icon

Ako kúpiť objekt bez živnosti: Rady a úvahy

2. feb 2025

Ahojte chcem sa len informovať. Mám záujem kúpiť jeden objekt. Nemám žiadne našetrené peniaze. Chcela by som si otvoriť podnikanie a zobrať podnikateľský úver v banke. Dajú ho aj ja ako FO mám už nejaké úvery? Ak by som objekt kúpila je veľká šanca,že úver by sa tým splatil. Viete mi poradiť?
Objekt je funkčný len by zmenil majiteľa a zarábal by nadalej

thirstymonk
2. feb 2025

Žiadna banka ti neda podnikateľsky uver vo vyške XY milionov, ak nemaš podnikateľsku historiu.

A nejako mi to nevychadza, ako by si kupou objektu mala splatiť dlžobu či čo? :D

tundra
2. feb 2025

Pises:"Nemám žiadne našetrené peniaze."
Ked je to objekt na podnikanie,tak asi nebude za 20k €.Na to,aby ti banka schvalila uver,potrebujes aj vlastne prostriedky a bonitu.

anketkarka
2. feb 2025

Tiež má zaujíma táto geniálna podnikateľská stratégia...Horím nedočkavosťou 🍿

zuzana76
2. feb 2025

@thirstymonk no asi tak, ze kupi a bude jej to hned vynasat a stane sa z nej milionarka za chvilku

zic
2. feb 2025

Iba hadam.. chces kupit objekt - nehnutelnost... a kedze "zaraba", tak asi ten objekt je rozdeleny na prevadzky alebo teda aj ak nie, tak sa prenajima a je z toho nejaky zisk (asi)...
Ak je to takto, tak cisto teoreticky na to nepotrebujes firmu, ale mozes takyto objekt vlastnit aj ako sukromna / fyzicka osoba (ako keby si prenajimala byt / garaz)...

A teda rozvijajme na tychto predpokladoch dalej tvoju poziadavku s peniazmi... Ako fyzicka osoba mozes poziadat o uver (najskor hypoteku alebo americku hypoteku - ale samozrejme s podmienkam ako kazdy iny... teda 20% vlastnych prostriedkov)... a za to mozes kupit tento objekt (ak ti vyjdu peniaze)... a ak to kupis, tak mozes splacat (aj z tohoto prijmu / zisku) hypoteku / splatky...
A teraz je otazka, co presne chces a co je realne...
Ak dobre zarabas a stale ti daju uver (aj ked uz nejaky mas), tak nie je problem (dokial budes splacat)...
A len tak na okraj... standardne zamestnany clovek dostane urcite lahsie hypoteku ako nejaka firma. Z mojich skusenosti su to take trable pre firmu, co potrebuje / chce nejaky podnikatelsky uver, ze je lepsie pozicat si osobne a "vlozit" (alebo pozicat sukromne) tej svojej firme. Len tak ti totizto banka nepozicia na dobre slovo... To uz by si musela mat historiu (pozitivnu), zaplatene dane alebo obraty... atd atd...

tinkybinky
2. feb 2025

😂 pobavilo

thirstymonk
2. feb 2025

@zic No len otazka je, koľko vyjde taky objekt. Ak milion, tak zrejme bude mesačna splatka tak štyritisic, na čo treba zarabať tak osemtisic. :D

zic
2. feb 2025

@thirstymonk tak to uz je dalsi problem. Zase v nejakej prdeli sveta to moze byt aj nieco za 300-400 tisic... to nevieme...

esmey
3. feb 2025

Takže ak som správne pochopil tento biznis plán tak banka ti požičia niekoľko stotisíc EUR bez akejkoľvek tvojej spoluúčasti aby si kúpila nehnuteľnosť, tu potom predáš a za zisk vyplatíš ten úver? Keby to bolo také jednoduché, prečo by to banka neurobila rovno sama bez teba a ten zisk si nechala pre seba? :D

autor
3. feb 2025

@esmey 🙄 nie chcem kúpiť objekt ktorý je rozbehnutý a funguje a zarába. Chcem ho kúpiť a byť majiteľom nič viac a nechať ho bežať s tým,že peniaze ktoré zarobím dám na splatky

zic
3. feb 2025

tak to je nerealne aby si ako zacinajuca pravnicka osoba / zivnostnik (proste podnikatel) dostala taky uver... Takze bud to zoberies ako FO a vlozis do podnikania (ak sa ti to oplati riesit cez firmu kvoli dph apod)... alebo to cele zoberies ako FO a budes prenajimat tak... ak ti vyjde bonita a dostanes dostatocny uver. Asi by bola schodna cesta americka hypoteka... otazka, aky mas prijem a ci to bude stacit a co mozes zalozit.
Na normalnu hypo standardne potrebujes 20% vlastnych prostriedkov...