icon

Ako dosiahnuť finančnú nezávislosť na rodičovskej dovolenke?

5. mar 2025

Ahojte maminy
Som na RD, mala som este prijem z papierovaciek, ktore som robila od nástupu na MD pre jednu firmu; no kedze to bolo na brigadnicky uvazok, skoncilo to, a ja s tym nic nemozem urobit, velmi mi to vyhovovalo, bolo to dobre platene… manzel zaraba, pracuje, nehovorim ze sme na tom zle. Doteraz sme fungovali tak, ze kazdy zaplatil co zrovna bolo treba.. Ja som nepotrebovala manželove peniaze, stacila som si s rodicakom plus s platom z brigády. Cieľom vzdy samozrejme bolo, ušetriť co najviac.. pretoze chceme ist do vacsieho bytu.
mne brigada skoncila, a viem ze nenajdem uz taku dobru. Bolo to aj po známosti, takze som mohla robit z domu, atd.
Zostala som bez toho prijmu, a Neviem teraz prekusnut, ze budem odkazana na peniaze manzela. Viem ze su SPOLOCNE, aj on mi to tvrdi, len som nikdy nechcela byt odkazana na muza… chcela som si vzdy kupit co bolo treba, bez pýtania, bez vysvetľovania…
Nejdem zhanat dalsiu brigadu, pretoze taku co mi vyhovuje, aby som mohla byt doma s dietatom, nenajdem. A do katalógoveho predaja atd urcite nejdem. Do prace sa vratit tiez nechcem, myslim ze ma vyhodia po navrate, kedze skoncila a zavrela sa predajna, kde som pracovala…

doriiis
5. mar 2025

Závislá byť nechceš,pracovať nechceš,nedá sa,nemôžem,nepôjde to.Same vyhovorky
Tak čo vlastne chces?

barka1
5. mar 2025

A kde je teda problém? S čím chceš poradit? Všetko je o tvojom nastavení. Ja som trebars na seba pocas RD skoro vobec nic neminala. Práve preto, že som bola závislá na mm a skratka som nechcela minat ked som nezarabala.

zmrzlinka2021
5. mar 2025

A prečo sa bojíš byť finančne závislá?
Zdôrazňujem závislá na človeku, ktorý ti má by najbližší v živote, ktorému si sľúbila vernosť až do smrti...

viestta
5. mar 2025

Ale ty nie si zavisla na manzelovi, ty predsa parcujes na plny uvazok ako matka a zena starajuca sa o domacnost. Presteluj si hlavu. Nemas moznost zarobit, rodinu zivi otec. Aj matku, ktora sa stara o jeho dieta, aj dieta, aj seba.

sissy27
5. mar 2025

Tak dakujeme za oznam 🤷‍♀️ bud si najdes pracu alebo sa nechas este chvilu zivit od manzela, ved na RD nebudes vecne…

amelia89
5. mar 2025

Moj muz je fakt super chlap, vsetko je spolocne nikdy mi na nic nepovie nie. Ja mam nejake traumy z detstva a som extremne financne zodpovedna = setrit, mat rezervy a blabla. A mna toto extremne ubijalo, manzel mi nikdy nepovedal nic,nekontroloval neriesil ale mna aj tak vnutorne stvalo ze to nie je MOJE a ze zbytocne si kupim tenisky/krem/blablabla proste tie MOJE veci (na deti som minala normalne, aj na vsetko ostatne) . Pritom velmi dobre viem ze materska je praca sama o sebe, viem aj to ze peniaze su spolocne, a aj tak ma to skrelo lebo som sa citila proste zle ked som minala na seba …. ale je to cisto len o mentalnom nastaveni, je to len obdobie a ked sa clovek vrati do prace zase to bude ako predtym.. ja som si snazila hovorit ze tie peniaze su naše a ja si to zasluzim ale to je skor konzultaciu s terapeutom toto 🤣😅 lebo racionalne viem ale bohuzial ten pocit sa aj tak vkradal

majka99999
5. mar 2025

chcela som si vzdy kupit co bolo treba, bez pýtania, bez vysvetľovania…

Vsak to mozes aj teraz, nie? Ci musis vyuctovat kazde euro mimo prijmu z brigady a rodicaku? Toto sme pocas rodicovskej neriesili, dolezite bolo, aby sa poplatili povinne veci, potraviny, drogeria, aby deti mali oblecenie a topanky podla potreby, nieco sa usetrilo a nebol ziadny problem, ked som potrebovala nieco pre seba.

erika7102
5. mar 2025

Nájdi si niečo čo ťa baví. Napríklad sú rôzne kurzy na kozmetiku, modelácia nechtov atď.. môžeš začať s kamarátkami a sprav si socials. Treba len chcieť.

petamich
5. mar 2025

Ano tiez som s tym chvilu mala problem, kedze my fungujeme odkedy sme spolu 50/50 s vydavkami 🙂 a potom som si zvykla, manzel mi kazdy mesiac poslal sumu, na ktorej sme sa dohodli a z toho som financovala veci, na ktorych sme sa dohodli + samu seba. Neda sa inak, ked raz prijem poklesne a nevidela som dovod, aby som cerpala zo svojich uspor 🤷‍♀️ tie som pouzivala len na svoje vystrelky, kde som zasa nevidela dovod, aby ich financoval manzel.

jaroe
5. mar 2025

Predpokladám, že tvoj muž sa necíti byť závislý od teba, čo sa týka starostlivosti o vaše dieťa. Prečo teda teba trápi momentálna finančná závislosť od neho? Ak peniaze, ktoré zarába manzel nie si schopná považovať za spoločné , resp. ak mas pocit, že aj napriek tomu, že ti manžel síce povedal, že peniaze sú spoločné, ale budeš si musieť pýtať a vysvetľovať, tak si teda nájdi prácu. Čo iné ti poradiť?

veselo_neveselo
5. mar 2025

Ved doteraz si setrila, tak to zober tak, ze len budes minat to nasetrene, pokial pojdes zas do prace.
Ja som to mala vymyslene takto 🙂

dadka1997
6. mar 2025

Sak ale nic nechceš, nejdem ... tak, čo potom chces ?

ninan2
8. mar 2025

Ak nechceš byť odkázaná na peniaze manžela (ktoré sú inak teda spoločné), nemala si si "robiť" dieťa. Nakoľko je úplne normálne a v poriadku, že počas MD a RD žena JE odkázaná na "peniaze manžela". Nakoľko sa na plný úväzok stará o ich spoločné dieťa a domácnosť. Manžel by momentálne financovať úplne všetko a ty si môžeš napr časť rodičovského nechať pre seba, aby si mala aspoň malý pocit "vlastných" peňazí, ktoré budeš míňať na svoje veci. (Ak vám to tak v pohode finančné vychádza.). Ak nie tak jedine časom nejakú brigádu si zas nájsť.

maury
8. mar 2025

No ak chceš príjem plus k RD tak práca, brigáda, prenájom nehnuteľnosti, pripadne investovanie, alebo skúšať šťastie v lotérii. Iné možnosti asi nie sú. Ale inak je to o nastavení v hlave.