pribuznymi, ako ich dokazu trestat, aj smrtou! - v krajinach kde by ich malo chranit nase svetske pravo. Kedysi grecky filozof Thales povedal, ze dakuje Bohu, ze narodil ako clovek a nie zviera, ako muz a nie zena a ako Grek a nie barbar. Stale ten citat povazujem za velmi trefny. Ja okrem toho dakujem aj za to, ze som sa narodila ako zena v civilizovanej Europe a nie v Irane ci Afganistane.
@vevesh samozrejme, že majú na výber..
Napríklad ako v tom medializovanom prípade, kde mala mladá žena v teheráne úplnú slobodu rozhodnutia a slobodne sa rozhodla , že si zatancujú s priateľom a zozdieľajú z toho video.. Áno, mohla sa tak rozhodnúť...však? A iránsky súd im za to vymeral 10r väzenia.
Príde ti to ok??
Áno, som nezainteresovana, to máš teda pravdu (chvalabohu).
Ale ty mas už zrejme silné posunuté hranice, keď sa nás tu snažis presvedčiť, že tieto ženy majú úplnú slobodu v rozhodovaní... Jednoducho obhajujes neobhájiteľné!!!
Veď casto nemôžu rozhodnúť ani o tom, či budú nosiť zahalené vlasy alebo nie..
Ešte mi k tomu, ako to tie ženy presne takto chcú, napadlo niečo..
V knihe Upálena zaživa autorka píše, ako jej matka automaticky hrdusila po pôrode dievčatka. Lebo dievčat už mali dosť , prijateľný už bol len syn. A jej staršia sestra na to reagovala , že aj ona tak raz bude robiť.
Toto krásne vypovedá, prečo to často tie ženy chcú tak, ako to je..
Lebo v tom rastu. Lebo toto im je vstepovane od kolísky, že takto je to správne. Pretože od útleho veku im hovoria, že musia robiť, ako im je povedane a neodporovat.
A keďže nemajú nikdy možnosť vidieť niečo iné, keď nemajú možnosť robiť vlastné rozhodnutia, často nemaju ani prístup k vzdelaniu, žijú v tom ďalej.. to chce veľmi, veľmi silnú osobnosť, aby sa z toho ta žena aspoň čiastočne vymanila...
Je to ako keď týraná žena zostava s tyranom, pretože známe trápenie vyhodnotí jej mozog ako prijateľnejšiu alternatívu ako strach z neznama a obrovskú neistotu. A tieto ženy to často budú aj obhajovat.
Aj takto funguje ľudský mozog..
@vevesh ak naozaj v niektorých krajinách nemôže byť demokracia a voľnosť v obliekaní je v kontraste s danou kultúrou , vypovedá to len o jednom - silnej absencii vzdelania..
Ono, to sú zvyčajne krajiny, kde silné absentujú aj ľudské práva..
Vieš, aj v otrokarskej spoločnosti ľudia verili, že to inak byť nemôže. Že otroci sú nieco menej. Tiež to bolo pevnou súčasťou ich kultúry.
A čo na to hovoríme teraz? Čo si o tom myslíš ty?
Takže konštatujem znova - obhajujes neobhájiteľné!!
Nepreberás náhodou nekriticky rétoriku rodiny tvojho muža?
A nie, my nemáme čo pretláčať, to je pravda. Avšak ani obhajovať otrasné postavenie žien, lebo kultúra..
@vevesh Áno, rôzne kultúry majú rôzne hodnoty. A preto nemusíme ženy ľutovať, že niekde chodia zahalené, niekde praktizujú obriezku... stačí ich ľutovať len kvôli dvom veciam -1. že nemajú prístup k vzdelaniu a 2. že kto chce žiť inak, musí utekať z vlastnej krajiny, lebo mu hrozí trest smrti a to zverským stredovekým zaostalým spôsobom.
@beronsche preco si myslis, ze maju otrasne postavenie? Z coho toto usudzujes? Z tejto knihy? A nebavim sa o afganistane (ano tam je to po novom ine a zle pre zeny). Ja som s tymi zenami bola a zila-zijem- kazda moja svagrina studovala tolko,kolko sama chcela (niektore maju vs, niektore nie), vydala sa tak ako chcela, kazda jedna chodi oblecena, ako sama chce (nie kvoli chlapom a ano su zahalene, i ked pred svadbou to bolo tak pol na pol). Pracuju, ako same uznaju za vhodne (alebo nepracuju, lebo nie su povinne pracovat). Ziju tam, kde chcu a mozu. Takisto vsetky zeny v okoli. Ano, niektore si zobrali debilov alebo maju debilov v rodine (takisto ako na sk!), ale stale sa s tym vedia a maju ako popasovat (takisto ako na sk). Cize este raz, co je take otrasne??
@vevesh prečítaj si príspevok nad tvojim... Aspoň 2x.
Mám pocit, že táto diskusia nemá zmysel..
Ty sa tváris, akoby to bola pre teba neviem aka novinka, že práva žien sú potláčané v xy krajinách, prevažne moslimských..
Plus tvoje svagriny nie su tak úplne relevantná vzorka moslimských žien, to ti je hádam jasné...
Globálne vzaté, ak sa narodis v moslimskej krajine, más o dosť väčšiu šancu, že žiť podľa seba nebudeš..
@vevesh pravdepodobne mas stastie, ze sa pohybujes medzi liberalnejsou komunitou. Ale vacsina taka nie je (a zalezi aj od krajiny). Strasna je z mojho pohladu tato statistika, lebo otvara obrovsky priestor k tomu, aby bola zena priputana k muzovi a domacnosti - opat plati, ze kazda krajina to ma inak, ale aj ak percento zamestnanych zien je vysoke, treba dalej rozlisovat, o aku pracu a aku placu sa jedna. A suhlasim s
@beronsche, nema to zmysel . Na situaciu sa treba pozriet komplexne a nie iba z tvojho pohladu a skusenosti. treba rozlisovat dojmy a fakty.
Ja som to čítala... Jedna z kníh ktoré nezabudnem....
@simsalabim mas pocit, ze zeny, len co pridu do europy, sa menia? Ano, menia a este viac lipnu ku svojej kulture, viac sa zahaluju a su viac radikalnejsie ako doma. A to hovorim aj o 2-3 generacii, ktore sa tu uz narodili. A pritom tu maju ako tvrdis neobmedzene moznosti-ibaze by to takto nechceli a preto ten obrat. Tie zeny chcu vlastne slobody, ano, ale nie take ake si ty opisala a to je problem. My chceme pre nich nieco ine ako oni samy. Im je jedno vietor vo vlasoch (totizto prikryvka hlavy je tam dolezita-v lete proti upalu, v zime proti vetru), im je jedno voda v bazene. Ano, chceli by volne cestovat, ale castokrat to nie je chlapmi, ale zapadnou diktaturou, ze celkovo ludia z tychto statov volne cestovat nemozu. Mojej svagrine nedali viza, lebo necestuje bez chlapa, iba s detmi chcela prist...🙄🙄🙄🙄 doteraz sa do europy napriklad nedostala- chcela by prist na navstevu, ale bohuzial, moze prist iba ako nelegalna migrantka😵💫😵💫😵💫 Oni chcu same pracovat-nepracovat podla toho ako sa rozhodnu, ale toto v europe nie je akceptovatelne. Ked zena nepracuje, hned je prva retorika, ze chlap jej nedovoli. Ale ze ona sama nechce pracovat, lebo ma pravo na take rozhodnutie, to uz nie je akceptovatelne (staci si pozriet temu o zene v domacnosti). Ano, chcu pristup k vzdelaniu, a toto v drvivej vacsine statov maju, jedine, ze ziju niekde kilometre na lazoch, kde ani cesta nevedie, ale aj toto sa da poriesit, ak je dievcina ucenia chtiva...

Dobry den.ja mám knihu vzivote som tak krasne necitala úzasna spisovatelka , Dakujem ze som ju mohla citat.