icon

Aké odvody platí samostatne zárobkovo činná osoba?

26. sep 2025

Som SZCO, momentalne platim min.odvody socialnej. Tento rok budem mat zarobene menej ako 9000, cize po starom by som neplatil, ale po novom.... od januara budem platit minimalne odvody navysene o plus tych 80 eur a od juna len tych cca 130 eur? Chapem to spravne? Dakujem za pomoc.

Strana
z2
anonym_1db3a3
26. sep 2025

@anonym_autor to mas ako hlavny prijem?

autor
26. sep 2025
@anonym_1db3a3

@anonym_autor to mas ako hlavny prijem?

ano
@anonym_1db3a3

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@anonym_autor

ano
@anonym_1db3a3

@anonym_autor a z toho vyzijes? na rok?

autor
26. sep 2025
@anonym_1db3a3

@anonym_1db3a3 ano, nemam ziadne hypoteky, ziadne splacanie nicoho, mam nieco nasetrene a plus zijeme v domacnosti s polovickou, ktora ma velmi dobry plat. Momentalna situacia s detmi je taka, ze mi to takto vyhovuje. Keby nedokazem vyzit, idem do normalnej prace.

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_1db3a3 ano, nemam ziadne hypoteky, ziadne splacanie nicoho, mam nieco nasetrene a plus zijeme v domacnosti s polovickou, ktora ma velmi dobry plat. Momentalna situacia s detmi je taka, ze mi to takto vyhovuje. Keby nedokazem vyzit, idem do normalnej prace.

@anonym_autor chapem. tak teraz bude otazne, ci ti to takto bude vyhovovat.

autor
26. sep 2025
@anonym_1db3a3

@anonym_autor chapem. tak teraz bude otazne, ci ti to takto bude vyhovovat.

@anonym_1db3a3 ale otazka znela inak, ja sa nestazujem na odvody, ja sa len chcem uistit, ci spravne chapem ich platenie v dalsom roku.

anonym_1db3a3
26. sep 2025

„Zlatú malinu v rámci konsolidačného balíčka 2026 získava zavedenie odvodov do Sociálnej poisťovne pre začínajúcich a 'malých' živnostníkov – všeobecne SZČO – vo výške 131,34 € mesačne, teda 1 576,08 € ročne“ upozorňuje na to, že už po piatich mesiacoch podnikania bude musieť nová SZČO začať platiť minimálne odvody do Sociálnej poisťovne, ktoré vychádzajú z vymeriavacieho základu vo výške 26 % priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Mihál však na sociálnej sieti upozorňuje, že živnostník, ktorý podľa nového pravidla odvedie minimálnych 131,34 eur mesačne, ich síce odvedie do štátneho systému, ale do dôchodku sa mu nezapočítajú. „Pri VZ na úrovni 26 % priemernej mzdy spred dvoch rokov sa takto zaplatené obdobie nezapočíta danej SZČO do nároku na minimálny dôchodok.Započítavajú sa len roky s OMB = 0,241 a takíto SZČO budú mať OMB tesne pod touto hranicou,“ varuje Mihál.

melanta
26. sep 2025

@anonym_autor tých 80 myslíš zdravotné? Nie, zdravotné budeš platiť tak ako doteraz + tých 130 sociálne. Nie je to 80 alebo 107 aktuálne. 80 bolo pred pár rokmi, zvyšuje sa každý rok, čiže je potrebné upraviť platbu každý rok, inak máš nedoplatok.

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_1db3a3 ale otazka znela inak, ja sa nestazujem na odvody, ja sa len chcem uistit, ci spravne chapem ich platenie v dalsom roku.

@anonym_autor zp je teraz cez 100 euro..a 130 sp bude

anonym_1db3a3
26. sep 2025

inac neskutocne.

anonym_9a1907
26. sep 2025
@anonym_1db3a3

@anonym_1db3a3 a co ma robit? Ja som robila v skolstve dlhe roky na VS a plat bol len o nieco vyssi ako uvadza autor.

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@anonym_9a1907

@anonym_1db3a3 a co ma robit? Ja som robila v skolstve dlhe roky na VS a plat bol len o nieco vyssi ako uvadza autor.

@anonym_9a1907 tak sa normalne zamestnaj na trvaly a neplac

deedol
26. sep 2025

neviem ako od noveho roka, to som este nezistovala, ale po podani DP a nedosiahnuti prijmu 9000e budes platit zdravotku celu ako doteraz (ma sa zvysit na cca 120e) a odvody 131e (ktore sa ti NEzapocitaju ziadnym sposobom do dochodku, cize ani ako odpracovane roky). tj odvedies na odvodoch mesacne cca 250e, pricom zarobis dajme tomu 700e mesacne - 250 = 450e mesacne. a teraz si odpovedz, ci sa ti to oplati. a nezabudni na dan.

deedol
26. sep 2025
@anonym_9a1907

@anonym_9a1907 jasne, treba sa porovnavat, kto je na tom horsie. takto sa urcite dostaneme niekam, kde sa budeme mat lepsie. irony off.

melanta
26. sep 2025
@anonym_9a1907

@anonym_9a1907 tak ale podnikať sa nepodniká kvôli tomu, aby človek zarobil minimálku. Podľa mňa o tom bola aj tá otázka. Nehovoriac o tom, že ty ako učiteľka ak si ochorela, tak si mala platenú PN. Takýto akože podnikateľ ak ochorie, tak jeho príjem je nula, keďže nemá platenú PN.

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@deedol

neviem ako od noveho roka, to som este nezistovala, ale po podani DP a nedosiahnuti prijmu 9000e budes platit zdravotku celu ako doteraz (ma sa zvysit na cca 120e) a odvody 131e (ktore sa ti NEzapocitaju ziadnym sposobom do dochodku, cize ani ako odpracovane roky). tj odvedies na odvodoch mesacne cca 250e, pricom zarobis dajme tomu 700e mesacne - 250 = 450e mesacne. a teraz si odpovedz, ci sa ti to oplati. a nezabudni na dan.

@deedol takze v konecnom dosledku potom na co byt szco ak sa to nezapocitava do dochodku? cista likvidacia

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@melanta

@anonym_9a1907 tak ale podnikať sa nepodniká kvôli tomu, aby človek zarobil minimálku. Podľa mňa o tom bola aj tá otázka. Nehovoriac o tom, že ty ako učiteľka ak si ochorela, tak si mala platenú PN. Takýto akože podnikateľ ak ochorie, tak jeho príjem je nula, keďže nemá platenú PN.

@melanta presne tak.

melanta
26. sep 2025
@anonym_1db3a3

@deedol takze v konecnom dosledku potom na co byt szco ak sa to nezapocitava do dochodku? cista likvidacia

@anonym_1db3a3 ale započítava sa do dôchodku, ak sa platia plnohodnotné odvody. To, že živnostníci nemajú platené PN, OČR, nepočítajú sa im roky do dôchodku nie je chyba štátu. To je ich chyba, že si neplatia plnohodnotné odvody do SP tak ako ich platia zamestnanci.
Nie je to žiadna likvidácia. Živnosť sa zakladá, aby sa podnikalo. AK niekto ako podnikateľ zarobí minimálny príjem, tak podniká zle. Je pre neho lepšie pracovať a mať normálny príjem aj odvody. Pretože ak takto bude niekto podnikať celý život, čo bude robiť v 60+, keď nebude mať nárok na dôchodok? Potom zase len štát bude zlý. Zamestnanci si nemôžu vybrať, či chcú alebo nechcú platiť odvody. Tak teraz si už nebude môcť vybrať ani živnostník.

deedol
26. sep 2025
@anonym_1db3a3

@anonym_1db3a3 do dohodku by sa ti to zapocitavalo, keby si platila viac, teda nie tento minimalny odvod (131e), ale normalne odvody, ktore budu cca 300e. len to zas musis aj zarobit, lebo 300e+120e+dan moze byt spolu napr. 600e, cize musis zarobit mesacne aspon 2000 v hrubom, aby si mala v cistom 1400, co je dajme tomu suma, pri ktorej sa oplati byt szco/zivnost a nebyt radsej zamestnanec. (teda aspon takto to vnimam ja ako szco, ze ak nezarobim aspon 20 000 rocne, tak to moc nema zmysel, ked to mam ako hlavnu cinnost - ine je, ked si tym clovek privyraba.)

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@melanta

@anonym_1db3a3 ale započítava sa do dôchodku, ak sa platia plnohodnotné odvody. To, že živnostníci nemajú platené PN, OČR, nepočítajú sa im roky do dôchodku nie je chyba štátu. To je ich chyba, že si neplatia plnohodnotné odvody do SP tak ako ich platia zamestnanci.
Nie je to žiadna likvidácia. Živnosť sa zakladá, aby sa podnikalo. AK niekto ako podnikateľ zarobí minimálny príjem, tak podniká zle. Je pre neho lepšie pracovať a mať normálny príjem aj odvody. Pretože ak takto bude niekto podnikať celý život, čo bude robiť v 60+, keď nebude mať nárok na dôchodok? Potom zase len štát bude zlý. Zamestnanci si nemôžu vybrať, či chcú alebo nechcú platiť odvody. Tak teraz si už nebude môcť vybrať ani živnostník.

@melanta presne suhlasim. ved ked im podnikanie nejde, preco si nenajdu trvaly pracovny pomer.

mata1988
26. sep 2025

Platit soc.odvody 130e zacnes od 1.6 .2026 . Zdravotne poist.114e od 1.1.2026

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@deedol

@anonym_1db3a3 do dohodku by sa ti to zapocitavalo, keby si platila viac, teda nie tento minimalny odvod (131e), ale normalne odvody, ktore budu cca 300e. len to zas musis aj zarobit, lebo 300e+120e+dan moze byt spolu napr. 600e, cize musis zarobit mesacne aspon 2000 v hrubom, aby si mala v cistom 1400, co je dajme tomu suma, pri ktorej sa oplati byt szco/zivnost a nebyt radsej zamestnanec. (teda aspon takto to vnimam ja ako szco, ze ak nezarobim aspon 20 000 rocne, tak to moc nema zmysel, ked to mam ako hlavnu cinnost - ine je, ked si tym clovek privyraba.)

@deedol pardon zle som sa vyjadrila, dakujem za opravu

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@melanta

@melanta suhlasim.

melanta
26. sep 2025
@anonym_1db3a3

@melanta presne suhlasim. ved ked im podnikanie nejde, preco si nenajdu trvaly pracovny pomer.

@anonym_1db3a3 pretože chcú byť sami sebe pánom. Ale prijať všetky povinnosti podnikania, to už také zaujímavé nie je. Tam už treba obviňovať štát a všetkých naokolo. Akože prostredie pre podnikateľov je tu na h***o, sama podnikám. Ale nerobila by som to, ak by som zarábala toľko, že nemám na to, aby som hradila odvody a sporila na časy, kedy mi príjem vypadne.

anonym_1db3a3
26. sep 2025
@melanta

@anonym_1db3a3 pretože chcú byť sami sebe pánom. Ale prijať všetky povinnosti podnikania, to už také zaujímavé nie je. Tam už treba obviňovať štát a všetkých naokolo. Akože prostredie pre podnikateľov je tu na h***o, sama podnikám. Ale nerobila by som to, ak by som zarábala toľko, že nemám na to, aby som hradila odvody a sporila na časy, kedy mi príjem vypadne.

@melanta stale maju moznost sa normalne zamestnat ak im podnikanie nejde...suhlasim s tym co pises

anonym_9a1907
26. sep 2025
@anonym_1db3a3

@anonym_9a1907 tak sa normalne zamestnaj na trvaly a neplac

@anonym_1db3a3 ja neplacem,ja som zamestnana na TP. A uz davno nie som v skolstve. To si asi chcela pisat autorovi?

anonym_9a1907
26. sep 2025
@melanta

@melanta ani na TP nie si preto, aby si zarobila minimalku. Niekomu vyhovuje byt sam sebe panom.

evka52
26. sep 2025

Ale autorka píše, že im to vyhovuje kvôli rodinnej situacii, deťom. Možno sa jedná o to, že majú škôlkarov, ktorí sú často doma, chorí, a počas toho obdobia jej viac vyhovuje zarobiť menej ale predsalen niečo a byť k dispo malym deťom, ako riešit očr, opatrovanie, vypomoc pri deťoch a pod.

sisska96
26. sep 2025
sisska96
26. sep 2025
@evka52

Ale autorka píše, že im to vyhovuje kvôli rodinnej situacii, deťom. Možno sa jedná o to, že majú škôlkarov, ktorí sú často doma, chorí, a počas toho obdobia jej viac vyhovuje zarobiť menej ale predsalen niečo a byť k dispo malym deťom, ako riešit očr, opatrovanie, vypomoc pri deťoch a pod.

@evka52 Tu nevysvetlíš "múdrym" ženám

Strana
z2