Aké sú náklady na bývanie v dome?
ahojte,
tie čo bývate v dome, aké máte náklady? my práve zvažujeme či zostať v BA a kúpiť byt, alebo sa vrátiť do môjho rodného mesta (6k obyvatelov), našli sme tam prekrásny dom (za cenu 3izbaku v BA), ale má 200m2, čo sa mi zdá trochu veľa. 5 izieb + kuchyňa + obývačka. tam bude náklad asi vysoký čo, kúrenie atď. vyrastala som v paneláku, takže si to vôbec neviem predstaviť, koľko to môže finančne vychádzať.
ďakujem za každú radu
Ca 140 m2 stary dom -juh, ziadna izolacia. naklady 165€ … ale mam stale preplatky aj plyn aj ele. Rozdiel je sever/ juh, ake mate kurenie … my strasne neekonomicke ale len na 4 mesiace, plus mame pec. Inac normal pracka, susicka, mycka a HO obcas.
Mám novostavbu 135m2 a mesačné náklady mám do 100 Eur (plyn, elektrika, vodné, stočné).
@anonym_autor my máme rodinný dom, dve poschodia, spolu 200m2. Múry z pálenej tehly 45 CM plus polystyrén 5 CM, drevené eurookna, postavený pred 20 rokmi. Plyn 70 € na vykurovanie a teplú vodu, elektrina 70€, vodné a stočne 30-40€.
Susedia majú podobné veľký dom, ale postavený pred 50 rokmi, nezatepleny, len na vykurovanie plynom dajú viac ako 200€. A to keď tam prídem, všade maju zimu, lebo šetria, čiže úniky sú veľké.
My bývame v dome šiesti.
@anonym_autor rodinný dom, zatepleny, 160m2, plyn 90, elektrika 40, voda 14, sme dvaja, nie všetky dni v mesiaci sme doma
na 120m 150e (vystavba 2017). ale vsetko je na elektrinu, plyn nemame. plus mame fotovoltiku.
Zavisi asi aj ci ide o starsi dom alebo novostavbu, ci nieco medzi tym... My mame 14-15rocny dom, sice nezatepleny ale je to ytong a ten sa nezatepluje. Tiez 5 velkych izieb plus velka kuchyna s jedalnou a obyvackou. Sucast domu je aj garaz. Platime 120E plyn (vzdy mame preplatok), 130E elektrinu (cca polovicu spotreby nam zial mina virivka, ale aj popri virivke sme mali teraz cez 300E preplatok), voda 12 E, ale my zial mame zumpu a tu aj pri najvacsej uspore musime 1x za dva mesiace vytiahnut, to je 60E, cize ak si to len rozratam na mesiace, tak mesacne zumpa 30E.
Jedina uspora na zohrievani vody je 1 solarny panel. Nie je to prilis velka uspora, ale teraz ked nam par mesiacov nehrial, tak sme sa dostali tam ze za plyn sme mali uplne mini preplatok, vacsinou byva preplatok vacsi
@anonym_autor keď je to starý dom minimum izolácie tak asi veľa, ja platím dom 150uzitkova 90eur cca
@goodidea 90 eur na stary dom? neverim.
@anonym_3073eb píšem že nízkoenergeticky čiže novostavba
@goodidea jaj, ja som si precitala len tvoju 1 odpoved...
tipujem ze stare domy to maju cca do 150-200euro. ak je zle zateplenie..
@anonym_autor my máme nizkoenergetický 140 m2 a platíme mesačne preddavky okolo 200 eur ale vždy nám vrátia okolo 600-800 eur.
Ak starý dom a na plyn tak amen tma.
ja sa vzdy divim nad nakladmi, ale zabudam ze ludia si beru k tomu aj hypoteky a pozicky.
My máme dom kolaudovaný v 94, rekonštrukcia a zateplenie v 2012, 320m2, 90 za plyn, ale to chcem zrušiť a dať tepelko, elektrika len základný poplatok, voda 25.
@anonym_autor my mame 300 metrov
Podlahove kurenie plyn
50 voda
97 plyn
80 elektrina ale aj to nam vracaju vzdy.
Pozri v kazdom dome minies vody len tolko, kolko vas je. Svietit budes rovnako vo velkom aj v malom. Nesvietis nikdy v uzbach kde nie si.
Jedine kurenie, platis za vacsiu plochu. My kirime celu zimu na 22. Ale v reale mame 23
Ale zase nic nie je viac ako ked nemusime byt vsetci stale spolu na kope.ten prisetor a to sukremie, ze ma kazdy svoje je neskutocne obohacujuce pre zivot.
my bývame už rok v novostavbe, pravidelné mesačné platby nám určite klesli oproti 2izb bytu v starej bytovke, ale zato nám výrazne stúpli náklady na inú réžiu okolo domu (kúpiť novú kosačku, vyžínačku, náradie do záhrady, lopaty na odhrňanie snehu, smetné koše, rebríky, údržba plota, údržba trávnika, kvety a rastliny na skrášlenie záhrady, hnojivá). Toto ti tu zatiaľ nikto nenapísal, takže sa nedajú porovnávať iba pravidelné mesačné platby dom vs byt, lebo na byte to už máš väčšinou všetko v cene. Ale aj napriek tomu mi to za to stojí, napríklad vrátiť sa hocikedy domov a mať parkovacie miesto vždy isté v garáži alebo tesne pred domom👍 mám malé deti a stačí otvoriť dvere a hrajú sa vonku okolo domu pre mňa tiež obrovská výhoda
my bývame už rok v novostavbe, pravidelné mesačné platby nám určite klesli oproti 2izb bytu v starej bytovke, ale zato nám výrazne stúpli náklady na inú réžiu okolo domu (kúpiť novú kosačku, vyžínačku, náradie do záhrady, lopaty na odhrňanie snehu, smetné koše, rebríky, údržba plota, údržba trávnika, kvety a rastliny na skrášlenie záhrady, hnojivá). Toto ti tu zatiaľ nikto nenapísal, takže sa nedajú porovnávať iba pravidelné mesačné platby dom vs byt, lebo na byte to už máš väčšinou všetko v cene. Ale aj napriek tomu mi to za to stojí, napríklad vrátiť sa hocikedy domov a mať parkovacie miesto vždy isté v garáži alebo tesne pred domom👍 mám malé deti a stačí otvoriť dvere a hrajú sa vonku okolo domu pre mňa tiež obrovská výhoda
@majkaaa318 to si myslim aj ja, naklady su jedna vec, druha je celkove udrzba okolo domu je nakladnejsia nez na byt
Prerobený RD 170 m2. Voda (vrátane stocneho), plyn, elektrina 110 Eur mesačne. Toľko isto platíme za 3-izbovy byt (momentálne bez najomnikov).
ak je dom starší, treba poznať z akého materiálu je postavený, šedý popolčekový kváder má 3x vyšší tepelný odpor než plná pálená tehla.
5izieb,plus obyvacka s kuchynou,2x kupelky s wc.70eur za elektrinu,1130 hypo,okolo 1350eur pelety,do 600eur dane a tieto poplatky,200eur poistka.Cize iba 70eur a hypo su poplatky mesacne,ostatne raz rocne.
Asi cca 150-160 eur mesacne na plyn, voda 10, elektrina 45......starsi rodinny dom, ciastocne prerobeny.
Vela robi aj lokalita. Je rozdiel vykurovat dom v okoli BA ci Trnavy a cosi ine na Orave, pod Tatrami ci na Spisi. Vzhladom na lokalitu povazujem svoje naklady za primerane. Samozrejme by som bol rad ak by boli nizsie, ale to sa dosiahne casom ked dom prejde dalsimi rekonstrukciami.
5izieb,plus obyvacka s kuchynou,2x kupelky s wc.70eur za elektrinu,1130 hypo,okolo 1350eur pelety,do 600eur dane a tieto poplatky,200eur poistka.Cize iba 70eur a hypo su poplatky mesacne,ostatne raz rocne.
@vladuska20 hypo 1130 je iba?
Ľudia tu niekedy píšu fakt malé náklady na energie, ale myslím že by bolo potom.dobré napísať aj výšku hypo. Lebo keď niekto napíše, že komplet energie iba 70 €, tak super, ale k tomu 1100 hypo už mi tak super nepripadá
@vladuska20 hypo 1130 je iba?
@mateson2004 z toho celeho co som napisala,su len 2 polozky kazdomesacne,ostatne rocne preto tam je napisane iba.A hypo neni na 30r ale iba na 20.a tam je tiez potom rozdiel aj vo vyske splatky.
@vladuska20 1130 mesacne , wau to je riadna hypoteka :O to mate dost drahy dom. 1200 je jeden jeden pekny plat. to mate na kolko rokov ? aha uz vidim, na 20 rokov, tak potom chapem ze taka vysoka splatka.
@mateson2004 z toho celeho co som napisala,su len 2 polozky kazdomesacne,ostatne rocne preto tam je napisane iba.A hypo neni na 30r ale iba na 20.a tam je tiez potom rozdiel aj vo vyske splatky.
@vladuska20 každý máme samozrejme iné príjmy, pre niekoho je taká hypo možno úplne v pohode. Mne to teda pripadá strašne veľa. Preto som tak reagovala.

@anonym_autor keď je to starý dom minimum izolácie tak asi veľa, ja platím dom 150uzitkova 90eur cca