icon

Ako funguje podpora v nezamestnanosti?

10. apr 2025

Prosím ako to funguje? Prvý krát pôjdem na podporu a teda keď mi úrad nájde prácu hocijakú musím ju prijať?

martina21
10. apr 2025

Ahoj ja som akurat cerstvo nezamestnana, od 1.marca, najskor sa pojdes registrovat, vypisat papiere, Ziadost o zaradenie do evidencie je uz automaticky spojena so ziadostou o podopru takze nemusis na dva urady, vsetko vybavis na urade prace. Potom si doma a cakas na rozhodnutie, najskor pride to zaradenie do evidencie a neskor vyratanie podpory. Ja som mala zatila koncom marca prvy kontakt a tam som len daco podpisala povedala mi ze nabuduce mam doniest potvrdenie ze som si hladala pracu alebo vytlaceny nejaky email. Nic mi neponukali zatial.

vlachienka
10. apr 2025

Je veľmi malá pravdepodobnosť, že ti nájdu prácu. Ak by ti aj niečo ponúkli, tak pôjdeš na pohovor, nemusíš prácu prijať, ak ti nebudú podmienky vyhovovať. Nejaký dôvod sa vždy vie nájsť 😀

martina21
10. apr 2025

Ja si chcem spravit rekvalifikacny kurz, bola som uz zaniest ziadost, takze pocas toho kurzu sa ani nemozem zamestnat,lebo by som to musela hradit. Kurz zacina v maji a konci v juni, tak dufam ze aj nadalej mi nebudu nic ponukat. Ja napriklad neviem ako je to v pripade ze mi ponuknu pracu v mieste kam sa nemam ako dostat,byvam na dedine do okresneho mesta to mam 15km a zavod kde stale beru je dalsich 15km od okresneho mesta ale opacnym smerom nez ja byvam a je nemozne sa tam dostat spojmi. Tak ci to mozem odmietnut stym ze sa tam proste nemam ako dostat a dochadzat ale urcite uz priamo tam by sa dalo dohodnut ze ma neprijimu. A inak ani medzi znamymi som este nepocula, ze by urad niekomu pracu nasiel a posielal niekam. Ale asi zalezi, kde byvas, moznom vo velkych mestach sa to deje.

autor
10. apr 2025

@vlachienka ale čítala som že ak človek odmietne prácu tak hneď zrušia dávku 🙈

martina21
10. apr 2025

to sa ale tyka nie podpory ale tych kadejakych davok co dostavaju dlhodobo nezamestnani. Aspon tak som ja citala.

autor
10. apr 2025

Baby ešte sa opýtam viem poberat podporu keď manžel poberá rodičak?

vlachienka
10. apr 2025

Neviem ako si to predstavuješ, ale to nie je tak, že prídeš na úrad a pani ti povie, že tu vás prijali, zajtra nastupujete. Ono keď je nejaká ponuka z úradu práce, tak to zvykne byť tak, že tam naženú viacero ľudí na pohovor, zvyčajne to prebieha hromadne. Kamarátka takto bola a že pán z onej firmy hneď na začiatku povedal, že kto má reálny záujem, nech ostane, ostatní môžu ísť a dostanú potvrdenie.

autor
10. apr 2025

@vlachienka čiže je pravdepodobnosť že za pól roka si prácu nenájdem?

martina21
10. apr 2025

Kto chce si pracu najde. Ja keby chcem uz mozem pracovat.No chcem vyuzit ten rekvalifikacny kurz a trochu si oddychnut.

stankadu
10. apr 2025

Ak ťa poslú z úradu práce na nejaký pohovor, musíš tam ísť, inak ta vyradia z evidencie a zrušia dávku. Ak na pohovore povieš že ti to nevyhovuje, ďaleko, nemáš spoje,.... tak ti dajú potvrdenie že ťa neprijali. Ale keď rovno na úrade povieš že tam nechceš íst, tak je zle.

stankadu
10. apr 2025

Hlavne ty si musíš hladať prácu. Úrad práce nie je povinný ti ju nájsť. A keď sa budeš chodiť podpisovať, musíš preukázať, že si prácu hladáš, buď pečiatku alebo email. Dávka v nezamestnanosti nemá súvis s rodičákom tvojho muza. Záleží či si splnila podmienky na dávku.

balerina2025
10. apr 2025

@martina21 a co si doniesla na 1 stretnutie?

balerina2025
10. apr 2025

@martina21 a este plati ze staci sa preukazovat ze si posielam CV cez profesiu? namiesto opeciatkovaneho papiera prosim?

daniska155
10. apr 2025

@balerina2025 to podla mna zalezi aj od toho, ze na aku pani na urade narazis. ale malo by to stacit.

katka2602
10. apr 2025

@balerina2025 áno stačí dokladovať mail, že si reagovala na danú ponuku. Netreba odpoveď zamestnávateľa, len mail, že zaevidovali, že si na ponuku reagovala. Musí to uznať každá pracovníčka.

balerina2025
10. apr 2025

@katka2602 aha ok lebo sa tu hadame s kamskou co ide na podporu ze ako to je, a ja som bola daaavno na urade, teraz sa vsetko tak menilo ...dakujem odkazem jej

martina21
10. apr 2025

@balerina2025 Ahoj na prve stretnutie vobec nic, najskor bola ta registracia, cakala som na papier na to rozhodnutie, potom mi uradnicka zavolala aby som prisla cca o tyzden na to prve stretnutie, tam sa este nic nenosi, aspon u nas. Dala mi tam zas len nieco podpisat a prihlasovacie udaje na portal zamestnanosti ci co. Dala mi datum kedy mam prist znova a tam uz musim daco doniest, bud vytlaceny email alebo ten potvrdeny papierik co mi dala.

martina21
10. apr 2025

registrovala som sa hned na zaciatku marca, koncom marca som tam bola na ten prvy krat , dalsi kontakt mi dala az 20.5. 😁 kazdym dnom cakam prvu podporu na ucte

balerina2025
10. apr 2025

@martina21 teraz chodia zevraj materske tak mozno aj podpory