icon

Ako efektívne uplatniť daňový bonus v roku 2025?

21. jún 2025

Ahojte, píšem anonymne keďže ide o financie.

Prosim vas, ako je to teraz s tým daňovým bonusom? Je tu nejaká pani ekonómka, ktorá by mi vedela poradit? Ja som čerstvo na materskej dovolenke od mája 2025 (pracovny pomer mi končí uplynutím pracovnej zmluvy k 30.6.2025). Manžel zarába niekedy viac, niekedy menej - ked je to menej tak je to cca 1800 € v hrubom, ked je to viac tak cca 4000 € v hrubom. Je nejaká možnosť ako neprísť o daňový bonus? Je lepšie ak si ho manžel uplatní mesacne alebo rocne alebo si ho mozem vo februari pri ročnom zúčtovaní uplatniť ja?

Predpokladam, ze ak by si ho uplatňoval mesacne, tak za mesiace kde zarobi viac by ho nedostal vobec, ak rocne len nejaku alikvotnu čistku zo sumu, ktoru rocne nemoze príjmom presiahnuť?
Troška sa v tom strácam, za rady ďakujem 🙂.
P.S. Manžel nie je živnostník, pracuje na TPP.

dadis
21. jún 2025

Aj tak sa robi rocne zuctovanie, aj keby poberal mesacne..nie je sanca, ze by to nejako "odzubal". Nemozes poberat ty? Jedine tak by to slo, ale samozrejme musis mat prijem zo zamestnania

andreakotesova
21. jún 2025
@dadis

Aj tak sa robi rocne zuctovanie, aj keby poberal mesacne..nie je sanca, ze by to nejako "odzubal". Nemozes poberat ty? Jedine tak by to slo, ale samozrejme musis mat prijem zo zamestnania

@dadis nám mzdarka v práci vravela, ze ak máš každý mesiac iný plat, tak si treba DB uplatniť v ročnom zúčtovaní. V opačnom prípade by sme museli DB vracať.

dadis
21. jún 2025
@andreakotesova

@dadis nám mzdarka v práci vravela, ze ak máš každý mesiac iný plat, tak si treba DB uplatniť v ročnom zúčtovaní. V opačnom prípade by sme museli DB vracať.

@andreakotesova Kazdemu sa bude robit rocne zuctovanie..bonus bude mat rovnaku vysku - ci clovek poberie rocne alebo mesacne, len pri mesacnom hrozi, ze mu bude vyplateni vyssi bonus, nez na aky ma narok a preto bude musiet navyse vyplateny bonus vratit.

andreakotesova
21. jún 2025
@dadis

@andreakotesova Kazdemu sa bude robit rocne zuctovanie..bonus bude mat rovnaku vysku - ci clovek poberie rocne alebo mesacne, len pri mesacnom hrozi, ze mu bude vyplateni vyssi bonus, nez na aky ma narok a preto bude musiet navyse vyplateny bonus vratit.

@dadis áno, presne takto 🙂

autor
21. jún 2025
@dadis

@dadis mne konci pracovna zmluva k 30.6.2025 (doba urcita) a od maja 2025 som na materskej. Takze v tomto pripade si to ja asi nemozem uplatniť ci? V ročnom zúčtovaní vo februari 2026 napriklad?

Nejde o to, nejako to oklamať, len je to dost na prd, ze manzel cim sa viac snazi a viac zarobi a viac da na odvodoch do štátnej kasy, tak je “potrestaný” a ma krátený alebo ziadny DB.

terry658
21. jún 2025

Ak si mala príjem do mája, tak si môžeš v daňovom priznaní uplatniť daňový bonus a ešte aj dostať plný pokiaľ si tam dáš aj manželov plat. Zatiaľ sa to takto dá, ešte to nezmenili.

autor
21. jún 2025
@terry658

Ak si mala príjem do mája, tak si môžeš v daňovom priznaní uplatniť daňový bonus a ešte aj dostať plný pokiaľ si tam dáš aj manželov plat. Zatiaľ sa to takto dá, ešte to nezmenili.

@terry658 teraz budem za hlupáka, ale co znamena dat si tam (do rocneho zúčtovania) manželov plat? 🙈 ospravedlnujem sa za prihluple otazky ale toto som nikdy neriesila este. Dakujem! 🌹

terry658
21. jún 2025

Manželov plat si vieš uplatniť v daňovom priznaní aby ti vyšiel plný daňový bonus. Ale dá sa to len v daňovom priznaní, nie ročnom zúčtovaní

dadis
21. jún 2025

Chapem, ja som na deti sama a mam danovy bonus nulovy, kvoli prijmu..ak by som mohla, urcite vyuzijem
moznost, ako k danovemu bonusu prist..

dudulka55
20. júl 2025
@terry658

@terry658 dobrý deň prosím vás vedeli by ste mi poradiť, mám takýto prípad. Manžel nedostáva DB na dieťa z dôvodu vysokého príjmu. Ja som momentálne na podpore a do konca roka s najväčšou pravdepodobnosťou nenastúpim do žiadnej práce. V apríli kedy mi končila RD som si v bývalom zamestnaní čerpala 1 deň dovolenky a zvyšok mi prelatili. Môžem si v daňovom priznaní zvýšiť svoj základ dane o manželov a tak nárokovať na DB za cely rok 2025 alebo nie ? Ďakujem

vladuska20
20. júl 2025

No ja si myslim,ze konecne slovo ma celorocny prijem.Ak raz mu vyjde,a potom nie ale na celorocny prijem nepresiahne sumu 28000eur tak mu budu este aj vracat,ako by mal kazdy mesiac mensi prijem.Ak bude mat vyssi prijem,on bude vracat peniaze.Inac sa to da aj krasne odrbat,napr.ist na tyzden,2 ist na pn a hned je prijem nizsii.Ale treba si to sledovat,teda my mame vo vyplatnych paskach aj prijem ako celorocny,teda na 12tej paske takze sledujeme tam,aby ho muz nepresiahol.

terry658
20. júl 2025
@dudulka55

@terry658 dobrý deň prosím vás vedeli by ste mi poradiť, mám takýto prípad. Manžel nedostáva DB na dieťa z dôvodu vysokého príjmu. Ja som momentálne na podpore a do konca roka s najväčšou pravdepodobnosťou nenastúpim do žiadnej práce. V apríli kedy mi končila RD som si v bývalom zamestnaní čerpala 1 deň dovolenky a zvyšok mi prelatili. Môžem si v daňovom priznaní zvýšiť svoj základ dane o manželov a tak nárokovať na DB za cely rok 2025 alebo nie ? Ďakujem

@dudulka55 myslím že ano, lebo ste mali príjem