Ako fakturovať DPH pri exporte na nemeckú adresu?
Ahojte, viete mi niekto poradiť? V obch.vztahu som dodávateľ výrobkov a zo strany odberateľ máme:
Odberateľ: Slovensko - slovenské ICDPH
Platca: Slovensko - slovenské ICDPH
Doteraz sme posielali tovar na Slovensku adresu, čiže DPH bolo na faktúre...
Ale teraz mám prípad, že chce tovar poslať na nemeckú adresu, ktorá má svoje IC DPH nemecké
Moja otázka znie: bude na našej faktúre DPH alebo keď je príjemca emecka firma s nemeckým IC DPH, tak si to budú uplatňovať oni v Nemecku?
Čo je v takomto prípade smerodajné? Odberateľ, platca, či príjemca?
Dakujem
Podstatné je to, že tovar opúšťa SR a končí v DE (a už neputuje následne do ďalšej krajiny)a že síce slovenský partner je odberateľ, ale je registrovaný pre DPH aj v DE a použije nemecké ic dph (VAT).
V tomto prípade fakturujete bez DPH, s uvedením na fa, že odberateľ je povinný odviesť daň v zmysle par. 43 zákona o DPH. Od odberateľa musíš mať potvrdený dodací list, že tovar skončil v DE.
@anonym_bdd307 ďakujem pekne za odpoveď....ešte by som upresnila, že odberateľ slovenský má meno XX a tovar chce poslať na firmu s iným menom YY ktora má svoje VAT nemecké...bude to takto aj v tomto prípade?
Doteraz sme im to vždy posielali na SK, tak aby som niečo nedomrvila...ďakujem 🤗
Neviem či to je rovnaké, ale ja keď nakupujem od Slovenskej firmy ( mám rakúske Dph) tak mi to vyfakturujú bez dph. Lebo logicky si tuto Slovensku dph nemôžem uplatniť vo vyúčtovaní ako rakúsky daňový subjekt. Myslím že podobne to je aj v DE
@anonym_bdd307 ďakujem pekne za odpoveď....ešte by som upresnila, že odberateľ slovenský má meno XX a tovar chce poslať na firmu s iným menom YY ktora má svoje VAT nemecké...bude to takto aj v tomto prípade?
Doteraz sme im to vždy posielali na SK, tak aby som niečo nedomrvila...ďakujem 🤗
@anonym_autor Aha, ja som to z úvodného príspevku pochopila tak, že tá slovenská firma má registráciu pre DPH aj v DE.
Takže vlastne kto je oficiálny objednávateľ tovaru?
Iná firma, nemecká, s nemeckým IČ DPH? Alebo tá slovenská?

Podstatné je to, že tovar opúšťa SR a končí v DE (a už neputuje následne do ďalšej krajiny)a že síce slovenský partner je odberateľ, ale je registrovaný pre DPH aj v DE a použije nemecké ic dph (VAT).
V tomto prípade fakturujete bez DPH, s uvedením na fa, že odberateľ je povinný odviesť daň v zmysle par. 43 zákona o DPH. Od odberateľa musíš mať potvrdený dodací list, že tovar skončil v DE.