Ako efektívne kombinovať sporenie a investovanie?
ahojte, kolko financii mate odlozenych bokom na sporiacom ucte a kolko mate investovanych? neviem aky pomer je najlepsi, 6mesacny plat odlozeny na sporiacom a zvysok investovat, alebo? a kolko sa vam mesacne dari odkladat?
dakujem a prajem krasnu nedelu
@anonym_autor 6 mesacnych vydavkov ako zelezna rezerva, zvysok (co najviac sa da) investovat co najlacnejsie do akumulacnych ETF...
Cim mas viac, tym lepsie pre teba, na ostatnych nepozeraj.
Existuju "tabulky", ze kolko ma mat clovek v ktorom veku investovanych... tak orientacne... ale nebud z toho ked tak frustrovana...
My mame 4k konzervativne zainvestovanych - rezerva ( 50:50), do tyzdna na ucte keby cosi a 2k na kreditke(ale to su peniaze banky) keby cosi ihned trebalo, ktoru ked vies rozumne vyuzivat ma par benefitov. Zostatok mame zainvestovany dynamickejsie
Tak ako vravíš, zhruba 6 mesačná rezerva je fajn, zvyšok investovať. Nám sa darí odkladať možno iba 5-10% príjmov ak vôbec...
@anonym_autor Poraď sa so svojim lekárom alebo lekárnikom.
Sorry..... s finančným poradcom. 😂
Veď logicky - každý podľa svojich finančných možností a príjmov.
@anonym_autor áno. 6 Mesačných výdavkov na sporiaciom účte. Potom mame investičné zmiešané portfólio na stredný horizont, napr na výmenu kuchyne o 7 rokov, potom na nové auto a zvyšok je v indexovych akciových etf. Riadime si to sami a zadarmo
@anonym_autor aktuálne okolo 65 000€ v ETF a 3 investičné nehnuteľnosti. Pomohlo ? Vek 31
@anonym_autor áno. 6 Mesačných výdavkov na sporiaciom účte. Potom mame investičné zmiešané portfólio na stredný horizont, napr na výmenu kuchyne o 7 rokov, potom na nové auto a zvyšok je v indexovych akciových etf. Riadime si to sami a zadarmo
@matusformanek kde si to riadit co pouzivate a podla coho mate nastavene portfolio?
Základom efektívneho sporenia a investovania je finančná gramotnosť... Potom to uz pôjde aj samo 😉
Finančná rezerva: 30 zahraničných platov, investovanie do nehnuteľností 2x bez hypo
@matusformanek kde si to riadit co pouzivate a podla coho mate nastavene portfolio?
@solvina88 rezervu mame len v banke na sporiacom učte, radovo par tisic eur, keby niečo. Ďalšie portfolia na stredny horizont (4-6 rokov) mame vo Finaxe na učtoch s prevahou dlhopisovej zložky. Ano, plati sa tam poplatok, ale vieme prečo to takto mame. Dlhodobe horizonty (tam kde by platil najvacsi poplatok) mame v Interactive brokers a XTB, čisto 100% akciove indexove etf (VWCE - vygooglite, zname ETF). Tu je prostriedkov najviac. Kupujeme si cenne papiere sami, jednoduche, easy, dva kliky kazdy mesiac. Naklady 0eur.
Investovať síce kazdy radí, kvôli zhodnoteniu, zisku.. ale to je jen jedna strana mince.. druhá je, že musíš byť pripravená znášať investičné riziko - čím rizikovejši produkt, tým vyšší výnos.. napr. dlhopisy sú síce najbezpečnejšia investícia, ale aj najmenej vynosna.. Teraz frcia indexove fondy - relatívne bezpečné, no aj tu, ak príde kríza, prídeš o peniaze.. kryptoaktiva ani nevravím....musíš si zvážiť. .🤷 Len nechápem ľudí, čo riskujú a majú drobaky ledva na vyžitie.. investovanie sa nerovná automaticky zárobok... ja nám niečo investované, ale s vedomím, že keď prídem o tie peniaze, nezrúti sa mi zivot..
Investovať síce kazdy radí, kvôli zhodnoteniu, zisku.. ale to je jen jedna strana mince.. druhá je, že musíš byť pripravená znášať investičné riziko - čím rizikovejši produkt, tým vyšší výnos.. napr. dlhopisy sú síce najbezpečnejšia investícia, ale aj najmenej vynosna.. Teraz frcia indexove fondy - relatívne bezpečné, no aj tu, ak príde kríza, prídeš o peniaze.. kryptoaktiva ani nevravím....musíš si zvážiť. .🤷 Len nechápem ľudí, čo riskujú a majú drobaky ledva na vyžitie.. investovanie sa nerovná automaticky zárobok... ja nám niečo investované, ale s vedomím, že keď prídem o tie peniaze, nezrúti sa mi zivot..
@rayla len opravim...ak pride kriza nepridete o peniaze. Je to len papierová strata. minus na učte. Realne o peniaze pridem az vtedy, ak cenne papiere realne predam za danu cenu, pod cenu za ktoru som ju nakupil. Je velky rozdiel medzi realizovanym ziskom a nerealizovanym. Kym ho nerealizujem, nie som v strate-prave naopak, mam možnost dokkupit lacnejšie a svoje vynosy ešte zvyraznit. Samozrejme, musim nakupovat rozumne a diverzifikovane aktiva, napr indexove svetove ETF fondy, nie 2-3 firmy. Ano, 2-3 firmy (aj 20) môžu kludne ist na 0€. Ale 3600 akcii z celeho sveta naraz ku dnu (=0€) nepôjde (vid napr. fond VWCE.DE-da sa vygooglit a najst na justetf.com)-teda môze ist na nulu, ak tu padne asteroid. Ale to budeme mat ine starosti, nez minus na ucte
@rayla len opravim...ak pride kriza nepridete o peniaze. Je to len papierová strata. minus na učte. Realne o peniaze pridem az vtedy, ak cenne papiere realne predam za danu cenu, pod cenu za ktoru som ju nakupil. Je velky rozdiel medzi realizovanym ziskom a nerealizovanym. Kym ho nerealizujem, nie som v strate-prave naopak, mam možnost dokkupit lacnejšie a svoje vynosy ešte zvyraznit. Samozrejme, musim nakupovat rozumne a diverzifikovane aktiva, napr indexove svetove ETF fondy, nie 2-3 firmy. Ano, 2-3 firmy (aj 20) môžu kludne ist na 0€. Ale 3600 akcii z celeho sveta naraz ku dnu (=0€) nepôjde (vid napr. fond VWCE.DE-da sa vygooglit a najst na justetf.com)-teda môze ist na nulu, ak tu padne asteroid. Ale to budeme mat ine starosti, nez minus na ucte
@matusformanek ok to je fajn. Len sa tak uistujem. Mozem sa spytat preco mate vo finaxe aj ked su tam poplatky a rovnake portfolio v xtb si viete sami spravovat? Ak to nie je moc osobne alebo tajomstvo. Pretoze rozmyslam,ze zrusim amundi a pojdem cisto po svojej osi, kedze uz z mojich penazi dost ukroja dane a ine poplatky. My mame aktualne portfolio v xtb. MSCI Europe Small Cap (Xtrackers)
MSCI World Momentum (Xtrackers)
Core MSCI EM IMI (iShares)
Core MSCI World (iShares)
@matusformanek Súhlasím s tým, že reálne prichádzas o peniaze, ak máš investíciu v akciách, kde ti vyplácajú pravidelne dividendy.. ale tu som skôr narazala na to, že ty máš dobré diverzifikované portfólio, lebo más väčšie investície, no to sa netýka človeka, ktorý kúpi dve-tri akcie, lebo zije z ruky do huby...
@matusformanek Súhlasím s tým, že reálne prichádzas o peniaze, ak máš investíciu v akciách, kde ti vyplácajú pravidelne dividendy.. ale tu som skôr narazala na to, že ty máš dobré diverzifikované portfólio, lebo más väčšie investície, no to sa netýka človeka, ktorý kúpi dve-tri akcie, lebo zije z ruky do huby...
@rayla realne sa da do toho ist aj s 10 eur mesacne...
@matusformanek ok to je fajn. Len sa tak uistujem. Mozem sa spytat preco mate vo finaxe aj ked su tam poplatky a rovnake portfolio v xtb si viete sami spravovat? Ak to nie je moc osobne alebo tajomstvo. Pretoze rozmyslam,ze zrusim amundi a pojdem cisto po svojej osi, kedze uz z mojich penazi dost ukroja dane a ine poplatky. My mame aktualne portfolio v xtb. MSCI Europe Small Cap (Xtrackers)
MSCI World Momentum (Xtrackers)
Core MSCI EM IMI (iShares)
Core MSCI World (iShares)
@solvina88 finax mam kvôli efektívnej správe portfólia s prevahou dlhopisov. Robia sami rebalancing. Na krátke horizonty tam nemám veľké peniaze a teda ani poplatok nie je závratny. Plus ich reporty sú úžasné aj z daňového hľadiska, sledujú časový test pre každú frakciu osobitne, pre každy jeden nákup. Long term portfólia sa už samozrejme oplatí držať inde, kvôli poplatkom

@anonym_autor
Vždy je dobré mať po ruke aspoň cca 5-6 tis. Eur. Zvyšok investovať podľa možnosti.