icon

Aké doklady potrebujete ako živnostník k daňovému priznaniu?

terezia98
8. feb 2025

Ahojte blíži sa obdobie kedy sa podáva daňové priznanie a chcela som sa opýtať aký doklad potrebujem ako živnostník ku daňovému priznaniu ?

Strana
z2
katarinaba
8. feb 2025

Zmluvu s uctovnickou!!!

katarinaba
8. feb 2025

To sa pytas vazne? Doklady o prijmoch a vydavkoch. Vyriesenu elektronicku komunikaciu s financnou spravou. A hlavne vedomosti z dani. Ak sa pytas toto, predpokladam, ze nemas absolutne nic z toho.

terezia98
autor
8. feb 2025

@katarinaba doklady o príjmoch mám a výdavky mám len výpis že si platím zdravotné poistenie každý mesiac 🙂 čiže ak stačia doložiť nejaké faktúry za každý mesiac a výpise že som si platila zdravotné poprípade nejaká zmluva ak pre niekoho pracujem ako živnostík tak to mám čiže stačí len to ďakujem

lenicka298
8. feb 2025

@terezia98 áno, potrebujes vydokladovat celý rok 2024. Pokiaľ si mala zamestnanie/dohodu- potrebuješ aj potvrdenie o prijme od zamestnávateľa. K živnosti všetky faktúry + výpis z účtu, kde ti peniažky prišli(v prípade hotovosti PPD) A teda výpis o úhrade zdravotnej 😊

zuza265
8. feb 2025

@katarinaba mozno ide podavat danove priznanie prvykrat. Mozno teraz zajde za uctovnickou a chce mat pripravene doklady. Preco hned taky neprijemny komentar a vykricniky pri normalnej otazke? Nikto mudry z neba nespadol

martul
8. feb 2025

@terezia98 pýtaš sa čo potrebuješ k daňovému priznaniu, alebo účtovníčke k jeho spracovaniu? To je dosť podstatné.

katarinaba
8. feb 2025

@zuza265 co zle som napisala? Tych veci je mnoho. Zanalyzovat cloveka ake mal prijmy - lebo tych prijmov je mnoho pod kazdym paragrafom, nie je jednoduche. Ked clovek ani nevie ake doklady potrebuje, napriek tomu ze podnika (lebo podla mna si zistim vsetko pred zacatim - ake doklady vystavovat, ake odkladat) tak ina spravna odpoved neexistuje.
Ale v pohode, este jej daj odkaz na elektronicke formulare na financnu spravu, ved tam to system vypocita a bude. A ja sa cudujem, ze su tu rady ake su🤦‍♀️ a ludia po roku zistia, ze sa oklamali o stovky eur, alebo co je horsie, pride im kontrola a nestihaju sa cudovat, co im vsetko vyhodia.
Ak raz idem podnikat, uz na zaciatku musim vediet zakladne veci. Nie po skonceni roku zistovat ake doklady potrebujem. Ak pojde na sjutocne vydaje - dnes jej bude zbytocne radit fakturu za telefon, kde nema ico a dic, ze? A to je tiez jedna z mnohych otazok - ake vydavky si bude uplatnovat? Ze?
Ak by mala uctovnicku, tak sa na toto pytat na MK nebude.

katica06
8. feb 2025

@zuza265 keď chce teraz zájsť k účtovníčke, mala by sa v prvom rade pýtať svojej účtovníčke. Ideálne by bolo toto všetko, ak by mala tieto veci vydiskutované dopredu, lebo mohla za rok podnikania kľudne prešvihnúť dôležitý termín, napr cestnú daň, limit na platenie DPH a pod.
@katarinaba ❤️ veľa trpezlivosti všetkým účtovníčkam

katarinaba
8. feb 2025

@katica06 dakujem.

terezia98
autor
8. feb 2025

@lenicka298 toto som potrebovala ďakujem krásne 🙂

terezia98
autor
8. feb 2025

@katica06 tak asi svoju účtovníčku úplne nemám keď sa pýtam tu “logické” 🤭 niesom typ podnikateľa ktorý má vlastnú firmu ani nic podobne som len obyčajní živnostník ktorý pracuje pre firmu a má pracovnú zmluvu len skratka nemám ten status zamestnanca a zamestnávateľ za mna neplatí odvody ale platím si ich sama ..respektíve si platím zdravotné pretože je povinne socialne prvy rok povinne nieje 🤷🏼‍♀️ daňové priznanie si dávam robiť každý rok u inej účtovnícke a nepracovala som ešte na živnosť predtym a nepodáva si dane ako účtovník ale už som dostala odpoved na otázku za co veľmi pekne ďakujem ostatným 🙂 a možno by bolo nabudúce fajn sa opýtať v akom obore človek pracuje ako živnostník pretože každý vie že tých živnosti je veľa ako sa robiť veľmi múdrym a písať komentár tak ironicky a povýšené ale to by nebol modrý konik aby sa niekde neozval nejaký chytrák co si potrebuje rypnut pekný večer

martul
8. feb 2025

@terezia98 my sa máme teba pýtať v akom obore pracuješ?! To sa niekde uvádza v DP?! Možno keby si ty položila jasne otázku aj s informáciami tak aby sme ti nehádali.

katarinaba
8. feb 2025

@terezia98 tak pre tvoju informaciu - ty aj tvoj zamesnavatel porusujete zakon. Mas sice zivnost, ale charakter vykonavania prace splna znaky zavislej cinnosti. Takze skor ako zacnes ty tu urazat ludi, ze si chcu rypnut, zamysli sa sama nad sebou. Je uplne jedno aku cinnost vykonavas, dane a zakony platia pre vsetkych rovnako. Ked uz tvoj zamestnavatel ta takto zneuziva a ty si sa dobrovolne vzdala svojich narokov, tak nech sa ti aspon postara o spravne vysporiadanie dani. Nic z toho co si napisala ta nezbavuje zodpovednosti. A este raz to napisem - otazku dokladov si mala mat vyriesenu hned na zaciatku. Nic zle som ti nenapisala, ani zlym sposobom. Dostala si informaciu pre teba tu najspravnejsiu. Ani doktor ta nelutuje ked k nemu prides s diagnozou, tiez ti rovno do oci povie fakty. Rovnako ani ja ta tu lutovat nebudem, napisem to tak ako to je. Nech ta lutuje doma mamicka alebo priatel, od tych sa to ocakava. Nie od ludi, co ti davaju odbornu radu. Pekny vecer.

terezia98
autor
8. feb 2025

@katarinaba zrovna tvoju radu som si úplne k srdcu nezobrala takze zbytočne si stratila svoj čas písaním komentárov ale tvoja vec 🙂 v com som nezodpovedná? Že si chcem podat daňové priznanie neviem kdo by sa mal nad sebou zamyslieť ..o akej ľútosti rozprávaš prosím ta si normálna 🤌? je snáď moja osobná vec kde si dám urobiť dane a kľudne si môžem vybrať aj vlastného účtovníka a nemusím od firmy kde pracujem 🙂 nie vôbec si svoj komentár nemyslela zle..neprišla si sem doslova zbytočne rýpať lebo nedá sa to napísať normálne prepáč že som nespadla s neba už vystudovana s diplomom ako ty ale nebudem strácať čas nad tebou pekný večer 👋🏼

patka06
8. feb 2025

@terezia98 Pracovnú zmluvu???
Naozaj nemáš predstavu čo je živnostník?

Pri zakladaní živnosti by mali byť normálne skúšky zo základných vecí čo sa týka podnikania, aby ju človek dostal

upokoj sa, katarinaba ti veľmi dobre píše. Ver jej, naozaj sa vyzná

terezia98
autor
8. feb 2025

@martul nepýtaj sa keď nechceš a aj keby som to napisala úplne presne tak by som od danej osoby (od vás) dostala úplne rovnaké typy komentárov pretože by ste si potrebovali rypnut 🫶🏻

suzitok
8. feb 2025

@terezia98 bože dievča....práve @katarinaba ti tu radí dobre, nerýpe do teba, radí ti úplne k veci.....si živnostník a áno, si podnikateľ...a vyplývajú ti z toho povinnosti ...ty si si proste zriadila živnosť, lebo to od teba chcel zamestnávateľ, naštuduj si niečo o Švarc systéme, môžeš mať z toho nemalé problémy aj ty...
Mne je jedno, čo robíš, či niekde pri páse, alebo vykladáš tovar....povinnosti máš rovnaké ako každý iný podnikateľ a to, že nemáš o tom zistené základné informácie je veľmi veľká chyba, lebo ak k niečomu príde, sama si zodpovedáš za svoje podnikanie...

martul
8. feb 2025

@terezia98 nikto tu nerýpe ani ti nikto nič zlé nenapísal, baby ti tu poradili a ty len štekáš namiesto ďakujem.
Nemáš potuchy čo robíš, netušíš rozdiel medzi zamestnancom a živnostníkom, už v tomto momente porušuješ zákon, za čo ti hrozí pokuta, ale ok...ty vieš najlepšie.

terezia98
autor
8. feb 2025

@suzitok ale veď ja viem že mám povinosti aj ako živnostík ale co je na tom sa opýtať 🤦🏻‍♀️ veď podat si daňové priznanie nemusím hneď zajtra mám na to čas mám už nachystané faktúry a potrebné doklady ale tak chcela som si overiť či potrebujem ešte niečo aby som s tým neskôr nemala problém..robím si ako živnostník daňové prvý krát a niesom snáď jediná na svete ktoré sa na toto neopytala veď keď niečo neviem opýtam sa zistím si …

terezia98
autor
8. feb 2025

@martul no tak to by som si potom znova prečítala komentáre toľko ich tu nieje ja som poďakovala 🙂 to že tebe to pride morálne napísané musí aj mne ? Aby mna ľutovala mamička a priateľ nieje považované za rypanie ? Bez komentára

martul
8. feb 2025

@terezia98 už si ho napísala 😁

terezia98
autor
8. feb 2025

@martul “rypanie” 🤌

miggy
8. feb 2025

@patka06 úplne sa stotožňujem. Ja pracujem na živnostenskom a teda, na Slovensku môže fakt "podnikať" ktokoľvek. Niekedy mi je proti srsti dávať im do ruky oprávnenie 🤣

suzitok
8. feb 2025

@terezia98 áno, chápem....len sa to tu zvrtlo na hádku....a ženy ti tu radili nielen ohľadom DP, ale chceli ti dobre v tom, aby si nemala do budúcna problémy...aby si mala jasno vo veciach...zober účtovníčke faktúry, ktoré máš, ak si "pracovala" celý rok, predpokladám, že ich je len 12ks a nevykonávala si nikde inú činnosť...plus výpis z účtu kde tieto platby chodili, sumy zaplatených odvodov na zdravotné poistenie a ona ti už povie, čo ďalej...

terezia98
autor
8. feb 2025

@suzitok áno áno akurát hľadám číslo na účtovníčku ktorá mi robila daňové minuly rok aby som sa jej na to lepšie opýtala ..nepracovala som na živnosť cely rok ja som tam bola aj normálne zamestnaná ale tam už viem že potrebujem len potvrdenie o prijme od zamestnávateľa za aktuálne obdobie v každom prípade ďakujem za objasnenie

terezia98
autor
8. feb 2025

@patka06 viem co je živnostník to sa báť nemusíš 🙂 ale s týmto si sa očividne ešte nestretla alebo tomu úplne nerozumies

terezia98
autor
8. feb 2025

@miggy to mi je veľmi ľúto že to máte tak strašne ťažké ale neboj te sa nič netrvá večne 😊

patka06
8. feb 2025

@terezia98 ale áno, so švarc systémom som sa stretla
Prečítaj si
https://fgconsulting.sk/co-je-svarcsystem-a-pre...
Aj živnosť som mala dlhé roky
Prepáč, ale tu si ukázala, že nevieš základné veci týkajúce sa živnosti, verím, že táto diskusia bude pre teba poučná
Držím palce v tvojom "podnikaní".

terezia98
autor
8. feb 2025

@patka06 aké základne veci neovládam prosím ta ? Že som sa opýtala na fóre aké dokumenty potrebujem pre účtovníčku na daňové priznanie ? To na 100% neovládam áno priznám sa lebo ako živnostník robím daňové po prvý krát ale to som tiež už asi 2x napisala hore 😊 ja co som potrebovala info som dostala a ďalej mna už diskusia nezaujíma ale verím že niekomu kdo v tomto bude nováčik táto diskusia pomôže 🙂 svoje povinnosti si plným a ďalej nemám o čom pekný večer

simca06022011
8. feb 2025

V momente ako si zalozis zivnost si treba minimálne dat nejakú konzultáciu s účtovníkom. Nie o rok keď ide daňové. Kvôli pouceniu ohľadom daní, dokladom, obratom...
Inak všetky doklady ktoré máš a.smer účtovník. Nič viac nič menej. Hlavne čím skôr. A účtovník ti potom už povie ak dačo bude ešte treba.

Strana
z2