Ako funguje starobné dôchodkové sporenie?
Ahojte viete mi niekto vysvetliť ako to vlastne funguje? Už dávnejšie mi pracovnícka v banke založila toto sporenie, a nejak to nesledujem len mi na tom účte pribúdajú peniaze, otázka je skadiaľ sa tam berú? Dúfam že mi nič z účtu nesťahuju ,nevšimla som si že by mi mizli peniaze, zamestnana niesom stále som na RD , že ako to vlastne funguje ďakujem .A tie peniaze asi vybrať neviem však ,a čo v prípade smrti skorej ako sa dožijem dôchodku
nemyslis nahodou druhy pilier ? to si vybrat nemozes 😉
čítam 3 raz a stracam sa
v banke dôchodkove sporenie máš len 3 pilier tam ona ti nemá čo iné založit
Asi myslíš 3.pilier. Peniaze ti jedine môžu pribúdať, ak máš v tom aj príspevok od zamestnávateľa (musí to byť v zmluve), a zamestnávateľ ti prispieva neštandardne aj počas RD.
Starobné dôchodkové sporenie nn, dobrovoľne príspevky nemám , moja otázka je z čoho sa to potom sporí? Keď ja tam peniaze nedávam
@lilianka28 lenže ja zamestnaná niesom
No tak potom to vyzerá, že máš zadaný trvalý príkaz na pravidelné platby.
Každopádne my ti tu asi viac neporadime, jedine zájsť do banky osobné a opýtať sa.
@lilianka28 nemám trvalý príkaz na pravidelné platby
sak odfot ten ucet ze co to je to bude dochdocovska spravcoska a druhy pilier a pribudaju penaize lebo si na rd loistenec statu na dochodkove a vybrat si to nemozes ak zomries skor ak pojdes do dochodku tak ta suma ide do dedicstva
Fakt by ma zaujímalo kto je tak blbý, že podpíše niečo o čom ani nemá šajnu...
To bude 2.pilier
Ahoj, ja to mam.tiez, je to druhy pilier. Posiela to socialna poistovna ako cast tvojho dochodkoveho poistenia. Neuhradzas to zo svojho.uctu trvalym prikazom. Kludnevsa popytaj v banke, vysvetlia Ti to.
@blaazi ďakujem za normálnu odpoveď 🙂 určite mi to pani v banke vysvetlila ale človek zabúda
Navrhujem, dajme stretko. Ozvite sa mi do správy. Vysvetľovanie je mojou doménou. 😉
To máš druhý pilier, vybrať ho nevieš, je to na dôchodok. Teraz za teba platí štát odvody, preto ti peniaze pribúdajú, keď budeš zamestnaná bude sa ti tam odvádzať tuším 4% z odvodov. Ak na dôchodku zomrieš skôr ako peniaze minieš, bude dediť manžel alebo dediči, podľa toho, čo si určila v zmluve. Ak sporenie zrušíš, celá suma pôjde sociálnej poisťovni ako i celá suma odvodov do sociálnej.
treba sa opytat finančneho poradcu
Sú dva typy starobných sporení, oba sa dajú uzatvoriť v banke. Jedno je starobné dôchodkové sporenie, v skratke SDS ktoré platí štát ak si na MD alebo ti to ide z odvodov ak si zamestnaná. A potom je doplnkové dôchodkové sporenie DDS a tam si dávaš peniaze ty pripadne prispieva zamestnávateľ. Mala si sa viac opýtať v banke, lebo na podobných ako si ty, si financaci zgustnu
@nelka93 je to starobné dôchodkové sporenie
Presne ako pusu dievčatá vyššie. SDS je tzv. druhý pilier, cite časť odvodov z tvojho príjmu, ktoré by skončili v Sociálnej poisťovni idú na tvoj vlastný účet, kde sa zhodnocujú. V dôchodku tak dostaneš dôchodok zo SP a z dôchodkovej spoločnosti. Neplatia nič navyse, akurát sa tvoje odvody do SP nedeľná súčasným dôchodcom, ale idú na tvoj účet. Okrem toho, ak by si zomrela pred dôchodkom, tieto peniaze dostane oprávnená osoba (ak je určená) alebo dediči. Neprepadava to štátu, tak ako tvoje ostatné odvody, ktoré isli do SP. Za mňa jednoznačne správne rozhodnutie 👍
ospravedlňujem sa za preklepy 😉
@jaaty ďakujem krásne za vysvetlenie a nie za hejty ako poniektoré ženy

Tak to som veľmi zvedavá na pointu tohto sporenia, kde údajne nič nedávas a stále to tam pribúda 😅 pôjdeme si aj my ostatní také založiť...kam máme ísť?