Ako banka rieši pripísanie prostriedkov pri hypotéke?
Ahojte. Riešime teraz hypotéku na kúpu domu. Znalecký je vyšší ako kúpna cena. Ak bude banka vychádzať zo znaleckého a suma bude vyššia ako chce predávajúci ako sa to rieši? Viem, že sa s ním dohodneme, že dá do zmluvy sumu akú potrebujeme. Ale komu banka pošle peniaze? Niekde čítam že kupujúcemu a my ho následne vyplatíme alebo rovno predávajúcemu? Ide len o to, že ak by mu na účet poslali vyššiu sumu akú mám istotu, že mi zvyšok vráti?
Banka ti posle tolko penazi, kolko ziadas uver. Preco by ti mali posielat viac kvoli posudku? 😅
@lenka3008 banka berie do uvahy vzdy to, co je nizsie, ak je znalecky posudok nizsi ako suma na kupnej zmluve, pocita sa hypoteka z posudku. peniaze idu vzdy priamo na ucet predavajuceho. To, ze vy sa s predavajucim dohodnete, ze vam sumu umelo navysi, aby ste dostali realnu hodnotu domu tej hypoteky je podvod voci banke a hoci sa robi dost casto, zvazila by som tento krok. Ak nejdete cez realitku, ktora to vie zmluvami "obist", peniaze navyse uz vidiet nemusite.

@lenka3008 pre banku je dôležitá suma na kúpnej zmluve, od tej sumy sa odpichuje aj výška hypotéky a z toho ešte ti dá max. 80 %. Banka nevychádza zo znaleckého posudku. Znalecký posudok sa robí kvôli tomu, aby hodnota nehnuteľnosti (resp. jej zabezpečenie) nebolo nižšie ako jeho predajná cena. Takže určite nedostaneš viac peňazí z banky, ako reálne máš na kúpnej zmluve. A peniaze vždy banka posiela predávajúcemu