icon

Ako dlho zostane záznam v úverovom registri?

auto2004
22. okt 2024

Dobrý deň prosím vás chcem sa spýtať mám hypoteku mal som omeškanu splátku za poskytnutie hypotéky … teraz som v registri kto ma skúsenosť že koľko budem tam ukazovať zistil som to v banke že mám úverový register za omeškanu splátku prosím vás poradne mi to

alenah31
22. okt 2024

@auto2004 údaje v registri sa uchovávajú počas celej doby splácania úveru či hypotéky a potom sa ešte archivujú 5 rokov. To znamená, že ešte 5 rokov po splatení úveru či hypotéky sú informácie o tejto pôžičke evidované v registri. Pokiaľ už máš všetko splatené a napriek tomu si aj po tejto lehote stále vedený ako dlžník, môžeš inštitúciu upozorniť písomne. Po lehote sa dá mazanie urýchliť odvolaním na ochranu osobných údajov. Odvolaním súhlasu o spracovaní osobných údajov sa výrazne urýchli zmazanie negatívneho záznamu v registri. No banka kde si úver či hypotéku bral si môže pre vlastné potreby tvoju negatívnu históriu vo svojom systéme ponechať a pri ďalšom žiadaní napr. o povolené prečerpanie či o spotr. úver ti nebude na základe toho už nič poskytnuté.

ruza76
29. okt 2024

@alenah31 toto by som netvrdila. V registry si stále. Banka neposiela vymaz. Len každá banka má inú dobu akú skúma. Napríklad bankrotom sa tiež splatí úver, ale podstatne je aký záznam tam ma. Ci bol úver predaný. Zospatneny. Alebo normálne splatený. Banka pošle opravu jedine ak omylom poslala zlý záznam.